Vecka 31 | Peterson mot Sloane Stephens i Washington

58

WTA Washington

Hardcourtsäsongen inleds med två tävlingar i USA, San Jose och Washington. Rebecca Peterson på plats i den sistnämnda. Hon möter förstaseedade Sloane Stephens [8] som vann turneringen 2015. Titelförsvarare är Svetlana Kuznetsova, som dock inte får chansen att spela pga problem med visum till USA.

I augusti ifjol spelade Peterson följande turneringar: Cincinnati (2:a omgången), New Haven (kvalfinal) och US Open (3:e omgången).

Peterson har faktiskt bara mött topp 10-spelare tre gånger tidigare i karriären (Kerber, Wozniacki, S Williams). Mot topp 20 har hon 0-8 och kan nå en ny milstolpe om hon besegrar Stephens.

W15 Savitaipale, Finland

Louise Brunskog åttondeseedad och Julia Lövqvist med via kval.

W15 Dublin, Irland

Med Ida Jarlskog.

W15 Knokke, Belgien

Marina Yudanov är förstaseedad.

ATP Challenger Sopot, Polen

Mikael Ymer är fjärdeseedad och står över första omgången. Möter i sin första match Ivan Gakhov eller Jacopo Berrettini. Håller kroppen ihop och huvudet är med efter finalen i Tammerfors har Ymer en bra chans att nå långt här också.

ATP Challenger Sogovia, Spanien

Med Markus Eriksson som möter 426-rankade Tom Jomby. Eriksson har inte vunnit någon match på challengertouren sedan augusti 2018.

I dubbelturneringen spelar Eriksson med Celikbilek och andra är Andreas Siljeström som spelare med Vavassori.

ATP Challenger Lexington, Kentucky

André Göransson och Sem Verbeek är tredjeseedade.

M25 Bolzano, Italien

Christian Lindell är åttondeseedad.

M25 Dublin, Irland

Med Niklas Johansson som lottades mot förstaseedade Igor Sijsling.

M15 Tabarka, Tunisien

Marius Ruzgas med via kval.

Övriga ITF-tävlingar återkommer vi till när lottningarna är gjorda och kvalen klara.

Föregående artikelEM-silver igen för Caijsa Hennemann
Nästa artikelLag-EM – de här spelar för Sverige

58 KOMMENTARER

 1. Förstår verkligen inte varför Johanna inte är och spelar i San Jose (470 poäng tävling), hon kunde spelat både kval och dubbelturneringen som andraseedad med Flipkens. Som jag förstått så spelar hon seriespel (?) i Tyskland. Är det verkligen värt över chansen att ta sig till WTA slutspelen?

 2. Jag förstår inte alls seriespel systemet i Europa. Lister spelar 2 veckor i Schweiz, Larsson tydligen i Tyskland. Hur bra betalt får man för det? Var finns ekonomin i det hela? Drar det enormt publikstöd eller finns det stora sponsorer? Eller lägger klubbarna (gissningsvis) hundratusentals kronor ur egen kassa för att få WTA spelare från andra länder att representera deras klubbar?

  Förstår att det kan vara attraktivt för ITF spelare med dålig ekonomi att få kost och logi och kanske nån liten ersättning betald, men för en spelare som Larsson som tjänat miljoner på WTA touren bara i år måste väl klubbarna betala ganska bra för att det ska vara intressant för henne? Eller har jag helt missat något?

  • Som lagsport är tennis hyfsat stort i alla fall i Tyskland. Såg igår att matcher i Bundesliga hade publiksiffror på 2500. Seriespelet är också intensivt och pågår under kort tid, ett par veckor eller en månad. Här är Johanna Larssons lag:

   https://dtb.liga.nu/cgi-bin/WebObjects/nuLigaTENDE.woa/wa/teamPortrait?team=2309943&championship=BL+2019&group=1342237

   Så nog finns det ekonomi i det här. Johanna Larsson har spelat in 400 000 dollar i år. Merparten lär väl vara från dubbeln, där prissumman delas på två. Och kostnaderna en säsong för de här spelarna understiger väl inte miljonen?

   • Larssons seriespel in Germany is Long over and i do not think she is playing elsewhere in another Country.
    i do not know why she skipped Karlsruhe?

    • According to coric WTA entry lists a few weeks ago, she was guaranteed to at least play qualifiying in singles and she would’ve been in the MD if she didn’t decide to skip it. Instead Voracova played the qualifiers against a WC, and won 6-0 6-0 in 45 minutes (after having to travel from Italy and having to do post tournament win things). Couldn’t have been more free for Johanna (or Cornelia even if she didn’t plan to play in Schwitzerland) to gain some important WTA points.

