Vecka 43 | Två W15-tävlingar väntar i Stockholm

Två tävlingar väntar i Stockholmsområdet. Först ut är Djursholm, som sedan följs av en W15 i Näsbypark.

ATP Challenger Hamburg, Tyskland

Elias Ymer är andraseedad i den penningmässigt minsta challengern den här veckan. Han står över första omgången och möter antingen Ruben Bemelmans eller John-Patrick Smith. Ymer behöver verkligen göra en stark avslutning på hösten för att kunna hålla sin ranking.

ATP Challenger Lima, Peru

Christian Lindell mot Orlando Luz i första omgången.

W100 Szekesfehervar, Ungern

Susanne Celik möter kvalspelare i första rundan.

W80 Macon, USA

Med Johanna Larsson.

W60 Saguenay, Kanada

Med Mirjam Björklund som åttondeseedad.

W15 Stockholm (Djursholm)

Bara två av topp 10 bland svenskorna är med här, Jacqueline Cabaj Awad (andraseedad) och Fanny Östlund (fjärdeseedad) . Kvalet inleds under måndagen, huvudturneringen startar på tisdag.

Roligast av allt är att Ellen Allgurin är tillbaka (möter Julita Saner). Senast Allgurin spelade internationellt var i december 2017. Det ryktas att Allgurin är i riktigt bra form dessutom.

W15 Oslo, Norge

Marina Yudanov är andraseedad och vann sin första match.

W15 Sharm El Sheikh, Egypten

Linnea Malmqvist är fjärdeseedad.

M25 Monastir, Tunisien

Markus Eriksson är tredjeseedad och är vidare till andra omgången. Det är även Filip Bergevi.

M15 Doha, Qatar

Karl Friberg och Gustav Hansson fick sällskap av Sam Taylor som klarade kvalet.

M15 Liberec, Tjeckien

Med Christian Samuelsson som kvalade in.

Fler tävlingar kommer att läggas till.

85 KOMMENTARER

 1. Ska bli jätteintressant att se Allgurin de närmaste två veckorna. Efter att hon slog JCA på vinteroturen nyligen så vet man ju att hon är tillbaka på en nivå som kan räcka långt i W15or. Frågan är snarast hur kroppen kommer att reagera på så mycket matchspel.

 2. Here we go again…
  Ett kval med lediga platser i en ITF-tävling som alla påstår är så otroligt viktiga för svensk tennis. Och massor av ledare, föräldrar, spelare och förståsigpåare hävdar att vi har för få tävlingar i denna kategori och att det är anledningen till att vi halkar efter. Har vi för många ITF- tävlingar undrar jag eller är det något fel på systemet.

  • Du drar slutsatsen att turneringarna inte är viktiga för svensk tennis pga fyra lediga kvalplatser. Är den inte viktig för alla de som är med då?

   Finns inga andra turneringar där så många svenska spelare kan få internationell erfarenhet och ITF-poäng till så låg kostnad som möjligt.

   Att man sprider ut sig tycker jag bara är bra egentligen, för många svenska spelare = de möter och slår ut varandra. Rätt av Yudanov att välja Norge imo, eller av t.ex. Milicevic och Mitteregger att satsa på juniorspel. Sen finns de som är skadade eller befinner sig i USA. Värsta som kan hända är att en massa svenskar man har förhoppningar på möter varandra tidigt.

 3. Glad att JCA och Östlund kommer till spel igen i Stockholm. Även intressant att se om Lövqvist, Jarlskog eller Allgurin kan hitta på något i någon av turneringarna. Saknar så klart Hennemann och Yudanov, men även Viktorovitch, och hade varit kul om Malmqvist hade kommit hem för någon turnering.

  • Ja och Rosenqvist, Milicevic, Zaar, Petrovic, Leijon, KRP, varför inte Lister för skojs skull… finns några till man gärna hade sett.

   Sara Dahlström slog Lövqvist klart i senaste vintertouren och gick till final där hon pressade Ellen. Hon är född i december tror jag så hon är nästan 2002:a, väldigt intressant spelare enligt mig, men skadedrabbad. Fast Lövqvist har mer internationell erfarenhet nu.

