Vecka 42 | Fokus på Stockholm Open

Vad kan en formtoppad Mikael Ymer hitta på i Stockholm Open? Och hur är statusen på Elias Ymer efter skadeuppehållet?

Sebastian Gustafsson rapporterar på https://twitter.com/SweTennis.

ATP Stockholm Open

Förkvalet vållade ju en del uppmärksamhet. Joachim “Pim-Pim” Johansson vann programenligt ett förkval som var Stockholmsbaserat, men drog sig sedan ur pga skadekänningar när det riktiga kvalet skulle börja. Det kan man ju tycka en del om…

Lucas Renard tog den andra platsen. Markus Eriksson kom med via sin ranking och då gick det sista wild cardet till Simon Yitbarek.

Första kvalomgången:
Tommy Paul-Markus Eriksson 6-1 6-1
Gianluca Mager-Simon Yitbarek 6-2 7-5
Lucas Renard-Ernests Gulbis 7-5 uppgivet

Kvalfinal:
Tommy Paul-Lucas Renard 6-4 6-3

Det blev återbud från del Potro och Pouille. Nu är istället Fognini förstaseedad och på under halvan är Dmitrov finalseedad.

Mikael Ymer inleder mot Joao Sousa. Portugisen har slagit en del bra spelare på slutet, men det ser ut som att Ymer blir knapp favorit här.

Elias Ymer möter en kvalspelare, eller rättare sagt en lucky loser i Yuichi Sugita

ATP Stockholm Open – dubbelturneringen

Tre svenska par, helt eller delvis. Robert Lindstedt spelar med Radu Albot och de får möta bröderna Ymer i första omgången.

Ymer med på wild card och det är också André Göransson ihop med Nathaniel Lammons.

64 KOMMENTARER

 1. Nyfiken på hur en reporter upplever denna upplaga som på flera sätt är en snikvariant. Kommer det märkas i service, information, inramning etc?
  Aspelin & co har gjort det bra men inte fått så mkt cred och får inte fortsätta därför sparar man på det mesta i år för stt maximera överskottet till sig själva. Samtidigt finns risken att man dumsnålar?

 2. Linus Frost slog Jiri Novak idag i kval till M15 i Tjeckien men dock inte den forne storspelaren utan en namne. Vore inte allt för överraskande om det är sonen till den forne storspelaren dock …

  Både Frost och Samuelsson, som även han vann idag, borde ha god chans att kvala in. I övrigt var det bara Erik Helin, för mig okänd spelare som torska i Doha, och Jakob Johansson-Holm, som även han torskade idag, som spelare på ITF touren. Johansson-Holm gjorde rätt ok resultat ifjol men har verkligen inte varit lyckosam i år och idag torskade han mot en spelare som fyller 20 år i år som på 8 försök i år endast kvalat in till två turneringar och där torskat direkt, vilket inte låter som speciellt starka papper.

  Renard var enda övriga svensk igång idag och åtminstone resultatmässigt gjorde han det bra då han höll avsevärt jämnare steg med Tommy Paul än Markus Eriksson gjorde igår. Segern igår gör att Renard fyrdubbla sina poäng men likväl blir kvar utanför topp 1000 såvida det inte blir manfall från huvudturneringen och han får LL plats och vinner åtminstone en match då vilket är väldigt osannolikt.

 3. Elias mot Sugita som tillsammans med Otte fick LL. Alltså inget LL till Renard ännu. Han får vänta till onsdag på definitivt besked, dvs om någon av de fyra toppseedade lämnar återbud.

 4. Statistik är inte hela sanningen men Markeus E:s servestatistik mot amerikanen är avslöjande… Vinner man inte fler poäng med sin förstaserve inomhus blir det svårt…

 5. Maximal otur hittills för Renard, nu drog sig Tommy Paul ur och Mager fick LL, blir det ytterligare ett återbud så går det till Renard.

