Vecka 4 | Elias Ymer tillbaka efter skada

59

Det börjar röra på sig alltmer och listan på svenskar ute i tennisvärlden blir längre. Fler namn kan tillkomma efter måndagens och tisdagens kval. De här är klara för main draw i respektive turnering:

WTA125 Newport Beach, USA
Med Rebecca Peterson som förstaseedad. Hon står över första omgången och lottningen ser bra ut.

ATP Challenger Rennes, Frankrike
Elias Ymer i comeback. Som femteseedad står han över första omgången och får i sin första match möta Daniel Gimeno-Traver eller en kvalspelare. Kvalet håller ju inte längre någon högre klass och Gimeno-Traver gör inga resultat längre och definitivt inte inomhus. Första seedade motståndare Ymer kan få stöta på är Stefano Travaglia, som kvalade och tog sig till andra omgången i Australian Open. Travaglia kan få möta tysken Rudolf Molleker, som också kvalade in till AO och 18-åringen kanske kan ta sig till tredje omgången?

ATP Challenger Punta del Este, Uruguay
Markus Eriksson på grus. Han lottades mot peruanen och 351-rankade Juan Pablo Varillas, som gör säsongsdebut. Eriksson har ju en final och nu senast semifinal i Manacor (M15) och nio grusmatcher i kroppen. Vinnaren här möter sedan sjundeseedade Gianluigi Quinzi.

M25 Palm Coast, USA
Christian Lindell kom in i turneringen utan att behöva kvala.

M15 Sharm El Sheikh, Egypten
Säsongspremiär för Filip Bergevi. Han går in på sin ITF-ranking.

W15 Sharm El Sheikh, Egypten
Jacqueline Cabaj Awad med.

W15 Stuttgart-Stammheim, Tyskland
Med Marina Yudanov.

W15 Monastir, Tunisien
Med Mirjam Björklund och Linnea Malmqvist.

W15 Antalya, Turkiet
Melis Yasar är med.

W15 Manacor, Spanien
Louise Brunskog in i turneringen via kval.

Föregående artikelPeterson och Larsson ute ur Australian Open
Nästa artikelStröm och Hennemann fick vinna i Australian Open

59 KOMMENTARER

 1. Verkar som att Linus Frost hoppat av M25 Nussloch om han inte fått ett WC till huvudturneringen. Han hade annars blivit andraseedad i kvalet.

  • Christian Lindell saknas dessutom i Florida där Renard återigen är seedad trots att han är alternate på entry list. Renard (Florida), Freund (Turkiet), Yitbarek (Ryssland), Ahren Moonga (WC i Spanien), Johansson-Holm (Spanien), Niklas Johansson (Egypten) och Brunskog (Spanien) kvalar i Futures den här veckan. Johansson har redan hunnit med att vinna första matchen och spelar kvalfinal senare idag. Finns inget skäl att tro att Lindell står över Florida för att spela DC för Elias Ymer är i Frankrike den här veckan och spelar och det är betydligt mer krävande resa till Colombia därifrån.

  • …vilket uppdaterades i artikeln samtidigt som jag skrev mitt inlägg =P

   Kul med Peterson, matcherna går på WTATV så förhoppningsvis blir det lite fler matcher att titta på den här tävlingen.

  • Får väl se om det blir något spel. Ser inte lovande ut då det inte blev något spel idag och det är rejält med regn i prognoserna för merparten av dagarna resten av veckan. Ser bara ut som de ska kunna bli någon form av paus i regnandet på fredag men inte många timmar i så fall. Måste vara ett extra elände att jaga poäng om tävlingar rentav blir inställda. Under de drygt 15 år jag följt tennisens gräsrötter nära kan jag dock inte minnas att man slutat turneringen före semifinaler dock så lär väl på något sätt klara sig åtminstone dit till slut även i Turkiet den här veckan …

   Förra veckans singelfinal var tänkt att spelas färdigt idag men det ser ut att ha misslyckats. Lite förvånad att man inte delade på vinsten istället men kanske trots allt är praxis att finalerna ska kunna spelas klart på måndagen vid problem.

 2. Ingen rolig start på veckan.
  Svenskarna helt chanslösa så här långt.
  Både Yudanov och Yitbarek föll klart idag.
  Dagens enda poäng har tagits av Simon Freund som gått till kvalfinal.

