Vecka 40 | Här spelar svenskarna första veckan i oktober

En första uppdatering vad gäller veckans turneringar med svenskt intresse i.

Varken Johanna Larsson eller Rebecca Peterson spelar den här veckan. Båda är dock anmälda till Linz med start 7 oktober.

Herrar

Falun Futures F5 
Årets sista futuretävling på hemmaplan, 25000-dollars. Tolv svenskar är med.

Damer

$60,000 Stockton
Spelas i Kalifornien. Cornelia Lister är med i kvalet.

$25,000 Lagos
Spelas i Nigeria. Med Kajsa Rinaldo Persson och Susanne Celik.

$25,000 Obidos
I Portugal. Mirjam Björklund är med via kval.

$15,000 Sharm El Sheikh
Med Jacqueline Cabaj Awad i Egypten.

$15,000 Telde
På Gran Canaria. Med Jacqueline Nylander Altelius och Louise Brunskog.

$15,000 Antalya
I Turkiet. Förbundsresa med Alexandra Viktorovitch, Melis Yasar, Sydney Berlin och Lisa Zaar. Mattias Arvidsson med som coach. Berlin och Viktorovitch tog plats i main draw.

20 KOMMENTARER

 1. Ouch, tuffa motstånd i dag för Johansson, Mridha, Bergevi och Friberg. Hoppas dock på ett par “skrällar” där hemmaplan fäller avgörandet, liksom på att Frost tar första matchen nu.

 2. Skönt att Petersons skada inte var värre än att hon kan vara med nästa vecka.

  Trodde nog Yasar skulle kvala in och Kajsa hade helt okej lottning men fick stryk.

  Intressant med Björklund dock, utklassar ju Neel. De är lika gamla och Neel var högre rankad på juniortiden, men man såg på hennes senaste resultat att det var rätt troligt att Björklund skulle vinna. Femte raka 25:an hon kvalar in i, gäller bara att börja vinna lite mer i main draw också.

 3. Syd Berlin easily won and now will be 1st time i think in the Rankings as she now has 4 Points from 3 different tournaments! Great Job by Matthias Arvidsson with the Girls down in Antalya!

 4. Sådär ja, Björklund slår seedade Piter! Dessutom med 16-4 i breakbollar och bara 30 % utnyttjade. Inget settapp hittills.

  Viktorovitch, Berlin, Brunskog, JCA, Björklund vidare. Lister och Celik återstår att se.

 5. Björklund kvartsfinalklar! Förlorar första med 2-6 och vinner sedan med 6-1 6-0. Tappar bara sex bollar i avgörande set.

  Även Viktorovitch i kvarten i singel, kul! Slog dessutom andraseedade paret i dubbel enkelt igår.

  JCA är också i kvarten, men hon är förstaseedad i en relativt enkel turnering.

  Synd på Celik och Lister, båda förlorade jämna matcher. Ändå bra av Celik att nästan slå Bosio, hon fortsätter förbättras.

  • Såg dessa resultat. Snyggt av Björklund att vända helt på matchen och stark seger mot sjätteseedad av Viktorovitch. Berlin stod också upp bra mot tredjeseedad i första setet och bör nu få ranking. Hejar även på JCA och Lister (den senare i dubbeln).

   …och så har vi match mellan Eriksson och Mridha igen, samt Frost/Samuelsson i dubbeln, i Falun och Göransson resp Siljeström (i separata dubbelpar) i Challengern i Stockton.

   • …och Viktorovitch/Zaar i semin i dubbel.

    Tycker alltjämt att det är synd att Bergevi inte lyckades ta starke Niklas-Salminen.

  • …och Viktorovitch/Zaar i semin i dubbel.

   Tycker alltjämt att det är synd att Bergevi inte lyckades ta starke Niklas-Salminen.

 6. Nu i kvarten blir det dessutom Naydenova, bulgarisk kvalspelare som slog ett WC i första och vann nästa på grund av att motståndaren blev skadad. Hon är bra på 15k-nivå dock, men ökade chanser att gå till semi helt klart.

  Men ser man på Björklunds vinster den här veckan så har hon endast tappat 5 gem i sju av de nio spelade seten, alltså krossat motståndarna i alla set utom två. Som sagts tidigare verkar hon ha en mycket hög högstanivå som kan vinna med så stora siffror.

  • Ja, faktiskt. Motståndaren Klincov har slagit två topp 100-juniorer senaste två veckorna, till och med supertalangen Oorpana. Det är något som Viktorovitch som junior har haft väldigt svårt för och anledningen till att hon sjönk som en sten på rankningen. Att gå till semi i sin typ första 15k-turnering efter juniortiden är grymt.

   Men det kan bli ännu mer. Norskan Håseth i semifinal är en otroligt osannolik motståndare. Hon hade definitivt inte slagit veteranen Kania i kvarten utan WO. Hon har som bäst gått till semi i en G4-turnering på juniornivå och normalt är Viktorovitch bättre. Julia Lövkvist vann ju över henne med 6-3 6-0 i Stockholm förra året. Men eftersom norskan utklassade finalisten från förra veckan i andra omgången så verkar hon ändå spela bra. Men finalen är inom räckhåll helt klart.

   Och nu gick hon precis till final i dubbel också! Viktorovitch och Zaar är ett bra dubbelpar utan tvekan men ändå, final i 15k direkt är grymt imponerande. Tuff final mot två toppjuniorer dock.

   Hoppas även JCA vänder och vinner sin match, det ska hon egentligen göra, och sen få se vad Björklund kan hitta på och så är Lister kvar i dubbel. Kul med många som spelar!

