Vecka 32 | Ny ITF-tävling i Ystad

Den har inte fått mycket uppmärksamhet, men mellan vårens och höstens ITF-tävlingar för herrar har förbundet lyckats klämma in en 15000-dollarstävling i Ystad denna vecka.

Tävlingen är så anonym att inte ens tennis.se skriver om den. Den finns inte heller med bland kommande evenemang. Men välkommet inslag är det, för det ser ut annars som en rätt tunn vecka för svensk del.

Tyvärr klarade inte Rebecca Peterson kvalet till Premierturneringen i Toronto. Hon föll i raka set mot 18-åriga Xiyu Wang, rankad 127.

M15 Ystad

Det är bra uppslutning från hemmalaget bakom bröderna Ymer. Saknas gör tex Jonathan Mridha och Christian Lindell. Markus Eriksson blir naturligtvis favorit att ta hem segern och det hade han blivit även om han inte hade med sig den fina semifinalplatsen i challengern i Segovia.

M25+H Appiano, Italien

Christian Lindell kom med utan att behöva kvala.

M15 Wetzlar, Tyskland

Med Jonathan Mridha, som valde den här tävlingen istället för Ystad.

W60 Landisville, USA

Ny nivå för Johanna Larsson, men det är den här typen av tävlingar som gäller nu för att försöka ta sig tillbaka till topp 100.

W25+H Las Palmas de Gran Canaria

Fanny Östlund med via kval.

W25 Koksijde, Belgien

Med Marina Yudanov i main draw. Kajsa Rinaldo Persson klarade inte kvalet.

W15 Olomouc, Tjeckien

Med Linnea Malmqvist.

W15 Tabarka, Tunisien

Med Louise Brunskog.

60 KOMMENTARER

 1. Ja, Smid. Det kanske hade varit bättre att tävlingen inte funnits. Pinsamheter måste undvikas. För allt går ju ut på att leta fel och prata om tennis istället för att spela den. Låt oss hoppas på svenska framgångar i Ystad och glädjas åt att det finns ytterligare en internationell tävling på hemmaplan.

 2. Nya ATP-rankingen är ute, speciellt Eriksson och Lindell har fått rejäla lyft. 105) Mikael Ymer, 116) Elias Ymer, 298) Markus Eriksson, 396) Christian Lindell, 606) Jonathan Mridha, 609) Filip Bergevi, 629) Dragos Nicolae Madaras, 632) Karl Friberg, 708) Gustav Hansson, 824) Simon Freund, 824) Simon Yitbarek, 937) Linus Frost.

 3. Tycker inte tennis.se kan ha semesterstängt i högsäsong. Vikarier har väl alla organisationer?
  Pinsamt eller inte. Håller ändå med om det märkliga i att det mitt i sommaren inte går att fylla ett ITF-kval på hemmaplan. Vi har akademier och spelare som säger sig satsa? Borde fler äldre juniorer slåss om kvalplatser här istället för att spela ITF-juniors. Borde Sommartourtoppen (slutspelad?) fått garanterade platser via Wild Card?

  Om förbundet satsar 200 000 kr på en turnering för de svenska spelarnas skull måste man väl begära och förmå dem att ställa upp?

  Säger även emot rösten ovan. Är rätt trött på att höra att allt ser bra ut, hur positivt det ser ut med diverse resultat. Förhoppningsvis är Ymers topp 100 inom kort. Riktigt kul för Mackan att få en skjuts uppåt. Men fundera lite större med fokus på herrsidan. Efter det att Robin bröt igenom, vilka framgångar har svenskar egentligen haft förutom tibrosenens? Ett par challengersegrar (Ymer x 2, Ryderstedt, Prpic, Rehnquist…) Fina dubbelresultat via Lindstedt, Aspelin, Brunström…

  Ledsen men tennisen är idag så anonym i samhället att det krävs något mer nu. Någonting stort helst pp GS-nivå. En bra början är väl då att vi har 40-50 svenskar som vill slåss om rankingpoäng på hemmaplan i Ystad?

 4. Ja sommartouren är avslutad och nu väntar slutspel för topp 8.

  Av topp 10 på sommartouren är det bara juniorerna Weibull och Hallquist-Lithėn som inte spelar Ystad. Vet ej varför. Chahoud saknas oxå men han och JHL hoppades väl på slutspel i JEM.