 4. Lottningen ute, Ganska bra fördelning av svenskorna. Ellen fick det tyvärr svårt. Saner i första men vinnaren får #1 Gervais. Agnes Gustavsson mot Oorpana, extremt svårt.

  Dahlström mot femteseedade Malygina. Också svårt. Lövqvist var nära att slå henne förra året i Sthlm (och JCA/Zaar slog henne), så får hoppas på det bästa.

  Jarlskog mot kvalspelare, Lövqvist mot Ersoz, vinnaren möter troligtvis Östlund (som får kvalspelare).

  JCA/Yasar får tampas med ett gäng ryskor på sista kvarten.

  • Det var lediga platser i kvalet i alla 15k-tävlingarna den här veckan. Verkar tillhöra vanligheterna.

   Man kan lägga fram argumentet att det saknas bredd när man inte fyller platserna, fast det vet vi redan att det gör. Men för alla som deltar är det viktig erfarenhet.

 5. Rosenqvist is playing college at USA.

  Lindell lost 1st round @ Lima vs Luz. Every tournament beyond 25K is not for Christian 🙁

 6. Fyra vinster mot icke-svenskor i kvalet i Stockholm idag. Inte illa. Gör ju också att det kommer bli ganska många svenskor och svenskmöten i main draw.

  Allgurin fick en tuff lottning med Gervais i andra omgången. Fransyskan har gått långt i många W25k iår, tror det kan bli en tuff nöt att knäcka för en matchovan Allgurin. Men hoppas kan man alltid :o)

  • Bra gjort, Carlsten med den mest “meriterande” segern, Karamoko har varit i semi i 15k och 10k. Carlsten får nu möta en annan kvalspelare i första omgången.

   Julia Lövqvist fortsätter vinna matcher på 15k-nivå.

   • Good point. After beating JCA and winning the ‘Vintertour’ tournament I just kind of assumed sh’ed be at a level where she would beat Saner easily. Instead she got crushed. I hope it’s not an injury, but I don’t really understand how she can lower her level that much in just over a week? I hope she gets a WC again next week so she can redeem herself.

 7. Celik lottas mot en lågt rankad rumänska (runt 500) i en ungersk W100k. Det finns inga lätta matcher på den här nivån, men kanske hennes bästa chans sedan comebacken att vinna en match i en större turnering. Håller alla fingrar och tår för att det går bra för henne imorgon.

  • Tänkte också det, sen såg jag att rumänskan slog Frech i kvalet (som t.ex. pressade Peterson i april) och blev mer osäker. Men man får ju upp hoppet.

 8. i think Celik will lose and better should ve played 2 times in sweden..but only my opinion

  Larsson/Minella won 1st round in doubles

  • she lost as expected, was leading but then her game broke down (resultwise, as ive not seen it…)

   her SR should be finished now??? Hmm the Bastad match vs Fiona Ferro was so great, she even could ve won that one…but all her other season? if you lose so many matches it is hard to overcome….

   • Yes, she’s said that her SR runs out at the end of October. I totally understand why she has played bigger tournaments but ultimatelt think it’s good that she will now be forced to play 15k again and build something from the ground again, playing (and hoppefully winning!) lots of matches before she starts playing W25k and bigger tournaments again.

    • for her good Thing is that her ranking is Top700 still..so she should enter 15Ks easily. should then Play the 15Ks for so Long she can get back her ranking to 400/450 so she can enter 25Ks again on her own

 9. Bra ljud från challengern i Hamburg. Efter att ha förlorat första set (7-6 för Bemelmans) sitter Elias Ymer och hånar domaren. “Im losing the match because of you. Thank you!” Och applåderar och klagar sedan på allt mellan himmel och jord. Blandar svenska med engelska. “Vad är det här för tävling? No linesmen, no ballkids!”

 10. Yudanov out in Oslo, i have the Feeling her time is up now as a pro…was a nice welcome to have her back with her history !

  Göransson won 1st round in doubles.

 11. Att slå i underläge är så mycket enklare i tennis, och det är därför jätteviktigt att träna på att vara favorit redan från tidig ålder. Yudanov hade precis allt att vinna i alla matcher efter sin comeback. Jag gillade hennes lilla kaxiga stil när titlarna på 15’ nivå ramlade in på kontot, samtidigt som det direkt innebar mycket högre förväntningar på henne. Hoppas formdippen bara är tillfällig och att hon snart är på vinnarspåret igen.

