Vecka 45 | Elias Ymer med poäng att försvara i Frankrike

Ifjol vann Elias Ymer challengerturerningen i franska Mouilleron le Captif. Därmed har han många poäng att försvara när han som sjundeseedad går in i turneringen.

Herrar

ATP Challenger Mouilleron le Captif
Segern 2017 var värd 100 poäng. Nu inleder Elias Ymer mot ett wild card, 303-rankade Enzo Couacaud. Fransmannen är dock i bra fom och vann challengern i Cassis i september. Ymer finns också med i dubbelturneringen ihop med Andreas Siljeström.

ATP Challenger Knoxville
Mikael Ymer med i kvalet.

Brasilien F8 Futures
Med Christian Lindell i 15000-dollars på grus.

Estland F3 Futures
Med Christoffer Solberg i 15000-dollars.

Mozambique F1 Futures
Niklas Johansson på ännu en långresa.

Damer

Marina Yudanov har chansen att ta sig in i 25000-dollarsturneringen i Shrewsbury. Susanne Celik testade WTA-challengern ($125000) i Limoges men föll i raka set mot Tena Lukas.

$15,000 Monastir
Med Jacqueline Cabaj Awad och Louise Brunskog. På hard i Tunisien.

45 KOMMENTARER

 1. SALK slog Fair Play när Mikael(Ymer) mötte Mikael(Torpegaard) i Knoxville-kvalet. Återstår att se om någon av dem kommer att spela i Elitserien.

 2. Försvarar Ymer sin titel är det naturligtvis starkt gjort men det är inte mycket som talar för’t. Hoppas bara att hans axel håller nu när han börjat serva som Pim-Pim.

 3. Hur var det nu? Var det för 3 år sen nu som Ymer valde att lämna Spanien och träningen med Galo Blanco?

  I Barcelona blev adept två kvar, ryssen Khachanov, som i helgen vann Paris Masters och nu nosar på en topp 10-plats på rankingen…

  En tidig förlust denna vecka för Ymer och min oro blir stor, riktigt stor. Det är inte kört, långt ifrån. Men, han behöver ett genombrott och det ganska snart.

 4. Ymer övertygade iaf i första matchen. 6-1 6-0 mot Couacaud som han förlorat mot i de två tidigare mötena.

 5. Märkligt att inte ens företrädarna och de som är insatta kan hålla isär begreppen. En WTA125 är bättre än ingenting, men WTA-touren är INTE tillbaka i Sverige. WTA125 är motsvarigheten till ATP-tourens challenger. Jag antar att man köper rättigheterna att få använda bokstäverna WTA, men mer än så är det inte.

  Så vad är vitsen med att blanda ihop begreppen? Om det hade varit ATP-turneringarna i Båstad respektive Stockholm som lagts ned 2017 och ersatts av en challenger 2019, hade alla varit lyriska och sagt att äntligen är ATP-touren tillbaka i Sverige?

  Tittar man till 125:orna i år så kördes sådana i bland annat Bol, Kroatien och i Chicago under andra veckan i Franska Öppna respektive US Open. Här behövde då spelarna inte byta underlag, som nu blir fallet. Starfälten blev helt okej. Johanna Larsson var förstaseedad i Bol. Chicago hade en handfull spelare på topp 100.

  För inte minst de svenska spelarna, med undantag för att de bästa kanske är kvar i Wimbledon, blir det här kanon. Men publikmässigt? Går man ut och säger att WTA-touren är tillbaka kanske man inte väntar sig att att de flesta i turneringen faktiskt kommer att vara en bra bit utanför topp 100 och inte i normala fall platsar i en WTA-turnering.

  Om jag förstår det rätt är också challengern i Båstad nu nedlagd?

  • Om Peterson når tredje omg i Wimbledon kan hon alltså inte vara med, och hon är egentligen det stora dragplåstret. Iofs inte helt lätt att gå till tredje på gräs. Larsson har väl aldrig gjort det?

   Innebär ju också att de bästa spelarna inte kan vara med, är bra för svenskorna ja. Även om nivån ändå såklart är för hög för de flesta. 8-14 juli är ett bra speldatum på så sätt att Jarlskog och Rosenkvist skulle kunna vara med.

   Detta är nog ändå bättre än en 25:a, men de har ju möjlighet att höja nivån tydligen så det får kanske ses som en stepping stone.

