Vecka 40 | M25 Falun i fokus

Den här tävlingsveckan inleddes redan i fredags för Rebecca Peterson med kval till Premier-turneringen i Beijing, Kina. Peterson vann över Xun och Doi i kvalet och fick sedan möta Simona Halep i första omgången. Det blev 1-6, 1-6.

ATP Challenger Barcelona, Spanien

Markus Eriksson utslagen direkt på måndagsförmiddagen, mycket negativ överraskning. Motståndare var 18-årige Alejandro Moro Canas (wc), som knappt vunnit en match på futurenivå tidigare. Nu vann han över Eriksson med 6-3, 6-2.

ATP Challenger Campinas, Brasilien

Christian Lindell mot 469-rankade argentinaren Olivieri i första omgången.

M25 Falun

Facit efter första veckan i Danderyd blev en kvartsfinalplats för Gustav Hansson och ytterligare två (Robin Thour och Sam Taylor) klarade första rundan. I dubbel segrade Filip Bergevi.

Nio svenskar fick direktplats i huvudlottningen. Linus Frost, Filip Bergevi, Simon Yitbarek, Karl Friberg och Gustav Hansson gick in på rankingen. På wild card: Måns Dahlberg, John Hallquist Lithen, Marius Ruzgas och Christian Samuelsson. Med från kvalet kommer fyra spelare: Arvid Nordquist, Lucas Renard, Carl Gustafsson och Robin Thour.

Samuelsson vann finalen i Falu Pre Future mot Hallquist Lithen.

W25 Jounieh, Libanon

Med Jonathan Mridha och Kevin Chahoud. Båda vann varsin match förra veckan och för Chahouds del var det första ITF Futures-vinsten i karriären.

W15 Santarem, Portugal

Caijsa Hennemann är åttondeseedad och Matilda Lenngren kom med via kval.

W15 Tabarka, Tunisien

Med Louise Brunskog.

Fler ITF-tävlingar med svenskintresse tillkommer.

51 KOMMENTARER

  • I really want him to succeed and play some grand slam qualifiers, but his form is really up and down. Hopefully he can pick up some more points before the Australian open deadline. He’s so close now.

 1. should ve played in sweden in my eyes
  lost both challengers 1st round…was the title Defender in Sweden last year…will lose 20 Points for that
  and will drop to 300 in that way, will Need to pick up 70 !!! Points rest of the year to Play Melbourne…

 2. Markus gjorde sin bästa match i karriären mot Sela i DC. Det tog väldigt mycket kraft ur honom vilket vi såg i dubbeln dagen efter. Tror han fortfarande lider av sviterna efter DC-kraftmätningen, hoppas han kan komma tillbaka till form så snart som möjligt.

 3. Konstig match för Markus – hade 40-0 och tre breakbollar i första gemet, förlorar det. Har sedan fler breakbollar i första set, men vinner bara en, och så glider matchen honom ur händerna. Har i de två senaste matcherna haft svårare när motståndaren varierar skruven. Hoppas att han snabbt kan komma igen!

  Lindell vinner första matchen och ställs nu mot 16-seedade Bellucci.

  Sedan tycker jag att det ska uppmärksammas starka segrar för inte minst Nordquist och Gustafsson, men bra även av Thour och Renard, i kvalet till Falun. Kul att se dem kvala in. Synd på Hanssons förlust, om än mot tuffare motstånd.

  Slutligen noteras Douglas Geiwald, född 1971, som tar sig till tredje kvalomgången (tyvärr förlust där) i M25 i Vietnam.

  • Lindstedt/Querrey förlorade tyvärr kvalfinalen till China Open.

   Voracova med Blinkova (förlust i första) i damdubbeln. Hade inte fått plats i turneringen med Cornelia.

   • Tror Lindstedt kan få en LL plats till dubbeln fram tills imorgon.

    Lister/Voracova spelar tillsammans igen i nästa turnering. Däremot har Johanna inte spelat sen US open. Hade hoppats på att hon och Flipkens skulle lyckas ta sig till slutspelen men tror nu tyvärr de inte har någon chans.

    Någon som vet hur dubbeln till Zhuhai (vad ska man kalla det, slutspelen för övriga topp 20 spelare?) fungerar? Förra året var det 6 lag som fick spela. Larsson (och kanske även lister) borde ha en bra chans att kvalificera sig dit.

