Vecka 35 | Nu inleds US Open

Ännu en Grand Slam väntar och som vanligt hoppas man: får svensk tennis ett lyft nu?

Vi entusiaster är säkerligen tillfreds om vi får se svenskt deltagande när vi klarat av första och andra omgången. Att tex Johanna Larsson klarade kvalet är bara det positivt.

För att slå sig igenom mediabruset och nå den stora publiken krävs något extra och det är kanske nu det händer?

US Open 

Det blir måndagsmatcher för både Rebecca Peterson och Johanna Larsson. Peterson möter Monica Puig i första matchen (efter kl 17 svensk tid) på bana 8 och Larsson möter Lauren Davis på bana 11 som andra match. Spelbolagen har gjort Peterson till ganska klar favorit. Larsson slår däremot ur underläge, ett rejält sådant.

1:a omgången: Peterson – Monica Puig 6-3, 6-3
2:a omgången: Peterson – Dayana Yastremska 4-6, 1-6

1:a omgången: Larsson – Lauren Davis 5-7, 2-6

US Open – damdubbel

Johanna Larsson och Kirsten Flipkens möttes i kvalfinalen, men det ville sig så väl att Flipkens också kom med som lucky loser. I dubbel är de 11-seedade. Det kan teoretiskt bli en match i tredje omgången mot Rebecca Peterson/Tamara Zidansek, för båda paren finns på övre halvan. På den undre finns Cornelia Lister/Renata Voracova.

Johanna Larsson/Kirsten Flipkens – Kuzmova/Sasnovich 0-6, 4-6

Rebecca Peterson/Tamara Zidansek – Aoyama/Krunic 2-6, 1-6

Cornelia Lister/Renata Voracova – Muchova/Teichmann 1-6, 6-7

US Open – herrdubbel

Robert Lindstedt spelar med 44-rankade Philipp Oswald. 2015 var Lindstedt i semifinal i US Open.

Robert Lindstedt/Philipp Oswald – Kovalik/Ramos-Vinolas 6-3, 4-6, 6-7

US Open – Juniorer

Kvalet spelas fredag och lördag. Huvudturneringen inleds på söndag. Kevin Chahoud och Caijsa Hennemann kommer att vara med.

ATP Challenger Como, Italien

Markus Eriksson möter 315-rankade Gianluigi Quinzi i första omgången.

 

41 KOMMENTARER

 1. 6-3 6-3 till Peterson. Alldeles för många egna misstag från Puig för att matchen skulle vara spännande. Stabil insats från Rebecca som vanligt däremot.

 2. Verkligen stabilt o bra. I raka set.
  Hoppas Johanna följer.
  Såg även att Christian Lindell låg på 8e plats på ITF rankingen just nu. Marcus Eriksson 45a.

 3. På tal om dubbel, enligt Radiosporten har Lindstedt tackat nej till DC mot Israel och antagligen gjort sin sista DC-match.

 4. Den som med störst sannolikhet skulle välja att inte spela i US-Open så att M.Ymer får spela är väl Kyrgios.

 5. Celik förlorar 0-6 3-6 mot en oseedad spelare i en W25k. Hade verkligen trott att hon hade stridande form och var på väg tillbaka mot var hon var före skadorna, men hon verkar fortfarande väldigt ojämn. Hoppas det lossnar ordentligt snart.

  • Perfekt lottning för Yudanov tbh, en junior som Milicevic slog i år i en 25:a är bara att tacka och ta emot. Samma med dubbellottningen. Men blir svårare i nästa.

   Linnea känns också lite ojämn. Ena turneringen åker hon ut mot Kanev, andra vinner hon tre matcher och kvalar in till en 25:a.

   JCA gick också vidare, hon spelar i Georgien.

   Yasar däremot utslagen, verkligen inga lyckade tre veckor i Mexico, bara i dubbel. Får hoppas det beror på att hon är ovan vid miljön/underlaget eller nåt.

