Näsbyparks TK arrangerar ITF-tävling

Vecka 44 | Bergevi jagar rankingpoäng i Vietnam

Fler turneringar kan tillkomma. Ett antal svenskar spelar kval.

Herrar

ATP Challenger Charlottesville, USA ($75,000)
Mikael Ymer framme i kvalfinal. Förlorade mot 371-rankade Marcos Giron med 4-6, 1-6.

Vietnam F5 Futures
Ny vecka med 25000-dollars i Vietnam. Markus Eriksson, Karl Friberg och Filip Bergevi i main draw. Bergevi nådde semi förra veckan. Linus Frost tar också en plats efter lyckat kval.

Kuwait F1 Futures
15000-dollars med Niklas Johansson i lottningen.

USA F29 Futures
15000-dollars med Lucas Renard.

Damer

$15,000 Stockholm (Näsbypark)
Jacqueline Cabaj Awad är den högst rankade av de svenska spelarna.

$15,000 Monastir
Louise Brunskog kom med som lucky loser.

47 KOMMENTARER

 1. Tina Vlajic kvalade även hon in (Grekland) tillsammans med fem svenskor (Nelly Mezan, Elin Vilén, Julia Lövqvist, Jacqueline Nylander Altenius och Fanny Norin) i Stockholm. Sämre gick det för Erik Ahren Moonga som torska i tiebreak i skilje mot samma spelare som Stefan Petrovic fick stryk av i ronden tidigare, Linnea Malmqvist (som endast plockade tre games) och Louise Brunskog (stryk mot tjeckiska som vunnit en del ITF matcher i kval utan rankade spelare i Tunisien). Noterbart är att Sydney Berlin för andra veckan i rad torskade i kvalfinal som enda rankade spelare i kvalet. Bägge veckorna mot en av få spelare med tidigare vinst i main draw i ITF touren så inget flyt med kvallottningen oavsett om hon borde vinna eller inte över det motstånd han mött.

  I Stockholm är det två svenskmöten i första ronden där det mer intressanta är mellan femtonåringarna Lövkvist och Milosevic (det andra Saner mot Mezan). Jacqueline Cabaj Awad är förstaseedad och är nästan skyldig att ta sig till minst semin då ingen av de motståndarna hon kan möta före det har varit topp 900 i världen. JCA bör ha väldigt god chans att vinna turneringen, speciellt som Clara Tauson dragit sig ur (om jag inte är helt blind), Utöver JCA är även Anette Munuzova seedad av svenskorna. Får se om det går bättre den här veckan än förra när hon trots seedningen åkte ut direkt.

  • Brunskog var dock väntat då Hindova är en toppjunior, osis med lottningen då hon hade vunnit mot typ alla andra i kvalet.

   Kvalet till Näsbypark innehöll inga överraskningar, men lottningen i main ser riktigt tråkig ut. Milicevic/Lövkvist kunde gärna fått möta andra än varandra, Zaar får möta den hon åkte ut mot förra veckan, Viktorovitch möter tredjessedade, Nylander/Mezan/Saner har ju Oorpana som ska vara för bra för dem. Tror JCA får svårt att vinna då Oorpana och Kulikova är rätt bra, men hon får gärna motbevisa mig. Skulle vara väldigt intressant om någon av Milicevic/Lövkvist tog sig till kvarten och fick möta förhoppningsvis JCA eller varför inte Petrovic, i den bästa av världar. Hoppas det blir några skrällar hur som helst, de unga svenskorna har inget att förlora.

   Munozova har verkligen en drömlottning till kvarten, frågan är bara om hon utnyttjar det. Hon har åtta raka förluster på ITF-touren nu.

   • Håller med ang lottningen. Finalistparen i förra veckans dubbelturnering möts också i första omgången.

    Vem är mest spännande att följa i denna veckas turnering?

    • Bra fråga, Maria Petrovic vann sin match så det bör väl bli en intressant match mot JCA i andra.

     Lövqvist gjorde ett väldigt bra kval (finskan hon nollade i första omgången var nyligen i kvarten i en 15k i Finland + seger mot MItteregger i kvalfinalen då) och slog precis Milicevic för andra gången på raken. Hon bör ju ha chans mot Malygina som Zaar slog förra veckan.

     Sen är frågan om Viktorovitch och (en fräschare) Zaar kan hitta på något mot de seedade spelarna, då kan det bli intressant.

     Annars känns det som Vilén har chans att vinna sin första match. Spelaren hon möter är inte bra och Saner slog henne förra veckan. Och med tanke på hur Fanny Norin pressade Zhuraleva kanske Vilén kan pressa henne också. Men svårt att säga, Vilén har inte gjort några resultat på den här nivån.

     • Du som är på plats Andreas, kan du berätta lite om hur spelet ser ut? Vad har de nya spelarna för spelstil? Någon som sticker ut?

     • Tack Andreas, delar flera av dessa tankar även om det givetvis är tufft. Kul också att se att Norin stod emot länge, liksom Vlajic i Heraklions turnering.