 4. Det blir förkval till Stockholm Open nästa vecka, 16 spelare gör upp om 2 WC till kvalet. Enligt Tennisportalen kommer bl.a 37-årige Pim-Pim att spela.
  Fortfarande har bara 2 (M Ymer, Dimitrov) av 3 WC delats ut till huvudturneringen.

  • Antagligen så väntar de med det tredje WC:t till Elias om han kan spelas. Annars så går det säkert till en topp 30 spelare förmodar jag.

   • Elias är anmäld till challenger i Frankrike veckan innan. Tror även Ruusuvuori kan komma ifråga för WC. Elias går i så fall in i kvalet på sin ranking eller får SE om han går långt i Frankrike.

 5. Lite off-topic: Det har diskuterats i andra trådar om när Johanna Larsson ska tävla igen. Ser nu att hon är anmäld till W25 i Texas veckan som börjar 14 Okt (där för övrigt Björklund också är anmäld). Det ordnas ITF tävlingar i Texas också de två efterföljande veckorna, så hon kanske planerar att spendera 3 veckor där?

  • Roligt att hon kommer till spel! (Dubbel med Mirjam skulle vara roligt om det finns möjligheter!) Måste ha varit en skada? Annars märkligt att skippa hela Asien svängen där hon kunde ha spelat i varje turnering i dubbel + kval till singel i några.

  • JL har tävlingen i SC som prio 1 och MB har tävlingen i TX som sitt första val så det ser inte ut som de snackat ihop sig.

   • Du har rätt. Jag trodde det var de slutgiltiga listorna jag tittade på igår eftermiddag.

    Nu när listorna är helt slutgiltiga visar det sig att både JL och MB tävlar i South Carolina.

 6. Tycker förkval är en utmärkt idé både till SO och även ITF-tävlingar. Bättre förtjäna sin plats än att få en ibland ifrågasatt plats man inte är mogen för vilket vi sett en del av genom åren.

  Förutsätter att Pim-Pim fortsatt är ett bra riktmärke för svenska spelare och om man håller ATP-kval nivå…
  Att han sen kvalar in och stör någon i huvudturneringen? Vem vet?

  Apropå kommentarer ovan angående Mackans val att spela challengers istället för svenska ITF:er. Minns vad han sa under DC. “Senaste månadens matcher på challengers har gjort mig tuffare och gör att jag vågar mer. Gör man inte det mot de bättre åker man dit”.

  Han är 30 år, bättre än någonsin och måste ge sig själv chansen på en högre nivå för att få uppleva tex ett GS-kval. Lätt att vara efterklok m tidiga förluster men utomhus och challengers är vettigare för honom och hoppas faktiskt han chansar på sydamerika i höst…

  • Bra kommentar ang Markus. Ja, med facit i hand hade det kanske gått bättre i Sverige, men han ger sig iaf chansen. Hoppas att trenden vänder tillbaka.

 7. Nån pajas i publiken som häcklar lindel gång på gång. Kallar Lindell massa könsord mm.
  Inte ok. Borde fört ut ådkadaren direkt.
  Lindell var i grym form o var på väg ta första set mot Bellicci.
  Nästa vecka ny tävling i Rio.
  Vaaaamoooss!!!!!!

  • Aj aj, inte bra. Tack för artikeln. Låter som om Lindell hade Bellucci på strupen, förlorar setet onödigt, får glåpord mot sig av person i publiken, svarar tillbaka i dispyt och diskvalificeras då (emedan motståndare tyckte att det hade kunnat släppas igenom). Förlorar inte bara matchen utan även intjänade pengar och de tre ATP-poäng från vinsten i första omgången.

 8. Samuelsson är en intressant spelare. Nu när han spelar inomhus spelar han serve-volley, chip and charge, på grus jobbar han mer med tempoväxlingar.
  Idag blev han belönad med vinst mot svår holländare, även Friberg vidare när motståndaren gav upp.
  Bergevi har det på papperet minst svåra motståndet, vaaaaaaamos Filip!!!!

 9. Kul med Samuelsson och Friberg i dag (motståndaren gav visserligen upp men Friberg hade sett till att vinna första set), också starkt med Bergevis seger i går. Ja, nu riktar vi fokus på Bergevi igen och hoppas att han tar sista set.