 6. Någon som vet om det har kommit ett tredje återbud i US Open så att Micke kan komma in som LL? Sista chansen idag, vore synd om han föll på målsnöret precis som i Wimbledon…

  • Nej, det ser inte ut att ha blivit något tredje återbud och därmed ingen andra chans för Mikael Ymer. Noteras kan att både Lorenzi och Majchrzak tog sina LL-chanser och är vidare till andra omgången efter femsetare…

 7. Ymer har verkligen haft grym otur i år. I Australian Open var han ett återbud från att gå in i kvalet. I Wimbledon missade han i lottningen till Lucky Looser (fick fjärde av fyra platser) o fick därmed inte spela. Och så nu då i US Open, återigen otur i lottningen och ett återbud från att få in i tävlingen.

  Fortsätter han bara prestera resten av året så kommer han ju dock klara en plats till Australian Open nästa år utan kval

 8. Turen kommer när man förtjänar den. Fortsätter Mikael med sin mer ödmjuka stil och har 100% fokus på tennisen, kommer även turen att komma.

 9. På tal om Mikael, så skulle jag gärna se han och Elias spela mer ATP turneringar. Menar visst är det roligt att de är nära topp 100, men när majoriteten av deras poäng kommer från challengers där konkurrensen inte är densamma så kan jag inte se dem som stadigvarande topp 100 spelare.

  Tror också att de behöver mer erfarenhet på högre nivå (ATP), att spela challengers och sen hoppas på att kvala sig in till grand slams är ju som natt och dag, där första kvalmatchen är lika tuff (eller tuffare) än en challenger final. Norska Casper Ruud började ju köra ATPs efter att han tagit sig in på topp 200 och är nu bekvämt inne i topp 100 nu. Varför gör inte svenskarna desamma?

  • Elias har ju försökt under våren… Antingen har han åkt ut direkt i första omgången eller inte lyckats kvala in medan Ruud har presterat och nåt kvart, semi o final under samma period. Mikaels del var det inget snack om att det var Challenger som gällde. Han hade inte tillräckligt bra ranking för atp kval. Tycker Ymerbröderna har gjort en bra planering efter sina förutsättningar. Elias har försökt och inte lyckats och då måste han försöka plocka mer poäng i Challenger igen för att få förutsättningar till ATP kval eller direktkvalificering. Mikael är nära nu och har sett jättebra ut. Får han förbli skadefri så kan 2020 bli ett roligt år för honom.

   • Det är bra att blanda challengers med ATP, menar bara att det är farligt att bara spela challengers för länge då man inte kommer att få den erfarenhet som behövs för att vinna mer än en runda i grand slams. Att möta spelare utanför topp 100 i varje challenger och sedan möta topp 50 spelare i GS är en stor skillnad. Mikael blev ju krossad när han mötte en spelare som hör hemma i topp 50 i kvalfinalen. Tror att han har större chanser att vinna matcher i GS ifall han börjar spela ATPs och där lär sig vad han behöver öva på för att bli en stadigvarande topp 100 spelare. Mentaliteten verkar han ha jobbat på i år så det är ju positivt!

 10. Rebecca ute efter 4-6 1-6 mot Yastremska. 22 UE mot motståndarens 31, men lyckades bara slå 8 vinnande slag mot 26. Hade chanser framförallt i första set, där det var många jämna gem. Tycker inte riktigt att Rebecca hittade rätt längd, många korta bollar som helt enkelt var för enkla för Yastremska. Hennes spel påminde lite om Ivanovic, där hälften av alla bollar hon slår går ut men hon sätter verkligen press på motståndaren. Sen noterade jag också att Rebecca sprang till andra sidan när motståndaren gick in på nät/kortare bollar. Skulle hon valt att stå kvar oftare så skulle hon nog kunnat plocka ett par fler games. Men sånt är verkligen 50/50, inte mycket att göra när man gissar fel i det läget.