 6. Klara Milicevic spelar sin första tävling sedan EM i en JA i Japan och stod för en stark seger i första omgången mot #31 på juniorrankningen. Kinesiskan hon slog fick ett WC till WTA-turneringen i Zhengzhou i september och gick där till kvalfinal efter segrar mot #158 och #287 på seniorrankningen.

  Om Fanny Östlund fick en enkel lottning förra veckan blir det desto svårare nu – förstaseedade Mendez. Ska även bli intressant att se hur Johanna Larsson står sig på 25k-nivå, inte den lättaste lottningen mot Stewart som har varit runt 150 i världen.

 7. very unlucky draws for JoLa and even more for Östlund…Seonne Mendez is in a Monster form this year

  Klara Milicevic what a big win for her!

 8. När det gäller Rebecca vore det bra om hon fick ihop de 186 poäng som fattas till 32:a plats på rankingen. Att komma upp dit ger seedning i AO och det underlättar kraftigt.

 9. Herregud vilken svag insats av storebror Ymer. Nu är han ju inte matchvan efter uppehållet men rätt oroande ändå även om man ser till hela året. Han har liksom ingen riktig matchplan. Han missar också för mkt för att spela defensivt samtidigt som hans offensiva spel bara är okej. Stor skillnad mot lillebror som har stor styrka i sitt spelsinne och sitt defensiva spel. När han sedan börjat lägga sig till med ett bättre och mer offensivt tänk blir det ju riktigt bra. För storebror däremot krävs stora insatser för att lyftet ska komma. Om nu ens han har tillräcklig potential för det

 10. Positivt att Båstad nu har hittat en titelsponsor i Nordea som säkrar två tennisveckor, men återigen förvånade att man hävdar att det är en WTA-tävling det gäller. Det är det inte. Det är fortsättningsvis en “challenger”, WTA125 och kommer till exempel inte att kunna locka Rebecca Peterson eller spelare av den kalibern.

 11. Hur kan man lägga Ymer – Sousa på eftermiddagen när stora delar av potentiella besökare jobbar? Någon som har inblick i hur man resonerat? Här behövs ju ett fullsatt Kungliga för att en sliten Ymer ska ha så bra möjligheter som möjligt att gå vidare. Hela turneringen står och faller intresse-/mediamässigt med svenska framgångar. Man tar också bort möjligheten för många som inte är superinitierade att få se Micke i en inspirerad kvällstillställning på hemmaplan.

  • Det är priset man får betala för att han skall kunna få in en dubbel också… Man ville spara honom så mkt som möjligt efter helgen, möjligen kunde man fått in brödradubbeln på tisdagskvällen men då hade inte Elias kunnat spela kvällspasset…

 12. Celik och Östlund chanslösa, Malmqvist vidare. Inga överraskande resultat.

  När det gäller Celik är frågan fortfarande om hon kommer komma tillbaka till samma nivå igen. Hon blir 26 nästa år, i år har hon kunnat komma in i många högre tävlingar på grund av sin skyddade rankning, men hon har inte slagit någon topp 500-spelare och inte vunnit någon tävling. Hon har spelat jämnt ibland mot hyfsat högt rankade, men det måste finnas kontinuitet.

  Undrar om hon inte tjänar på att börja från början och spelade lägre turneringarna som jag antar att hon måste nästa år, det ger fler matcher. Nu åker hon ut i första omg, eller i sällsynta fall andra omgången i de stora turneringarna, det kan inte vara bra.

  Micke tog första set!

  • Håller med angående Celik. Men tror att hon automatiskt kommer att spela W15k nu när hennes SR status går ut. Och då får hon fler matcher och kan förhoppningsvis starta en positiv trend uppåt på rankingen.

 13. EN MIKAEL YMER, FINNS BARA EN MIKAEL YMER,
  EN MIKAEL YYYYMER, FINNS BARA EN MIKAEL YMER……..

  sing it with me

  EN MIKAEL YMER, FINNS BARA EN MIKAEL YMER,
  EN MIKAEL YYYYMER, FINNS BARA EN MIKAEL YMER……..

