Vecka 37 | Rebecca Peterson seedad i WTA Nanchang

Förutom Davis Cup riktas vårt fokus mot Asien denna vecka.

Efter US Open och spel i Nordamerika väntar Asienturné för spelarna på WTA-touren under september och början på oktober. Denna och nästa vecka är det inte mindre än tre tävlingar att välja på och lite enklare motstånd väntar.

90 poäng är allt som Rebecca Peterson har att försvara resten av säsongen. 2018 blev det bara en turnering efter US Open och det var Premier-turneringen i Wuhan där Peterson kvalade in för att sedan förlora i andra omgången mot Caroline Wozniacki.

Cornelia Lister fick spela kvalet till Premierturneringen i Zengzhou, Kina, och Susanne Celik var med i kvalet till Hiroshima. Båda fick dock stryk i första kvalrundan.

WTA Nanchang, Kina

Rebecca Peterson är femteseedad i denna 250-turnering och inleder mot kinesiskan Xun (wild card rankad 255). Potentiell kvartsfinalmotståndare är tredjeseedade Magda Linette.

Peterson spelar också dubbel ihop med Viktorija Golubic.

WTA Zhengzhou, Kina

Cornelia Lister och Renata Voracova  möter Monique Adamczak/Xinyun Han i första omgången i denna Premierturnering.

ATP Challenger Szczecin, Polen

Spelas på grus. Christian Lindell möter Ronald Slobodchikov i första omgången och segraren möter 16-seeade Thomaz Belluci.

M25+H Mulhouse, Frankrike

Karl Friberg gick in på sin ranking. Linus Frost och Sam Taylor med via kval. Det var här som Frost gick till semifinal förra året.

M15 Brasov, Rumänien

Med Dragos Madaras och Christoffer Solberg.

M15 Tabarka, Tunisien

Med Marius Ruzgas.

W15 Kairo, Egypten

Med Fanny Östlund som andraseedad.

W15 Dijon, Frankrike

Marina Yudanov är förstaseedad.

W15 Ceuta, Spanien

Med Julia Lövqvist och Fanny Norin.

W15 Szekesfehervar, Ungern

Med Julita Saner.

W15 Lawrence, USA

Med Alexandra Viktorovitch.

W25 Redding, USA

Julia Rosenqvist i kvalfinal.

58 KOMMENTARER

 1. Rebecca enkelt vidare, 6-0 6-3. Snart dras Listers match igång och senare i eftermiddag Lindell. Hoppas på samma blågula framgång i kommande matcher!

 2. Ida Jarlskog tar paus från college och kommer spela elitserietennis med Fair Play TK i höst samt ett antal ITF-tävlingar.

  – Jag kände mig lite skoltrött, nästan utbränd, i slutet av förra säsongen. Dagen innan jag skulle resa tillbaka bestämde jag mig för att stanna hemma i höst och komma tillbaka under våren, säger hon.

  Hur ser planerna ut i höst?
  – Först ska jag åka med Svenska Tennisförbundet och tävla två veckor i Turkiet. Därefter väntar spel med Fair Play i elitserien. Efter den siktar jag på att spela två 15 000-dollarsturneringar i Stockholm innan jag åker till USA.

  http://www.fairplaytk.se/?id=12&cid=11696

  • I think they did 10 unforced errors to the opponents 2 in the first set alone. Too many unnecessary balls out that prevent them from winning matches on this level.

  • Yeah at this point I have no clue what is going on. Only possible reasons (in my eyes) are injuries or pregnancy. Do you know if she is also skipping the doubles?

   • She pulled out of W60k in the US the week commencing 23 Sep as well so won’t compete til October at the earliest. Her latest IG post from 1 Sep talks about tips she’s picked up for the rest of the season so I doubt she is pregnant, she clearly intends to play more this season. So either a sudden injury or just more weird tournament scheduling.

    • Was thinking that also her fiancé could be pregnant and would need support for a while, but just speculating here of course. Anyway, she has almost dropped out of top 200. Almost not enough for grand slam qualifiers anymore.

     Unrelated, but does someone know when Mirjam starts playing again? Would be fun if she reached grand slam qualifiers.

