Vecka 41 | Larsson med i Linz – Peterson avstår

WTA Linz
Rebecca Peterson kommer inte till spel i Österrike. Pga av flera återbud går Johanna Larsson in i huvudturneringen utan att behöva kvala och möter 78-rankade Stefanie Vögele.
I dubbel: Cornelia Lister ihop med Paula Kania och Johanna Larsson spelar med Kirsten Flipkens.

$25,000 Makinohara
Spelas i Japan utomhus. Marina Yudanov är med i huvudlottningen.

$25,000 Lagos
Andra veckan i Nigeria för Susanne Celik och Kajsa Rinaldo Persson, som båda får kvala.

$25,000 Obidos
Julita Saner med i kvalet i Portugal.

$15,000 Sharm El Sheikh
Med Jacqueline Cabaj Awad.

$15,000 Antalya
Med Lisa Zaar, Sydney Berlin och Therese Ekdahl i kvalet. Alexandra Viktorovitch och Melis Yasar i main draw.

Herrar

Nigeria F5 Futures
25000+H med Lucas Renard i main draw.

Tyskland F15 Futures
Med Niklas Johansson i huvudturneringen. 15000-dollars.

Portugal F20 Futures
15000-dollars med Christoffer Solberg.

Turkiet F31 Futures
15000-dollars med Dragos Madaras.

Juniorer

Pontevedra, Spanien (Grade 2)
Med Caijsa Hennemann och Kevin Chahoud.

70 KOMMENTARER

 1. Sillen och André Göransson kvalar ihop i $100 000 Fairfield ATP Challenger. Längesen man såg ett svenskt par på denna nivån.

 2. Hmm, blir en svårare vecka i Turkiet för 2000-juniorerna. Motståndets nivå har höjts och alla tre får utmaningar direkt.

  Japan är lite intressant för Yudanov. Hon får en seedad, men som verkligen inte är i form och har förlorat klart mot asiater som ligger runt Yudanovs rankning. Kanske kan hon vinna.

  Celik tar första mot #288 Strakhova i tiebreak. Riktigt kul att se henne spela på den här nivån redan nu.

 3. Celik vann mot 288 rankad tjej! Hon verkar vara på gång! Viktigt också för nästa års ranking när all poäng från 15k nivån tas bort från WTA rankingen.

  • Hon spelade mestadels $15000 turneringar i våras medan augusti framåt $25000 o uppåt turneringar. Indikerar mer hennes nivå kanske. Hon kämpar på bra och verkar ha väl genomtänkt planering i sitt spelschema. Helt rätt av henne att prova ett snäpp svårare turneringar.

   • Jag hade hellre sett henne fortsätta spela 15k ett tag till. För hon hade bra form då och det ger ju bra självförtroende att vinna matcher. Visst kan man prova på 25k-nivå, men det har blivit lite för många turneringar med förluster i kvalet nu. Klara förluster, medan hon tidigare var jämn på samma nivå. Minnen, som hon utklassade när hon vann i Holland, har ju lyckats bra i 25:or.

    Hon kanske känner sig tvingad att spela 25:or på grund av nästa års ändringar.

    Vikt/Zaar tar första set efter lätt tiebreak mot förstaseedade! Hoppas de tar det, inga dåliga spelare de möter.

    • Tror definitivt att det har med nästa års regler att göra. Hon behöver WTA poäng på 25k nivå helt enkelt om hon vill spela ITF/WTA turneringar nästa år (och inte Transition Tour, där hennes 15k poäng räknas in)

     • Ja men samtidigt kan man ju ta de WTA-poängen även nästa år och det blir enklare ju mer transition tour-poäng man har. Det finns ju ingen tidsgräns för att få WTA-rankning liksom.. Så jag tycker inte man ska stressa upp sig.

 4. Yes, Siljeström och Göransson kvalade in till dubbelturneringen i Fairfield. Åtta dubbelfel i första set, bl a pga solen, men på något sätt lyckades de scrambla ihop att vinna det och sedan enklare i andra set. Chans på seger mot WC i första omgången.

  Stark seger av Celik och skönt att Zaar vände tillbaka och kvalade in. Synd på Yudanov, håller med om både Nisses och KLCs kommentarer.