  Sen är det ganska många av de bästa 18-åringarna som spelar Ystad.

 5. Larsson lottades mot Wickmayer I W60k I Landisville. Wickmayer som slog Peterson i Wimbledon. Wickmayer som dessutom kan det här med hardcourt ganska bra… (har varit i singel semi i US Open). Hoppas att Larsson kan överraska men känns tufft. Varför hon skippade grussäsongen i Europa efter Wimbledon (tre veckor utslaget på Karlsruhe, Palermo, Jurmala, Lausanne, Bucharest) där hon hade allra bäst chans att ta lite desperat behövda WTA ranking poäng övergår mitt förstånd. Hoppas att hennes satsning på mindre hardcourttävlingar i USA ger resultat, men risken är att hon ryker redan i första omgången denna veckan med tanke på lottningen.

 6. Utöver Östlund kvalade även Nylander Atelius in till 25:an i Spanien efter hennes kanske mest meriterande seger hittills i kvalfinalen. Även om spanjorskan har rätt mycket minus i matcher i karriären har hon slagit några bra spelare i år, som ~300-rankade Hatouka som slog Hennemann i EM förra året. Dock har både Östlund och Brunskog slagit motståndaren tidigare i år, hon verkar ojämn. Men det blir väl Jaquelines första 25:a i maindraw tror jag.

  Julia Rosenqvist fortsätter i 60-turneringarna i USA. Verkar funka bra för henne, meriterande seger igår mot #379 Broady som var topp 100 för ett par år sedan. Visserligen har hon inte vunnit mycket på hardcourt senaste året men ändå. Får hoppas på Julia i kvalfinalen, däremot blir det inget dubbelspel den här veckan.

  Riktigt synd på KRP också, hon kom från mängder av sommartourvinster men fick stryk mot Lamens som ju slog Tauson nyligen. Väldigt nära seger.

 7. Jeppe Johansson-Holm med 5 raka segrar på sommartouren föll direkt i första omgången i Ystad.
  Det är stor skillnad på Sommartour och ITF.

  • Både Jeppe och Freund gick på pumpen mot två unga hungriga argentinare. I Argentina är tennis tvåa i popularitet efter fotbollen, det märks också på att näringslivet sponsrar tennisen på ett helt annat sätt än i Sverige. I Argentina finns ingen ‘hemmatour’ liknande Sommar/Vintertouren utan spelarna skickas tidigt ut i den hårda konkurrensen på ITF-touren för att lära sig och för att kunna plocka ATP-poäng. Argentina har 27 spelare på topp-500 medan Sverige har 4, det säger väl det mesta. Argentinarna har också förstått vilket bra alternativ college i USA är för unga spelare och skickar nu fler och fler spelare dit.

   • Argentina har dessutom ungefär 5 ggr så många innevånare vilket inte ska glömmas bort. Hade Sverige haft 1-2 till på topp 500 hade siffrorna varit likvärdiga. Det Sverige främst saknar i jämförelse med Argentina är topp 100 spelare och där spelar sannolikt både klimat och mindre konkurrens från andra sporter in. Är t.ex. ont om bra skidåkare i Argentina …

    Jag tycker svensk tennis borde få fram fler bra spelare men jag tycker inte jämförelsen med Argentina är vidare bra utifrån dina siffror utöver att det låter rimligt att fler svenskar skulle vinna på att få spela på college för att utvecklas. Det är dock väldigt många svenska collegespelare som inte ens tycks ha spelat på ITF touren efter de slutat college vilket får ses som ett tecken på att de inte utvecklats till den nivån som krävs för proffslivet vid 22-25 års ålder.

 8. Rosenkvist kom in som LL i USA, men fick stryk 6-4 6-0 mot #214 Liang. Värdefulla erfarenheter ändå.

  Yudanov vann i första i 25k i Belgien.

 9. 11 svenskar vidare till andra omgången i Ystad.
  Kanske kan det bli 5 svenskar i Kvartsfinal.
  Söderlund lyckades inte ta sin första seger sedan 2017 i MD.