  Annars så har hon plockat mycket poäng och radat upp vina skalpar på USA svängen, hoppas det går lika bra i Asien. Hoppas att hon klarar OS cutten nästa år!

  • Det med att hon sprang till andra sidan märkte jag också, det borde hon ha tänkt på när Yastremska i stort sett alltid gör samma sak. Man måste ju variera sig så att motståndaren inte ser tydliga mönster, alternativt själv uppfatta motståndarens tydliga mönster för Yastremska vann så himla mycket på att wrongfoota Rebecca.

   Yastremska slog ju antingen in den eller ut den (med marginal), så Rebecca hittade inte riktigt rytmen, det blev inte så mycket spel. Men sen hade hon chanser också, nån breakboll eller gemboll här som hon missade. Så hon spelade inte på topp heller, men andra setet var mycket jämnare än 1-6 visar.

   En sak att notera här är att Rebecca ofta tar in sin pappa som coach under sina WTA-tävlingar. Väldigt ofta jämfört med andra spelare. Även om hon leder kan hon ta in coachen som ett slags trygghet om att hon är på rätt väg som det verkar. I US Open är detta förbjudet och det syntes. Det hade behövts här. Hon behöver utveckla sitt eget strategiska tänk.

   Yudanov var chanslös idag och JCA förlorade i Georgien.

 11. Tror hon behöver lära sig spela mer strategiskt mot aggressiva spelare. I de senaste turneringarna har hon förlorat mot Giorgi, Pliskova och nu Yastremska, som alla är väldigt hårtslående och aggressiva spelare. Samtidigt har hon slagit spelare som är kända för sina baslinjespel, som Konta och Stephens. Tror nog inte att hon är bekväm i matcher där många bollar slutar efter returen, och som du sa så hittade hon inte riktigt någon rytm i sitt spel medan Yastremska bara körde på med sitt high risk high reward spel.

 12. Lindstedt tyvärr ute efter en jämn match, 6-3 4-6 6-7 (5-7). Vann tre poäng mer än motståndarna. Nu återstår damdubblarna, som jag antar att allihop spelas imorgon.

  • He lost in the second round at Wimbledon, but yeah he hasn’t had a good year in men’s doubles at GS. Looking at his Wimbledon stats atm, and apparently he has only lost in the first round there once, all the way back to 2006.

   He has around ~400 points to defend for the rest of the year (150 from a 250’s finals and 180 from a masters are the main sources) If those points drop he is in danger of falling out of top 100, and who even knows how many years he has been there in a row.

   Love watching him play, but he is getting quite old. Wouldn’t be surprised if he retired soon.

 13. JCA till final i dubbel i Georgien.

  Det är väl den enda vi har kvar att följa denna vecka förutom de damdubbel- och juniorspelare som ännu inte har gått in i US Open, eller hur? Mellanvecka men de senare två paren respektive två juniorerna är desto mer intressanta, viktigt, viktigt och roligt, roligt.

 14. Typiskt att de lagt Larssons och Petersons matcher samtidigt klockan 17, och sen lagt Listers match så sent som femte match efter fyra dubblar. Att de inte tänker på oss svenska tennisfans är ju en riktig skandal.. ? Lister och Larssons lag är båda favorittippade medan Peterson brukar kunna vinna sin första runda också, så får hoppas på bättre schema för potentiella andra rundor

 15. Chung kom tillbaka från 0-2 i set mot Verdasco, starkt!!
  Nu återstår att se om han kan rubba Nadal i nästa omgång? Kanske inte så troligt men man vet aldrig……

  • Han slog väll Djokovic vid förra årets Australian Open? Han har verkligen potential, och det är ju inte på grus så Nadal kommer inte dominera lika mycket som han gör. Men med det sagt så är det absolut ingen enkel match, skulle gissa på 3-1 i set för Nadal.