 14. Förluster också för Johanna Larsson, Gustav Hansson, Sam Taylor och Christian Samuelsson. Tuff dag!

  Gläds iaf åt Andre Göranssons dubbelseger (nytt rankingbästa igen på måndag) och hoppas att Mikael, Robban, Mirjam och Linnea alla hänger i hela vägen in i helgen.

 15. tough swedish day,,,,,alone ymer was the bright story in singles….

  Hansson served for the match…
  taylor never should lose to a wildcard in Qatar
  Larsson as allways 🙁 i do not know if it is just better to end her singles career…also she fought until the end..was down 1-5 and 2-5 15-40 in 2nd set..and even had game point for 5-5 then….

 16. God morgon,

  Väldigt glädjande för Mikael Ymer och svensk tennis i går. Det är inte ofta en svensk tennispelare vinner en match på 250-nivå eller över en spelare rankad runt 60. Så, med all respekt för att spelare förlorade på ITF-nivå så var gårdagen en bra svensk tennisdag. Nu håller man alla tummar för att Mikael Ymer kan passera den andra omgången. En svensk spelare i kvartsfinal i 250-turnering har vi inte haft sedan Söderling lade av.

  • in that eyes you are right
   Mickes win cancels out every other things and the broad People can cheer again for a swede in Stockholm! thats real great! 🙂

   Björklund won 1st round in s.Carolina as well !

   • Ja, Björklund vann och Larsson förlorade, det var vad jag hade väntat mig med den lottningen. Malmqvist vann lätt idag och med förstaseedade borta kanske hon kan gå till semi, eventuellt mot Hennemanns nemesis Kanapatskaya. Milicevic tyvärr ute mot mycket formstarka Bondarenko.

    Tre svenska killar i semi i Danmarks G4:a.

 17. Trisst början för Mikael. Förvånad över hur han beter sig. Tyckte att han visat ett bättre agerande det senaste halvåret. Antar att han känner stor press speciellt nu när han är favourit-tippad.
  Hoppas han lyckas hitta tillbaka mentalt.

  • she led 5-1 in 3rd set, with 2 MPs apart from each other and than had to save 1 MP herself
   what a match
   BTW:Stewart out to Emma Navarro (former No.2 in Juniors last year), this 25Ks are so dangerous!

 18. “Positivt att Båstad nu har hittat en titelsponsor i Nordea som säkrar två tennisveckor, men återigen förvånade att man hävdar att det är en WTA-tävling det gäller. Det är det inte. Det är fortsättningsvis en “challenger”, WTA125 och kommer till exempel inte att kunna locka Rebecca Peterson eller spelare av den kalibern.”

  Rebecca har tydligen andra tankar, hon sa på presskonferensen idag att hon kommer till Båstad om hon åker ut första veckan i Wimbledon så det är ju kul.

  Stockholm Open för herrar = ingen svensk kvar i singel efter andra omgången. Ett Sthlm Open för damer hade vart mer spännande i nuläget då Peterson hade haft titelchans. Ändå är det herrarna som har två ATP-tävlingar.

  Ska det krävas att Rebecca blir topp 10 i världen innan de får en WTA-turnering igen månntro. Eller kanske inte då heller.

  • Jag hade faktiskt velat se en WTA på hard court istället för i Båstad, just för att Rebecca har större chans till titel där. Skulle också kunnat godkänna två 125k:or, en i Båstad och en i Stockholm. Att bara ha en 125k:a är nästan rätt ut sagt en skandal. Att det också ger en väldigt dålig förberedelse för våra grand slam spelare Peterson, Larsson och Lister som måste ställa om från gräs till grus på mindre än en vecka är synd. Det är ett förlorande koncept där man får vara glad om de vinner ett par matcher, istället för att vara där och slåss om titeln. Petersons spel är också mycket mer intressant på hard court än på grus.