 10. Samuelsson har fått en passande lottning för att kunna visa om hans spel duger på grus på ITF touren då han har August Holmgren i andra ronden och troligen Yitbarek i kvarten. Kollat upp dansken och tycker att Samuelsson borde ha god chans att vinna idag även om dansken är favorit. Dansken har varit topp 30 på collegetouren utan att han verkar slagit någon bättre rankad än sig själv och saknar meriter på ITF touren. Hittills i turneringen har motståndet varit svagt på papperet för hans och Christians del. Dock svårt avgöra danskens styrka med begränsad information på nätet.

  • Samuelsson torskade. Kanske inte ska ranka förlusten för tungt dock för är väl främst bra serve Samuelsson har och matchen spelades på grus. Oavsett behöver han vinna mot dylikt motstånd om det ska gå att ta sig en bit uppåt på rankingen. Yitbarek sannolikt nästa motståndare för Holmgren. Risk det bara blir en svensk i semin även om Yitbarek väl är den mest troliga att ta sig till semin där, eller?

  • Ström servade för matchen 2 gånger men vek ner sig. Efter regnavbrottet kom en helt ny Eriksson in på plan och visade junioren vad som krävs för att lyckas i proffslivet. Eriksson hade en liknande match i första omgången i Kalmar då Samuelsson tog första det med 6-1 och hade chans att avgöra i andra set men kunde inte knyta till.

 11. 01 juniorerna ör riktigt bra. Något skadebenägna emellanåt men Kevin, Gustaf och John är outstanding hemma i juniorklasserna så ser fram emot deras prestationer framöver. Bästa juniorkullen på länge?

 12. Någon som vet varför Gustav Hansson spelar så sparsamt? Väl bara spelat svenska ITF-turneringar och sommartour i år, inget utanför Sverige. Han bör ju verkligen ha potential för challengertouren med en rejäl satsning

  • Han hade ett långt skadeuppehåll efter att han vann två futures förra hösten. Tror att han brottas med ryggproblem, en typ av skada som inte är att leka med. Han visar ju här i Ystad med två fina vinster hittills att han har bra kapacitet, kan han även slå Mackan så är ju titeln inom räckhåll.

 13. Larsson adjöss direkt. Men inte oväntat mot Wickmayer. Tufft att gå ner på de här nivåerna, inga lätta matcher här heller. Yudanov förlorade som väntat mot Hogenkamp.

  Linnea Malmqvist enda svenska till kvarten den här veckan. Även enda seedade kvar i sin turnering.

  Såg att Melis Yasar gör som Linnea nästa vecka, två veckor i Mexico.

 14. Bergevi missade kvartsfinal för tolfte tävlingen i rad…
  Märkligt lång formsvacka.
  Jag tror Gustav Hansson lagt ner sin satsning.
  Verkar satsa på kläder istället.

 15. Starkt av Ström att ge Marcus en rejäl match. Regnet gav honom ett spelavbrott i sista sekund som räddade favoriten. Att Ström redan kan skaka den så duktiga Mackan lovar gott inför framtiden.

 16. Malmqvist again wastes a title Chance today

  BTW Mridha threw away the win yesterday, leading 6-5,5-2 and own serve…2 breaks ahead and loses match

  • “Malmqvist again wastes a title Chance today”

   Bara för att de seedade är borta innebär det ju inte att det bara är att vinna. De som har slagit dem är ju bättre för dagen.

   Jag trodde eventuellt att Linnea skulle slå Kudelova, men inte vinna turneringen. Tjeckien är ett ganska svårt land att åka och vinna i, det är en stor tennisnation. Det är inte så ofta svenskorna åker dit.

 17. Har just sett en kanonmatch på plats i Ystad mellan Hansson och Eriksson, Mackan började bäst och såg ut att vinna i två raka. Men Hansson var som ett gammalt ånglok som startar långsamt och trögt men när det får upp farten blir det ostoppbart, mycket bra vinst för honom. Tyvärr gick det inte lika bra för Thour och Yitbarek, kanske Ruzgas kan överraska.

 18. Lindell is bra !!! Very good year so far at the 25K Level!!!

  Bergevi Plays Club match today in Germany, but lost 2:6/3:6 vs Villela Martinez.

 19. Senare år har de utländska gästerna i futuretävlingarna i Sverige känts rätt så starka i många fall. Men är det så? Hur många spelare har använt tävlingarna i Sverige som en språngbräda mot challenger- och ATP-touren?