 10. Christian Samuelsson har ju en serve som utan tvivel håller på ATP-touren. Synd att hans rörelsemönster och grundslag är så pass svaga. Det borde dock inte krävas så stor förbättring för att han ska få ett spel till challengernivå

 11. Samuelsson till semi mot Podzus som slagit ut tre svenska spelare på sin väg till semifinalen. I Libanon tog Mridha en mycket meriterande seger och slog ut Corentin Denolly. Denolly har om jag såg rätt tagit sig till minst semifinal i sina senaste 9 ITF turneringar och den sviten är nu bruten. Han har dock däremellan spelat med mindre lycka på challengertouren där han om jag såg rätt oftast rykt direkt och i ett fåtal fall tagit sig till andra ronden.

  Hennemann visar på att det är ett steg kvar att ta för att åtminstone göra stabila resultat i W15 då hon fick storstryk av omeriterad oseedad spelare i W15 idag trots egen seedning.

  Bergevi spelar för närvarande i andra set efter att ha tappat första mot polsk kvalspelare. Låter rimligt att han ska kunna vända trots att polacken nått kvartsfinal i två av fem turneringar senaste året.

 12. Absolut glädjande och meriterande för Samuelsson och Mridha. Synd på Hennemann, Bergevi och Friberg (liksom Friberg/Taylor i dubbeln som ändå gjorde det bra).

 13. SO förkval är lottat och det står klart att bara 2 spelare med ranking inom topp-1000 ställer upp, nämligen Friberg och Yitbarek. Pim-Pim är toppseedad i sin grupp och Friberg är toppseedad i sin grupp som också innehåller Yitbarek. Vinnaren i resp. grupp får WC till kvalet.

  • Eriksson should get a WC into the qualifiers at least because of his Davis cup performance and ranking, right? Or are they only giving out two WC to the qualifiers? If he doesn’t get one then I don’t know what to say.

 14. 26 ess räckte inte för Samuelsson. Den viktigaste statistiken var dock 1-0 till Podzus i antalet break.
  Mycket bra vecka ändå för Christian.

 15. SO premierar bara spelare från Stockholmsklubbar. De har inget med svensk tennis att göra eller att hjälpa rätt spelare i rätt läge att få chansen de förtjänar.

  Har man ett förkval m 16 spelare vore det ju mest intressant om 10 platser gick till de med bäst ATP-ranking oavsett klubbtillhörighet sen att tennis Stockholm fyllde på men det är som sagt deras tävling…

  Intressant att läsa Arnesens hyllning av Pim-Pim. Han har verkligen en förmåga att välja sina gosedjur och att hålla fast vid dem. Att P-P fascinerar är en sak men hela hans liv känns samtidigt regisserat.

 16. Förkvalet till Stockholm Open är ju ett skämt. Helt riggat för att Pim-Pim ska avancera. Poängen med ett förkval faller ju helt när bara medelmåttor ställer upp!

 17. Elias Ymer har strukit sig från challengern i Frankrike nästa vecka.
  Hans medverkan i Stockholm Open blir mer och mer osäker där han dock fortfarande finns med på entrylistan.

 18. Mridha räddade fem matchbollar från 4-6 till 9-9 i avgörande sets tiebreak men det hjälpte inte då Chazal slog in den sjätte. Mridha kan ha gjort sin bästa turnering i livet då vinsterna mot Grigelis och Denolly är mycket meriterande och även att nästan slå Chazal är starkt resultat. Turneringen i Libanon blev rejält mycket starkare än i Stockholm vilket överraskar mig då det trots allt är tunt med starka spelare i närområdet speciellt som Israelerna inte spelar i Libanon vilket jag antar är av religiösa/politiska/säkerhetsmässiga skäl.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste

Statistik – ATP och WTA-fakta för svenska spelare

Vilka spelare har vunnit flest matcher i år? Vem har bäst facit i tiebreak?

Vecka 46 | Elias Ymer i Helsingfors

Både Ymer och Mridha spelar challengern i Finland.

ATP-ranking och WTA-ranking

Håll koll på hur de svenska spelarna ligger till på ATP- respektive WTA-rankingen.

Vecka 45 | Mikael Ymer i Next Gen ATP Finals

Förutom slutspelet i Milano kan vi se fram emot att seriespelet drar igång.

Vecka 44 | Når Fanny Östlund längst igen?

Östlund var i final i singel och vann dubbeln i Djursholm.