Vecka 33 | Här spelar svenskarna denna vecka

WTA Cincinnati

Rebecca Peterson klarade kvalet galant och inte minst segern mot semifinalisten i Wimbledon, Barbora Strycova, viskar om att formen finns där. Nu möter Peterson 15-rankade Johanna Konta. Vid vinst väntar lite behändigare motstånd i antingen Bernarda Pera och Veronika Kudermetova

ATP Challenger Cordenons, Italien

Markus Eriksson är 14-seedad och står över första omgången. I den andra möter han antingen Jacopo Berrettini eller Enrico Dalla Valle. Eriksson spelar också dubbel med Meligeni Rodrigues Alves.

ATP Challenger Vancouver, Kanada

André Göransson ihop med Hunter Reese och Robert Lindstedt med Jonny O’Mara.

W60 Concord, USA

Med Johanna Larsson.

W25+H Las Palmas de Gran Canaria, Spanien

Fanny Östlund i kvalfinal.

W15 Cancun, Mexico

Med Melis Yasar.

W15 Oldenzaal, Nederländerna

Med Marina Yudanov som tredjeseedad.

M25+H Bydgoszcz, Polen

Med Jonathan Mridha och Simon Yitbarek.

M15 Koksijde, Belgien

Karl Friberg är femteseedad. Carl Söderlund och Sam Taylor möter varandra i kvalfinal.

M15 Irpin, Ukraina

Med Christoffer Solberg.

M15 Trier, Tyskland

Filip Bergevi är sjätteseedad.

64 KOMMENTARER

 1. Stephens, Strycova och nu Konta. Två vinster mot topp 20 nu under en månad. Sättet hon försvarar sina poäng från ifjol i Cincinnati är imponerande. Det här måste ge en sån boost för självförtroendet.

  • Samt goda möjligheter att vinna nästa match mot Kudermetova.

   Bra match, borde ha stängt den lite tidigare i tredje set vid ledning 4-1 och mängder av breakbollar. Men väldigt hög potential som sagt.

    • Från WTA:s hemsida:

     “I know that I have the game inside of me and that I can beat the top players,” Peterson said. “I’m just, one day at a time, trying to get better all the time, and just keep on improving, and hopefully, the results will come.”

     The Swede, who came through the qualifying, will face a fellow qualifier in the second round: Russia’s Veronika Kudermetova, who defeated American wild card Bernarda Pera, 6-2, 6-3.

     “I’ve played her before, two times,” Peterson, who is 1-1 against the Russian, recalled. “It’s going to be another tough match and I’m looking forward to the challenge.”

     • Hon är väldigt annorlunda i sitt tänk. Har aldrig hört Peterson nämna rankingmål, utan all fokus är på utveckling.

 2. Härligt med fin vinst! Många highlights med Rebecca på WTAs officiella youtubekanal, visar hur tuffa hennes lottningar i år har varit, men hennes spel är alltid jämt.

  Såg att många dubbelspelare börjar spela med landsmaninnor inför OS nästa år. Tror ni att Sverige kommer in med några spelare? Förhoppningsvis klättrar Rebecca en bit till på singel rankingen och att Johanna håller kvar sin höga dubbelranking så att hon kan spela med Lister/Peterson.

  På herrsidan får vi hoppas på att Ymers tar sig in på topp 60 tills dess.

 3. Bra att du tar upp det Henrik. Riktigt framgångsrika spelare pratar mer om utveckling än kortsiktiga poäng och placeringar. Tycker många på den här sidan verkar ha snöat in helt på en massa siffer räknande när man borde diskutera och debattera spelares taktiska, tekniska utveckling mer.

 4. Så gott som alla har dock rankningsmål eller prestationsmål någon gång i livet. Mirjam Björklund har det och Hennemann hade som mål att gå långt i vissa tävlingar i år (EM, franska). Rebecca hade det också, förändringen kom när hon blev skadad 2017.

  “Efter sju månaders frånvaro från tenniscirkusen och runt hundra platsers ras på listan säger hon:

  – Jag sätter inte längre upp några rankningsmål utan det enda viktiga är att jag får vara skadefri. Är jag det kommer resultaten.

  Har du förändrat ditt synsätt?

  – Ja, mycket, säger Rebecca med ett leende och sneglar mot sin fystränare Ali Ghelem.

  De har samarbetet sedan februari i år och även om fokus naturligtvis främst legat på att få Peterson skadefri har Ghelem också pratat mycket om inställning och förhållningssätt.

