Vecka 4: Challengerspel och SM-vecka i Falun

21

Challengerspel i Frankrike och i USA och SM-vecka i Falun. Det är en del av veckans program.

Vi är framme i vecka 4 och än så länge är det bara Johanna Larsson som vunnit en match i en main draw. I övrigt har det handlat om kvalspel och förluster i första omgången för svensk del.

Markus Eriksson föll i första omgången i futuretävlingen i Manacor, Spanien, efter tre set mot 647-rankade Billy Harris.

Cornelia Lister kvalade inte in i singel i $60,000 Andrezieux-Boutheon, men ett bra resultat i dubbel kan innebära att topp 100 nås. Lister spelar med Nicola Geuer, de är förstaseedade, och vann sin första match.

Rebecca Peterson
Efter Australian Open blir det nu spel i USA och Newport Beach. Tävlingen, en challenger,  ingår i WTA 125-serien. Rebecca lottades mot en spelare från kvalet, 217-rankade Kostova. Vinnaren där möter sedan antingen Vickery eller Rodina, två spelare som är en bit före Peterson på rankingen.

Elias Ymer
Första turneringen inomhus 2018 för Elias, som möter fjärdeseedade Sergiy Stakhovsky i challenger i franska Rennes. Sannolikheten är stor att de möts igen i nästa månad fast då i Davis Cup. Ukrainaren stöp på första hindret (Bachinger) i kvalet till Australian Open och förlorade mot en annan tysk (Moraing) i semifinalen i Koblenz i helgen. Mats Moraing gick sedan hela vägen och vann sin första challenger.

Mikael Ymer
Det är elva månader sedan Mikael gjorde comeback och det börjar snart bli tal om att ha poäng att försvara. Efter ett lyckat kval är Ymer också inne i challengern i Rennes och lottades mot Ernests Gulbis. Denne gjorde säsongsdebut i Koblenz förra veckan och föll då efter tre set i första omgången mot 529-rankade Benjamin Hassan. Gulbis är med på wild card.

JSM 18 och USM 21 i Falun
Erik Grevelius och Kevin Chahoud samt Alexandra Viktorovitch och Caijsa Hennemann är finalseedade i 18-årsklassen.
Lottningar: http://svtf.tournamentsoftware.com/sport/tournament.aspx?id=643478A4-2AD2-45FC-84FF-47DAC87C2BBC

Ytterligare ett par svenskar kvalar till ITF-turneringar den här veckan.

Föregående artikelVecka 3: Säsongsdebut för Mikael Ymer
Nästa artikelSå gick det i JSM 18 och USM 21 i Falun

21 KOMMENTARER

 1. Vad skall vi tro om svenska framgångar 2018 på internationell nivå?
  Är det kanske ändå så att Elias är så pass bra att han på något sätt tar sig in på topp 100 under året och får lite arbetsro? Väl där brukar mycket lösa sig, inte minst ekonomiskt då GS-spel ger en bra bas att stå på.
  Brorsan har en del kvar att bevisa innan man ens vågar tippa var han tar vägen. Övriga svenska herrar på ATP-nivå tror jag ingenting om. Ser inte någon som redan under 2018 kan bli ett riktigt utropstecken, gör ni?
  På damsidan har man länge sagt från förbundshåll, från media och från förståsigpåare att ”det ser bra ut”… Jag tippar att Rebecca P snart är topp 100 i singel och Lister är det i dubbel. Samtidigt är jag mer osäker på Johanna. Kanske har hon peakat? Hon spelade väl inte jättebra i inledningen av 2017 och har inte så mycket att försvara men det är bara drygt 100 p ner till topp 100 och har man väl ramlat ur så kan det bli jobbigt? I övrigt göre sig icke någon annan besvär på WTA-nivå även om jag gärna ser att Celik lyckas komma tillbaka till den nivå hon höll innan skadorna.
  På juniornivå var våra bästa oc kvalspelade i Australien men ganska långt ifrån att ge upphov till nåra rubriker…

 2. Intressant, och svår, diskussion och det är många variabler att ta hänsyn till. En spelares utveckling är nästan aldrig statisk, utan sker etappvis. I bästa fall och det är lätt att dra för snabba växlar av upp- och nedgångar. Som helhet tror jag att det är realistiskt att vänta sig ytterligare nedåtgående trend för svensk seniortennis. Botten är inte nådd.

  Herrar:
  Elias Ymer är så nära nu att det kan klaffa i några turneringar och att han vips är topp 100. Bra utveckling nu under ett halvår, men sådant brukar förr eller senare plana ut. Oftast när motståndet hårdnar. Ymer kan göra resultat på mer än grus idag.

  Mikael Ymer. Borde väl vara Sverigetvåa snart, men har väldigt få resultat att luta sig mot från förra året. Vet inte hur hans träningsförhållanden är idag, men behöver bli bättre på mycket för att bli en stadig challengerspelare i år.

