Vecka 44 | Når Fanny Östlund längst igen?

55

Tennisen på den högsta nivå går verkligen in i slutspurten nu. WTA har kvar slutspelet i Shenzhen i Kina och i Paris spelas årets sista Masters.

Mikael Ymer fick chansen att kvala i Paris men förlorade efter tre jämna set det nordiska derbyt mot Casper Ruud.

Ymer fick den gångna veckan beskedet att han är kvalificerad för Next Gen ATP Finals i Milano. Det spelas i Round Robin-format 5-9 november i Milano, Italien.

ATP Challenger Charlottesville, USA

Carl Söderlund är med på wild card både i singel och dubbel. Han möter 381-rankade britten Ryan Peniston, som de två senaste säsongerna förbättrat sin ranking rejält.

Andreas Siljeström är med i dubbelturneringen även han.

ATP Challenger Guayaquil, Ecuador

Grusturnering med Christian Lindell, som möter 200-rankade Facundo Mena. Lindell har alltjämt haft svårt att räcka till på challengernivå.

W80 Tyler, USA

Med Johanna Larsson. Det är hennes tredje raka turnering i USA och de två föregående har tagit slut redan i första omgången. Det tycks inte finnas något slut på formsvackan.

W60 Toronto, Kanada

Med Mirjam Björklund som möter 403-rankade Emina Bektas i första rundan. Björklund har två kvartsfinaler på 25K-nivå i USA innan detta.

W15 Stockholm (Näsbypark)

De svenska hoppen är desamma som förra veckan. Fanny Östlund är i bra form och räcker långt i 15K-tävlingarna och var i final i Djursholm och vann också dubbelturneringen. Östlund slog Jacqueline Cabaj Awad i sin semifinal efter tre set och Ida Jarlskog i kvarten i raka set. Utöver dessa var också Sara Dahlström framme i kvartsfinalen.

M25 Monastir, Tunisien

Med Markus Eriksson och Filip Bergevi. Efter de fina challengerresultaten i juli och augusti blev det en klart sämre septembermånad för Eriksson, som nu gör sin andra 25K-turnering på raken i Monastir.

Artikeln uppdateras efterhand.

Föregående artikelVecka 43 | Två W15-tävlingar väntar i Stockholm
Nästa artikelVecka 45 | Mikael Ymer i Next Gen ATP Finals

55 KOMMENTARER

 1. Ellen knappt vidare i första kvalomg. mot en spelare som Radenkovic slog enkelt förra turneringen. Hon verkar inte vara i sån form som man kanske trodde efter vintertouren. Synd att Wikander inte slog Viller Möller, det hade varit en skräll.

  Lottningen till maindraw är ute och ser hemsk ut för svensk del. Vad är sannolikheten att Lövqvist och Östlund eventuellt möts innan kvartsfinal för tredje gången på ett par månader? Dahlström mot fjärdeseedade Kulikova. Jarlskog mot Yasar i första och sedan JCA för vinnaren om JCA vinner. Det hade knappt gått att göra sämre manuellt, om tanken är att många svenskor ska plocka poäng.

 2. Lindell slog just 200 rankad Argentinare med 2-0 i set. Hoppas han kan vinna några mer matcher i en challeger den här gången

   • she is having a Company and played collegetennis before.
    officially no Money is allowed to pay for Wildcards. The truth lies elsewhere

    • Officially no, but I mean…

     They didn’t give her the WC based on her tennis abilities, so clearly something is going on behind the scenes.

   • Betalat?
    En anklagelse helt ur luften?
    Kanske finns det ngn mer rumsren förklaring med sponsor, agent eller liknande?
    Annars håller jag med den som också sakligt påpekade att WC inte är logiska, inte ngt man förtjänar eller är värd etc. Det är helt godtyckligt och upp till arrangören och infet att lägga energi på. Spela dig till en ranking, delta i kvalet och ta dig in i MD för att du är bra i tennis. Det är mer värt!

 3. Allgurin vinner kvalfinalen 6-2 6-0. Äntligen ett ITF resultat som återspeglar det många av oss tror hon är kapabel att göra. Hoppas hon får en hyfsad lottning i main draw.