 5. Andreas: Jag är inte lika övertygad som dig om att nötande i $15k turneringar gynnar spelare på längre sikt. Kolla t.ex. på Viktor Galovic. Han nötte challengerkval ifjol istället för att spela $15k turneringar och vinna fler matcher och sannolikt även bättra på sin ranking rejält. Även Mikael Ymer väljer den strategin. För många spelare lär man utvecklas betydligt snabbare genom att möta bra spelare och förlora frekvent snarare än att vinna frekvent mot usla spelare (jämfört med deras egen spelstyrka) och förbättra rankingen. Min gissning är att många spelare kan stärka självförtroendet lika mycket genom bra träningsperioder med rätt sparring jämfört med att kuska till Turkiet, Tunisien, Egypten osv för att fixa till bättre ranking. En som letat svaga turneringar frekvent senaste åren under perioder är Lucas Renard och hans ranking är betydligt sämre nu än för några år sedan trots att han både kunnat ta förhållandevis enkla rankingpoäng och vinna matcher.

  Kan man inte genom idogt matchande mot bättre spelare höja sin egna nivå är frågan om man överhuvudtaget har någon förutsättning att nå så långt som man rimligen måste sträva efter då en tenniskarriär blir väldigt kostsam om man inte når bättre än topp 500. Det kan tyckas märkligt att man står över hemmaturneringarna och man kanske borde begära att svenska spelare ställer upp i dessa om de inte har allt för bra ranking men för spelare som Rinaldo-Persson lär den enda möjligheten att i tid få ihop en ranking som gör att det går att fortsätta satsningen uppåt vara att spela i $25k turneringar osv istället för att enbart sikta på att få ihop en ranking (där rankingpoängen inte ens duger till WTA touren kommande säsong) genom att köra enkla $15k turneringar. Att nöja sig med $15k turneringar är nog farligt.

  Jag vet inte vad som är bäst så försöker inte påstå att det är bäst väg mot en riktigt bra ranking att köra på hög nivå och torska frekvent men rent intuitivt så tror jag spelarna måste våga misslyckas på högre nivå för att etablera sig där. Sen om man har lika dåligt år som Jacqueline Cabaj-Awad haft i år så kanske det trots allt är bra att spela i turneringar där man kan vänja sig igen vid att vinna men för att utvecklas som spelare kan det inte vara bra att spela turneringar där få spelare har en kapacitet som i vanliga fall ska ge henne några direkta problem.

  • Fredde – jag håller med om mycket av vad du säger. 15k fyller dock ett par viktiga funktioner:

   – man kan vinna matcher. Det är värt att minnas att de flesta svenskar *inte* vinner mer än strömatcher på 15k nivå. Dom som faktiskt kan gå fram och vinna titlar är få. Jag förstår poängen med bättre sparring på 25k+ och Challengernivå, men när man inte regelbundet vinner turneringar på 15k nivå så får man ju med automatik bra sparring där också (dvs motståndarna är lika bra eller bättre än en själv)

   – Man kan paradoxalt nog tjäna mer pengar på 15k än 25k nivå. Se Lister som åkt ut i kvalen på en del 25k tävlingar och knappt tjänat något där. Hon spelade en 15k i Turkiet i mars, gick till final och tjänade runt US$1,500, hennes största enskilda singelinkomst i år. Detsamma gäller givetvis Yudanov som tjänat en del på 15k, men nästan inget på 25k. Allas förutsättningar är olika, men många svenska spelare klagar på de ekonomiska förutsättningarna. Kanske vore det bättre då att spela tex 15k på hemmaplan och tjäna lite stålar än att åka runt och förlora kval i 25k+ tävlingar (detta ej riktat mot Lister som gör en föredömlig satsning), eller åka på dyra resor utomlands för att spela 15k. Tänker här på en del damer som spelat mycket internationellt i September/Oktober men verkar skippa Stockholms första 15k för att vila eller spela någon annanstans.

   Med detta sagt håller jag med om att man för att utvecklas ibland måste spänna bågen och köra tufft motstånd – och våga tro på att man har förmågan. Annars blir man fast i 15k träsket för evigt.

 6. Fredde: Jag pratar inte generellt alltså, det där skiljer sig från person till person. Jag menade just Yudanovs fall. En spelare som Lister ser jag ingen poäng i att hon spelar 15k t.ex, även fast hon sällan går långt på högre nivåer.

  Men Yudanov hade precis vunnit en turnering överlägset (Holland, inte nordafrika) och har gjort en rejäl satsning i år för första gången. Då tycker jag man bör försöka sätta 15k-nivån först. Nu har hon spelat sju stycken 25:or efter detta med en match vunnen som facit. Jag tycker man ska prova på det, men inte för många turneringar på raken där det går dåligt.