  • Brunskog åtminstone lekande lätt till maindraw.

   Såg Hennemann spela dubbel igår mot ett bra dubbelpar. De blev utklassade i första set, ryckte upp sig lite i andra men var aldrig nära att breaka. Spelaren från Burundi var grym på nät och det tog ett set minst innan de insåg att de borde försöka lobba över henne eftersom hon är rätt kort, annars slår hon bara in den. Japanskan är inte heller direkt dålig med en wta-rankning på #357.

   Men man ser på hur Hennemann står vid nätet (för långt ifrån imo) och hur hon täcker sin yta att hon inte är någon van dubbelspelare. När hon fick chansen blockerade hon mest eller lade över den, medan motståndarna gick fram och lade egen kraft i racket så det blir en volley. Det är en konst att kunna spela dubbel. Jag tycker man borde åtminstone ha prövat att spela på baslinjen båda två. Om man ser att det inte går bra vid nät så har man inte så mycket att förlora och det finns ingen skriven regel om att en måste stå där framme.

   Men det var ett bra par de mötte också som sagt, De femteseedade kinesiskorna fick bara två gem i första matchen.

  • Lindell fall easily…to an 28 year old journeyman
   in my eyes Lndells career is done
   sad for a player who reached the main draw of French Open many years ago

   Mackan also lost to easily in my eyes to a just mediocre player.

   • Jag tror att Lindell är besviken att inte bli uttagen i DC-laget, speciellt när det spelas på hans favoritunderlag (grus) och när det dessutom spelas i Syd-Amerika som ju är hans ’hemmaplan’. Om man tittar neutralt så har ju Lindell betydligt större meriter än Mridha, speciellt på grus och speciellt på hög höjd i Syd-Amerika. Håller med dig att detta kan vara slutet för hans tenniskarriär.

 3. everyones losing this week…just time to move on to next week i fear
  between Bjorklund and Malmqvist someone has to win 🙂

  • Och Björklund kommer få Komardina i kvarten, som vunnit de två senaste turneringarna.

   Men glöm inte Peterson, än finns det hopp.

   • Hade inte ens kollat Komardinas eventuella motståndare innan jag sa det, men Berankova är ju rätt bra och slog henne. Kan vara fördel för Björklund som vann mot henne nyligen.

    • Alltid tufft att matcha så hårt som Komardina gjort med 2 raka turneringssegrar även om hon vunnit alla set och endast tre av 22 set gått till tiebreak.

     • Ja, bensinen var nog slut hos Komardina.

      Nu väntar nog en tuff match mot Ipek, tidigare 150-rankad. Hade väl skadeproblem under 2018 om man ser på mängden avbrutna matcher.

 4. Blev segrar i alla fall för Elias och Rebecca. Såg Beccas match fram till 2-2 i andra set, spelet hackade en del efter en klar start med 5-1 ledning i första set som blev till 6-4.
  Skönt med vinst i alla fall, Ahn var nära topp 100 för ett tag sedan.

  • Thats cool for him
   maybe he can do enough this season to Play Wimbledon or US Opel later
   maybe at least qualies for it

   • Ställa ut skorna, alltså ”put out the shoes” eller ”die schuhe aussetzen”. Idiomatiskt uttryck som betyder att man går ut halvhjärtat för att man tror att man ska vinna utan problem.

 5. Freund får en ny chans i Turkiet som LL mot en kvalspelare som likt Freund slapp möta en topp 6 seedad i kvalet. För Freund blev det trots allt torsk så får se om han kan revanschera sig idag. För JCA blev det onekligen en snöplig torsk igår. Efter att ha vunnit match i W25 så trodde man att hon skulle kunna klara sig åtminstone till kvarten och framför allt inte torska mot en spelare med endast en seger på touren. Aldrig lätt veta hur bra unga spelare är dock då utvecklingen kan gå väldigt fort.

  Elias Ymer fick onekligen en tacksam lottning i först en totalt meritlös dåligt rankad fransman och sen en lucky loser i Mertens som dock har viss kapacitet och har varit topp 200. Oavsett en spelare som Elias rimligen bör slå rätt lätt om han spelar bra.