 12. “Allgurin even was chancenless in 1st round….so why do mind her 2nd round Opponent…?”

  Att Ellen skulle vara chanslös mot Saner efter en vintertourseger var dock inte särskilt sannolikt, särskilt som Saner hade 0-7 i maindraw sedan Varberg. Åtta dubbelfel av Ellen. Kanske inte den comeback hon hade hoppats på, men jag hoppas hon inte kände av någon skada, det är det viktiga i det här läget.

  Men rent svenskmässigt blev det mer eller mindre maximal utdelning i både kvalet och första omgången. Munozova och de svenska juniorerna skulle inte slå de seedade spelarna. Jarlskog, Östlund, JCA, Carlsten och Yasar var favoriter i sina matcher imo.

  Dahlström tänkte jag hade runt 40 – 60 att vinna på förhand, bra gjort. Hon hade 4-2 i sista, vann sedan bara en boll fram till 4-5 0-30, innan hon vände och vann. Malygina är en ganska bra spelare, som slagit flera spelare runt 400-500 på rankningen. Saras största seger hittills, dessutom hennes första seger mot internationellt motstånd på ITF-touren (hon har bara spelat 5 tävlingar sedan 2016).

  Både hon och Carlsten har varit skadedrabbade så det är kul att någon av dem nu går till kvartsfinal. Undrar om Lövqvist kan ta revansch på Östlund sedan förlusten i Turkiet?

 13. 0-6 4-6 för Larsson som inte vunnit en main draw match sen Båstad för typ 3.5 månader sen.

  Känns rätt bottenlöst nu för henne. Satsar hin verkligen 100%? Kör hon fys tills det smakar blod i munnen? Jobbar hon maniskt på grundslag, på rörelsemönster, på taktik etc? Eller kör hon på 80-85% och hoppas på det bästa? Misstänker det senare…

  Det kan låta radikalt men jag tror nästan hon skulle W15k ett tag för att få lite matchvinster och några poäng (4p för en W15 semi är trots allt mer än 1p för att förlora i första omg på alla högre nivåer). Både rumänskan Tig och lettiskan Sevastova spelade W15k när de kom tillbaka efter graviditeter och både spelade bara några månader senare WTA turneringar. Det kan vända snabbt i tennis men det måste vända, och whatever Larsson thinks she’s doing it ain’t working så kanske dags att testa något annat?

 14. the FedCup-TEam is dead 🙂
  hmm i think Sweden do not Needs an WTA Tournament..for which Players? A 125 K is enough plus more 25Ks for example!
  Sad swedish day yesterday evening 🙁

  Larsson should not Play hardcourt 60K/80K in These days..she Needs to go back to lower and clay Courts !!! She beat Arantxa Rus in german league easily on clay and also easily at Bastad… Rus is Top100 right now..only with 25Ks tournaments on CLAY !!!

  With her playing style she Needs to give 110% in Training, on court, in Motivation..she cannot hit like Serena….

  • Her forehand is really weak, and it is supposed to be her strength in her game. She never cared to improve her backhand either. She’s not mid 20’s anymore and can run down every ball like she used to. She has no strengths in her game anymore, especially on faster courts where she has no chance at all because of her technique.

   The only swedish player that deserve a WTA is Rebecca at the moment. After her the gap is really big between her and the rest. I would probably put Larsson under Björklund at the moment. It’s incredibly bad to win like 3-4 matches in a year. She wasted a potential WTA doubles finals spot and possibly even a doubles Olympics spot because she didn’t want to go all in on doubles. Guess playing 25Ks (and most likely 15Ks soon) is more fun than an appearance at the olympics?

 15. Singel o dubbel i tennis är två olika idrotter, Satsar du på dubbel i tennisen så har du insett att du inte längre räcker till som tennisspelare. Det är ett stort beslut att ta då du erkänner för dig själv och omgivningen att du inte längre duger som tennisspelare. Efter nästan 20 år på WTA touren kanske inte en ny sport lockar längre, utan tanken nu är bara att kräma ut de sista pensionspengarna ur en tävlingsgren som man tidigare älskat före allt annat. Låt Johanna hålla på med den sporten hon älska mest, och låt henne spela vilka turneringar hon vill. Det är hon värd efter allt hon gjort för svensk tennis.