 19. this is not that easy to get 2 125Ks in the WTA Calendar, the WTA is only giving out 10 or so over the year
  the 125Ks are Special tournaments and are covered by the WTA. The 100K tournaments for example are only covered over the ITF, so if sweden wants more of this, they have to go the 100K-route, but it not really would help swedish Players as well as no one have have the Level to Play there and for Petersson it is too low. needing more 25ks for sure over the year!

  • Didn’t know that they were limiting the number of WTA125k, so that makes sense. We need more challengers in sweden though, both on men and women side. How are the players supposed to jump from 15K/25K to suddenly play ATP for example. Doesn’t make much sense to me, the gap is too much.

   • I agree. Ideally there would be a bunch pf 60k tournaments where players could get experience of playing at that level (through WCs) and eventually win matches and start their transition to being full time Challenger players and eventually WTA/ATP player. But there is no money for that and to be honest, currently not enough talent. Currently it’s only really a suitable level for Larsson, Bjorklund, E Ymer and when he’s on form Eriksson. It’s too small for M Ymer (and definitely Peterson), and too big for Yudanov, JCA, Mhrida, Hansson and the rest.

    More realistic is to try to get more 25k tournaments, esp for women. It’s relatively cheap (compared to organising WTA/ATP or even 60/80/100k tournaments) and if you win matches you get quite a lot of points (WTA points, not that many ATP points). I’d like to see 2-3 W25k indoors and 2-3 outdoors (there are usually 2 outdoors anyway). I think that would really help players transition from W15 to W25, which is effectively a small Challenger (as winners get 50 ranking points).

    It’s harder on the men’s side. 25k aren’t really that different from 15k pointswise, and there just aren’t the players around right now to motivate a series of 60k tournaments. Still, anything between 15k and the ATP tournaments they have now would be welcome.

 20. most of the 125K are in 2nd week of a Grand slam for example, there allways have to be a Special time-date for them, i do not know if the WTA is giving licenses for it, like the normal WTA Tour

  the challengers in sweden are clearly missing
  that is the best way to improve matches and Points for Young Players
  ATP250 makes no sense at most, especially with the limited 16-player-qualies and just 2 Wildcards… in a 48-Challenger, sweden has a lot more value, both Ymers and Eriksson would make the cut + 5 Wildcards + 1 Wildcard for the qualies ; sweden also Needs Stockholm and Bastad for sure as a season Highlight under the ATP Spotlight, but 4 to 5 challengers would make a lot of sense!
  The 2016 Jönköping Challenger was a nice Addition, Arvidsson/Simonsson made the doubles finals there and even won the Bastad CH 2016 (i miss those 2 guys on the tour..like Rosenholm..but thats an other Topic) Arvisson won vs D.Brown in Singles, Rosenholm even reached quarters. The Players Need These tournaments ! more of them in Sweden or in whole scandinavia! Bastad challenger was so good value for the Players..and is has stopped after 3 Editions…..a shame… i was very enthusiastic since 2016 when finally sweden had 2 challengers again.but both are gone…

 21. so finally all swedes out of Stockholm, another final Weekend without any swedes
  okay lets be honest, Lindstedt & Göransson were not expected to win this ones today
  Overall the Stockholm Open were very dissappointing in the end 🙁

  Malmqvist won today her quarter!

 22. Verkligen en konstig match av Ymer… Sliten, skadad, nervös, prestationsångest och inte i balans?
  Han ursäktar sig i någon intervju men han vann inga fans eller sponsorer igår kväll. Faktiskt ett svagt uppträdande på hemmaplan i slutet av säsongen. Bara bita ihop och försöka! Ett svek skulle man kunna säga även om vissa alltid skall hålla sina favoriter om ryggen och media är för få och för veka.

  Ändå en positiv trend i svensk tennis. Tänk om det kan se ut så här i slutet av maj när RG lottas:
  – Rebecca seedad
  – Larsson & Björklund kvalar
  – Lister i MD dubbel
  – 2 x Ymer i MD
  – Eriksson & Lindell i kval
  – Lindstedt och Göransson i MD dubbel
  – Minst en tjej och en kille i MD junior

  Varför inte?