  • Med tanke på lottningen för svenskorna hittills så får hon väl Oorpana eller Lövqvist, det är de sämsta alternativen.

   Radenkovic är en som har gjort det bra de här veckorna. Hon har nu kvalat in till båda tävlingarna och i första tävlingen tog hon Östlund till tiebreak (och tog mer gem på henne totalt än Jarlskog och Lövqvist tillsammans). Efter den första tävlingen hann hon även med att vinna en vintertour där hon slog Rinaldo Persson i raka set i semin. Av juniorerna är det hon och Dahlström som har stått ut hittills imo.

   Milicevic åkte tyvärr ut direkt som seedad i G2 i Korea. Hon har som bäst en åttondelsfinal på G2-nivå eller högre, frågan är när/om nästa steg kommer. Hon har samlat merparten av sina poäng via fyra G4-vinster från jan till mars men har inte lyckats ersätta dessa med högre poäng senare under året.

   När det gäller Pahlett så vore väl Yudanov en bra motståndare.

 4. Larsson vs Vöegele in 1st round..ouch..tough draw..but anyways…every Opponent is tough These times

  Korean ITF Juniors was artificial grass. But still not good signs for Klara..the last months no progress

 5. Förlust för Dahlström mot regerande mästarinnan. Yasar slog Jarlskog. Kul för Yasar som vinner matcher i båda turneringarna, men det känns som att Jarlskogs utveckling har stannat av i år. Hon har nått kvartsfinaler i 15k, men förra året var hon i två finaler, 2017 i kvarten i en 25:a. Redan 2016 var hon i kvartsfinal i samma turnering i Sthlm. Helt klart verkar serven ställa till det för henne, 39 % vinst på förstaserve mot Yasar är ju jättelågt, och i flera tidigare matcher har hon mest haft nackdel av att ha serve.

  Skaplig lottning för Ellen i första, men om hon nu går till andra så får hon nog Kazionova som lekte hem 15k i Norge förra veckan.

 6. the apple on the trees are hanging high
  the wins are not coming out of nowwhere..time to understand it is tough for swedish Tennis These days
  very tough

 7. Larsson förlorade igen. Om man inte räknar U.S. Open så har hon nu förlorarna första omgången 6 tävlingarna rad på turneringar under WTA nivå, alla på amerikansk hardcourt.

  Efter Wimbledon hade hon kunnat fokusera på europeiska grusturneringar i singel (WTA och ITF) eller dom stora premier turneringarna i tex Cincinnati, Wuhan och China Open i dubbel med Flipkens, men valde alltså amerikanska hardcourt turneringar med 6 raka förluster som resultat. Vet inte riktigt vad jag ska säga, det måste ju vara uppenbart för henne själv att planeringen (och resultaten) inte varit helt lyckad…

  • Hon tappade väldigt mycket i sitt spel efter att hon splittrade med sin tränare Arvidsson. Hon har egentligen inte spelat särskilt bra singeltennis sen 2016-2017. Ser lite strategilöst ut när hon spelar. Och så är hennes forehand en ännu mindre fördel än vad den brukade vara. Absolut inte ett världsklass slag men som när den var igång kunde pressa topp 100 spelare. Hon hade alltid problem mot topp 10 spelare som Williams, Wozniacki, Radwanska m.m. som inte har särskilt många svagheter, och jag tror att hennes spel förlitade sig på motståndares misstag alldeles för mycket. Nu när WTA kommit upp i högre nivå i helhet så finns det inte längre lika många lätta matcher där man inte behöver någon särskild strategi. Och så är åldern en stor faktor över varför det går sämre. Fysiken är trotts allt väldigt viktigt.

   Tror också att hon saknar självförtroende i sitt spel. I de matcher jag har sett henne spela i år så har hon kastat sitt rack rentutav frustration och svurit i nästan alla matcher. Det är ju förståeligt då det är tungt att förlora så mycket, men om hon faktiskt vill tillbaka till topp 100 så borde hon jobba på det mentala först.

 8. Freund Mridha Madaras Eriksson all lost this Morning. Really Bad Results especially for mridha Madaras and also for Eriksson. All but Freund were mostly big favs in their Matches. Very dissapointing.