  • prize Money in doubles especially at WTA tour is not the same …a 1st round doubles brings often only 1500$ for both Players together..thats nothing….Grand Slams is another Story..thats even big Money

   Lindstedt said: Every doubles Player is a failed Singles Player

   JoLa still has done such a lot for Swedish Tennis!!! I ve met her 4 times in my life (3 times RG and 1 Time German League) and every single one was a real nice meet with her!!! It is just sad how 2019 went.

 16. Johanna kan göra vad hon vill, hon har redan haft en lång karriär och hon är 31+ nu. För många tar karriären slut där och hon har aldrig varit mer än en topp 50-60-spelare så det är inte som att det är konstigt att det går neråt. Det är inte mer än 14 spelare som är 31+ på topp 100 (däribland 2x Williams) så det är väldigt svårt att vara topp 100 i den åldern, dubbelt så svårt för kvinnor som för män. Har man en slitig spelstil som bygger på att kämpa så är det ännu jobbigare.

  Jag vet att Sofia Arvidsson frågade sig om hon skulle spela längre när hon var nära slutet. Hon funderade på att satsa på nästa OS, men kände typ been there done that, så hon struntade i det. Larsson kanske hade kunnat kämpa sig till OS, men hon hade ju ändå varit tvungen att spela med en svenska, så medaljchansen hade varit mycket liten.

  Vem vi ska ha en WTA-turnering för? Rebecca förstås, hon förtjänar att få en.

 17. Auger Aliasimme today skipped his NextGen Finals
  Tsitsipas will also not Play
  leaving Mikael Ymer the next in line to Play!!!
  Only Jannik Sinner can overtake him, but Sinner certainly will get the tournament Wildcard
  only Problem will be if Sinner can reach the Finals of Vienna, Sinner would be ahead of Ymer and Wildcard could go to next best Italian, Moroni for example but that would not be fair at all

  • I understand why they give WC to a home player, but it’s unfair to the eight player when someone way out of contention gets to play instead of him. It’s supposed to be the eight best ranked players in the world below 22 years of age. Why would someone who hasn’t performed as well as the others play?

   Happy for Mikael. The rules are a bit different in the tournament so hopefully he stays calm and can challenge for the title!

  • Veckan innan Milano brukar de ha ett s.k wildcard-playoff där de bjuder in 8 italienska nextgen-spelare som får tampas om wc:et. Frågan är bara om Sinner blir direktkvalificerad, behöver de då ha wc-playoffet?
   Det rättvisa i den situationen är ju att ge plats åt Mikael istället för ytterligare en italienare……….

    • Tycker inte de borde ha WC alls i dessa sammanhang. Tänk er om ATP/WTA finals hade WC. Det dödar hela poängen med ”topp 8 spelare i år” när någon som inte är i närheten i rätt ranking tar sig in. Den här turnering borde vara ”topp 8 next gen” istället för ”topp 7 och en extra som hade flyt att födas i rätt land”. Det finns så otroligt många vanliga ATPs/challengers/ITFs som de kan få WC till. Den här borde inte vara en av dem. Men det är bara min åsikt.

 18. Noterar att Voracova spelar dubbel för tredje veckan i rad utan Lister, och att Lister inte spelat alls. Utgår ifrån att hon är skadad?

  Såg delar av Björklunds match igår. Hon rörde sig ok men inte jättebra, kanske är det fotskadan som hämmar? Motsåndaren spelade trygg tennis, fick tillbaka det mesta och spelade med lite variation (stoppbollar etc). Det räckte för att utmanövrera Björklund.

 19. Kanonvecka för svensk tennis trots att varken Rebecca eller Mikael spelar!!!
  När såg vi 10 svenska kvartsfinalister senast?
  Bergevi, JCA, Eriksson, Friberg, Hansson, Jarlskog, Malmqvist, Samuelsson, E Ymer och Östlund.

