Vecka 30 | Lister/Voracova förstaseedade i WTA Palermo

ATP Challenger Tammerfors

Tre svenskar är med i Finland. Elias Ymer är andraseedad och möter Eero Vasa i sin första match. Mikael Ymer är tredjeseedad och möter Botic van de Zandschulp. Bröderna kan mötas om de når semifinal.

Markus Eriksson är med och möter Manuel Guinard. Eriksson är också med i dubbel.

Andreas Siljeström är också på plats och spelar med Elias Ymer.

ATP Atlanta

Robert Lindstedt spelar med Miomir Kecmanovic.

WTA Palermo

Cornelia Lister och Renata Voracova är förstaseedade.

W60 Ashland, Kentucky, USA

Julia Rosenqvist tog en plats i kvalet.

W25 Porto, Portugal

Med Jacqueline Cabaj Awad.

W15 Tammerfors, Finland

Med Melis Yasar.

W15 Les Contamines-Montjoie, Frankrike

Susanne Celik var i final förra veckan och är tredjeseedad här. Hon får sällskap av Julia Lövqvist som kvalade in.

W15 Sandefjord, Norge

Fanny Östlund är femteseedad, Ida Jarlskog åttondeseedad. Med är också Louise Brunskog, Jacqueline Nylander Altelius och Julita Saner. Victoria Carlsten och Nathalie Johansson i kvalfinaler.

M25 Taipei

Med Jonathan Mridha. Sam Taylor och Lucas Renard vidare efter kval.

M15 Wels, Österrike

Christian Lindell är andraseedad.

M15 Tabarka, Tunisien

Marius Ruzgas med via kval.

Övriga ITF-tävlingar med svenskt deltagande i uppdateras när lottningarna är gjorda.

67 KOMMENTARER

 1. Första gången Lister är förstaseedad i en WTA, roligt! Kul med en W/O till kvarten direkt också men är lite fundersam över varför de fick en överhuvudtaget. Brist på anmälda spelare? Eller något nytt där bara förstaseedade får en sk ”bye”?

 2. Julia Rosenqvist vann över #568 Fanning i första kvalomg i USA. Låg under 1-5 i första, hämtade till 5-5, men förlorade ändå 5-7. I andra låg hon under 5-6 0-30 och vann i tiebreak. Därefter klar seger i supertiebreak. Fanning slog Lister september 2018.

  Även Julia Lövqvist vann ett jämnt tiebreak i första set i kvalfinalen i Frankrike.

  • Bra seger för Julia på alla sätt och vis. Kvalmatcher ger väl WTA-poäng också när rankingen görs om igen i augusti?

   • Det har jag inte koll på, men kan inte tänka mig annat. Man kan se Julia spela dubbel idag om man vill, det sänds på ITF-streamen.

 3. Tror inte bye i första omgången i WTA är ngn ny giv utan bara blekt att startfältet inte fylls med alternates. I det sammanhanget, varför erbjuds inget kval i WTA125? Kan ju bli jättetokigt med w.o eller svaga alternates när inga spelare är på plats? Varför inte ett 4 eller 8-kval med en omgång… Bra chans för Lister nu – tar hon den?

  På herrsidan blir Elias nästan topp 100 om han vinner i Finland. Kan han ta med sig Båstadtempot? Smärtsamt att se att Mackan sällan vinner när han kommer in i challengermiljön. Kan Mikael utmana om att bli Sverigeetta om Elias faller tungt? Och har även ögonen på Göransson som försvara sin titepoängl från Tammerfors ifjol (spelar i nordamerika) för att fortsatt ha chans nå topp 100 i dubbel som inte är så långt borta. Lite poäng att försvara i september men…

  Framgångar i Junior-EM skulle vara kul men säger samtidigt lite? Henneman kanske har bäst chans att nå långt men vad hon gör på seniortouren är viktigare. P16 får gärna avancera men vill gärna se dem i 18-års miljö samt utmana på tex sommartouren…