 3. Sam Taylor är i god form och tog en bra skalp idag även om det var kvalspelare. Han gjorde rätt lovande resultat för några säsonger sedan men sen har det gått utför snarare än uppför men nu börjar det röra på sig. Ruzgas verkar ruskigt ojämn. Torskade mot spelare som endast vid 7 tillfällen av 26 (eller något liknande) tagit sig förbi första ronden i tävlingar som räknas på ITF nivå idag. Ruzgas själv har lika många avancemang förbi första ronden på strax över hälften så många turneringar. I Ceutas fick Fanny Norin stryk medan Östlund och Yudanov gjorde de som förväntas. Noterbart är att turneringen i Ceutas inte ens fick ihop en full huvudturnering vilket är udda även om det är en nordafrikansk del av Spanien då det annars bara brukar vara rejält udda länder som Djibouti som inte kan täcka upp ett helt startfält. Julia Lövqvist fick rankingmässigt värsta tänkbara i första ronden då hon lottats mot tredjeseedade i turneringen. Tror hon ska ha bra chans vinna trots allt dock men nog måste det vara oflyt i lottningen.

 4. oh thats a big surprise..as there are 5 or 6 other 25ks that week in europe
  i think friberg and yitbarek will still come into it directly but thats it

 5. Jonathan Mridha lämnade återbud till Danderyd igår men är med som reserv i Davis Cup. Elias Ymer fick låna förbundets instagramkonto, men är själv inte synlig på någon av de filmer som lagts ut från träningarna. Spelar och tränar inte?

  • Mridha is in main draw elsewhere in same week outdoors

   Yudanov just came back from 0-3 in 3rd set to win her 2nd round @ Dijon

    • Svenska tennisspelare är ju rena sjukstugan. Elias armskadad, Mridha knäskadad, Hansson ryggskadad. Mikael, Mackan och Göransson verkar dock vara OK. Mridha föredrar tydligen att spela på grus framför att spela inomhus på hardcourt för att minska belastningen för hans knän.
     Mridha var ju tydligt skadad i januari men blev ändå uttagen till DC mot Colombia på grus som femte man och Lindell blev ånyo ratad trots att matchen mer eller mindre spelades på hans hemmaplan.

  • Jag citerar Svenska DC-bloggen:
   “Nu är det bekräftat. Elias Ymer spelar inte Davis Cupmatchen mot Israel i Kungl. Tennishallen till helgen. Skadan i armen är inte bra, därav inget spel.
   Ersättare i truppen blir med största sannolikhet Jonathan Mridha.
   Yngre broder Mikael tar hand om ena singeln. Vem som ersätter Elias är oklart. Det står mellan Markus Eriksson (som även ör tilltänkt för dubbel), Gustav Hansson och Mridha.
   Svenska DC-bloggen återkommer.”

 6. Det blev en ganska tuff match för Rebecca, Fett har ju varit topp 100 tidigare även om hon är 300-ish nu. Men nu väntar Linette som hon slog senast de möttes i maj.

 7. Julia Lövqvist hade otur med lottningen, men gick vidare hur enkelt som helst.. på walk over. Bara att tacka och ta emot. Synd att Rosenqvist inte kvalade in igår, jag trodde hon skulle ta Portillo.

 8. Lister och Voracova är anmälda till WTA250 nästa vecka men veckan efter spelar Lister i Tashkent och Voracova i Wuhan…. hoppas det inte innebär att samarbetet är slut, för än så länge har det gett Lister två GS starter och en WTA titel.

   • Hoppas du har rätt. Lister har haft problem att hitta en stabil partner innan denna säsongen, skulle vara synd om det tog slut nu när dom blir mer och mer samspelta.

    • Tycker också det är roligt att hon hittat en stabil partner, men tror de har en bit till innan de kan vinna matcher över W280. Framför allt måste de tillsammans bli bättre i returgamesen, tycker det har varit för många UE där i de större sammanhangen. Voracova är också väldigt ojämn på serven. Men om de jobbar på de två sakerna så tror jag absolut att de kan vinna matcher på GS/premier nivå tillsammans och klättra in i topp 50.

 9. Östlund till kvarten som väntat. Yudanov till semi, bra seger mot duktiga junioren Monnet som slog Hennemann senast de möttes.

 10. Julia Lövqvist nollar Barranquero? Spanjorskan har visserligen förlorat mot en del mindre bra spelare, men även slagit topp 500-spelare som Evtimova och Marin nyligen. Slog även Lamens i Juni som senare i månaden vann finalen mot Yudanov i Holland, så det är ingen dålig spelare.

  Skulle gärna ha sett matchen för att se om Julia spelade väldigt bra eller spanjorskan spelade under sin förmåga. Imponerande seger hur som helst. Motståndet i nästa match ser på pappret i alla fall enklare ut, inte för att hon ska ha något favorittryck i någon av matcherna med tanke på hennes ålder.