     I can understand Cornelia’s side of view, she really want to play a lot of singles to improve her chances in a career in that too. I’m not sure why Johanna is playing it when her singles career could be over after this season (unless she wants to grind ITF tournaments after this year, but that would potentially kill her doubles career instead). Also I’m sorry I phrased my question wrong before, was supposed to be more of a question if she is playing teammatches in germany or why isn’t she in the W125K and competing this week? Still critiquing her choice of starting with it this year, just a bad timing considering she needed to be in shape to defend her WTA points.

     • Tror inte Jola givit upp tanken på att återta en singelranking spm räcker till fler GS-turneringar…
      Så seriespel för självförtroende o säkra matcher?

   • Tack för svaret Henrik.

    Med tanke på att Larsson drar in 4-5 milj netto på en säsong (minst) och har omkostnader på en miljon eller mer så måste rimligen hennes tyska klubb betala henne åtminstone 40-50k för en vecka för att det ska vara värt det för henne. Med tanke på kalibern i hennes lag betalar hennes klubb kanske 200-400k i veckan bara i spelargage (vilda spekulationer ang summor, jag vet). Så dom måste dra in en hel del pengar för att få det att gå runt.

    Ur spelarperspektiv kan det vara bra att få matcher, men man missar samtidigt möjlighet att spela om WTA/ATP poäng (eller ha uppbyggnadsveckor). Förstår att konceptet är attraktivt för någon rankad typ 800 som normalt hår minus varje vecka dom tävlar, men har fortfarande svårt att se att det ska vara särskilt attraktivt för topp 100 spelare.

    Lister hade denna vecka kommit in i kval i singel i WTA125, och massor av ITF turneringar i Europa, hon har tidigare klagat på att hon inte kommer in i singelturneringar och att singelsatsningen är svår. Framstår då som märkligt att prioritera seriespel i Schweiz de närmaste veckorna…

    • Här är NLA, den schweiziska ligan, och spelarna i den:
     https://www.swisstennis.ch/interclub-nla-damenteams

     Seriespel är en form av uppbyggnadsträning, matchmässigt sett. Här är du till skillnad från andra veckor under året garanterad ett visst antal matcher och samtidigt kan du träna med andra bra spelare. Inklusive med tränare. Och få betalt för det. Det är nog en ganska bra deal och litet andrum under året för spelare som kånkar runt ensamma, spelar väldigt få matcher och bara har utgifter.

     I Schweiz kör de serien på två veckor, sen är det slut. Ett sätt för klubbarna att hålla nere kostnaderna.

     • i think for her it was given Money at the begin of 2019
      so she is using it
      the economy is the reason for her and i can understand!

 3. Är på semester i Polen bara drygt 2 timmar från Sopot. Sugen på att åka dit och titta på Micke Ymer – det ser ut att räcka med semifinal för att gå in topp-100!

  Någon som har ”inside info” på om det är bekräftat att Micke kommer till start i Sopot? Vore surt att åka dit om det visar sig att han drar sig ur pga tung matchning i Tampere…

 4. Mikael anmälde sig sent till Sopot och fick ett s.k SpecialExempt(SE), skulle förvåna mig om han inte spelar. Elias däremot som var tidigt anmäld har dragit sig ur av okänd anledning. Hoppas semestern är bra, jag o frugan trivdes kanon när vi var där för två veckor sedan.

  • Hej Henke, såg att Alex och Jakob från tennisportalen också är där nere i Sopot, hoppas ni träffas….

 5. 6-2 7-5, härligt Rebecca! Första segern mot topp 10 och en GS-vinnare.

  Inte Stephens bästa match (45 unforced…) men i andra set höll Peterson emot med en imponerande def och offensiv.

 6. Bravo Mackan!! Slog de Schepper i Segovia, en bra skalp och revansch från förlust i Stockholm Open för något år sedan.

 7. Julia Rosenqvist på väg att bli dubbelspelare snarare än singel? Utslagen i kvalet i singel igen, men i dubbel matchar hon/de spelare runt topp 100, nu seger mot fjärdeseedade sydkoreaner med #125 i laget. De här tävlingarna i USA passar henne ganska perfekt i och med att hon kan spela både dubbel och singel på hög nivå.

 8. Swedens U18 Girls lost unlucky 1-2 to Turkey….where are the good old times?

  Boys U16 also chanceless….