  Sen är jag inte övertygad om att det är rätt väg utan jag bara tror på att variera det mer om det går dåligt för länge.

  • Går dåligt är svårt att avgöra enbart utifrån hur få matcher man vinner. Om Yudanov spelmässigt är rätt jämn så behöver det rimligen inte vara fel och kanske rentav är enda vägen för henne att utvecklas och nå upp till en nivå som är rimlig för hennes satsning. Jag kan villigt erkänna att jag har allt för dålig kompetens för att avgöra vad som gynnar henne i förhållande till den målsättning hon har med sin karriär. Tycker däremot att det är för enkelt att bara utifrån förlustkvoten avgöra vad som är rätt val för hennes del.

   Är väl rimligen individuellt från spelare till spelare om de lär sig av förluster eller bara tappar självförtroende. Tvivlar på att Mikael Ymers karriär skulle gynnas av att han nötte Futures för att vinna mer och få bättre ranking som exempel. Var jag på touren skulle jag antagligen hellre spela på en nivå där jag knappt vinner matcher men får mig en rejäl utmaning än att spela på en nivå där jag förhållandevis kan vinna relativt gott om matcher. Att spela på lägre nivå för att få vinstpengar är i alla fall en strategi som rimligen inte kan vara hållbar då prispengarna är alldeles för låga för det även på $25k nivå.

   Är spelarna för bra på den nivå man testar så måste det likt Janne skriver vara idioti att spela där. Finns gott om exempel på patetiska WC både på ATP, Challenger och Future nivå till huvudturnering. Har svårt förstå spelare som köper sig ett WC till huvudturnering i $15k när de aldrig varit nära att vinna mot en rankad spelare tidigare i sin karriär. Har svårt se hur de ska kunna utvecklas något av att knappt få bollen över nätet under en hel match. Samtidigt så har väl många av de som köper ett WC bara en befängd målsättning att få sig en ATP ranking bara för sakens skull (eller för att maximera sin ranking kortsiktigt utan tanke på att utvecklas som spelare) och händer ju någon gång var 10:e år att två usla WC möts så att en av dom får sig sin första och enda ATP poäng i karriären.

 7. svårt att “våga tro på att man har förmågan” när man aldrig har vunnit en sommar- eller vintertour på hemmaplan. Har aldrig sett en stavhoppare försöka på 6 meter innan han/hon lyckats komma över 5 meter. Tror inte man blir bättre genom att träna med en ribba på 6 m, utan det gäller först och främst att stabil på de höjder man behärskar. Svenska spelare har gjort samma fel nu i över 10 år, och ni som tror ni vet fortsätter uppmuntra till samma fel hela tiden….

 8. Celik vann 18 av de sista 20 bollarna, inkl 13 bollar i rad. Nån som vet vad som hände? Motståndaren skadad eller Celik i superwoman mode? Hur som helst – kvartsfinal i Lagos :o)

 9. Tung förlust för Renard idag.
  Hade 4-2 i avgörande mot Lu men föll.
  En seger hade gett 4 välbehövliga rankingpoäng.

 10. Svensk damtennis ser lovande ut:
  Rebecca som lagt ner för säsongen o Johanna bland Topp 100.
  Miriam Björklund på väg upp…
  Celik som verkar på G igen även om vägen tillbaks är lång.
  Lister i dubbel. Tror inte henne på singel.
  USA-studerande tjejerna Julia Rosenqvist och Ida Jarlskog.
  Hennemann och födda år 2000 tjejerna som är i Antalya denna vecka…

  • Linnea Malmkvist, Kajsa Rinaldo Persson och Fanny Östlund är dessutom bara 20, 20 och 21 år. De har ju alla haft motgångar med skador tyvärr. Precis som Allgurin, 25 år i maj.

 11. hmmm…Future Djursholm Ladies….no JBA , no Fanny, no Rinaldo-Persson, no Malmqvist, no Celik, no Hennmann in the entry list…JBA, Malm, Ostlund and Rinaldo Persson have all withdrawn…. any ideas why?

  • No idea tbh. There are discussions further up the comments about why Swedish ladies don’t prioritise the ITF tournaments on home soil, as well as how players should balance 15k vs 25k tournaments. For example, Rinaldo Persson is way down the list of alternates to the quails in Oslo’s 25k (so far down she is unlikely to get in), rather than playing in Stockholm’s 15k. It seems like a weird prioritisation. I also made the point in a previous comment that maybe the players should show some gratitude when tournaments are organised in Sweden and actually play them….