 11. 1-1 lika i set mellan Peterson/Linette. Mycket flyt för linette där i tiebreaket, annars tror jag att Rebecca skulle ha kunnat vinna där.

  Celik spelar kval i Seoul imorgon.

 12. REBECCA TILL SEMI!! 4 raka break från 4-4 till 6-6, och Rebecca vinner tiebreaket med 7-5 efter att bollen studsar på nät och ut i Rebeccas fördel. Behövde allt flyt hon kunde få efter nära tre timmars spel

  • Första semin sen Acapulco för 1,5 år sedan då. Rebecca vann 90-73 i bollar, men ändå väldigt jämnt. Linette hade rätt mycket tur i andra tiebreak ja och även med en del domslut. Rebecca blev irriterad två gånger på att det var letserve som domaren inte såg, det kunde ha kostat henne. Hon gjorde ett imponerande servegem som hon vann efter fyra serveess.

   Men en bra seger, för Linette vann ju Bronx i slutet av augusti så hon är i sitt livs form.

   I semin väntar en riktigt formstark Stojanovic som hur enkelt som helst vann en 60k i Asien inför denna tävling och nu alltså gått till semi. Hon var riktigt nära att kvala in till US Open men förlorade med några bollar mot Townsend som sedan slog Halep och gick till åttondelsfinal där hon tog set mot slutsegraren Andreescu. Ska inte underskattas pga sin rankning.

   Har lite svårt att se hur turneringen går runt när det kommer 10 kineser och kollar på centercourten. En stor och fin arena som är helt tom.

   Hoppas Lövqvist vinner också så blir tennisdagen perfekt.

   • Tänkte också just på det, måste vara några riktigt bra sponsorer för att annars är det väl omöjligt att det går ihop? Däremot var det ungefär 8 timmars spel under 3 matcher och kan ha inneburit att folk helt enkelt gick hem efter det kinesiska helmötet.

    Stojanovic är verkligen igång som ni säger, slagit ut 2dra och 7nde seedade samt tidigare grandslam vinnaren Samantha Stosur. Förhoppningsvis så tar hennes vinststreak slut här mot Rebecca! 😀

    Rebecca är nu preliminärt rankad 70, 64 vid en finalförlust och 51:a vid turneringsvinst. Hoppas att hon slutar vid 50-sträcket i år så att hon har bättre möjlighet att ta sig in till OS nästa år.

    • “Däremot var det ungefär 8 timmars spel under 3 matcher och kan ha inneburit att folk helt enkelt gick hem efter det kinesiska helmötet.”

     Tjaaa…. räknat i procent så är det en rejäl uppgång nu till den tidiga semifinalen. Runt 40 tappra kineser har tagit sig dit, så det blir nog livat på läktaren =P

     • Rebecca till final! Någorlunda enkelt med 6-3 6-1 men beror mycket på hennes varierande spel och mycket bra längd på bollarna!

      Får kika lite på när den andra matchen spelas för att se om publiksiffrorna beror på att det är utländska spelare eller för att intresset är dött där 🙂

     • Det tillkom ju en hel del folk senare så det var hyfsad stämning ändå.

      Men Stojanovic var ju skadad, hon vågade inte spela ut för att hon var rädd att något skulle gå av. Jag tror det hämmade hennes spel ordentligt, kommentatorn som sett henne spela under veckan sa att hon inte gjorde någon bra match.

      Men så är det, kul för Rebecca med första finalen. Oavsett motstånd i finalen så ser jag henne som favorit, om hon kan hålla styr på nerverna.

      Fanny Östlund stormar mot final i Egypten. Däremot synd att Yudanov förlorade ett superjämnt tiebreak med 13-15. Hoppas det inte blir någon negativ reaktion på det.

     • Missade första set så märkte bara att hon var tejpad (som många andra spelare numera) och tänkte inte mer på det. Tråkigt för henne att vara i sitt livsform (resultatmässigt iallafall) och sen bli skadad. Var det så illa att hon behövde ta en mediecal timeout?

     • Ja hon tog en lång medical utanför arenan vid 0-3 eller nåt i första set. Sen hör man ju när de pratar med coachen och då klagade hon på det två gånger.

      Hon hade problemet i förra matchen också tydligen men har väl blivit värre/inte gått bort. Eller så är Rebecca bara en motståndare man inte kan slå halvskadad.