 6. Där har du en poäng med ATP Challenger i Båstad, Henrik. Schemamässigt har dom ersatt ATP Challenger med WTA125. Tycker iofs det är bättre med WTA125 än en ATP Challenger. Tjejerna har gjort det bra och är värda detta. Bättre än ingenting.

  • För spelarna är det inspirerande och mycket bra med fler tävlingar på hemmaplan. Däremot blir jag lite fundersam på hur publikt detta kommer att bli? Om man tidigare hävdade att tex Wozniacki och Serena Williams kostade mer än det smakade, hur ska man då hitta sponsorer till en turnering med 125000 dollar i prissumma utan några spelare som allmänheten känner till?

   Man ska komma ihåg att bevakningen av de stora ATP-turneringarna är väldigt skral i normala fall. Hur kommer detta att bli? Risken för antiklimax är jättestor, och jag vill inte låta negativ. Men jag tror att tex två 60000-dollars hade varit att föredra.

   • Generellt tror jag definitivt att du har rätt Henrik att det hade kunnat varit bättre med två 60 000 dollarturneringar, men Båstad är Båstad och just i samband med Wimbledon är ju tennisintresset på topp. Dock viktigt, då det inte blir några utländska stjärnor som kommer, att de svenska spelarna kanske främst i form av Peterson, Larsson, Björklund och Lister är hela och spelsugna. Sedan får gärna ett antal av de andra svenskorna – yngre eller mer rutinerade – ta chansen. Spännande morot för alla tennistjejer.

    • Hmm, är det inget kval till turneringen? Sex wild cards, hur många kommer att tilldelas de våra? Det reducerar ju chansen för svenskor att komma med.

     • 2 WC måste sparas till topp-50 spelare. Så de kommer nog gå till grusspecialister som åker ut tidigt ur Wimbledon.

      4 WC kan ges till svenska spelare. Larsson och Peterson kommer inte behöva WC, men chansen/risken finns att de inte kommer kunna delta pga Wimbledon, speciellt Larsson som förhoppningsvis går långt i dubbeln även om det inte skulle gå så bra i singel.

      Lister och Björklund skulle säkert spela om de gavs chansen så de får nog 2 WC om de är hela och i hyfsad form. Sen får Celik, Yudanov, Rosenqvist, Jarlskog, Ostlund etc och juniorerna hoppas på de andra.

      Jag håller med Henrik om att två 60k hade varit bättre. Risken med 125k den veckan är att Larsson och Peterson inte kan vara med, och med all respekt för övriga svenska damer så finns det ingen utanför de inbitna tennisfansen som hört talas om dem. Så risken är att det blir publikfattigt, samtidigt som nivån i en 125k ändå är så pass hög att det finns en risk att inga damer tar sig förbi första omgången i singel. Så två 60k, kanske en inne och en ute, hade nog varit bättre.

     • Något är buggigt när jag skickar från min laptop från Firefox så om någon annan ser texten nedan fastän jag inte gör det själv och det står att jag redan postat det så stå ut med att läsa det två gånger 🙂

      Var hittar du info om 6 wild cards? På ITFs sida (https://www.itftennis.com/procircuit/itf-world-tennis-tour/english.aspx) står det inget om WTA challengers (inte heller om WTA turneringar). För ATP challengers är det 48 spelare och 5 WC. Om det är sex wild cards på $125k nivå lär det betyda att de som har något att hämta på nivån får WC. Fyller inget syfte att dela ut WC till spelare som inte har kapacitet att ens slå topp 300 spelare eller är riktigt stort löfte på den nivån. Skulle t.ex. kunna vara och med bästa spelare utöver topp 2 rankad utanför topp 400 just nu så blir det nog svårt hitta fler än 5-6 stycken som borde gynnas av ett WC. Björklund, Lister, Yudanov, Cabaj-Awad, Celic, Rosenqvist och Jarlskog är väl den som just nu skulle kunna vara rimliga WC från svensk sida och att inte kunna ge samtliga känns fullt rimligt jämfört med hur det är på $25k nivå där man inte heller skulle lyckas få in alla dessa i main draw idag (tror ingen tar sig in i merparten av $25k turneringarna som det är idag).