 12. in recent years it was allways a gift to Play hometown.
  Well i saw the other Girls in oslo entry list and in some 25ks around the world.

  Björklund also not playing in _Djursholm.

  Susie Celik lost a tough one today, served for the match in 2nd set and then lost it..but another good tournament for her,

 13. Synd på Celik, men framtiden ser ljus ut för henne. JCA i kvartsfinal.

  Chahoud och Hennemann går bra i Spanien än så länge, får hoppas på dem. Om Hennemann når upp till normal nivå alla matcher så kan hon ta hem turneringen. Började bra mot Meyer, tre tappade gem vs 11 förra gången de möttes i år.

  • Hennemann i kvarten efter tresetsseger. Tog en närmare titt på lottningen och det ser svårare ut än jag först trodde, det vore väldigt imponerande om hon skulle vinna.

   Larsson däremot utslagen. Chanslös efter att ha tagit första.

   • Tyskan hon möter pressade Tauson i en tresetare tidigare i år. Bara tuffa matcher nästan på den här nivån.
    Kul med Chahoud också. Nästa vecka tillkommer Ström också som står som 1a seedad. Hoppas de inte var något större problem med ryggen

    • Samtidigt håller Hennemann en hög nivå också så man kan ändå förvänta sig att hon går rätt långt på den här nivån numera, och det har hon ju också gjort på sistone. Kruxet med att hon gjort det är att hon nu måste gå längre än semi i G2 om hon ska nå högre på rankningen.

     Men ja, Lys har gjort riktigt bra resultat mot högklassigt motstånd så hon skulle mycket väl kunna åka ut mot henne.

     På andra planhalvan finns Vecic som har slagit 150-rankade på WTA-touren och tagit matcher på 25k-nivå. Tubello vann ju enkelt mot Yudanov nyligen och har vart i kvarten i en 25:a. Charaeva var 25:a bland juniorerna redan förra året. Hög kvalitet på vissa av motståndarna i den här tävlingen.

 14. Blir det ofyllda kval igen i dam-ITF:erna – lägg pengarna på något annat!

  SO-förkvalet innehåller flera spelare som inte ens gjort väsen av sig på sommar eller vintertouren. Löjligt. WC bör ges till bäste svensk i Futureturneringarna på hösten.

 15. Kul att se vad vår bäste junior Ström kan göra mot Big Mac idag i SO förkvalet. Ström har en förlust på svensk mark i år (Dragos).

  • Glad för Eriksson och Fribergs skull. Välförtjänt för Markus och för Karl är det bara att gå ut och tro på sig själv mer än inför förra årets chans (mot tufft motstånd i form av Fucsovics som nu är 42:à i världen). Vilken chans killar, grattis och välförtjänt.

 16. vägen kan se olika ut men innan Henneman försökt lite mer på seniornivå är det svårt att hålla på att haussa hennes bedrifter. Johanna Larsson vann sin första proffstävling som 17-åring…
  Tycker anmälningslistan till första dam-itf-en i sthlm saknar otroligt många svenska namn. Pinsamt – finns inga bra bortförklaringar.

  • Mycket kan hända efter juniortiden, men att någon vinner sin första tävling vid en viss ålder betyder ju inget för en annans karriär, det går inte att dra några slutsatser eller jämförelser av det. Man får leva i nuet och värdera hur de just nu presterar och står sig mot jämngamla.

   Om det bara vore seniorresultat som betydde något så är ju Viktorovitch klart bättre än Hennemann eftersom hon har gått till final. Men så simpelt är det inte.

   • Och Hennemann besegrade Rosenqvist i somras som i sin tur vann en 15000 senare osv osv, så väldigt jämnt.
    Tror det var Nalbandian som sa i någon intervju att det knappt är någon skillnad på spelarna mellan en ranking på 50-350 ( var någon sådan jämförelse han drog). Skillnaden till varför vissa etablerade sig inom topp 100 handlade enligt honom mestadels om det mentala för tennismässigt var det så oerhört jämnt. Tycker det var ett intressant resonemang som säkert till stora delar stämmer.

 17. Efter att ha räddat 2 matchbollar i första omgången har Madaras imponerat på sin väg till final. Slagit Lazov och Paz som är mycket bra spelare på den här nivån. Go Dodi i finalen!!!