 16. Larsson/Flipkens förlorar första set efter 19 minuter. Vinner bara 6 av 30 spelade poäng. Kollar på Petersons match men är det någon som kollar på Larssons och vet vad som händer? Blir de utspelade, är någon skadad eller annat?

   • Det gick väldigt dåligt fram till 0-2 i andra set. Mycket felträffande och det känns inte riktigt som att Flipkens är med i matchen. 3-4 nu, ett break ner, men kunde varit en ledning istället med tanke på att både Johanna och Kirsten har missat för mycket framme vid nät.

    Peterson ute med 2-6 1-6 i dubbeln. Sköt bara 6 vinnande slag mot motståndarnas 29.

    • Däremot vet jag inte om första set var likadant. Märkte att Johanna hade två väldigt långa forehand dueller med Kuzmova som fram tills dess hade bra tryck på slagen. Kuzmova verkar ha tröttat ut sig efter de en aning. 4-4 nu.

 17. Och där var sista svenskan utslagen, Lister förlorar med 1-6 6-7 (4). Spelade verkligen upp sig i andra set men lyckades inte bryta på sina två chanser de hade. På en av breakbollarna så gjorde motståndarna ett tveksamt ess, vilket Lister/Voracova ville utmana, men tydligen måste man utmana inom 3-4 sekunder för att det ska vara giltigt? Minst två gånger blev de nekade att utmana när det gått ungefär 7 sekunder. (kan ha varit fler gånger men såg inte hela matchen pga att Eurosport players stream slutade fungera vid 4-3 i andra set.) Tycker det är lite löjligt av domaren när hon väljer att titta bort på andra sidan när Voracova pekar för att utmana. Osäker på om den var ute eller inne, men kan ha varit avgörande i setet.

  • Håller med om motståndarnas serve vid 2-1 i andra. Den såg ut att vara ut, och det tog inte lång tid för Voracova att challenge (tror det var 2-3 sekunder snarare än 7). Hade dom fått med sig det gemet hade matchen kunnat se annorlunda ut.

   Tycker dom såg nervösa ut i första setet, och gjorde allmänt för många unforced errors. Sen var Muchova bäst på plan, inte mycket att säga om saken.

   Men Lister servade med mer variation än jag är van att se henne göra, och forehanden verkade ha förbättrats. Volleys och backhands bra som alltid.

   • Muchova spelade överraskande väldigt bra dubbel, hon tog sig till kvarten i Wimbledon så att hon är en duktig spelare var det ingen tvekan om. Att hon var så all-round på baslinje och nät hade jag inte faktiskt inte koll på.

    Tror Voracova viftade med fingret 2-3 sekunder efter för att utmana, men insåg nog inte att domaren kollade på andra plan halvan (tveksamt varför domaren gjorde det), och ett par till sekunder innan Voracova sa högt att hon ville utmana när hon inte fick någon reaktion. Tydligen för lång tid. Blir lite sandlåde nivå på det hela när domaren inte heller kan motivera hur snabb man måste vara till Voracova. ”You have to be faster” är inte en tillräckligt bra motivering när de utmanar efter två sekunder.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste

Vecka 47 | Vem tar över efter Johan Hedsberg?

Blivande Davis Cup-kapten, elitserien och svenskar i ITF-turneringar är på agendan denna vecka.

Statistik – ATP och WTA-fakta för svenska spelare

Vilka spelare har vunnit flest matcher i år? Vem har bäst facit i tiebreak?

Vecka 46 | Elias Ymer i Helsingfors

Både Ymer och Mridha spelar challengern i Finland.

ATP-ranking och WTA-ranking

Håll koll på hur de svenska spelarna ligger till på ATP- respektive WTA-rankingen.

Vecka 45 | Mikael Ymer i Next Gen ATP Finals

Förutom slutspelet i Milano kan vi se fram emot att seriespelet drar igång.