  Från 2013 och 2014 hittar jag Hugo Dellien som gick till semi en vår i Båstad. Några spelare har blivit challengerspelare, men en övervägande majoritet har aldrig kommit förbi futurestadiet.

  Det hade verkligen varit intressant att få en bättre kartläggning hur litet det här nålsögat är, att ta sig från 10/15K-nivå till att bli åtminstone en stadig spelare på challengertouren.

  • Om jag kommer ihåg rätt spelade britten Evans futures i Båstad, han är nu ATP-spelare, även kazaken Bublik som vann i Falun.

   • Stämmer bra det. Daniel Evans vann i Båstad 2013 som andraseedad. Slog Patrik Rosenholm i kvarten, Markus Eriksson i semi. Bublik var femteseedad i Falun 2016 och slog då Karl Friberg i andra omgången och Markus Eriksson i semin.

 20. Ystad ett fiasko för svenska spelarna. Även om Gustav Hansson vinner är resultaten klart under förväntan då tre spelare var seedade till semi och Mackan den klart bäst rankade i fältet. Märkligt att man presterar så dåligt i förhållande till seedningen. Friberg, Madras, Bergevi, Mackan och Yitbarek alla seedade och ute före de enligt ranking skulle rykt. Hansson enda av seedade spelarna som överträffas sin seedning av de seedade spelarna. Positivt för Thour och Ruzgas som nådde sina första ITF kvartsfinaler och förstås för Hansson som är i semi. Men gör ändå inte helhetsprestationen bra.

 21. En svensk håller fanan högt o är i final efter vinst 7-5 6-2 i H25+ i Italien. Sköna rank poäng.
  Ska bli kul att följa Cl på chsllenger framöver.

 22. Lindell har god chans att ta sin första gruschallenger-titel senare i höst, först måste han dock ta revansch på Balzerani för förlusten förra veckan. Även Hansson flyger fanan, nordiskt derby mot Holmgren imorgon.

  • Såvitt jag förstått det så kommer ITF rankingen inom ett par veckor att inte längre ge några gratisplatser på någon nivå. Den kommer endast hjälpa vid entry till turneringar för spelare som inte har ATP/WTA ranking. Då M15/W15 i fortsättningen räcker för ATP/WTA poäng så finns det i fortsättningen väldigt många med ranking så ITF ranking lär endast hjälpa för att ta plats i M15/W15 kval. ITF rankingen kommer väl dessutom endast bygga på kvalturneringar och möjligen torsk i första ronden så den som ligger bra till där kommer vara en spelare som inte har några som helst meriter, dvs den kommer vara totalt ointressant om jag fattat detta rätt.

 23. Så förbaskat glädjande med vinster för Lindell och Hansson. I en tid då vi fokuserar på problem och att allting ser mörkt ut för svensk tennis – vilket det gör, förvisso – så känns segrar, oavsett nivå, så förbaskat skönt. Jag är imponerad över hur Lindell orkar komma igen gång på gång. Hoppas att han dels orkar och kan lyfta sig lite till, och sedan hålla i allting. När det kommer till Hansson så får vi ALLA hålla tummarna för att hans rygg blir bra. Om hans skadeproblem slutar så finns det ingen anledning varför han åtminstone kan hamna på de rankingnivåer som M. Ericsson når.

  Uppåt framåt.

 24. Vaaaaaaamooos Lindell.
  2-1 o vinst i finalen i Italien.
  Även i final i dubbeln senare.
  Så jävla värd detta o få knäppa vissa på näsan som sågat dej gång på gång.
  Nya sköna rank poäng.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler artiklar

Vecka 43 | Två W15-tävlingar väntar i Stockholm

Ellen Allgurin gör comeback på den internationella scenen.

Vecka 42 | Fokus på Stockholm Open

Vad kan en formtoppad Mikael Ymer hitta på i Stockholm Open? Och hur är statusen på Elias Ymer efter skadeuppehållet?

Rebecca Petersons succéturné i Asien – vann sin andra WTA-titel

Besegrade Heather Watson i finalen i Tianjin.

Mikael Ymer tog sin fjärde challengertiteln

Efter en segersvit på tolv raka matcher stod han som segrare i challengerturneringen i Mouilleron le Captif i Frankrike.

Vecka 41 | Peterson i WTA Tianjin

"Pim-Pim" spelar förkval till kvalet till Stockholm Open.