  • Tyvärr ingen ‘Lucky Loser’ till Mikael. Förstår inte, Mikael var ju högst seedad av kvalfinal-förlorarna? Någon som vet?

   • I Grand Slam turneringar lottas LL plats ut bland de fyra bäst rankade som åkte i kvalfinalen eller något liknande. Antagligen är det liknande i challengers. Orsaken till att man gör så i Grand Slams är såvitt jag förstått det för att undvika att spelaren med bästa seedning inte ska veta om att det blir spel i main draw oavsett resultat om det är klart att det finns LL plats. Nu kan man ju tycka att även 15 bonuspoäng (eller vad det är nuförtiden i Grand Slam för att kvala in) istället för 8 bonuspoäng borde vara tillräckligt lockande för att inte förlora en kvalfinal med vilje men beror väl på hur gärna man vill göra motståndaren en tjänst och nå main draw. Även 2-3 extrapoäng för att slippa bli LL borde vara motivation för att ta sig igenom kval i challenger utan att lägga sig men tror inte erfarenheten från ATP/ITF var sådan så därför reglerna ändrades för åtminstone i GS var det ingen lottning om vem som blir LL för 15 år sedan (minns inte när reglerna ändrades).

    • Bedrövligt andra set hur som helst av Mikael Ymer. Kämpade knappt, hamnade helt på defensiven och den där forehandsslicen – var kom den ifrån? Tre platser delades sedan ut efter kvalet (LL+ALT) och var övertygad om att det var anledningen till att Ymer lade ned verksamheten. Men icke.

 2. lucky losers at challengers are drawn random…..one pot…just unlucky but never should lose to Giron in 2 sets….

 3. Brunskog går in som LL.
  Hon har skaffat sig en sponsor och gör en spännande satsning efter ha varit borta några år pga sjukdom..

 4. Friberg and Mackan won 1st round at Vietnam.
  Good win for Friberg! Mackans result was not that great vs unranked player but okay.

  • Bra start denna vecka i Vietnam!

   Är det någon som vet varför Gustav Hansson inte har spelat någon turnering sedan de dubbla segrarna i Finland i början av augusti?

   • Han blev intervjuad efter Finland och planerade då att spela challenger på Mallorca. Han har troligtvis blivit skadad. Tråkigt med alla skadorna på Hansson, Mridha, Göransson, Appelgren mfl. Nu verkar dock de flesta vara tillbaka för att spela Elitserien.

 5. Första omgången i Finlands G4 klar. 6 svenska killar vidare, men Borg utslagen.

  Alla tre tjejerna vidare. Johanna Ström fick förra veckans 450-rankade finalist i första omgången men löste det i två set, snyggt! Nu andraseedade Kubre som hon slog förra veckan, vilket dock sällan är en fördel har jag märkt. Även noterbart att finskan hon slog förra veckan slog fjärdeseedade Szabanin idag.

  • Bergevi har haft sjukt oflyt med lottningar i sin karriär och har trots en medioker ranking slagit rätt många bra rankade spelare. Utifrån de segrar han tagit i sin karriär en intressant spelare att följa trots att han inte är purung längre. Fått intrycket av att hans karriär störts rejält av skador efter collegeperioden. God chans att han återigen tar sig till semin där det blir tufft motstånd i och med att troligen förra veckans vinnare och tillika förstaseedade spelare Safiulin väntar. Lite svårt begripa hur en spelare likt Bergevi kan lottas så ofta mot 1:a eller 2:a seedade spelare i första ronden men sanningen är förstås så enkel att han haft slumpen emot sig. Den här gången tog han sig förbi första ronden när han slapp bättre seedad än 4 …

   Borde vara rätt god chans att det blir två helsvenska kvartsfinaler i Vietnam. Markus Eriksson har sannolikt ingen lätt motståndare då Nya Zeeländaren presterat bra på slutet (seger i Thailand för två veckor sedan och knapp förlust i kvarten mot Bergevi förra veckan) men dylika matcher bör han rimligen ändå vinna. Friberg är bättre rankad än sin motståndare. Bergevi har en rätt dåligt rankad Sydkorean som är rätt gammal. Frost den som har det tuffast men har bra form och inte alltid en så bra ranking är rättvisande för spelare från länder som Indien.

 6. Går sådär för svenskarna i Vietnam, trots ett motstånd som inte avskräcker. Markus Eriksson och Karl Friberg är båda ute efter andra omgången. Friberg vann i Finland i augusti men har efter det tagit två rankingpoäng på åtta turneringar.

  • Hade kunnat bli 2 helsvenska kvartsfinaler men icke sa nicke, bara Bergevi kvar. Han möter Frosts baneman, svårt men inte omöjligt. Därefter tar det stopp mot Safiullin som spelar för att ta sig in i Australian Open-kvalet.