  • Even Freund had a match he has to win if he wants to get somewhere despite the player being high seeded. The opponent had taken his points in very easy draws, e.g. in Pakistan, so his rating is therefore highly misleading. Eriksson continues to play on a poor level too often and his loss today felt more expected than the loss by Freund. Mridha certainly was a major surprise as his opponent even lost to Sam Taylor recently. A really bad day for the Swedish men today with only Friberg winning today this far if I checked things correct. Yitbarek will probably also win though.

   • Chahoud and Yitbarek lost both…Yitbarek led whole the time..but could not get the win
    Chahoud had a tough Opponent
    i saw Erikssons Opponent Martineau in german league on clay, and there he had a very bad day…nothing Special…
    Eriksson is too often up and down…
    Mridha had 2 MPs and led also the whole match in set 1 and 2..but could not manage to get the win….

 9. Vad händer, Saner utklassar Oorpana? Det är Saners största seger i år (någonsin?) med bred marginal, en riktigt stor skräll. Ser fram emot rapporten från hemsidan. Oorpana och Ellen Allgurin, inga dåliga segrar hon tagit ändå.

  Lövqvist känns ju hur bra som helst. Bara tre gem tappade mot Viller Möller som Milicevic fick jobba hårt mot i början av året och danskan har även slagit Hennemann i Roland Garros.

  Ellen enkelt vidare, riktigt kul att se. Bara JCA vinner också så blir det maxutdelning!

  Yudanov vann klart mot Pahlett och möter nu Helgö.

 10. Ja, förutsatt att Oorpana inte var skadad eller sjuk är det en fantastisk seger för Saner. Kul också att se att Allgurin vann i main draw och nu har tre segrar (inklusive kvalet). Kanske kommer självförtroende och bättre spel med fler matchvinster? Hon har en svår nöt att knäcka i nästa omgång.

  Håller med om att Lövqvist verkligen spelar bra och gör bra resultat, Är ju dessutom bara 16 år och har framtiden för sig (till skillnad från en del spelare som är 7-8 år äldre men verkar ha fastnat på W15 nivå).

  I skrivande stund 5 tjejer i andra omgången, plus en garanterad (Munozova vs Östlund) plus en trolig (JCA). Kan bli en riktigt skoj vecka :o)

 11. Har gått över förväntan både förra veckan och den här veckan för svenska damerna breddmässigt. Förra veckan fem inkvalade och den här veckan tre inkvalade. Bägge veckorna har det bara varit en svenska seedad för att kvala in. Förra veckan var det dessutom 5 ytterligare seedade medan det den här veckan var så mycket tuffare kval att inte en enda svenska var seedad 9-16. Radenkovic lyckades trotsa seedningen och kvala in bägge veckorna. Förra veckan var det av de 5 som kvalade in ”endast” en oseedad mot 2 av veckans 3. Olivia Malm måste varit väldigt lyckosam som fick LL platsen för måste väl varit åtminstone fyra spelare som hade fått den före henne om de varit på plats och tackat ja. Lyckades därefter slå Radenkovic idag så sannerligen en riktigt lucky loser. Förra veckan var det två spelare som trotsade seedningen och tog sig till kvarten förra veckan. Den här veckan är nog det sannolika att det blir en spelare som joinar två seedade svenskor (Östlund och JCA) till kvarten men ska väl inte utesluta att både Allgurin och Saner kan lyckas medan det väl är rätt osannolikt att Malm tar sig vidare. Sen går det förstås inte att utesluta att framför allt Lövqvist tar sig till kvarten genom att slå sin klart bättre rankade landsmaninna.

 12. ATP Next Gen Finals alias Knatteslutspelet alias Milanoslutspelet som spelas nästa vecka kommer att visas live på Eurosport, Eurosportplayer.se och dplay.se.

 13. Ser Christian Lindell slarva bort andra set och två matchbollar mot Coria… Frågan infinner sig, spelar han så avslappnat eller hafsar han och i så fall varför? Han är i alla fall inte särskilt noggrann när han bygger upp bra lägen i gamet eller i duellerna. Är han sliten? Är det skitvarmt?