  • Mertens hade 2-0 i inbördes innan dagens match men nu är det 2-1 efter Ymers seger.

   Kan Ymer ta sig in på topp hundra om han vinner turneringen?

 6. Tuff match för Rebecca men hon krånglade sig vidare på nåt sätt… De breakade varandra hela tiden. Tur att Liu gick ner sig i tiebreaken (2 av 16 bollar vunna).

  • Liu är en intressant spelare som gjort några fina resultat och om jag inte minns fel var av yttersta klass som junior. Var beredd på att den kunde bli tufft. Har däremot en bättre känsla mot Pegula härnäst.
   Har 2-0 på henne sedan tidigare

   • Ja hon var ju världsetta, en av flera spännande amerikanskor.

    Pegula var i final i Quebec i september. Hon har gjort bra resultat på sistone och har nått sin högstarankning hittills. 7-5 6-4 för Peterson förra året.

  • Möter 15-årige Martin Damm i semifinalen. För oss som följt tennisen ett tag så finns det en uppenbar misstanke vem som är hans pappa (tjecken Martin Damm var som bäst rankad 42:a och är 46 år gammal). Jag har dock inte kollat om det stämmer …

 7. Mirjam vann med klara siffror. I Turkiet fortsätter problemen. Endast en handfull av matcher är färdigspelade i både herr- och damsingelns första rond. Nästan 5 ronder kvar att spela över helgen och väderprognoserna tyder på rejält med regn både lördag och söndag. Måndag och tisdag ser det däremot lovande ut så kanske kan de spela klart första ronderna på måndag som väl är reservdag men i så fall kan de inte påbörja nästa veckas turnering så blir intressant och se om ens första ronden av veckans turnering kommer att spelas klart. Måste vara jobbigt för spelarna som lägger ut pengar för en hel veckas spel till ingen nytta utan får inte ens chansen att plocka till sig viktiga poäng i kampen om att klättra på ITF rankingen.

  JCA i dubbelfinal medan Bergevi torskade i semin. Freund vann första före regnavbrottet men är väl tveksamt om han ens vid seger får poäng för andra ronden vilket är viktigt för att kunna klättra på rankingen och till att börja med fixa en ranking som duger för kval till alla M15 turneringar. En dålig, eller rentav ingen, ITF turnering gör det onekligen väldans svårt att planera hur man ska spela för att etablera sig.

  Lister med partner har greppet i sin dubbelmatch så borde kunna ta sig till final vilket med tanke på nivå skulle ge väldigt värdefulla poäng och göra att Lister kan närma sig en plats i Grand Slam turneringar vilket måste vara rätt viktigt ekonomiskt (och förstås även sportsligt) att lyckas ta sig in i.

  Rebecca och Elias börjar sina matcher tidigast vid 7 tiden ikväll. Elias får en tuff motståndare i Berankis som är favorit att vinna och även Rebecca får det tuffare då hon är förhållandevis knapp favorit mot Pegula.

 8. JSM avslutat, en överraskning U21 damer där Hilda Lundstedt(7) vann.

  P18: JHL(1) vann komfortabelt som sig bör när Ström och Chahoud är borta. De 3 är ett snäpp bättre än övriga 01or och 02or.

  F18: Leijion vann med klara siffror över franska Gustafsson.

  U21: herrar vann Kaffet(1) som sig bör.

  • Gustafsson tävlar visserligen för Sverige nu.

   Leijons seger var ganska väntad, de bästa var inte med. Men hon borde spela mer internationellt, fyra juniortävlingar sedan 2016.

 9. Kan inte storyn kring Agnes G men för ett jalvår sen flaggade hon franskt trots sitt svenska namn.

  Leijon spelar frekvent på sverigetouren vilket ger enligt mig lika mycket som internationellt. Långa turneringar med mycket luft jämfört med sverigetouren med dubbla matcher per dag och back to back turneringar. Precis som JHL gör. Skillnaden är att topp juniorerna är extremt bollsäkra, mycket bättre än de äldre på Sverigetouren. Dock är tempot högre här hemma.

   • Jag läste på tennis.se nu om varför Leijon inte har spelat. Hon läser natur på gymnasiet, 1,5 år kvar. Efter det ska hon tävla mer.

    Det blir ett WC till 15k i Pixbo i maj dock i och med detta. Agnes också.