     • Erik N: Var ser du att det är 2 WC till topp 50? Tror inte detta är ett problem dock för om de vill spela bör de väl ha anmält sig redan eller finns det även en regel om att man endast får spela WTA challenger utan WC om man är utanför topp 50?

      Tycker som övriga att $125k låter som en lite väl saftig nivå för de flesta svenskorna och det är risk för att turneringarna knappt drar mer än en $25k, dvs lockar väldigt få utöver de största fantasterna, och att man därför lägger mycket pengar utan att få just något åter som sponsor. Samtidigt kan man inte ha lägre nivå om det ska vara meningsfullt för Johanna och Rebecca att spela. Det hade i alla fall inte funkat med $60k för att de borde spela. Men med tanke på hur mikroskopisk mediabevakning herrarnas challengerturnering (förvisso lägre prispengar men ändå) lockat så lär det vara svårt få turneringar på denna nivån att funka. Hoppas kan man dock att man har fel och trots allt måste det väl ses som något positivt vilket det inte känns som att tidigare kommentarer riktigt tycker (trots att jag nog tror att de egentligen tycker det men att det finns än bättre vägar framåt).

 7. Fredde: Har också problem med att se mina egna meddelanden så sorry om detta kommer två gånger: WTA regel 5.b.i: “Top 10 Players and players ranked 1-10 at the Main Draw entry deadline cannot enter, accept a Wild Card or compete in singles or doubles in a WTA 125K; however, players ranked 11-50 at the Main Draw entry deadline also cannot enter, but may receive WTA- approved Wild Cards in singles and/or doubles (subject to Wild Card maximums).”

  • Erik N: Liknande regler då som åtminstone funnits i herrarnas Futures. Antar att du hittade regeln på WTAs hemsida i rulebook. I så fall inte garanterat att det kommer vara dessa regler nästa år när touren görs om. För har tolkat det som att man även på högre nivå ska göra om det till 7 dagars turneringar och i så fall ska antalet spelare i kvalet strypas även där antar jag.

   Det som är väldigt märkligt är att det ännu inte i november finns en tydlig dokumentation kring hur turneringar på alla nivåer ska vara uppbyggda och på WTA även hur många poäng som ska ges för nya rankingen. Frågan är om man ännu inte tagit alla beslut eller om man bara är bedrövliga på att ge informationen till de som följer touren. Kommunikation till supportrar är något ATP/ITF aldrig varit bra på trots att det är dessa som är orsaken till att touren existerar så man kan sannerligen förutsatta att all sådan information ges ut. Det är bra märkligt att man t.ex. gömmer “Shadow rating” för nästa säsong så att endast spelarna ser den. Det finns inga vettiga argument för att inte göra den allmänt tillgänglig så att supportrar kan få en uppfattning om nästa års ranking utifall att man klarat av att besluta hur många poäng olika resultat ska värderas nästa år …

 8. “Björklund, Lister, Yudanov, Cabaj-Awad, Celic, Rosenqvist och Jarlskog”

  Gällande detta tror jag vi kan räkna bort Yudanov och räkna in en 9 månader äldre Hennemann. Svårt att spekulera om vilka som får WC i nuläget men jag tycker man bör satsa på de yngre. Dock känns det som Björklund, Lister och Celik bör ligga bra till och sen tycker jag det bör stå mellan Hennemann, Rosenkvist och Jarlskog.

 9. Kul att elitserien börjar idag. Reagerar dock på alla utländska spelare som Fair Play har i truppen. Hur många av dem kommer att överhuvud taget spela en match? Hade varit mer rättvist om en spelartrupp max fick bestå av 2 utländska medborgare, så att inte standarden på ett lag kan variera för mycket under säsongen. Känns lite orättvist att möta Fair Play med sina 4 bästa spelare jämfört med om de ställer upp med ett lag med bara svenska spelare. Kan innebära att helt fel lag åker ut elitserien vilket inte alls är bra för serien eller sporten. Sedan måste man ju justera den svenska rankingen på en del utländska spelarna! Tauson i Helsingborg är antagligen topp 3 inkl. Rebecca och Johanna, men har en ranking som kan göra att hon spelar 4:e singel. Vad ger det henne mer än pengar? Hoppas samtliga WC i nya “WTA” turneringen i Båstad går till svenska spelare. Tror att ett startfält med fler svenskor lockar minst lika mycket/lite publik som en sen anmäld relativt okänd topp 50 spelare. Tror näringslivet på några av våra unga förmågor så är de säkert villiga att synas även om det inte är några utländska affischnamn med. Det är ju innan de slår igenom ordentligt som man skall göra investeringen. Även om de åker ut i första omgången så är det en grym erfarenhet och borde väl också ge någon/några poäng? Gott att Elias precis tog andra set…..