  De som drömmar om en WTA får nog tåla sig. Traditionens makt är stor och sponsorer, tv och publik ställer helt enkelt inte upp på damtennis på samma sätt som herrtennis pga historiska resultat. Men å andra sidan hur är det med tålamodet med herrtennisen? Snart 10 år sedan en herre var förbi omg 2 i SWOB eller SO. Vad krävs för att det skall bli drag igen? Att MY vinner en ATP? Att Sverige tar sig till DC-finalen 2020? När JL vann WTA blev det inte så mycket buzz. När Fed Cup-laget lirade stora matcher brydde sig ingen för medias okunnighet var och är monumental.

  Är tennisglaset halvfyllt eller halvtomt?

  • Fast traditionen är ju att vi haft en WTA i Båstad. Den har man alltid kollat på. Så känns inte som att drömma, utan mer som att man vill ha tillbaka något som man sett som självklart.

   Jag är rätt övertygad om att det kommer komma mycket publik och titta om Rebecca spelar i Båstad nästa år i alla fall. Det är då tre år sedan hon senast spelade på hemmaplan och en helt ny Rebecca jämfört med då när hon åkte ut i första omgången i Båstad.

   • Ja, Rebecka är en toppspelare på alla sätt, som folk vill se.
    Sätter dock stora frågetecken för detta upplägg;
    – I och med att hon kan gå långt i Wimbledon på gräs veckan innan.
    Sen hur mycket blir det av satsning på Båstads gruset när sen USA hardcourtsäsongen startar tätt inpå.
    Känns som att hon vill vara schysst mot SVTF och den svenska publiken
    Tips: Hon kommer hit men hoppar över eget spel. Kanske dubbel.

    • Jag tror dock inte hon når fjärde omgången som väl krävs för att nå andra veckan, inte på gräs. Även om jag tyckte hennes spel passade underlaget hyfsat i år så får andra som slår flackare eller är bättre på nät mer fördel känns det som.

     Om hon väl kommer så spelar hon definitivt singel är mitt tips. Båstad, eller hemmaplan, är den enda turneringen där hon kan få hemmastöd. Jag har sett nästan alla hennes matcher i år och i hur många har hon haft stödet av publiken? Väldigt, väldigt få. I de flesta matcher kommer knappt någon publik att tala om.

     Så att spela på hemmaplan inför antagligen fullsatta läktare med folk som klappar fram henne är nog något hon vill uppleva, så mycket att hon är villig att gå ned i nivå och byta underlag tydligen. Hon har tidigare sagt att Båstad är hennes favoritturnering så jag tror inte det handlar om att vara schysst mot andra, utan om att det är en unik möjlighet för henne. Svenska spelare får inte den upplevelsen i någon annan turnering.

     • Om vi någonsin vill ha en WTA turnering i Sverige igen så tror jag nog att vi måste få upp de svenska ögonen för våra spelare. Tror nog inte att det är så särskilt många (utanför tennisfans) som faktiskt vet vem Rebecca Peterson är. Så att spela på svensk mark är viktigt för att skapa intresse på sociala medier m.m. Johanna blev någorlunda välkänd i Sverige när hon vann Båstad. Så att börja här i 125K:an är ett smart drag. Skapa intresse som kan leda till något ännu större. För att utan Båstad så skulle Rebecca behöva gå väldigt långt i en grandslam för att vara intressant för media och icke tennis fans.

      Att hon vann två titlar är såklart otroligt stort, varken Sofia eller Johanna vann två singeltitlar under ett och samma år så har ingen aning om hur många decennier sen det senast hände. Men tyvärr var det inte i Sverige, eller i en grand slam vilket resulterar i ett svagt mottagande av det svenska folket. Det räcker inte i nuläget för en WTA, men förhoppningsvis kan hon visa vilken fantastisk spelare hon har blivit under sommaren i Båstad. Kanske dubbel med någon som Lister eller Björklund skulle skapa intresse. Kanske räcker till en WTA 2021 eller i framtiden.