  • “Framgångar i Junior-EM skulle vara kul men säger samtidigt lite? Henneman kanske har bäst chans att nå långt men vad hon gör på seniortouren är viktigare”

   Vad man gör på seniortouren efter juniortiden är alltid viktigast såklart, men många av de som spelar EM spelar också på seniortouren då och då. Den hon slog i första omgången har vunnit 25k-match mot 400-rankad. Och i EM spelar spelare som vunnit 15k och nått final i 25k etc. Det är upp till var och en att tolka hur mycket t.ex. en EM-vinst hade sagt, men jag hade tolkat det som ett ganska stort steg på rätt väg.

 4. Fin 2-0-seger för Lövqvist i första omg. Spanjorskan hon mötte har inte gjort så mycket på sistone, men hon var i final i en 15k förra året där hon bland annat slog Brunskog och Laboutkova som ju vann 15K i Göteborg i år.

  Yasar enkelt vidare i Finland precis som Jarlskog i Norge.

 5. Många olika vägar att försöka nå toppen. Backspegeln visar dock att de flesta som når långt internationellt varje år har spelat minst 70 internationella singelmatcher. Att som junior eller senior bara komma upp i 30-40 matcher regelbundet varje år är därför oftast för lite. Alldeles för många svenska spelare väljer för svåra tävlingar vilket gör att de slutas att utvecklas. För få matcher och för få tillfällen att själv diktera villkoren på banan. Nu blir det istället bara fokus på resultat, ranking och prispengar. Förstår lockelsen att snabbt kunna tjäna prispengar och underlätta finansieringen av resor, men för de allra flesta blir genvägen en omväg som många gånger gör att spelaren t o m kör i diket. Tävlingsplanering är helt individuellt och en färskvara, men antagligen en av de viktigare pusselbitarna.
  Ström & Co i Klosters gör antagligen helt rätt att utnyttja möjligheten att få spela mycket och mot olika typer av spelare. Det gör säkert att de kommer mer förberedda till seniortennisen nästa år.

  • Som junior är det inte nödvändigtvis att spela mycket på ITF då du kan få tufft och varierat motstånd på den svenska touren. Stora starka spelare med mycket tryck men kanske inte samma säkerhet som de bästa juniorerna.

   Men håller med att mycket matcher är utvecklande.

 6. Jag hoppas jag förstår fel/rätt…
  Är det den allmänna uppfattningen bland de styrande inom svensk tennis idag (föräldrarna) att man måste matcha mycket utomlands? Från vilken ålder – och framförallt varför?
  Självklart är jag eller andra inte emot möjligheten och utmaningen med att tävla internationellt men att jaga från 12-14 år om du inte är topp 5 i Sverige i din ålder verkar lite sisådär? Kan man från 15-16 tävla i ITF 18 och sedan varva med ITF Pro om man är tillräckligt bra – fine. Men min känsla – som kanske Teltcher kände – var att en del jagar lite för snabbt och sätter för stort värde på juniorresultat?

  Självklart skall svenskar tävla i EM men vi skall inte överhaussa eventuella framgångar som självfallet är kul i stunden – men som betyder mindre idag än någonsin i det långa perspektivet.

  För de äldre juniorerna är det självklart utvecklande att spela en ITF-tävling men teoretiskt hade det även varit utvecklande – och väldigt spännande – att låta några 15-åringar möta tex de bästa i H45-klassen i VSM…

  Det kommer inte hända då vi är för fega och fel människor bestämmer men det som är viktigt att komma ihåg är att tävlingsplanering är viktigt och att matcher är viktigt. Men en HS A i Vetlanda samt en seriematch i div 2 kan vara bra erfarenheter och sedan finns en fullgod tour att mäta sig i här hemma. Så långe man inte vunnit en Sommartourtävling kommer en ATP-poäng visa sig vara avlägsen.