  • Elisterien känns superintressant i år. Tidigare har Fair Play varit rätt stora favoriter i många år, men i år kanske det blir annorlunda. Samtidigt beror det såklart på vilka som spelar. Men ser man enbart till trupperna så har främst SALK, Enskede och Helsingborg chansen att utmana.

   Peterson har dock haft vissa skadeproblem så hon har sagt “man vet aldrig” om ifall hon kommer spela nåt för SALK. Men skulle de toppa laget i nån enstaka match eller i finalen med Peterson, Björklund, Celik och Eraydin så ska det mycket till för att slå dem.

   Enskede har ju två stabila 25k-spelare i Vrljic och Ozgen och Helsingborg kan också toppa rätt starkt med Larsson, Tauson, Savinykh, Francati.

   Men allt beror liksom på vilka spelare man ställer upp med. Fair Play har det bredaste laget fortfarande. Många intressanta matcher lär vänta hur som helst.

   Elfsborg lär bli slagpåse i den här konkurrensen, de har inga meriterade spelare.

   • Ser nu att Enskede bara kom reste dit med fyra spelare. Vrljic/Ozgen är inte med och Miloslajevic blev skadad. De hade behövt alla tre för att ha nån chans att utmana.

  • Det vågade man ju knappt hoppas på.

   Lillebror vann i första omgången i Knoxville efter att ha kvalat in. Kul!

  • Ja hon slog ju både Zaar (x2) och Petrovic nyligen.

   Östlund var nära att slå Helgö och KRP slog Lövqvist. Båda får en nystart med Elitserien och sen kan de vila upp sig till nästa säsong.

 10. Elias i kvartsfinal i Mouilleron le Captif. Ställs mot 151-rankade Constant Lestienne.
  Mikael kvalar in i Knoxvilles challengerturnering och vinner i första omgången. Nu match mot 103-rankade Michael Mmoh i andra.

 11. Vilken höstform Cabaj-Awad visar.
  Bara 6 vinster fram till mitten av September men nu 17-5 sedan dess.
  Imponerande.
  Såg även att Katarina Filip är klar för nästa års Tour.
  9 svenskor och 4 herrar ser det ut att bli.

  • Belyser samtidigt hur dåligt det gick för henne innan. 6 vinster fram till september och hon spelade ändå mycket. Som tur är går det bra nu så hon dalar inte allt för mycket till slut. Kan mycket väl vinna denna turneringen också.

   • Cabaj Awad har 0-7 på grus i år. Där kan vi snacka om en spelare som är beroende av rätt underlag. Det är lite svårare att hitta rätt turneringar under sommarmånaderna.

 12. Fyra svenskar spelar idag om jag sett rätt. Elias Ymer i kvartsfinal i challenger, Christian Lindell $15k semi i Brasilien, Cabaj-Awad $15k semi i Tunisien och Johansson-Holm dubbelsemi i $15k i Tunisien. En relativt bra svenskvecka trots att väldigt många är upptagen med seriespel. Utöver Elias önskar man att det fanns fler bra resultat på högre nivå speciellt som de som är kvar i $15k är förhållandevis gamla (26, 22 och 23 år gamla). Men förhoppningsvis kan Lindell hitta tillbaks till spelet som gav honom en plats i Franska Öppna och Cabaj-Awad och Johansson-Holm ta ytterligare något steg uppåt. Verkar vara mycket tillfälligheter som styr om man ska ta sig från runt 500 (där C-A är) till topp 200 eller bättre så förhoppningsvis kan resultat på lägre nivå leda till betydligt mer än så inom närmsta åren.

  • Lindell och Cabaj-Awad ska förstås vara kvartsfinaler de nått och inte semi än så länge. Bägge borde ha utmärkt möjlighet att ta sig vidare till minst semi däremot, speciellt Cabaj-Awad som är förstaseedad trots att hon är en bit ifrån sin bästa ranking och möter en oseedad spelare.

