Vecka 37 | Vem får spela singlarna i Davis Cup?

På fredag inleds Davis Cup och play off-spelet, med bland annat Schweiz-Sverige. Ett Sverige utan bröderna Ymer som istället spelar en challenger i USA.

Ja, vem får spela singlarna för Sverige? Markus Eriksson är given, men vem mer? Filip Bergevi eller Jonathan Mridha eller kanske André Göransson?

Länk link Mer om matchen på Daviscup.com

Artikeln uppdateras när fler lottningar dyker upp med svenskintresse.

Damer

WTA Hiroshima, Japan
Spelas på hard. Johanna Larsson möter åttondeseedade Magda Linette [68] i första omgången. Det är 1-1 i inbördes och när de möttes i januari i år i Taiwan vann Linette 6-1, 6-7, 7-6. Vinnaren möter Tamara Zidansek eller en kvalspelare i nästa omgång.

$15,000 Kairo
På grus i Egypten. Det är första turneringen sedan april för Fanny Östlund.

$15,000 Monastir
Hard utomhus i Tunisien med Kajsa Rinaldo Persson och Susanne Celik.

$15,000 Ceuta
På hard ute i Spanien med Louise Brunskog.

Herrar

ATP Challenger Cary, USA
50000-dollarsturnering på hard i North Carolina. Det här är tävlingen som bröderna Ymer valde framför Davis Cup. Det går förstås inte att undgå att just den här veckan är spelvänlig om man jagar rankingpoäng.

Elias Ymer är andraseedad och har en okej lottning. Dock är sällan matcherna i challengers lättippade. Ymer möter Jose Hernandez-Fernandez [284]. Motståndaren har tre kvartsfinaler i år i challengers, men har inte spelat sedan juni. Vinnaren här möter wild cardet William Blumberg eller Andrew Harris. Kvartsfinalseedad på under halvan är Maverick Banes [216].

Mikael Ymer hamnade på övre halvan och möter David Perez Sanz [376] i första omgången. Spanjoren har inte vunnit någon match på challengertouren sedan 2016. Vinnaren möter antingen förstaseedade Peter Polansky eller Alejandro Gonzalez.

Frankrike F17
25000-dollars +H som spelas inomhus. Linus Frost har kvalat in.

Storbritannien F4 Futures
Spelas på hard utomhus i Nottingham. Karl Friberg är med.

Juniorer

Gustaf Ström och Kevin Chahoud med i G2-turnering i Egypten (Smash Academy ITF Junior Tournament).

- Annons --

21 KOMMENTARER

 1. Brunskog krossade orankat motstånd i Ceuta. Hon spelar mest på ITF i Sverige och väldigt få matcher per år. Någon som vet om hon satsar ‘på riktigt’ eller bara spelar lite ITF då och då för skojs skull?

  Förstår f.ö. fortfarande inte varför Hansson och Friberg inte togs ut till Davis Cup. Inget ont om Bergevi/Mridha men visst har Hansson/Friberg visat bättre högstanivå i sommar?

 2. Filip ska eventuellt spela i Tjeckien också? Östlund väljer rätt tävling att comebacka i, motståndet är klent. Normalt går hon långt där, men svårt att säga vilket skick hon är i.

 3. Jag tycker att Mridha och Eriksson visar gryende form, och Bergevi är bra när han inte är skadad, men det blir givetvis svårt mot schweizarna.

 4. Elias utslagen i sin challenger i USA. Jag säger antingen eller men hade han tex istället valt challengern på hard i Turkiet kunde han ha anslutit DC-laget i Schweiz redan imorgon tisdag vid en förlust på måndagen…

 5. Ingen flygande start direkt på samarbetet mellan Ymer och Gonzalez. Tre raka förluster. Ymer har först i oktober och november poäng att försvara, men det går nog redan nu att konstatera att grunden för 2019 är rätt skakig med få bra resultat från 2018 att luta sig mot.

  Detsamma gäller Johanna Larsson. Lite för många förluster i första omgångarna under långa perioder, som nu från juli och framåt. Larsson har två WTA-kvartsfinaler att försvara i oktober.

 6. Elias har väl bara vunnit en match de senaste tre månaderna? Funderar i samma banor som en tidigare kommentar här på sidan – tänk om Elias Ymer aldrig blir en topp 100-spelare vilket alla förväntar sig och alla redan räknat in?