  – Det finns ingen mening med att fokusera på resultat och rankning som man vill uppnå. Det gäller att vara hundraprocentigt fokuserad på det man gör här och nu, sedan får det handla om ett rehabpass, träning, den poäng man just ska spela i en match eller vad som helst. Det där extremt grundläggande och självklart men också oerhört svårt, säger Ghelem som var Robin Söderlings fystränare och som också samarbetar med dubbelspecialisten Robert Lindstedt.”

  Men det märks på vilka turneringar Rebecca väljer att hon vill utvecklas. Hon tar allt som oftast de svåra tävlingarna, där man får möta de bästa spelarna. Hon har ett bra tänk, bra mentalitet, fast Hennemann är ännu kyligare än så länge när det gäller reaktioner, vilket säger en del då Rebecca visar ytterst lite negativitet.

  Bra servespel mot Konta också. I första set tappade hon tre bollar i serve. Det, Kontas svajiga spel, och att hon lärde sig att läsa Kontas stoppbollar var nyckeln till segern.

 5. Off topic – Larsson/Flipkens ser ut att bli 11 seedade i U.S. Open dubbeln. Lister/Voracova in som par 45 och Peterson/Zidansek som par 46. Kan ändras något eftersom deadline är på fredag men marginalen till cutten (64 par) är betryggande.

 6. Larsson vann 11 poäng i första set mot en spelare rankas utanför topp 400?!?! Gurllll….

  Hoppas hon repar sig i andra. Men singelkarriären ser iskall ut.

  • Är nog dags för henne att satsa helhjärtat på sin dubbelkarriär framöver. Tror absolut att hon kan nå topp 10 där ifall hon börjar spela premier nivå turneringarna, vilka hon ofta har skippat då hon inte tar sig in i singeln där. Såvida hon inte gör någon magisk US-open turnering så kommer hennes ranking snart vara för dålig för att ens få kvala till internationals, särskilt efter franska öppna nästa år då hon säkerligen inte ens tar sig in till kvalet och får chans att försvara majoriteten av sina poäng.

 7. Ja, det blev bara 11 poäng i andra setet också. Skulle bli mycket överraskad om hon vann någon match i kvalet i US Open nästa vecka. Hon skulle isåfall trilla ner på ca 280 WTA poäng vilket skulle innebära att hon trillade ur topp 200 och chans till GS kval och de flesta Internationals kval. Redan med nuvarande ranking var inte ens seedad i en W60k.

  Jag håller med Benjamin om att hon kanske skulle satsa helhjärtat på dubbel, det kommer att bli svårare och svårare att kombinera singel och dubbel när man har så olika ranking i dem (lex. Lister)

 8. i like JoLa a lot and her career, following for so Long, But 2019 is a really bad year for her.
  Still not understand she skipped all the claycourt tournaments….
  and should ve played Toronto and Cincy together with Flipkens instead of playing a wasted Singles match now at 60K or 100K

 9. Det finns förmodligen ett par anledningar till Johanna Larssons fall, som egentligen tog fart nedåt redan efter att hon och Mattias Arvidsson gick skilda vägar i slutet av 2017. Samarbetet med Magnus Tideman tog slut innan det hunnit börja i princip.

  2018 räddades upp av titeln i Nürnberg, men antalet framskjutna placeringar i övrigt var färre än vad det brukar vara. Från maj till säsongens slut nådde hon som bäst andra omgången i fem tävlingar. Larsson och Pontus Norberg verkade ju hitta ett bra samarbete, men sen kom familjelivet in i hans liv och det blev ändrade planer där också.

  Så sammantaget var det på en bräcklig grund och svajigt självförtroende som Larsson gick in i den här säsongen. Minst 115 poäng är att försvara framöver. Hon har 353 idag. Samtidigt som hon får spela tävlingar som har få rankingpoäng att tävla om.

  • Hon sa i nån intervju att tränaren försökte ändra på hennes spel och att hon tappade självförtroende av det. Antar att hon menade Tideman.

   Men jag håller med om att det nog är bättre att satsa på dubbeln nu efter 2019, där kan hon fortfarande hålla hög klass ett tag framöver.

 10. Att hon (JoLa) gick ut som öppet lesbisk i media var nog lite att ge sig ut på sank mark för henne och sponsorskontakterna, tror jag. Vem visste det innan. Inte speciellt många.
  Hon har ändå visat att det kan gå att nå framgång och öppnat upp för en ny generation. Lotsat dem in, det ska hon ha beröm för.

  • Jag trodde tvärtom att det skulle lyfta rejält när hon hittat harmonin i livet utanför tennisen. Och i dubbel har det fortsatt gått bra eller tom bättre, men någonting funkar inte i singel. Tror egentligen inte att det är stora grejor som fattas – det är så jämt i toppen att en liten förbättring eller försämring får stora utslag i resultat och ranking. Av det lilla jag sett henne spela sista året ser hon ut att sakna lite i självförtroende, lite i strategi, och backhanded är fortsatt svag för någon som aspirerar på topp 50. Känns som att hon ev behöver bättre vägledning, lite flow (dvs vinster) för att boosta självförtroendet och att lägga upp spelprogrammet efter sina styrkor (grus, grus, grus, grus från tidig april till augusti, minst) så kanske det lossnar.