  Christian Lindell, Markus Eriksson. Hamnar i samma fack. Väldigt beroende av att göra resultat på gruset. Jonathan Mridha gjorde framsteg 2017, men det är tufft att ta nästa steg. Sen har vi hemvändarna från college. Det är många spelare som börjar på college varje år och är du inte bland de bästa där, hur långt räcker man då som proffs?

  I år och närmaste åren verkar påfyllningen bakifrån att vara minimal, åtminstone vad gäller svenskar som kan tampas om att ta sig till åtminstone kvart- och semifinaler i futuretävlingar.

  Damer:
  Johanna Larsson fick slita hårt ifjol för att hålla sig kvar på topp 100. Ändå bra gjort med tanke på att hon är beroende av rätt underlag, dvs grus. Det gäller att pricka formen rätt månader på året och hålla sig skadefri.

  Rebecca Peterson. Känns ju nära varje år. Med klaff kan det gå. Problemet är ju dock att hon inte får till det när lottningarna känns väldigt bra.

  Cornelia Lister. Kommer lyftet och topp 100 i dubbel så blir det svårt att fokusera på singel.

  Fanny Östlund och Mirjam Björklund är ju väldigt målmedvetna och kan ta sig till nästa nivå i år och kanske kan göra den resa Susanne Celik gjorde? Jacqueline Cabaj Awad i ny miljö i Mälarhöjden, får se vad det innebär.

  Sen har vi ju ett par i college också, Ida Jarlskog och Julia Rosenqvist.

  Sammantaget: har vi en eller två som spelar Grand Slams får vi vara nöjda. Om ytterligare någon är med och kvalar en bonus. Sen hoppas jag att vi får se några fler än vi har idag på challengernivå.

 3. ”Fanny Östlund och Mirjam Björklund är ju väldigt målmedvetna och kan ta sig till nästa nivå i år och kanske kan göra den resa Susanne Celik gjorde?”

  Känns som att Björklund är den som kommer gå upp mest, hon kan vara sverigetrea i slutet av året. Om inte Celik kommer tillbaka då. Men Björklund eller Lister är de med mest potential att stiga på damsidan imo (och Jarlskog men hon spelar ju inte). Ellen Allgurin är inte på samma nivå som innan skadan, men har egentligen potential. Det känns som att Östlund och Rinaldo Persson har varit med hur länge som helst, men de är ju bara 20 år. Stått och stampat ett tag nu dock.

  Vad gäller Peterson så har hon ju faktiskt tagit många poäng sedan sin comeback och har inga att försvara nu fram till hösten i stort sett, så hon kommer klättra.

  Lister gör ju det rätt bra som slår 200-300-rankade spelare. Men vinner oftast mot dessa i kval och får inte många poäng för det.

  På juniorsidan kvalade visserligen två spelare till AO, men jag är övertygad om att Hennemann är den som kommer vara bäst rankad när året är över om hon inte blir skadad igen.

  Några större internationella framgångar 2018 tror jag inte på, för alla är fortfarande unga. Peterson är 95:a och hade varit topp 100 redan om inte för skadan, men hon är fortfarande bara 22 år. Vi hade en trio 98:or som var topp 50 bland juniorerna men de började spela på WTA först förra året så de är precis i början av sina karriärer. Ymerbröderna har spelat ett par år nu men även de är unga. Om 5 år kommer det se annorlunda ut, men utveckling tar tyvärr tid för de flesta.

 4. Karl Friberg i Davis Cup? Det känns väl som ganska mycket se och lära där va. Björklund borde ju snarare spela i Fed Cup med den logiken. Intressant med en så stor trupp med tanke på att damerna bara tar med sig tre till Fed Cup, får hoppas ingen blir skadad…

  • Good to Great, Friberg och Hedsberg. Den som är konspiratoriskt lagd kan fundera. Samtidigt kanske inte helt enkelt att hitta en femte spelare som vill åka med med vetskapen att han aldrig kommer få spela.

 5. Peterson vidare efter två räddade matchbollar mot kvalspelaren Kostova. Nåja, seger i main draw i alla fall, det är vi inte bortskämda med i år. Men jag tycker den sortens läten som Kostova ger ifrån sig borde bannlysas, hon hade större variation på ylandet än spelet och verkade fundera mer på vilket ljud hon skulle tjuta i nästa slag än var hon skulle placera bollen. Skrika en sekund efter hon har slagit bollen…

  Rätt stor skräll att Katrina Filip kvalade in till 25k i USA efter seger mot 450ish-rankad.

 6. Gällande flicksingeln i Australien Open, två av de som är i kvartsfinal (Wang och Cocciaretto) har Yasar och Hennemann besegrat förra året. Så det är inte så jättestort avstånd till toppen som man kanske kan tro just nu när ingen ens kvalar in.