  Fasen så synd för spelmässigt är han där på grus och kan störa rätt bra spelare, det visar han ju och vinner han tredje – all heder. Om inte så är det ett skitkonstigt beteende…

  • Tråkigt att Lindell inte tog till vara dom 2 matchbollarna. I sista gamet slutar han i stort sett spela och bryter sedan p.g.av någon skade känning. Det verkar han haft till och från hela matchen, b.l.a tog han medical timeout i första. Tycker ändå han hade bra längd på bollarna och spelade klart bättre än sin ranking. Sen håller jag med om att han ofta slarvar bort det han byggt upp.

 14. Still one swede Playing, Carl Soderlund. Lost first set to Taro Daniel 6-7 🙁 Playing well. Hopefully he can turné it around.

 15. På ngt sätt ”skönt” att det finns en förklaring men samtidigt synd då chansen till avancemang var där.

  Kul se Söderlund. Inget är givet men skall bli intressant att följa honom ”post college”. Näste singelherrsvensk på topp 250!

  • Håller med dig om att Söderlund kommer att nå topp-250. Lindell har dock redan varit där och jag tror han kommer dit igen innan Roland Garros. Räkna heller inte bort Eriksson som gärna skulle vilja prova på GS-kval innan han lägger av.
   Återstår att se om någon av de andra kan ta sig dit, tycker vi borde ha minst 10 spelare på topp-500.

 16. now even Sam Taylor lost to a Player no one should lose to….had 2 setpoints and a 5-2 lead in 1st set + a 5-2 own serve Tiebreak lead..could not Close out and thats it

 17. Äsch vad synd att Ellen åkte ut. Bra kämpat dock, ett gott tecken att det är så jämnt.

  Men Yudanov är i kvarten i Luxemburg, bra gjort.

  • Precis. Med tanke på att ryskan vann i Oslo förra veckan och Allgurin pressade henne nu tyder det ju på att hon har hyfsad nivå redan Niño h comebacken har ju precis börjat. Undrar dock vad som hände förra veckan och första matchen i kvalet, blev ganska orolig ang formen.

   Viva Yudanov!!

   • Jobbig match i kvarten för Yudanov. Möter Laura-Ioana Paar som vid 31 års ålder är på väg in på topp 200 för första gången i sin karriär. Paar slog en helt ok fransyska på övertygande sätt idag siffermässigt. Vinst för Yudanov borde vara det klart mest meriterande än så länge i sin karriär i så fall. Känns som det är rätt hög nivå på turneringen i Luxemburg för att vara W25. Topp 300 för att ens slippa kval och runt 210 för seedningen kan rimligen inte vara normalt på nivån. Men om jag har rätt i att det är ovanligt hög standard så är det väl ett tecken på att WTA turneringarna är slut för i år och att flesta övriga turneringar är långt ifrån Europa (undantaget W60 i Nantes). Nästa vecka är det endast en W25 i Europa och då krävs det sannolikt topp 200 för seedning och 15-20 platser än bättre för att slippa kval. Ingen svenska är anmäld till den turneringen och det är nog klok prioritering. Radenkovic och Allgurin är anmälda till Estland och lär vara rätt ensamma bland svenskorna att spela nästa vecka. Dock så finns det några som förväntas spela i USA och mest intressant är att Lisa Zaar är anmäld i Kalifornien i staden hon går i college på, utöver det så planerar Johanna Larsson start i W60 i Las Vegas.

  • Vinsten i huvudturneringen kan vara väldigt mycket värt för Ellen ifall hon mäktar med en ny satsning då hon med de poängen kan ta sig in i kvalturneringar i W15 på de flesta ställen. Nästa vecka så lär hon inte testa en tripp till Estland såvida hon inte lyckats få sig ett WC till kvalet för den nationella rankingen gör att hon har långt upp till en direktplats utan att behöva hoppas på att det blir platser lediga i kvalet. Jag skulle förvånas om kvalet är fullt dock men risken att bekosta en resa och inte få spela borde göra att Ellen skippar sådan plan ifall hon nu har kvar plan att göra det. Speciellt som hon får spela mer obegränsat när hennes ITF ranking går att nyttja för entry. Var nog bra för ITF poängens skull att spela kval, oavsett om hon hade fått WC till huvudturnering eller inte.

 18. Allgurin gave it all as it seems, she d even chances to win this one
  Yudanov really surprised me today! Will she continue 2020?