 7. i think in Girls/womans Tennis you cannot compare..it is ridicolous that Viktorovich has so less success in Juniors but now so big in ITF Pros. Same is for Haseth or who else.
  Also ive to admit if Alexandra would ve concentrated on Juniors she could be Top100 now. in her next to last Junior match she lost 7-6/2-6/5-7 to Adrienn Nagy,and Nagy now is Top50.

  • Men Zaar slog Nagy i början på året. Det där säger inte så mycket, det är bara enstaka matcher, precis som detta bara är en enstaka turnering för Håseth och Viktorovitch. Om de lyckas senare återstår ju verkligen att se.

   Viktorovitch fokuserade på juniortouren, men hon förlorade alldeles för mycket så det blev inte många matcher. Efter vinsten i Malmö jan 2017 tog hon sig bara till final i en turnering resten av juniortiden. Genomgående var just att hon förlorade mot topp 100-spelare, många gånger, och kunde därför aldrig ta nästa steg, som t.ex. Hennemann har gjort. Det är ju ingen enkel bedrift heller, många av topp 100-juniorerna är klart bättre än så kallade dreamers som spelat länge på 15k-nivå utan att ta sig vidare i karriären. Därför var jag inte jätteöverraskad att hon slog t.ex. Zeballos som spelat sedan 2011, ofta i Sydamerika, utan att komma förbi topp 650.

   Det är samma med Yasar, hon var också nära topp 100, men sen lyckades hon aldrig konsekvent göra de resultat som behövdes för att gå vidare, men även hon har hög potential, likaså är Berlin och Zaar intressanta imo. Nästa gång kanske det är de som går långt.

 8. Jätteskoj med vinster för tjejerna och framför allt mycket matcher. Det hade dock varit mycket billigare att spela vintertouren i Sverige. Startfälten i höstens 15,000$ är på mycket låg nivå, vilket gör att poängen åter igen kommer lura spelarna till för svåra turneringar i framtiden. Platsar man inte i Elitserien i ishockey, blir det svårt att försöka ta plats i ett NHL lag. Tennisen är den enda idrotten i Världen där utövarna tror man kan hopps över trappsteg. Detta gäller framför allt svenska tennisspelare. Därför otroligt förvånad att ett förbund finansierar en tävlingsresa för spelare som hade utvecklas bättre på hemmaplan.

  • Handlar inte bara om att spela. Resa och runtomkring är också värdefulla erfarenheter för våra unga tennisspelare. Möta okända spelare och vänja sig i en miljö och kultur som är annorlunda än hemma berör också. Resorna påverkar ibland mycket mentaliteten på vissa.

  • En kommentar som sannerligen överraskar! Hur kan dubbel-SM och en vintertour under två helger matcha dessa två veckor i Turkiet?

   Med träning och matchning för landets fyra vassaste tjejer födda 2000 tillsammans, under ledning av förbundskapten Arvidsson som är den som har mest erfarenhet idag av vad som krävs på WTA-touren? Där tjejerna får träna och tävla med spelare med WTA-erfarenhet som Kania? Här kan vi snacka om värdefull utbildning.

   Dessutom: Berlin, Viktorovitch och Zaar tävlade flitigt på sommartouren och var alla med i sommartourens slutspel i Ystad. Apropå att hoppa över steg, vilket alltså inte är sant.

 9. Rent tennismässigt är det för mig effektivare för en junior att spela vintertouren nu. Två matcher per dag mot bra motstånd och många tourer nu fram till jul.

  Itf kan vara bra om man åker som team och tränar bra emellan matcherna samt kan ge erfarenhet med resa och saker runt omkring om man behöver det.

  Likadant i somras, sommartourererna ligger back to back så det blir många tuffa matcher på kort tid. En ITF resa på G4 nivå kan bli ganska seg och utdragen.

 10. De som säger att det är “mycket låg” nivå på motståndet i 15k-turneringarna nu, varför åker i så fall Yasar, Zaar och Berlin ut så snabbt som de gjorde? Zaar fick en tidigare WTA-spelare i kvalet. Berlin en spelare med nästan 500 singelmatcher på kontot. Till och med Yasar åkte mot en meritlös spelare. Nivån är aldrig för låg om motståndarna i en tävling fortfarande är bra nog att besegra en.

  Viktorovitch kommer värdera den här turneringen som det största i sin karriär hittills, lätt. Jag håller med Henrik och KLC, det är ovärderlig erfarenhet och man önskar att förbundet hade resurser att göra detta oftare, som andra länder har.

  Nu är Oorpana favorit i finalen, men hoppas ändå Alex kan hitta på något.

  Dessvärre ser det ut som Björklund åker ut, 4-6 0-3. Ozgen är som väntat bra. Ändå en suverän turnering av henne.

  Ser man på lottningen till nästa vecka i Turkiet verkar Viktorovitch och Yasar gå in direkt i huvudturneringen, medan Zaar kvalar in. Svårare för Berlin i kvalet, nyckelmatch mot Lee.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler artiklar

Vecka 29 | Så blev lottningen till Swedish Open

Mikael Ymer har en bra chans att gå vidare i Swedish Open, medan Elias Ymer lär få det svårare.

Junior fick wild card till kvalet i Båstad

John Hallquist Lithen får chansen.

117-rankade Doi vann första WTA125-tävlingen i Båstad

Är WTA125 rätt nivå för Båstad?

Svensk tennis behöver WTA-tävling i Båstad

Första dagens spel är över i Båstad. Hur en WTA125-tävling sedan ska summeras är en senare fråga, men nog är det viktigt för våra...