  Vet inte varför men råkade idag även läsa Gustens senaste krönika i tennismagasinet igen. Hans dystopi angående framtiden 10-15 år framåt är rätt intressant med koppling till dagens svenska stjärnor. Vem/vilka hjälpte Ymers på vägen? Johanna och Rebecca? Hur såg de klubbarna och den “kulturen” ut? Jag tänker – Ymers i Skara med sin hemvävde tränare samt hjälp av tennisgymnasiet i Lidköping som en trygg bas med gedigna ledare. Jag tänker – Johanna flyttade till Varberg och fick hjälp av Ullsten som hon fortfarande har vid sin sida. Rebecca har alltid haft sin pappa men även lugnt och fint fostrad i Järfälla med Bosse E som klubbledare… Dessa typer av människor och dessa typer av klubbmiljöer är sällsynta idag och talangerna tas därifrån! Eller som en klok tennistänkare en gång sa till mig: “En jäkla tur att Ymers inte växte upp i Bromma och inledde sin tenniskarriär i tennisskolan på SALK, då hade de aldrig fortsatt med tennis eller kunnat utvecklats på rätt sätt”.

  Samme person sammanfattade det också med att: “Tills motsatsen är bevisad är det fortsatt så att i stort sett samtliga ATP/WTA-proffs Sverige fått fram de senaste 40 åren har växt upp och inlett sina tenniskarriärer i mindre städer och i mindre klubbar. Storstädernas storklubbar eller akademier har ännu inte gett oss en enda elitspelare i den absoluta världstoppen”.

 7. Ja, både Mikael Ymer (singel) och Andreas Siljeström (dubbel) vann jämna matcher i första omgångarna i USA. Gläds också åt Celiks, Fribergs och Frost/Samuelssons segrar i går.

  • Jag trodde dock på en lite mer klar seger av Celik efter prestationen förra veckan, men det satt hårt inne (hade setboll mot sig i andra sets tiebreak) mot en spelare som spelar på lägsta juniornivå i länder som Jamaica och Martinique. Hon fick dessutom stryk i förra veckan mot Timsit, som Celik sedan vann över med 6-0 6-2. Får hoppas Celik tar Bechri igen i nästa omg, hon behöver matcherna.

   Även förvånad att Kajsa Rinaldo Persson bara fick ett gem mot Bonic.

   Men Östlund vidare i comebacken åtminstone. Har ju bra lottning för att gå långt om hon håller sin normala nivå.

 8. Den stora skrällen var dock Linus Frost som besegrade Boltz som vunnit två futures i år.
  Denna tävling är den högsta på futuretouren.

 9. Mikael Ymer hade också ett bra läge att gå långt, men blev utslagen i andra omgången.

  Vad tror ni? För några år sedan var frågan snarare när och inte om bröderna skulle bli topp 100-spelare. Det är oerhört svårt att ta sig fram till de positioner de har idag och för att passera nästa nålsöga måste allting klaffa. Utgår man från det så måste de realistiska förväntningarna vara små.

  Det rent tennismässiga, om det räcker, finns det säkert många som är bättre på att analysera än jag. Däremot tycker jag att de val de gjorde den här veckan sätter fingret på något. Jakten och hopp om snabba resultat styr lite väl mycket. De är båda unga och hade behövt spela många fler matcher än vad de gjort de senaste åren.

  Jag får en känsla av att man inte riktigt tycker att matcherna är utvecklande för ens tennis, utan man hela tiden ser längre fram och helst vill att matcherna ska vara över och att man kan lägga rankingpoängen i en liten korg. Går det inte i denna tävling, så hoppas man att det går bättre nästa vecka. Eller nästa, eller nästa osv. Jag tror det blir en för stor press i längden.

  Elias var lite inne på det när han lyssnade på Söderling. Men han ser fortfarande vilsen ut på banan – kan det ha att göra med att han inte riktigt haft den kontinuitet som behövs?

  Jag trodde Hedsberg skulle kunna få Mikael på rätt väg, men om inte ens han som tränare och förbundskapten kan få honom att välja DC så vet jag inte vem Mikael lyssnar på?

  Jag är tämligen säker på att bröderna hade mått bra av en vecka i DC-miljö för att palla med hösten. Ett avbrott i jakten på rankingpoäng. Nu fortsätter ekorrhjulet – om inte rankingpoängen trillar in den här veckan så kanske det gör det nästa vecka i ett ATP-kval? Eller nästa, eller nästa, och så vidare. Förr eller senare gör det kanske det i någon enstaka tävling (flyt med lottning, formtopp osv), men i längden är det svårt att få nödvändig kontinuitet, utveckling och en stabil grund att stå på.