 7. Att spela internationellt är ju så klart för de främsta i Sverige, dvs de som vinner 90% av sina matcher. Gör du inte det är det ju perfekt att spela 70-90 singelmatcher i Sverige, och med den nya rankingen (rating) blir det också enklare. Klart det finns stora möjligheter att bli riktigt bra ändå, men historiken säger att möjligheten är ganska mycket mindre.

 8. Lister går in på banan ungefär 6 på eftermiddagen, som andra match. Någon som vet varför de valt att lägga matcherna så sent på kvällarna? De spelar i Italien och matcherna spelas ännu vid midnatt. Intressant val men inte normen precis om man säger så.

  • I södra Italien i juli är det jättevarmt… Och i norra också, 38° idag i min hemstad… Det är nästan omöjligt att spela tennis på eftermiddan

 9. JCA vann i dubbel i första, fick sedan WO. Så hon är i semifinal i sin 25:a.

  Rosenqvist hade inte mycket att sätta emot i kvalet, men vann sedan dubbeln mot ett 200-ish-rankat seedat par!

 10. Tur att rankningen görs om snart. 35-åriga Naoko Eto med 5-51 i karriären och 0 set vunna inom senaste året kom in i en WTA125 oktober 2018 och fick förmodligen poäng för det. I och med det är hon andraseedad i Finlands 15k. Det blir väldigt fel när WTA-poäng värderas så högt, men går att få tag i om man verkligen försöker.

 11. this System is not right….Eto lost this 1st Round Q in India last year 0-6/0-6. That was her only WTA Point in the last 12 months…a qualies 1st round should not bring any Player WTA Points to burn the ranking and seeding System…this weird…

  Östlund shutdown today by an unknown hungarian… 🙁
  Ruzgas surprised!
  mridha into 2nd round

 12. André Göransson kom in i andra singelomgången (Bye i första) i granby Challenger och förlorade. Vilken gyllene chans han fick som alternate!

  • Får han prispengar för en förstarunda eller en andra runda? Han kommer inte få några poäng men vilken chans han fick!

   Lister/Voracova till semi efter en 7-5 6-4 vinst. Vände från 1-4 och vann 9 av 10 games fram till 7-5 3-0. Lister försvarade 110 av 115 poäng från förra årets W80K genom en match. Inte illa!

   Mikael och Elias är båda vidare i Finland. Mikael fick ett tufft andraset men rätt så bekvämt i avgörande med 6-2. Elias vann med 6-1 6-0 mot WC hemmaspelaren Vasa.

   Lindstedts match började nyligen och Göransson spelar sin match senare i natt! ?

  • Göransson har kapacitet också i singel om han får fler chanser. Förhoppningsvis får han WC i singel i sin “hemma”-tävling i Tiburon. Detta var bara hans fjärde singelmatch i år, inte direkt idealisk matchträning……..

 13. Off-topic: Larsson anmäld till W60k i USA 5-11 augusti. Känns som ett bra beslut och förhoppningsvis ett sätt att få lite matcher på hardcourt innan U.S. Open kvalet

  • Hon är också anmäld till kvalet till 125k:an nästa vecka. Förhoppningsvis plockar hon viktiga poäng nu! ?

 14. Mridha bröt i singeln och spelar nu singel. Det har nog aldrig sett skett samma dag tidigare. Måste rimligen varit illamående eller liknande som var orsak till att han bröt mot en japan som han rimligen borde ha vunnit mot i singeln. Mridha hade en riktigt bra lottning så synd att han inte fixade det. Borde kunnat ta sig till åtminstone semifinal.

  Mycket oväntad förlust för Östlund. Gått riktigt dåligt i Norge för svenskorna men än finns hoppet då Jarlskog är kvar trots allt. Förstår inte varför Tauson spelar W15 och det kanske inte heller Brunskog gör som gjorde hela resan till Norge för att möta en spelare som rimligen inte hör hemma på W15 nivån. Måste vara dåligt för alla parter när någon så bra som Tauson lirar i W15. Ruzgas slår återigen en seedad spelare. Verkar rätt ojämn. Många svenska spelare i elden den här veckan och intressantast förstås bröderna Ymer som borde kunna gå långt, kanske rentav till finalmöte!?