 9. Var är de svenska tjejerna i F18?
  Petrovic, Dahlström, Mezan, Lejon och Carlsten kan väl inte vara skadade hela gänget?

  • Carlsten spelar en sommartour, Dahlström är också uppställd på en sommartour i veckan men har å andra sidan inte spelat sedan Ystad i juni när hon bara fick ett gem mot KRP. Därefter har hon varit uppställd i många sommartourer men inte kommit till spel. Skada igen?

   Leijon har fullt upp med skolan vad jag förstått av intervjuer så hon verkar bara kunna spela när hon är ledig.

   Petrovic var ju tänkt att spela EM först, vet inte vad som hände där efter singelspelet.

   Julia Lövqvist hade också varit ett bra alternativ i både F16 och F18, nu när hon är tillbaka och spelar. Men hon verkar gå direkt på seniortouren, spelar mest där och sommartourer.

   Synd man inte vet vad som händer bakom kulisserna när det gäller laguttagningar, beslut och tillgänglighet, men jag håller med dig, jag undrar också varför de inte är aktuella för EM.

 10. Ida Jarlskog vann en tuff match mot Kalaitzis som var i final i Finland förra veckan. 25 % vunna förstaservar i första set, hon fick inte ordning på serven förrän i tredje set och då gick det lätt. Även Yudanov och Brunskog vidare, Yudanov nu mot Melgers – revanch?

 11. Jarlskog, Ruzgas, Brunskog, Solberg, Mackan, Mikael Ymer och Yudanov vann idag och Lindell tog första och bör också vinna så en riktigt bra dag för svenskarna. Förlust endast för Niklas Johansson som bröt tidigt mot Sijsling och Julia Lövqvist som jag trodde skulle vinna idag.

  • Lövqvist motståndare är ganska bra. Ett år äldre än Julia och högt rankad på TE för två år sen. Vann nu idag mot Sato som var topp 50-junior förra året och ryskan har även slagit en annan topp 50-junior på ITF i år. Sen verkar hon lite ojämn, men jag hade inte Julia som favorit där.

   Men det ser ut att bli ännu en bra svenskvecka: Yudanov vidare och Brunskog och Jarlskog också snart vidare till kvarten.

   KRP fortsätter att dominera sommartouren. Vann sin… fjärde (?) på raken idag och är i final i ännu en. Många matcher och självförtroende, men jag vet inte om hon utvecklas av motståndet.

 12. Gläds oerhört med Eriksson som sliter på i det tysta. Nu kvartsfinal på hardcourt i Spanien efter seger mot hemmaspelare och chansen finns att det kan bli mer då de seedade fallit ifrån?!
  Unnar honom ett litet sent genombrott och att han i alla fall en gång i karriären skulle få testa på ett GS-kval…
  Känns som han varit en förlorare i det nya ITF-rankingprojektet?

  • Håller med dig, tror alla unnar Mackan framgång. En kämpe och slitvarg som trots allt slit alltid har humöret på topp.

  • Escoffier har inte tagit sig förbi första omgången senaste året förrän den här turneringen och har även väldigt beskedliga resultat på ITF nivå (seger M25 Glasgow, finalförlust i M15 Tabarka och bara ytterligare en semifinalplats senaste året). Det är ett motstånd som Markus borde vara favorit mot och som han förstås ska ha en ypperlig chans att vinna mot. Borde vara en enklare motståndare än både Schepper och Ortega men samtidigt kan vissa spelare lyfta sig rejält när de får med sig några vinster så även om Escoffier har dåliga meriter kan man inte ta något för givet.

   • Markus har för närvarande 22 ATP poäng. Har redan säkrat 17 poäng den här veckan. Blir dock en väldigt kortvarig rankingboost då 18 av dessa 22 poäng försvinner inom ett fåtal veckor. 33 poäng som semifinalplats ger skulle däremot ge en lite mer långvarig boost. Skulle dock inte räcka till mer än att klättra in på topp 400 och alltjämt vara långt kvar till de runt 200 poäng som lär krävas för att få spela GS kval. Markus kommer förbättra sin ranking en del dock när M25 och M15 räknas in i ATP rankingen igen eftersom han är 34:a på ITF rankingen men det är väl trots allt rätt få poäng i förhållande till det som ges i challengers så lär inte ge speciellt många fler platser uppåt misstänker jag.