  • Ung och Ung. Elias är väl 22 nu och har efter sitt samarbete med Söderling fallit tillbaka i gammalt mönster. Känns som att om det inte lossnar nu så lär det aldrig göra det. Minns när Marcus Eriksson gick upp på Challenger nivå för att knappt vinna en match. Då var han 24 om jag minns rätt o blir 29 i november. Tiden rinner iväg o det fort. Nu kanske Ymerbröderna har större potential än Marcus men det ser förtvivlat svårt ut. Jag blir inte förvånad om Friberg och Hansson är förbi dem om ett par år.

 10. För tidigt att säga men om de skall lyckas så krävs åtminstone:
  1. Bättre fysisk styrka (speciellt Mikael).
  2.. Bättre offensivt spel, speciellt serve.
  3. Långsiktigt stöd vid sidan av banan i form av tränare och manager/rådgivare.

  Ovanstående är självklarheter och det finns säkert mycket mer att säga. Egentligen är ju ”problemet” att det bara är dessa två just nu och då pratar vi svensk tennis, men det är en annan diskussion.

  • Båda Ymers mentala biten är en sak bland andra som kan förbättras kan man tycka.
   Jag har sett dom spela live ett antalet ggr förutom en massa matcher på TV.

   Lill Ymer tjafsar ofta med umpire och de ggr han knappt gör det så är det ofta mot toppmotståndare och bjudit upp till bra motstånd. Bland toppspelarna så ser jag väldigt lite sånt. Inget ältande. Poängen är avgjord, nu går vi vidare. Kan han behålla samma mentalitet och fokus mot alla motståndare som han gör mot toppmotståndare så är säkert mycket vunnet. Mikael är en väldigt underhållande spelare att titta på när han är på topp.

   Känns som Elias vann oftare när Söderling var med och förlorade oftare utan honom…

 11. När det gäller ålder, jag kollade hur många som är yngre än Mikael Ymer och som har klättrat högre än honom på rankningen. Det är bara nio stycken. Elva om man räknar med de som är exakt lika många månader gamla. Tsipias är t.ex. lika ung, men det är ett unikum å andra sidan.

  Mikael är i världstoppen i sin åldersklass, har sin högsta rankning just nu och har slagit flera topp 100-spelare i år. Sen är det ju upp till var och en om man tycker det är lovande eller om man anser att han verkar vara på fel väg.

  Celik utan chans. Hon är inte van vid att spela fem matcher på två veckor, så det kanske spelade roll. Östlund i kvarten och Ström enkelt till final.

  • Intressant final mot danske talangen Rune som är 03:a, Ström har gjort tre bra veckor i rad nu med en turneringsvinst och minst final denna vecka

  • Angående jämförelsen med t.ex. Friberg så är han bara ett halvår yngre än Mikael och har hittills i år slagit en enda spelare som idag är rankad topp 500 (477). Så jag skulle tvärtom bli förvånad om han var förbi Mikael om några år.

 12. Tycker att vi alla skall sluta recensera “Ymers” som ett begrepp. Bröderna är extremt olika i allt och deras förutsättningar att lyckas med sin tennis ser helt olika ut.

  Elias kan ha peakat? Han är fysiskt färdig. Tennismässigt kommer han inte ändra sig nämnvärt. Han har den vertygslåda han hade redan vid 17 års ålder. Kontinuitet har saknats under en allt för lång viktig tid. Vinner för lite matcher men har med challengertitlar visat att han har kapacitet. Och han har passionen!

  Mikael behöver spela massor av fler matcher, förstärka fysiken och få en käftsmäll så han ändrar lite attityd, kanske en w.o eller utvisning i en stor viktig match. Han beter sig som en 4-åring och är inte i tid, tjafsar om alla domslut och är ett riktigt dåligt föredöme.

  • Även om man är ”fysiskt färdig” så kan man bli starkare. Sedan är det svårt att bygga mycket muskler när man har en pappa som är en fd maratonlöpare (gäller båda Ymers 😬)
   Håller med om allt annat.

 13. Frost till semifinal och blev därmed fjärde herrspelare som kvalificerar sig till nästa års Tour.
  Kommer även bli ett jättelyft på rankingen.
  Ström hade som väntat ingen chans mot Rune världens bästa 15åring.

  • Grattis till Frost, många starka förstasetsvändningar denna vecka, och bra gjort av Östlund redan första veckan. Starkt i dag i jämn match.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste nytt