 13. Elias skänkte precis bort första setet till Lestienne. Två missade smashar… Känns ändå det är han som har haft ett litet övertag.

  • Såg bara första set och delar din känsla. Han var lite bättre och spelade aggressivt. Löste sig till slut och han kan absolut gå hela vägen. De högst seedade inklusive Paire är borta.

 14. Det som glädjer mig den här veckan är att Elias, JCA och Mikael har vänt matcher och set och kommit tillbaka och vunnit.

 15. Allt lätt att bli hemmablind, men spelarnas förtroende för Elias Ymer är fortsatt stabilt. Gemene man ute i tennisvärlden tror på Ymer i den här typen av turneringar. Slutsatsen är att många förväntar sig att han ska gå långt den här veckan. Genomsnittodds hittills:

  Coucaud (1.86)
  Sakharov (1.51)
  Lestienne (1.65)

  Ymer är klar favorit idag igen mot Benchetrit (1.51).

 16. JCA till final efter en jämn match. Motståndaren Tona tog till vara på 2 av sina 15 breakbollar och gjorde 14 dubbelfel…

  Sarah Lee i final är ju lite intressant med tanke på att hon slog både Yasar och Berlin i Turkietturneringarna. Revanch?

 17. Både Elias och Lindell i final I sina respektive tävlingar. Elias kan ta sin 5:e challenger medan Lindell kan ta sin 11:e future. Elitserien är igång. Mridha och Hansson skadade, spelade ej i första omgången. Göransson spelade och avgjorde matchen mot Örebro till Fair Play:s fördel. Nykomlingarna Õrebro och Lund bjõd på bra motstånd. SALK har ett bra sparkapital i Ymer-bröderna och Pim Pim. Fair Play har också danskar och tyskar som kan förstärka. Skulle bli fõrvånad om inte Fair Play vinner igen.

 18. Tomas, Dragos spelade för 2a laget mot Växjö i Div 1 och förlorade mot Thour.

  Lund var inte nöra mot Gltk. Ett superT i singlarna och vinst i en dubbel. Räcker inte för att kallas nära..

  • När jag säger att Lund gör bra motstånd menar jag inte nödvändigtvis att de är nära. Allt annat än 0-6 mot GLTK var för mig bra motstånd. Med en stor portion tur hade de faktiskt kunnat få 3-3 eftersom Ruzgas också var bra med på förstasingeln.

   Konstigt att välja Shabib framför Madaras. Singeluppställningen Madaras-Bergevi-Göransson-Figueroa är starkare än Bergevi-Göransson-Figueroa-Shabib. Nåja, det blev ju vinst i alla fall och Fair Play har lyxen att flytta runt folk och ändå vinna.

 19. Seger för JCA i den första av dagens tre finaler med svenskintresse efter att återigen ha vänt på matchen och vunnit, bra kämpat och grattis till turneringsseger.

  • 23 vs 9 i breakbollar för JCA. Inte så bra utnyttjat men vann ju ändå. Låg även under 1-3 i tredje set. Bara att fortsätta nästa vecka då.

 20. Zaars skräll mot 589-rankade Helgö idag i Elitserien imponerar. Kul att se juniorerna ta för sig.

  Viktorovitch var bara två bollar från att slå Lister.
  Lövqvist slog Milosavljevic.
  Milicevic fortsatt obesegrad i singel.
  Yasar slog Rohde-Moe.

  Även kul att se Björklund och Dahlström (dubbel) spela för SALK.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler artiklar

Vecka 43 | Två W15-tävlingar väntar i Stockholm

Ellen Allgurin gör comeback på den internationella scenen.

Vecka 42 | Fokus på Stockholm Open

Vad kan en formtoppad Mikael Ymer hitta på i Stockholm Open? Och hur är statusen på Elias Ymer efter skadeuppehållet?

Rebecca Petersons succéturné i Asien – vann sin andra WTA-titel

Besegrade Heather Watson i finalen i Tianjin.

Mikael Ymer tog sin fjärde challengertiteln

Efter en segersvit på tolv raka matcher stod han som segrare i challengerturneringen i Mouilleron le Captif i Frankrike.

Vecka 41 | Peterson i WTA Tianjin

"Pim-Pim" spelar förkval till kvalet till Stockholm Open.