 7. Väldigt tungt år för svensk tennis med få segrar.
  Bara 212 vunna matcher för herrarna
  Och 200 för damerna.
  Förra året 303 för herrarna och 252 för damerna.
  Flest segrar i år Markus Eriksson med 26.
  Förra året var Lindell bäst med 50 vunna matcher.

  • Men att bara använda antalet segrar som måttstock för hur bra det går funkar ju inte.

   Peterson tog 26 segrar 2017. 18 i år. Vilket år har varit mest framgångsrikt för henne?

   Rankningen är en bättre måttstock och även där måste man tänka på att skador kan ligga bakom tappade placeringar.

   • Rent breddmässigt är det sämre.
    Njuki var tia på 23 poäng förra året och i år är Jarlskog tia på 14 poäng.
    Även sämre på herrsidan..
    Appelgren tia på 19 poäng förra året mot Mridha/Frost 15 poäng som tia i år.

    • “Rent breddmässigt är det sämre.”

     Jo, men beroende på att Rinaldo Persson, Östlund, Njuki och Allgurin knappt/inte alls har spelat på hela året och tappat mycket rankning. Skademässigt har det varit ett tufft år, men bredden bör öka då ett gäng juniorer är på gång, Yudanov/Brunskog gör en satsning och flera av de skadade har börjat komma tillbaka till nästa år.

     Det var 16 rankade damer 2017 mot 20 nästa vecka så bredden har egentligen blivit bättre, topp 10 är bara sämre rankade mot 2017 av ovanstående skäl.

 8. Mackan reaches finals in doubles
  i see some potential in Dubs for Players like him, Göransson, Simonsson and Bergevi
  Top200/150 for everyone would be possible i think. Moneywise it is not a great solution but who knows if one or the other can reach Grand slams in some years there?

 9. Carl Gustafsson reaches his 4th Grade 4 ITF Junior final of the year. Amazing run.
  JCA into semis at Swedish Ladies ITF.
  Good day for swedes!

 10. Bergevi chanslös igen.Fick bara 4 game mot ryssen.
  Blir inga rankingpoäng på nästa års tour..
  Bara 4 herrspelare på touren nästa år

  • Bergevi var bra med i andra set som var jämnt. Ryssen tog sina breakbollar medan Filip inte tog sina. När det gäller nya rankingsystemet så kommer ITF-poängen fortfarande gälla men ATP-poängen väger tyngre. Frost gynnas då han kommer att gå från 11 på Sverigerankingen till 4.

 11. this new tour is crap and i think it does not show anything if you have 1 atp point or zero…you still need the points on the itf tour…Frost was lucky in his one tournament also it was a great one! 🙂

 12. Roligt att se hårt arbetande Eriksson i final i dubbel igen, men synd på Bergevi. Om man inte kommer med i nästa års tour från start, när är första tidpunkt och hur kan man kvalificera sig in i den “högsta ligan” vid senare tillfälle?

  • Den nya touren funkar på samma sätt som den gamla. Det är ingen tour som är låst för spelare med viss ranking eller liknande. För challengers så används den nya ATP rankingen (som exkluderar $15k turneringar och tidigare urtåg i $25k) för entry, till det finns 5 platser som är reserverade för juniorrankingen. Totalt kommer 36 spelare få spela main draw och kval baserat på ATP ranking och om det inte finns 36 rankade så har jag fattat det som att de bästa på ITF rankingen tar plats.

   Men det är oerhört lite information tillgänglig om hur man med ITF poäng får tillgång till plats i kval eller main draw. Kan läsa mer om Transition tour som nog heter något annat numer här: https://www.itftennis.com/procircuit/itf-world-tennis-tour/english.aspx#Q2

  • ITF rankingen verkar bara ha egna platser i challengers. I $25k och högre (bara WTA med högre ITF pengar) så går platserna istället till juniorer. Kan bli väldans jobbigt att ta sig från $15k till högre nivå som det ser ut nu. Beror på hur många platser det finns per vecka. Kanske blir så att kvalen mest bara blir ITF spelare när det väl blir verklighet.

 13. På hemmaplan var det juniorernas helg på vintertouren. Yitbarek (00) vann i Spånga, JHL (01) vann i Brottkärr över Leo Borg (03) och Heinonen (02) spelade final i Kalmar.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler artiklar

Rebecca Petersons succéturné i Asien – vann sin andra WTA-titel

Besegrade Heather Watson i finalen i Tianjin.

Mikael Ymer tog sin fjärde challengertiteln

Efter en segersvit på tolv raka matcher stod han som segrare i challengerturneringen i Mouilleron le Captif i Frankrike.

Vecka 41 | Peterson i WTA Tianjin

"Pim-Pim" spelar förkval till kvalet till Stockholm Open.

Vecka 40 | M25 Falun i fokus

Andra veckan med 25000-dollars på hemmaplan.

Milstolpen nådd – Mikael Ymer på topp 100

Blir bland de 90 främsta på ATP-rankingen på måndag.