   • Noterbart är att Markus har tre vinster, fem finalplatser och 9 semifinaler i jämförelse med Escoffier som även om han inte spelat lika flitigt som Markus trots allt spelat väldigt många turneringar senaste året. Markus vann när de möttes i Future i Qatar 2017 i tre set.

 13. Ymer was ill or sth like that? Wasted the early chance to become Top100 this week, 2 wins were missing and after easy 1st set…

  Mackan!!! So surprising and great for him!!!!

  Jarlskog won again!

 14. Solberg tog sin största skalp på väldigt länge, kanske rentav i karriären, när han slog Frunza som var andraseedad i Rumänien. Solbergs andra kvartsfinal på nästan 4 år. Var i kvarten i Litauen ifjol men varit väldigt tunt i övrigt sedan 2014-2015 när han trots allt hade tre kvartsfinaler bägge åren. Möter fransman i kvarten som har en semifinalplats i ITF turnering senaste året men i övrigt inte nått förbi åttondelsfinalen. Blir nog ingen lätt match det heller.

  Ruzgas åkte dessvärre ut däremot.

  Yudanov tog rejäl revansch mot holländskan hon torskade mot på hemmaplan.

 15. En del juniorframgångar i veckan också.

  LC Halldin och M Minasyan slog ut ~400-rankat seedat motstånd i Polens G4 och möts nu i kvartsfinal

  Adam Heinonen är framme i final i en G5 i Kroatien.

  Louise Wikander slog seedat motstånd igår och borde kunna gå en bit i Portugals G4 då de närmaste motståndarna tagit sina poäng i länder som Nepal/Martinique/Tunisien.

 16. Peterson ute efter 3 set mot Giorgi. Tycker hon spelade en bra match men Giorgi spelade upp sig. Tycker de här två matcherna hon spelat visar att hon är i bra form och att hon spelar varierat och smart.

 17. Peterrson cannot buy 2 matches in a row as allways..beats stephens loses to giorgi (also ive seen Giorgi Play indoors on TV..she is a hardhitter)

  • I think all that Rebecca need is some more experience of match play on the WTA level. For example, I think her game plan is much more complete than what Johanna Larssons game ever was, with a real weapon in Rebecca’s forehand. Still Johanna has won two titles on WTA level. Just unlucky with her draws, she has faced a lot of high ranked in the second round like Williams, Kerber. I think this tournament was a step in the right direction and showed that she is in good form. Also Giorgi should be a top 30 player, she has beaten Sharapova, Wozniacki and similar so don’t know why she is ranked where she is. Give Rebecca some time and I think she will consistently win more matches in a row more often 🙂

   • Giorgi var ju #26 förra året och har innan dess slutat runt topp 30. Men hon har inte spelat så mycket senaste året och utöver ett fåtal matcher har det tagit stopp mot högt rankade spelare. Sen har det nog en del att göra med jämnhet också, i första set spred hon bollarna i nät eller utanför banan, sedan hittade hon rytmen. Samma med Sloane Stephens, många unforced. Men när de sitter så vinner hon en GS.

    Rebecca kunde ha fått en enklare lottning än de två efter varandra, helt klart. Publiken är aldrig på Rebeccas sida heller.

 18. Bra sjukt att den här tjejen var tredjeseedad i Finlands W15: https://www.itftennis.com/procircuit/players/player/profile.aspx?playerid=100047541. Hon har spelat 17 matcher senaste året och som mest vunnit totalt 5 games i någon match. Hon har fått en WTA ranking pga att hon förlorat i första omgången i W25 turneringar. Eto vann senast en match i maj 2015. Bra orimligt att man får poäng för att förlora i första matchen man spelar i en turnering vare sig det är WTA, ATP eller ITF turnering.

  • Förstår inte varför WTA ger poäng för att förlora förstarundan på någon nivå. Vad är poängen med det egentligen?

 19. Tur att det systemet försvinner nu från 5/8 att man kan få WTA poäng genom att förlora 3 matcher på W25/W15 nivå under ett år. Det är många dåliga spelare som kommer rensas bort.

  • Läste nya reglerna och det står: ”with the exception of Women’s $25,000 events where from 26 August there will no longer be a WTA point awarded in R32 Main Draw singles”. Det kommer alltjämt räcka med att få WTA ranking om man tar WTA poäng i tre turneringar men från 26 augusti så kommer t.ex. Eto att bli av med de WTA poäng som getts för torsk i första ronden i W25. Antar att det däremot kommer ge poäng att torska i första ronden av W60 och högre rankade turneringar vilket är sjukt även det men är ytterst få som kan få tre WC eller ta sig in via ranking utan att redan ha WTA ranking i de turneringarna så risken att få spelare som kan torska sig till en ranking bör vara minimal om det nu ger poäng att torska i första ronden i de turneringarna.