 10. Finalplats efter klar seger i raka set för Mirjam. Dubbelseger i $60k för Lister. Lister har vunnit en $80k turnering förut men annars inget på högre nivå än $25k så en väldigt meriterande seger även om Cornelia var förstaseedad. Jacqueline Cabaj Awad däremot torskade sin dubbelfinal i $15k. Kvar i veckans tävlingar är utöver Mirjam som spelar final imorgon även Melis Yasar och Simon Freund men där handlar det alltjämt om matcher i första ronden …

  • Imponerande av Björklund att slå Ipek med så klara siffror. Segern är inom räckhåll.

   Situationen i Turkiet är ju inte hållbar i längden. Tycker det regnar mest där hela tiden nu.

 11. Lite iakttagelser från veckan.

  Milicevic vann ju över Toth och Ziodato i Sverige för ett par veckor sedan. Toth spelar idag final i en G2:a i Tunisien och Ziodato vann idag en G2:a i Ukraina efter finalseger mot Kostenko (#42) som bla slog Hennemann i september. Det ger ännu mer tyngd till Milicevis segrar, det var ingen dålig kvalité på de G3:or och G4:or som spelades i Sverige i januari.

  Peterson kommer trots sin kvartsfinalförlust att klättra flera platser och lägga sig på #53, en plats från personbästa. Med igen i en 100k nästa vecka.

  • Ja det visar på att hon besitter ett bra spel och en stor talang, ska bli kul att fortsätta följa Klara framöver.

   Peterson troligtvis förstaseedad i nästa veckas 100 000, Midland. Intressant att se hur hon presterar i den

 12. Nu har Yasar äntligen spelat i Turkiet, seger utan problem mot 7:e-seedad japanska. Angelova nu, bra chans att nå kvarten.

  Framgångsrik vecka, singelseger för Björklund, dubbelseger för Lister, Chaoud vann G1:a, dubbelfinal för JCA, kvart i WTA125 för Rebecca.

  • Tror inte det blir mer spel i damsingeln den här veckan. Turneringen finns inte med i livescore imorgon och alla matcher är klara i första ronden och man valde inte att mata på med matcher i andra rundan trots att det måste ha funnits tid till det idag. I herrturneringen så har man schemalagt återstående matcher i andra ronden och det är nog för att man ska avsluta turneringen efter det. Simon Freund tog två vinster idag och speciellt en fin skalp mot Wilson Leite där han vann med 6-2 6-2.

   Såvitt jag kan minnas det så lär spelarna få poäng för kvartsfinal i herrsingeln och för andra rond i damsingeln i så fall vilket måste vara surt för spelarna som är kvar. För kan väl rimligen inte ge spelarna mer poäng än de uppnått när det är så tidigt i turneringen? En rejäl bonus för de svagare spelarna i så fall. Prispengarna däremot lär väl delas upp jämnt mellan de som var kvar i turneringen.

   • Jaså, jag trodde de skulle köra båda turneringarna samtidigt, alternativt skippa nästa veckas (sen såg jag kvalet till nästa). Att bara avbryta en turnering känns väldigt orättvist, speciellt för Yasar som tog sig förbi seedat motstånd och lottningen såg intressant ut.

    • Samtidigt är det inte rimligt att spelarna ska vara kvar längre än till måndag veckan efter. Så att man stoppar nu känns oundvikligt.

     • Man hade kunnat fråga de som är kvar, många spelar ju nästa vecka också ändå, de hade kunnat spela två matcher bara. Men nu blev det som det blev och Yasar åkte i kvalet.

    • Helt klart måste det vara rejält surt att vara på plats en hel vecka för att spela en match och avsluta turneringen när man är i R16 efter att ha slagit meriterat motstånd. Sen blir man knappast mer taggad av att ryka direkt i kvalet dagen efter i nästa turnering på samma plats.

   • Yasar is scheduled to Play qualies today for the next tournament
    this is weird…

    good stuff still for Simon Freund and Melis to win their matches out there
    good opponents!

 13. Måste bara skriva ett par rader om Djokovic. Han ger bort endast 4 game till Pouille och 8 game till Nadal, otroligt imponerande!!!! Tror han har god chans att ta alla fyra GS i år.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här