  • Bröderna Ymer kan tyvärr inte mötas i final, om de möts blir det i semi. Elias har dock en svår match idag mot Finlands stjärnskott Ruusuvuori.

  • Det är lite underligt att Tauson spelar på den nivån. Hon kanske kände att spelet hackade lite när hon förlorade mycket knappt mot 65:an i världen i Båstad…?

   Visserligen förlorade hon finalen i den senaste 15k hon spelade mot en annan bra junior, men förstås håller hon utan problem på 25k-nivån.

   Idag pulvriserade hon Melgers på 44 minuter i Norge. Melgers som ju gick till semifinal i Göteborgs 15k.

   • i think Tauson wants confidence, but should at least Play 25Ks …but the ranking System changes again, and a win at a 15K is also worth 10 Points…

    • Känns dock inte rimligt att Tauson ska spela på så låg nivå för att plocka rankingpoäng. Hennes ambitionsnivå måste ju vara mycket högre än så.

     • end of discussion
      tauson even lost the QFs today vs a little know dutch woman.

      In tennis anyone can beat anyone

     • Oväntad förlust, mot Lamens som förvisso vunnit sina två senaste 15k-tävlingar. Men om alla kan slå alla kan hon lika gärna spela på högre nivå och få med sig mer poäng. Det här är varken positivt för självförtroende eller rankningen.

 15. Mrida also out in doubles
  Chahoud out in EMU18,
  Melis Yasar got a 0 and 0 vs Kulikova, ouch.

  But These temperatures Overall right now are brutal..so we never know whats Happening on court (also Yasar played indoors)

  • Känns inte som Yasar var riktigt så chanslös som siffrorna visar. Hon hade 6 breakbollar t.ex. och vann 34 bollar. Kollar man ITF så var det en hel del jämna gem med flera gembollar och breakbollar. Men det var väl en sån dag. 2 av 14 vunna andraservar hjälper inte.

   Celik är klar för kvarten, skulle vara en trevlig skräll om det blir Lövqvist där.

 16. Synd på Mackan/Altuna. De hade först ett break i andra set och blev sedan berövade av domaren på 15-40 (i stället 30-30) vid ställningen 3-3 på en forehand som Altuna slog och domaren tog fel märke. Altuna kunde sedan inte skaka av sig det feldomslutet. Förlust.

  Ja, synd på Östlund i går. Hennes motståndare verkar ha resultat där hon antingen stormar på eller blir nedtagen av motståndaren. Här hade Östlund break emot sig i andra set innan hon började komma in i det men för sent.

  En del annat gott kvar att hoppas på iaf denna vecka.

 17. Lustigt med Julia Rosenqvist.. ingen dubbelrankning, men får ett WC till en 60k. Vinner första mot seedat par och får sedan WO, är nu i semi. Så kan det gå.

 18. Elias Ymer lost in QFs in Tampere in straight sets…again a wasted Chance…the field was not that great anymore
  he seems to be really stucked in The Top150 Level..but not Top100 level

  • I only watched the third set. He was struggling with His serves during that set. A bit too passive. Fortunately Krstin wasnt that offensiven either.
   However i really liked His attitude. Good body language and fair to Krstin where he apologised several Times on One winning lucky ball. He wouldnt have done that a year Ago. I have watched him much better than this but he Still won. That shows character.

   • Kul att höra att han visar bra attityd. Att han behöver förbättra serven är ju en no-brainer men jag tycker att det skulle kunna gå att få till. Nu tappar han ju serven ”väldigt ofta” och får slita hårt för att hålla den när han väl gör det.