   • Jag tog upp precis samma sak förra veckan när hon var andraseedad. Det är rätt löjligt, det blir som en gratischans till kvartsfinal för de som får möta en sån seedad.

    Yudanov, Jarlskog och Brunskog alla borta. Jinxade det igår.

    Heinonen vann Kroatien i alla fall. Och Halldin och Wikander klara för semifinal.

    • Jo minns att det skrevs något om det men inte att det du tog upp var så extremt som detta var. För väl att detta sjuka försvinner för kan ju inte vara högt rankad bara för att man fått en massa WC.

     • Jag tog upp samma person, Eto.

      Men det finns flera andra exempel på spelare som inte borde vara seedade. Chloe Compson, andraseedad i Irland t.ex. Fick två gem i första matchen.

 20. Markus Eriksson och Christian Lindell vann medan övriga svenskar som spelade singel idag torskade (Yudanov, Jarlskog, Solberg och Brunskog).

  Väldigt värdefulla poäng för Markus som kommer ta ett rejält kliv på ATP rankingen nästa vecka. Utöver veckans challengerframgång så läggs väl även M15 och M25 resultat till på rankingen och med tanke på att Markus är rankad 32:a på ITF rankingen så borde det ju en del poäng om ens knappast ens i närheten av lika många som semifinalen i Segovia ger. Blir förmodligen en betydligt jobbigare match i semin då Nikola Kuhn känns som en klart tuffare motståndare än det han mött hittills. Celikbilek som han möter känns dock inte lika jobbig då han endast har en tidigare gång varit i kvarten i challenger (på hemmaplan i Turkiet) och i tidigare matcher haft rätt beskedligt motstånd. Men troligen vinner Kuhn rätt bekvämt.

 21. Markus och Lindell framme i semi på challenger respektive Future nivå. Kul
  Perfekt av Markus att välja att spela en Challenger på Hardcourt i Spanien. Nog inte många spelare från medelhavsländerna som har Hardcourt som favoritunderlag

 22. Verkligen kul med Mackan och han skall vara skitnöjd redan fast jag hoppas inte han är det, han får aldrig en bättre chans att vinna en challenger än nu…?

  Hur får han med sig ATP-poängen in i ITF-rankingen? Eller får man inte det? I så fall knäppt för 450 eller 350 på ATP-spelar inte så stor roll men 25 eller 10 på ITF-rankingen betyder för honom massor??

  • Det verkar räknas in på ITF rankingen om man torskat tidigt i challenger. ITF rankingen kommer dock i fortsättningen vara irrelevant då inga platser i turneringar kommer att reserveras för ITF inom ett par veckor.

   Från och med på måndag så kommer ATP rankingen att inkludera alla resultat i M25 och M15 igen och de poäng som Markus och andra fått för vinst m.m. i M25 kommer att ge betydligt mer poäng. Markus kommer att få mellan 70 och 80 poäng till i sin ATP ranking från på måndag och han bör därför plocka någon plats extra på detta utöver det han avancerar efter sin fina challengervecka (vare sig han ryker i semin eller går längre blir det ett stort steg framåt även om han tappar några challengerpoäng från Liberec ifjol).

 23. Peterson förlorade kvalfinalen med 6-4 6-2. Tråkigt, men om hon har flyt så kan hon bli alternate direkt till andra rundan ifall någon seedad drar sig ut.

 24. i ve mt Mridha today at Cologne german league
  he won easily vs Pavlasek for is team.
  Played a real good match especially he just went back from asia hardcourts to german clay.

 25. Tänkte avsluta veckan med min svensklista för 2019, ser ut enligt följande:
  1) M Ymer 481p, 2) Peterson 400p, 3) E Ymer 246p, 4) Larsson 155p, 5) Eriksson 94p, 6) Björklund 78p, 7) Lindell 68p, 8) Mridha 25p, 9) Yudanov 24p, 10) Östlund 22p, 11) Cabaj-Awad 20p, 12) Bergevi 19p, 13) Brunskog, Madaras & Malmqvist 16p, 16) Freund & Friberg 15p, 18) Celik 13p, 19) Henneman & Yitbarek 12p.
  Mikael Ymer behöver nå c:a 560-570 poäng för att avsluta året inom topp-100.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här