   Och hoppas genuint att inga sponsorer dragit sig tillbaka pga att hon varit öppnare med sitt privatliv. Vi behöver fler idrottstjärnor som vågar vara lite personliga, inte färre.

 11. Östlund lost
  Bergevi lost to a nobody…hmm Bergevi he is 600 ATP out of 3 great tournaments and thats all
  Mackan also out in some seconds i fear..chances wasted

  • Men bra match av Östlund att spela jämnt med en up and coming motståndare som vunnit ett par matcher på 60k-nivå. Några lyckade 25k-tävlingar detta ur Östlunds perspektiv.

   Yudanov slog Helmi i Holland.

 12. Bergevis grussäsong har varit katastrofal. Han längtar nog efter hardcourtspel inomhus eller utomhus. Strålande kämpat av Mackan!!!

 13. Fin vinst av Markus!

  Rebecca också vidare efter en 2-6 7-5 6-2 comeback mot ryskan Kudermetova. Avgörande set var ingen fråga om saken, Rebecca var nästintill felfri där medan Kudermetova verkade trött efter de två föregående setten som varade i nästan två timmar!

  Möter vinnaren mellan världstrean Ka. Pliskova eller Yafan Wang.

 14. Big tournament for Petersson!!!! needed this wins, us open 3rd round to defend. But after it she had nearly nothing anymore! Potentially Top50 at years end ?

   • Det är starkt att slå rutinerade gubben Lorenzi. Om jag inte minns fel har Marcus slagit Martin Klizan Slovakien, det borde vara bästa vinsten även om denna vinst är bra

 15. Vilket tråkigt avslut på första set för Rebecca, jobbar sig från 0-3 till 3-3, sen vid 5-5 så tror både hon och Pliskova att hon brutit sig fram till 6-5, visar sig att bollen var 1-2 millimeter ute. Förlorar sen första set 5-7. Mycket positivt att ta från setet och tror hon kan vända det.

  • Ja det var jäkla snöpligt. Hon förlorade setet på den utmaningen och möjligen matchen. Toppspelarna har marginalerna med sig. Men samtidigt så missade hon för många breakbollar tyvärr, hon måste utnyttja dem bättre i de viktiga lägena.

   • Där var matchen över, 5-7 4-6. Hade fördel vid 5-5 i första och var ett break upp i andra vid 4-3. Räckte inte till denna gång men hon visar väldigt fin form inför US open.

   • Tapper förlust. Men det går ju inte att vara annat än nöjd med turneringen och hur det ser ut inför US.

    Hon pressar ju världstrean (som kan bli etta efter Cincinatti) och var värd ett tredje set egentligen. Att någon av herrarna skule pressa Federer känns väldigt långt borta.

    • Hon har spelat bra mot tidigare grandslam finalister/vinnare i år som Serena, Pliskova och Stephens. Hoppas att hon får bra avslut på USA svängen och bättre lottningar på Asien svängen.

     Hoppas på ett lyft med ~10-15 platser innan säsongensslut så att hon har bra möjligheter till en OS biljett. Hade också varit roligt ifall vi fick med två dubbelpar dit men saknas i dagsläget en fjärde (dam)/andraspelare (herr) till det.

     • (Bättre lottningar som i att slippa att möta grandslam semifinalister i kvalfinal/första rundan, hon klarade ju det nu men blir så mycket svårare!)

 16. Riktigt imponerad av Big Mac som nu vunnit 42 matcher i år.
  Ska nu bara spela Challengers resten av året enligt tennisportalen.
  Kan bli kval till Australian Open om det fortsätter gå bra.

 17. Markus Eriksson närmar sig sitt första Grand Slam kval. Både till Australiensiska och Franska så har han skaffat sig en möjlighet men det krävs förstås än mer för att det ska räcka. Markus har 135 poäng om han ryker idag (tror det är skapligt bra chans att vinna mot Collarini som dock lär vara bättre än sin ranking på framför allt grus i nuvarande form). 135 poäng räcker till ganska exakt plats 300 på rankingen vilket är i nivå med förra veckans ranking då nuvarande poäng från Cordenons bara täcker de två challengers han tappat de här två veckorna. Det som gör det lovande för Markus att fixa ihop ranking för åtminstone GS kval är att han spelade ihop lite poäng före maj och han försvarar bara 42 av sina 135 poäng fram till slutet av april som är deadline för Franska och 24 poäng fram till 1 januari som är deadline för Australiensiska.