 19. Onekligen tjejernas vecka denna vecka.
  Friberg ende svensk kvar i herrsingel, ska han gå längre än kvartsfinal för första gången i år?

  • Friberg borde vinna kvarten. Wehnelt som han möter borde Freund ha slagit om man ser deras resultat senaste året då Wehnelt har plockat sina poäng i tunna fält och genom ett väldigt flitigt tävlande. Friberg bör väl vara bättre än Freund och Freund torska i avgörande sets tiebreak. Friberg måste börja vinna liknande matcher regelbundet om det ska vara hållbart för honom att satsa vidare kan man tycka.

 20. Östlund var den starkare idag också, 3-0 i matcher nu på kort tid. Men det här var den klart jämnaste, 4-6 i skilje. Inte långt ifrån nu för 16-åriga Lövkvist. Synd att svenskorna inte fick chansen mot utländskt motstånd mer, slösar energi på att ta ut varandra.

  Björklund förlorade första men har 4-0 i andra mot 137-rankade Lorenzo.

 21. Förlust för Yudanov, men Östlund/JCA i semi, inte illa. Östlund har gått till semifinal i 5 av de 7 senaste turneringarna.

  Vi har även Måns Dahlberg i final i ännu en G4, repris på finalen för två veckor sedan mot Vasa. Samt Milicevic i dubbelfinal i Korea. Alla poäng är bra att ha för AU-deltagande.

 22. Hallå Tennislovers!

  Vilken otroligt fin sida som detta är för alla oss som älskar att följa svensk tennis. Veckouppdateringar som gör att man kan följa med spelare på alla möjliga nivåer. Dessutom ett kommentatorsfält som fullständigt smattrar av kommentarer kring spelares vinster och förluster, vilken energi! Stort tack till alla!

  Ibland läser man dock kommentarer som gör att man sätter kaffet i vrångstrupen. Tennis är en väldigt komplex sport. Om A slår B och B slår C så betyder inte det automatiskt att A slår C. Det vore ju så otroligt tråkigt om så var fallet. Tennis är en levande sport och en individuell sport som gör att resultat och prestationer kan variera otroligt mycket. Några saker som kan påverka ett resultat:

  – Materiella ting: Bollar, racket och strängning.
  – Yttre faktorer: Väder, vind, underlag
  – Spelarens allmänna mentala tillstånd: mår hen bra? har något hänt i det privata livet som påverkar spelaren?
  – Spelarens mentala tillstånd på banan: är hen nervös? har den självförtroende?
  – Spelarens fysiska tillstånd: är spelaren sjuk? har den skadeproblem?
  – spelarens träningsbakgrund: har spelaren haft en bra träningsperiod bakom sig? har den varit frisk, välmående och tränat bra?
  – Support: Är spelaren själv på tävlingen? har den coach med sig som kan hjälpa till? Andra svenskar på plats som påverkar det totala måendet?
  – Taktisk match-up. Hur passar spelarens spelstil med motståndaren?
  – Mål med matchen: jobbar spelaren med att utveckla något i sitt spel? är vinsten sekundär i denna match mot att spelaren jobbar med att utveckla delar i sitt spel som långsiktigt kommer ge effekt?

  Detta är bara en bråkdel av de saker som påverkar ett resultat. Därför blir jag mycket fundersam på hur personer som uppenbarligen inte har koll på ovanstående punkter ändå i ett öppet forum på nätet kan ge så solklara svar på hur matcher borde gå och vad spelare borde och inte borde prestera.

  Bara de senaste veckorna har man kunnat läsa, jag parafraserar här för orkar inte klippa o klistra, inom parantes är min egna kommentar:
  – spelare A bör vinna denna match (på alla spelbolag så är matchen 50/50)
  – spelare X presterar dåligt, X har nog ingen vilja kvar och tränar inte så hårt man borde träna. Fel tävlingsplanering har X också. (ingen som inte ser X i träning bör kunna kommentera hur X tränar. Om man inte vet orsaken till tävlingsplaneringen bör man kanske inte kommentera ?)
  – spelare Y har visat framfötterna dessa 2 veckor och sticker ut (var 2 bollar från att torska första matchen)
  – spelare Z har inte utvecklats någonting sen i våras (har vunnit över de 2 bästa spelarna Z slagit i sin karriär under denna period)
  – spelare Å blir anklagad för att regelvidrigt köpt ett WC (spelaren spelar och jobbar i den klubben och om man inte VET att Å köpt detta wc bör man noga undvika att anklaga folk för regelbrott)
  – spelare A-Ö gör en ”bra match” och ”kämpar bra” (hur kan man kommentera en insats man inte sett?)