    • Har sett en tydlig förbättring i serven senaste året iallafall. Tror mikael kommer slå sig in top 100 före brorsan. Tuff att möta, sliter, returnerar bra, missar inte mycket.. kan bli lite för defensiv ibland men tror med lite mer erfarenhet o styrka kommer han vara rankad 80 eller lite under inom 6 månader 🙂

  • Faktiskt en topp 100-spelare hon och Babic slog där. 97:a.

   Verkar som all dubbelträning hon fått på college (där de spelar dubbel i varje match) gett resultat.

 19. Ymer slog Rola enkelt i Franska Öppna, men alla tresetare i benen jämnar ut oddsen. Rola har haft en enklare väg. 29, 48 eller 80 poäng. Det är gigantisk skillnad på en förlust här eller två vinster till.

 20. Peterson lottas mot förstaseedade världsåttan Stephens i Washington. Kommer bli en tuff men rolig match att se!

 21. Fortsätter att tjata om Mikaels svaga serve och kan inte låta bli att konstatera följande i början av semifinalen:
  2-2 i game
  Ingen har hållit sin serve
  Mikael sätter 6 av 8 förstaservar men vinner ändå noll poäng i sina första två servegame…
  Men men.. blir inte förvånad om han vinner matchen ändå?

  • Roligt med final! Hoppas båda bröderna börjar spela mer i 250 turneringar. Måste börja spela på den nivån ifall man vill ha en stadig top 100 ranking.

 22. Voracova, som nu är lägre rankad än dubbelpartnern Lister, är med i W125K kvalet till Tyskland men Cornelia är inte med. Någon som vet om Cornelia inte ska spela dubbel där eller varför anmälde hon sig inte till kvalet?

 23. Lister vinner första set 7-6 (7-2) i dubbelfinalen. Skulle tyckt synd om Gorgodze, som verkligen spelar för två personer just nu då Rus’s spel inte fungerar alls, om det inte vore för hennes otroligt irriterande skrik efter varje slag. När ska de införa förbud med distraherande skrik?

  Hoppas att Lister/Voracova vinner matchen. Spelar verkligen lugnt och sansat.

  • Ochhhh där vann Lister sin första WTA titel! 7-6 (7-2) 6-2 blev segersiffrorna efter en och en halv timmes spel. Matchen var jämnare än vad siffrorna säger, de räddade 11/13 breakbollar och många games gick till deuce. De var det starkare laget vid de viktiga poängen.

   Tredje aktiva damspelaren med en WTA titel nu, efter Johanna Larsson och Rebecca Peterson!

 24. Och där satt den!! Andra challengertiteln för Mikael. Trots 5 tresetare har Mikael känts trygg hela vägen. Nästa vecka är han fjärdeseedad i 100-poängschallengern i Sopot, tror inte han gör bort sig där heller. Trevligt ställe förresten, Sopot, jag och frugan var där för två veckor sedan, härlig beach, dock lite svårt att hitta parkering.
  Nu börjar det bli dags att titta på Mikaels chanser att ta sig till Milano-slutspelet, det räcker att sluta på åttonde plats för att komma med eftersom Tsitsipas kommer att spela i London. Humbert 648p, Kecmanovic 656p och Moutet 534p blir svåra att nå för Mikael som står på 473p men det är inte omöjligt.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste

Vecka 49 | Första veckan i december – här hittar du svenskarna

Caijsa Henneman, Marina Yudanov, Julita Saner, Maja Radenkovic och Simon Yitbarek är några som tävlar i veckan.

Storseger för Fair Play TK i finalen

Upsala TK utan sin etta Fanny Östlund var utan chans i finalen.

Fair Play TK och GLTK möts i SM-finalen

Den sista omgången i herrarnas elitserie spelades i fredags.

Spelschemat för 2020 börjar bli klart

Enligt tennisförbundets stomkalender är följande tävlingar bekräftade...

Fair Play TK och Upsala TK möts i SM-finalen

Damernas elitserie är färdigspelad. Individuellt imponerade Fanny Östlund mest.