 18. Intressant intervju i Tennismagasinet med Patrik Fredriksson, som 1996 var rankad 82. Kommentaren från dåvarande förbundsordförande var talande: “Vad roligt att se Patrik igen. Spelar han fortfarande?”

  Ibland misstänker jag att nivån är likadan idag. Svensk tennis har många förlorade år, många satsningar som har varit tveksamma. För ett relativt otränat öga som jag har så tycker jag mig ändå kunna ana vem som har det inre drivet att faktiskt utvecklas och nå en bit. Ett av problemen är att få verkar se spelarna live. Ett resultat där och ett här och vips tror vi att något är på gång.

  Samtidigt som spelare slutat utvecklas, har en för ensidig repertoar eller ett psyke som innebär att de är chanslösa i längden. Spelare som tjafsar om varje domslut och ger upp matcher på löpande band. Som åker på landslagsuppdrag i tidig ålder och knappt bryr sig hur det går? Jag har ett antal exempel som inte lämpar sig för tryck.

  För mig är det numera ovidkommande om vilken väg spelarna väljer: att match mycket på hemmaplan, ITF Juniors eller bland seniorer. Jag tittar och läser mig till efter utveckling och försöker skönja vilken inställning spelaren har till tennisen. Inte lätt, men avarterna faller i varje fall bort.

  Lyft fram de positiva exemplen! Det är en fröjd tex att följa och läsa om hur spelare som Rebecca Peterson och Mirjam Björklund vill utvecklas.

  • Den månadslånga uppbyggnadsperioden verkar ge resultat. Återstår att se vem det blir i final, Tubello? Blir intressant i så fall i och med att hon mötte Yudanov nyligen.

   JCA också i final, tappade bara sex bollar i andra set. Tre svenskar i final med Madaras.

 19. Intressanta lottningar i SO… Elias mot tysken marterer o Mikael mot en kvalspelare. Ymerbröderna kan mötas i en kvartsfinal om Elias rår sock o Mikael möjligen shapovalov… Önsketänkande 😀

  Dubbel… Litet svenskt getingbo… Lindstedt/ebden mot bigmac/André Göransson o vinnaren där mot Ymerbröderna om dom klarar ett 3e seedat par.

 20. Joel, trodde det var känt sen länge att rent tennismässigt och tekniskt är det inte stor skillnad utan ofta är det psyket och det mentala som avgör.

  Som tur ör det mentala en del, en oerhört viktig del i tennis

 21. Vore trevligt om någon kunde starta ett svenskt tennisforum där man kan diskutera surra kring svensk tennis. Har inte hittat något sådant.

  Ny i gamet

  • Hmm, kan nog ha påverkat till det sämre, Hennemann spelar som bäst utomhus. Få se vad hon skriver på bloggen sen.

   Men ändå intressant, hon var ju väldigt nära att ta henne, medan Yudanov bara fick fem gem.

 22. Junioren Yitbarek vann sin 3e Tourseger idag i Mälarhöjden.

  Extremt bollsäker och smart i spelet. Glömmer aldrig när han i Borås kommer in på banan med flipflops, skor i en plastpåse, racken under armen och ett mjölkpaket som vattenflaska. Cool kille.

 23. …såg att Sara Dahlström tyvärr fick avbryta semifinalen i Mälarhöjden. Hade varit så tråkigt om det är skada/sjukdom igen. En av våra mest lovande juniorer som haft otur senaste 2 åren, vilket gjorde att man blev riktigt glad när lottningen i veckan dök upp och hennes namn fanns med.

  • Ja, jag håller med, tråkigt. Och även Johanna Ström återigen skadad. Två av de mest spännande spelarna i de åldrarna imo, men ofta skadade. Intressant att Munozova var chanslös, juniorerna har kommit ikapp.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler artiklar

Rebecca Petersons succéturné i Asien – vann sin andra WTA-titel

Besegrade Heather Watson i finalen i Tianjin.

Mikael Ymer tog sin fjärde challengertiteln

Efter en segersvit på tolv raka matcher stod han som segrare i challengerturneringen i Mouilleron le Captif i Frankrike.

Vecka 41 | Peterson i WTA Tianjin

"Pim-Pim" spelar förkval till kvalet till Stockholm Open.

Vecka 40 | M25 Falun i fokus

Andra veckan med 25000-dollars på hemmaplan.

Milstolpen nådd – Mikael Ymer på topp 100

Blir bland de 90 främsta på ATP-rankingen på måndag.