  Vad vill jag ha sagt med detta? Jag vill på intet sätt stoppa den härliga energi som finns här. Dock vill jag kanske föreslå att man som skribent i forumet tänker igenom:
  1. har jag sett matchen?
  2. vet jag någonting om spelarna som spelar matchen förutom det som går att läsa på itftennis.com och instagram?

  om svaret är nej på dessa 2 frågor så bör man kanske undvika att i ett öppet forum göra gissningsanalyser om matchens kvalitet och vad som har/inte har hänt?

   • Håller verkligen med i sak.
    Samtidigt är det ju viktigt att folk får skriva vad de vill så länge det inte ”går ut över andra”.
    SweTennis är hur som helst kanon för mig som på ett enkelt sätt vill veta hur det går för de svenska spelarna?.

    • Håller inte med alls. Emedan man förstås inte bör anklaga spelare för att ha mutat sig till en plats, är det rent absurt att sätta kaffet i vrångstrupen för att jag säger ”bra kämpat” när Ellen förlorade med 4-6 i avgörande. Menar han att hon inte kämpade eller?

     Att jag lyfte fram att Radenkovic hade gjort bra resultat utifrån vad jag personligen förväntade mig är fel för att hon var två bollar från att förlora första matchen? Det spelar ingen roll alls för min åsikt.

     Att någon säger att någon bör vinna är fel för att oddset ligger på 50/50? Oddssättarna är inte gud och oddsen är inte fakta, de gissar baserat på statistik och resultat, utan att ha sett alla spelarnas matcher. Det vore ju otroligt tråkigt om det alltid gick som oddset sa. Självklart kan man ha en egen åsikt om vem man tror ska vinna.

     Att Milicevic inte har utvecklats var det ingen som sa, diskussionen var om hennes poäng och det var fakta.

     TIM som gjorde detta inlägg måste ju vara någon form av tränare, förälder eller som på annat sätt har information. Han visste om anledningen till varför Pahlett fick sitt WC. Då är den uppenbara frågan – varför skrev han helt enkelt inte bara anledningen när frågan togs upp när han ändå satt inne med informationen? Vad är poängen med att inte informera och sedan klaga i efterhand?

     Att vilja banna personliga åsikter är något jag har svårt för. Engagemanget på den här sidan är guld värt, vill man förlora det genom att bara tillåta robotsvar som är baserade på fakta? Ska vi bara rabbla upp resultat alltså? För att kolla på matcher är inte så himla lätt som en del verkar tro, med tanke på hur väldigt få matcher som streamas live år 2019 (kan vara något att fundera på att fixa istället).

     Självklart ska folk kunna uttrycka vad de vill så länge det inte är personangrepp, alternativet är att ingen skriver något alls om tennis och att vi inte har något engagemang. Man kan inte både ha kakan och äta den, antingen så går man med på att det finns ett engagemang med personliga amatöråsikter, eller så får man inget engagemang alls. Engagemang = folk bryr sig. Låt folk gissa hur mycket de vill, det är den här typen av amatörer som är svensk tennis publik och driver det ytterst lilla engagemang som finns. Man bör vara väldigt försiktig med att försöka stänga ner sådana diskussioner om man representerar spelarna eller svensk tennis. För när man uppmanar folk att inte göra ”gissningsanalyser” är det samma sak som att uppmana folk att skriva mindre, det är det som hade blivit resultatet om folk hade följt rådet.

 23. Lottningen i NextGen ATP Finals är klar där Shapovalov drog sig ur sent och ersattes av Davidovich-Fokina. Mikael Ymer hamnade i samma grupp som Tiafoe, Humbert och Sinner, börjar mot Humbert 19:30 på tisdag.
  Tävlingen visas på Eurosport, Eurosportplayer.se och Dplay.se.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här