  • Det är ju lite konstigt i så fall med tanke på att hon vilat upp sig i ett antal månader, måste i så fall ha hänt under matchen. Två kvartsfinaler i de här två 25k:orna, jag hade hoppats på mer faktiskt. Särskilt med tanke på att hon vunnit 25:or redan och det kändes som att hon var redo att ta nästa steg. Men kanske går det bättre i 60k, skillnaden är inte milsvid.

   Men sen är också turneringarna i USA svårare än i Europa, många bra unga eller collegespelare som kan slå en. Rebecca gjorde det bra som tog många poäng i USA på sin väg uppåt.

   Seone Mendez som ju slog Östlund… tog första set i kvartsfinalen sedan 0-6 0-6 mot Bhatia. Mycket märkligt.

 23. Tyvärr alla, inklusive mig själv, som hoppats på Mikael Ymer i Milanoslutspelet.
  Det står nu klart att Mikael inte kan nå den 8:e plats på racet som just nu innehas av Ugo Humbert.
  Detta sedan Humbert sent igår kväll avancerade till semifinal i Antwerpen. Det återstår ytterligare en vecka på racet men Mikael kan inte plocka in Humberts försprång även om han vinner challengern i Hamburg.
  Mikaels hopp står nu till att någon av de sju som kvalificerat sig lämnar återbud. Humbert har egentligen inte kvalificerat sig på plats 8 men eftersom Tsitsipas med all sannolikhet kommer att avstå så är han inne.

  • Good to not give him a wc

   Björklund showed a taped leg and Foot on instagram…hopefully nothing serious

   Ymers next gen Dream should be over

  • Inte förvånande att Kanapatskaya vann, men däremot siffrorna.. 22 bollar. Kan ha varit någon liten skada där också då alltså,

   • Relativt riskfritt att lova spel i Båstad för Rebecca, det kommer inte bli av. Vinner hon en eller två matcher i singel och/eller dubbel i Wimbledon blir det för lite tid imellan…

    Vad kommer bakom? ITF för damer närmsta två veckorna i Stockholm med svaga startfält. Dags för ett litet svenskt genombrott? Vem kan göra något?

    • “Vem kan göra något?”

     Det ar väldigt många svenskor som inte är med, så startfältet känns inte så brett för svensk del och enligt listan just nu är det därför bara fyra som går in på egen rankning. Hennemann skulle ha vart med nästa vecka men är skadad.

     De jag tror på främst är Östlund, JCA, samt Allgurin, Jarlskog, Lövqvist och Dahlström. Yasar kanske en bubblare men hon har inte gjort bra resultat sista halvan av året.

     I startfältet finns toppjuniorer som Oorpana och Avanesyan, och toppseedade Gervais då som gick till semi i en 25:a nyss. Så det blir inte lätt.

 24. Christian hade rätt, Mikael Ymer drog sig ur Hamburg challenger där dock Elias Ymer spelar som planerat.
  Vad jag kan se finns inte Mikael med i någon annan tävling nästa vecka, han tar nog en välförtjänt vila.

 25. Skönt att Shapovalov vann SO till slut när alla andra favoriter föll ifrån tidigt. Kommer ihåg när Isak Arvidsson tog chansen och åkte för långa kval i USA för några år sedan men i nästan varje turnering hade oturen att få möta en då 16-årig ung kanadensare, otur med lottningen.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste

Statistik – ATP och WTA-fakta för svenska spelare

Vilka spelare har vunnit flest matcher i år? Vem har bäst facit i tiebreak?

Vecka 46 | Elias Ymer i Helsingfors

Både Ymer och Mridha spelar challengern i Finland.

ATP-ranking och WTA-ranking

Håll koll på hur de svenska spelarna ligger till på ATP- respektive WTA-rankingen.

Vecka 45 | Mikael Ymer i Next Gen ATP Finals

Förutom slutspelet i Milano kan vi se fram emot att seriespelet drar igång.

Vecka 44 | Når Fanny Östlund längst igen?

Östlund var i final i singel och vann dubbeln i Djursholm.