 13. Beautiful win for her and also a ranking boost! Tomorrow vs lowly Stojanovic but this Girl is on fire…since some months, at all Rebecca is Maximum 50/50 in this one maybe even less

 14. Stojanovic såg inte nämnvärt plågad ut. Men som vanligt när RP genom bra spel skåpar ut sin motståndare ska det “förklaras” med att denne var halvskadad.

  • Vadå “som vanligt”? Jag kan inte ens minnas att jag sett Rebecca spela mot en halvskadad spelare förut.

   Det är inte direkt taget ur luften. Hon säger till coachen att hon har ont och inte kan sträcka ut ordentligt, hon tar medical timeout utanför banan, och kommentatorn (som sett henne spela tidigare) säger att hon inte kommer upp i nivå. Ska man utgå ifrån att spelaren, coachen och kommentatorn ljuger eller är det kanske så att man inte ser om spelaren är störd av smärta eller ej?

   Federer tampades med en handskada i tre månader förra året som påverkade hans forehand, och det var det inte många som märkte av. Det är inte alltid så lätt att se om någon spelar för fullt eller inte, särskilt om man inte är van att se spelaren spela.

   • Alla skador är olika. Man märker vissa mer och vissa mindre. Tror inte att Andreas menade det på ett negativt sätt, bara att man måste vara väl förberedd fysiskt för att ha en chans mot Rebecca. Är man halvskadad är man absolut inte det. Rebecca är absolut en av de bästa spelarna utanför topp 50 just nu när det gäller att spela på en jämn nivå från start till slut.

 15. Och där vinner Rebecca sin första WTA titel! Bra vinst med 6-2 6-0. Motståndaren verkade inte ha hittat sin rytm, men Rebecca var verkligen igång idag.

  • Ja det var ju total utklassning. Rebecca hade inte en breakboll mot sig. 40-17 i bollar. Ett unforced av Rebecca bara. Helt iskall i sin första final, som om det vore första omgången. Gillar hennes serve numera också, oftast slår hon en handfull direkta serveess.

   Jag tittade på prisutdelningen efteråt, så roligt att se hennes förlösande leende och höra henne tacka sin pappa som alltid stöttat henne.

   Helt rätt också att ställa upp i den här tävlingen istället för i den större i Zhengzhou då hon var i behov av poäng.

   Nu blir det ingen vila efteråt däremot, utan match mot förstaseedade Svitolina i Guangzho open…

   • Tuff lottning men tror Rebecca har en chans. Om vi tittar på vilka hon främst har förlorat mot i år så är det spelare som slår hårt. Svitolina är rätt så nära motsatsen till det, så hoppas att Rebecca kan driva på och pressa henne. Men ska inte förvänta sig för mycket då hon inte har tid att återhämta sig särskilt mycket.

 16. En historisk seger för svensk tennis i dag genom Rebecca. Fantastiskt roligt och matchar solen som skiner i Stockholm i dag.

 17. Där vann även Fanny Östlund finalen i Egypten mot #398 Samir.

  Måste vara den bästa veckan på många, många år. WTA-seger för Peterson. 15k-seger i singel/dubbel för Östlund. 15k-final för Yudanov. 15k-semi för Lövqvist. Och seger för DC-laget.

  Ser mycket fram emot nästa vecka där Hennemann, Jarlskog, Lövqvist, JCA, Östlund med flera svenskor spelar i Turkiet och Peterson ställs mot Svitolina.

  • Synd att det inte blev en onsdags match som vissa turneringar kör första rundan på, men skönt att det iallafall inte blev måndagsmatch. All extra vila kan göra skillnad mot världstrean.

   Rebecca återigen rankad 52. Bästa i karriären. Frågan nu är bara om det räcker till Wuhan och Beijing masters, någon som vet vad cutten är?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste

Vecka 47 | Vem tar över efter Johan Hedsberg?

Blivande Davis Cup-kapten, elitserien och svenskar i ITF-turneringar är på agendan denna vecka.

Statistik – ATP och WTA-fakta för svenska spelare

Vilka spelare har vunnit flest matcher i år? Vem har bäst facit i tiebreak?

Vecka 46 | Elias Ymer i Helsingfors

Både Ymer och Mridha spelar challengern i Finland.

ATP-ranking och WTA-ranking

Håll koll på hur de svenska spelarna ligger till på ATP- respektive WTA-rankingen.

Vecka 45 | Mikael Ymer i Next Gen ATP Finals

Förutom slutspelet i Milano kan vi se fram emot att seriespelet drar igång.