  • Safranek is really not good on faster surfaces though so I expected Samuelsson to win. Safranek barely plays on other surfaces than clay.

   Good of Samuelsson to win nevertheless but I think that he has won tougher games lately than this. Michnev has been top 300 but should still be a match that Samuelsson got good chance to win even if it feels less likely than to beat Safranek.

 20. Stark vinst för Samuelsson mot en kille som mest spelar på challengertouren.
  40 serveess hjälper ju till så klart, han blev heller inte bruten i egen serve på hela matchen.

 21. Östlund gick ju precis om JCA den här veckan och ligger en plats före henne på rankningen som ny fyra i Sverige. Så det blir ett intressant möte på så sätt, och som extra krydda möts de även i dubbelfinalen.

  Dahlström stod upp hyfsat bra mot Oorpana, men finskan slog Lottner nyligen så förlusten var inte annat än väntad. (Lottner slog för övrigt Golovin nyss, kul att hon har gjort comeback, hon har inte spelat sedan 2008…)

  Med facit i hand en lyckad svensk turnering. För Fanny Östlund har det varit SM iofs.

 22. Positiva nyheter för bröderna Ymer.
  Elias klar för semi i Hamburg.
  Mikael klar för både kvalet i Paris Masters och för Milanoslutspelet.

 23. Kollade in elitserietrupperna på herrsidan.
  Största överraskning: Växjö plockar in f.d topp-10 spelaren Mario Ancic. Han är nu 35 år, två år yngre än Pim-Pim som finns i SALK’s trupp. Äldst är dock GLTK’s Timfjord 42 år ung.

 24. Hittar inte någonstans. Är det inga ATP poäng i milanoslutspelet, bara prispengar?

  Elias spelar semifinal kl 3 Hamburg finns på stream (ATP challenger tour)
  Mikael möter Ruud senare ikväll, tror han har bra chans.

  Spännande dag 🙂

  • Bara prispengar i Milano. Första året gav man poäng som en ATP 250-tävling men ändrade sedan på detta.
   Om man blivit för gammal kan man ju inte komma tillbaka nästa år och försvara sina poäng.

  • Vinst i Milano räknas heller inte i statistiken som en titel. T.ex Chung som vann första året har fortfarande ingen ATP-titel. Dock har han 9 challenger-titlar.
   Prispengarna är dock av den magnituden att t.ex Mikael kan nästan dubbla sina inspelade prispengar om han vinner.

  • more a sad swedish day
   Östlund beats JCA but thats all….was still a above average week!

   Elias has a long way to go still … his opponents in Hamburg are not great but he is struggling in every match

 25. Mikael tappar 4-1 ledning mot Ruud i tredje set =(
  Hade gärna velat se matchen. Många breaks. Tyvärr fortfarande inte mycket övertag/ gratis poäng i sina serve-gem.

  Trisst. Med dubbla ymer förluster i tighta matcher.

 26. Lindell och Söderlund (den senare som WC) med i challenger kommande vecka, men ingen Elias. Göransson på nytt med Rungkat i dubbel.

 27. Fantastisk bra match av Ellen Allgurin mot en bra ryska som vann i Oslo förra veckan utan att ha förlorat ett enda set. Synd att hon förlorade knappt men hon är absolut på rätt väg efter sina skador. Tror att matchen var den moraliska finalen.

 28. Fantastisk bra match av Ellen Allgurin mot en bra rysk spelare som vann i Oslo förra veckan utan att förlora ett enda set. Hon förlorade knappt nen är på rätt väg efter alla hennes skador.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste

Statistik – ATP och WTA-fakta för svenska spelare

Vilka spelare har vunnit flest matcher i år? Vem har bäst facit i tiebreak?

Vecka 46 | Elias Ymer i Helsingfors

Både Ymer och Mridha spelar challengern i Finland.

ATP-ranking och WTA-ranking

Håll koll på hur de svenska spelarna ligger till på ATP- respektive WTA-rankingen.

Vecka 45 | Mikael Ymer i Next Gen ATP Finals

Förutom slutspelet i Milano kan vi se fram emot att seriespelet drar igång.

Vecka 44 | Når Fanny Östlund längst igen?

Östlund var i final i singel och vann dubbeln i Djursholm.