  För att få spela Grand Slam kval så behövs runt 180 poäng vilket betyder att det för Australiensiska krävs runt 70 poäng ytterligare och för Franska runt 90 poäng ytterligare. Lägger man på ytterligare 10 poäng så ska det extremt mycket till för att det inte ska räcka för entry. Bäst vore förstås att plocka hem turneringen i Cordenons för i så fall klättrar Markus upp till en garanterad plats nära plats 250 vid årsskiftet redan nu.

  Kan Markus nyttja det spel han visat upp i senaste två challengers så är det väldigt sannolikt att han kan få ett rejält rankinglyft och framför allt förbättra sin bästa ranking på plats 288 rejält.

  • Markus säker på en ny bästaranking. Runt 280 vid semiförlust. 151 rankingpoäng och tappar bara 24 av dessa ybder resterande del av året så har jättebra möjlighet att fixa en riktigt bra ranking även om det blir förlust i nästa match. Jeremy Jahn i semin som varit topp 200 och som har vunnit bägge tidigare matcherna mot Markus. Senaste segern för bara några veckor sedan i semifinal i M25 i Belgien. Markus har en bättre ranking än Jahn och de har väl gjort det lika bra i Cordenons där Jahn tog en rätt meriterande seger i kvarten mot Moroni medan Markus bl.a. slagit Lorenzi.

 18. Det som jag upplever hindrat Markus i singel är att han dubblerat så mycket. Även om dubbel inte är så fysiskt slitsamt så verkar det påverka honom mentalt. Fokuseringen har nog varit splittrad.

 19. Grymt kul för Marcus som är inne i ett bra flow nu. Är nog mackans bästa vinst. Även Lindell är inne i ett flow så hoppas dom bägge får extra motivation.
  Tycker Lindell är den av svenskarna som lyft sig mest i år.

  • Tycker att Lindell har lyft sig mest på herrsidan och Mirjam på damsidan. Även Markus har hittat form igen. Tre potentiella grandslam kvalspelare nästa år. 😄

 20. G5:a i Kramfors nästa vecka. Riktigt dålig uppslutning på flicksidan, knappt några kvalspelare alls och endast 4 svenskor. Bättre på killsidan.

 21. Marcus till semifinal där jag trodde han skulle vinna redan efter 2 set. Det kändes som han var den bättre spelaren. Spännande fortsättning, ser man till vilka som är kvar kan han vinna det här…

 22. Det blåser positiva vindar i svensk tennis för närvarande. Ännu en titel idag genom Söderlund som vinner sju matcher utan setförlust!! Men poängmässigt är naturligtvis främst Peterson men även Eriksson bäst denna veckan.
  Här är min Sverige-lista efter denna veckan: 1) Peterson 531p, 2) M Ymer 481p, 3) E Ymer 246p, 4) Larsson 155p, 5) Eriksson 129p, 6) Lindell 88p, 7) Björklund 78p, 8) Mridha 28p, 9) Yudanov 26p, 10) Östlund 22p, 11) Bergevi 21p, 12) Cabaj-Awad 20p,
  13) Friberg & Malmqvist 18p, 15) Brunskog 17p, 16) Hansson & Madaras 16p, 18) Freund 15p, 19) Yitbarek 14p, 20) Celik 13p, 21) Henneman 12p, 22) Söderlund 10p.

  • Du har rätt, Peterson har 681 WTA-poäng men WTA och ATP har helt olika poängsystem, jag har därför gjort om damernas poäng till ATP-poäng för att kunna jämföra herrarna med damerna.

   • Fast herrarnas 25000 är en future som ger 20 poäng vid seger och damernas 25000 kan likställas med Challengers och ger 50 poäng vid seger.
    Tycker inte det är riktigt jämförbart.
    Tjejerna missgynnas av din lista.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler artiklar

Vecka 43 | Två W15-tävlingar väntar i Stockholm

Ellen Allgurin gör comeback på den internationella scenen.

Vecka 42 | Fokus på Stockholm Open

Vad kan en formtoppad Mikael Ymer hitta på i Stockholm Open? Och hur är statusen på Elias Ymer efter skadeuppehållet?

Rebecca Petersons succéturné i Asien – vann sin andra WTA-titel

Besegrade Heather Watson i finalen i Tianjin.

Mikael Ymer tog sin fjärde challengertiteln

Efter en segersvit på tolv raka matcher stod han som segrare i challengerturneringen i Mouilleron le Captif i Frankrike.

Vecka 41 | Peterson i WTA Tianjin

"Pim-Pim" spelar förkval till kvalet till Stockholm Open.