 7. Mikael Ymer… Verkligen synd han inte kunde förvalta de två matchbollarna i andra setet vid 5-4 15-40 i Gulbis serve.
  Vet inte om det är bara jag som inbillar mig men har inte Lill Ymer attitydproblem? Igår mot Gulbis så tjafsade han i slutet av tredje set och Gulbis uppfattade som att Ymer kallade honom för ”fucking idiot”… Gulbis var upprörd.
  Mot Kuhn i koblenz i förra veckan tjafsade han med umpire två ggr och började ifrågasätta en linjedomare tills umpire sa åt honom att endast prata med honom…
  Minns också att han ställde till en scen i Båstad ATP. Sen kommer jag inte ihåg vilken match det var i höstas där han ödslade mycket tid hos umpire istället för att acceptera ett domslut och gå vidare.

 8. KLC: Jag tycker mig också ha sett ett antal tecken på dålig attityd hos Lill-Ymer. Mycket tjafsa med domaren till ingen nytta (och han har ofta fel när han tjafsar dessutom).

  Hoppas han kan släppa det där och bli en fullvuxen karl snart, både i attityden och spelet. För han är riktigt sevärd när han spelar på topp!

 9. Trots förlust idag så kommer Katerina Filip nu att få världsranking för första gången då hon tagit poäng i 3 tävlingar.
  Tufft system damerna har som kräver poäng i 3 tävlingar eller minst 10 poäng i en tävling för att få världsranking.
  för herrarna räcker det ju med 1 poäng för världsranking.

 10. Nära att en 721-rankad (på juniorrankningen) fransyska (halvsvensk? Får hon vara med bara för att hon spelar i Helsingborg?) gick och vann hela SM i FS18. Säger en del om klassen, många av de bästa var inte med om man säger så. Hennemann tappade inget set och i snitt tre gem per match när hon vann ett blekt SM i överlägsen stil.

  Men SM i FS21 är ännu värre. Vanns enkelt av Elin Vilén, som förlorade mot Nelly Mezan i turneringen veckan innan (som vanns av 14-åriga Klara Milicevic). Men det är väl förståeligt, de bästa mellan 19 och 21 har ju gått vidare från den nivån för länge sedan.

  Milicevic har för övrigt börjat året mycket bra med en final och en seger på två vintertourtävlingar. Hon kan redan ge några av de bästa i Sverige en match, pressade bland annat Cabaj Awad till tiebreak när hon var i final och vann över Munozova i semin. Det blir några intressanta juniortävlingar nu under jan-feb med sex tävlingar i de nordiska länderna.

 11. Agnes har väl svenska föräldrar och dubbla medborgarskap? Går i alla fall på RIG Båstad. Helt klart en överraskning i JSM.

  • Okej, men hon tävlar internationellt för Frankrike så då är de rätt snälla med reglerna i tennis när man får vara med i svenska mästerskapen. Så funkar det inte i de flesta sporter.

 12. Blir inte riktigt klok på insatserna den här veckan. Rebecca Peterson har en bit kvar till nästa nivå, det såg man mot Vickery som hade mer tyngd och ett annat tempo. Jag tror Rebecca behöver den typen av matcher och inte bara möta jämbördiga eller till och med sämre motståndare i ITF-turneringarna.

  Elias Ymer kämpar ju betydligt bättre än för ett halvår sedan. Det intressanta är nu hur kan klarar perioderna utan Söderlings sällskap. Stakhovsky var ju inte bra och stryk sedan mot Maden. Hur ska man tolka det att Maden sen åkte ut mot 310-rankade Antoine Hoang i dagens kvartsfinal?

  Mikael Ymer brände matchbollar mot Gulbis och tappade humöret. Gulbis åkte sen ut mot 713-rankade Manuel Guinard. Hur tolkar man det?

  Markus Eriksson torskade mot britten Billy Harris. Rankad 647. Som i nästa omgång fick pisk med 1-6, 0-6 ot 734-rankade Stefanini. Finns inte mycket att skylla på för det var första matchen för säsongen för både Eriksson och Harris.

 13. ”Rebecca Peterson har en bit kvar till nästa nivå, det såg man mot Vickery som hade mer tyngd och ett annat tempo. Jag tror Rebecca behöver den typen av matcher och inte bara möta jämbördiga eller till och med sämre motståndare i ITF-turneringarna.”

  Men Peterson har å andra sidan slagit spelare som är bättre rankade än Vickery, men hon verkar inte vara i form just nu. Tomljanovic som är i kvarten i samma turnering slog hon ju nyligen t.ex. Har för mig att hon fick stryk mot just Vickery i kvalfinalen till Franska mästerskapen förrförra året.

  Hon är i semi i dubbel åtminstone.

  Men ja alla underpresterar än så länge, svårt att säga annat när knappt matcher vinns i maindraw. Det är upp och ner under säsongen för de flesta spelare, förutom Federer som är omänsklig. De kanske borde lägga upp förberedelserna på annat sätt.

  Finns risk för att Fed och Davis Cup blir negativt för svensk del i år.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här