Vecka 48 | Slutspurt för elitserien

Några internationella utblickar i veckans genomgång, men november är för många synonymt också med seriespel. Här är en sammanställning av vad som händer.

Eddie Herr (Grade 1)
Anrik turnering för juniorerna med Gustaf Ström och Caijsa Hennemann. Båda blev dock utslagna i första omgången efter tresetare.

Kamerun F1 Futures
25000-dollars. Niklas Johansson på plats. Simon Yitbarek vidare från kvalet.

Dominikanska republiken F1 Futures
Simon Freund kvalade in.

$15,000 Monastir
Linnea Malmqvist mot norskan Haseth

Seriespelet ska avgöras

Elitserien
Herrar
Damer

Division 1 damer
Södra
Norra

Division 1 herrar
Södra
Norra

34 KOMMENTARER

 1. Elitserien herr: toppstrid mellan 4 lag, Elfsborg den stora överraskningen. Tips: Fair Play vinner. Bottenstriden mellan 4 lag, fjolårsfinalisten Solna den stora negativa överraskningen. Tips: Lund och SALK åker ur.

 2. Hennemann hade alltså mot 47-rankade Price 6-1 i avgörande tiebreak och även 5-3 i setet. Förstår att det sved rejält som hon skrev på sin blogg. Efter tre av fyra tävlingar har det inte blviit så värst mycket poäng så frågan är hur det påverkar hennes spelplan nästa år som de sa att det skulle göra.

  I Elite Hotels Norrköping tog nog June Björk sitt bäst rankade motstånd hittills igår mot förstaseedade (#59).

  Såg även att Ymer var med där. Dvs Rafael Ymer, sju år yngre än Mikael. Snart har vi kanske tre Ymers att hålla reda på 😉

 3. Sitter just nu och tittar på Solna-Fair Play i Elitserien, 1-1 efter dubblarna. Har en känsla att Solna kommer ta minst en poäng, kanske båda två.

 4. 4 toppmatcher i singlarna mellan Solna och Fair Play. S1)Otte-Hansson, S2)Kern-Lakat, S3)Mridha-Bergevi, S4)Windahl-Figueroa. Hansson spelar sin första match efter långt skadeuppehåll, fördel Otte. Saknar Prpic i hemmalaget, nu är Figueroa klar favorit mot Windahl.

 5. Gltk- Elfsborg 4-2.. Gltk 2-0 efter dubblarna sen förlorade Mackan mot Frost och Timfjord mot Taylor som spelade sin första match i Elitserien för Elfsborg. Christian och JHL vann sina singlar.

 6. För att stärka svensk tennis, förändra elitserien:
  – Max en utländsk spelare per lag/spelomgång.
  – tvång på att använda minst en junior per lagmatch

 7. Ändå bra att Elfsborg och Gltk är med i toppen med “egna” spelare och juniorer. I gårdagens toppmöte ställde Elfsborg över sin junior men JHL spelade sin 6e singel för Gltk och har 5-1 i stat. A

 8. Det viktigaste är att begränsa trupperna. Varje klubb får maximalt använda ex. 8 spelare under seriespelet i ett och samma lag. Det skulle då inte vara lika populärt att registrera utländska spelare som turas om och endast spelar någon match. Hade då även gjort elitserierna lite mer seriösare, då lagen i så fall oftare spelade med samma laguppställning. Idag kan ex. Fair Plays eller Helsingborgs damlag ha ett helt nytt lag från ena veckan till den andra. Det är också viktigt att lag som inte har något att spela för (har man egentligen alltid) inte skickar sin 3:e uppställning de sista omgångarna, vilket många år varit och är orättvist mot övriga lag. Inom övrig lagidrott är det gentleman’s agreement och sportmanship som nästan alltid gäller, och det innebär att man alltid ställer upp med bästa möjliga lag. I både ex. SALKs och Helsingborgs damlag finns det spelare som bara spelar när de själv känner för det. Detta beror på att tennisspelarna från tidig ålder inte får lära sig var lagidrott innebär och vilken betydelse det kan ha även i en individuell sport. Även de som sitter dagligen och arbetar med tennisen i de olika förbunden saknar erfarenhet från lagidrott.. Här tror jag tennisen skulle kunna utvecklas hur mycket som helst genom att anställa erfarenhet från andra idrotter. Det pratas om “tennis för livet” och “tennis på gatan”. Detta är ingenting värt om man inte från början pratar om gemenskap, sammanhållning och äkta klubbkänsla.

 9. Hmm, ja, det blir onekligen inte rättvist beroende på om man har oturen att möta ett toppat lag eller inte, vilket i slutändan kan innebära att ett lag har oturen att åka ur, men mot det kan ställas fördelar med nuvarande system. Segrare i slutändan blir ändå alltid det lag som har den bästa truppen där de bästa brukar dyka upp när det finns chans till final, även om det innebär att ett lag kan betala sig till en trupp. Vidare, genom det här systemet finns chansen att de bästa svenskorna/-arna får sparra mot och de yngre förmågorna kan få möta riktigt bra motstånd på hemmaplan. Om det tvingas in begränsningar kan toppmatcherna och -skrällarna minska.

  I övrigt välkomnas Simon Yitbarek in i rankingen efter seger i första omgången i Kamerun, där han låg under med 1-3 i avgörande set. På samma spelplats vann också Niklas Johansson i första omgången, också efter ett tight avgörande set. Dessutom kanske mest skönt att se att Linnea Malmqvists retirement i förra veckan inte var värre än att hon vann enkelt i första omgången i dag.

  • Håller med, orättvist/oturligt med toppade lag vs ej toppade, men bara bra för tennisen att det är hög kvalitet på elitserien. Det var nån nordisk spelare (Francati?) som sa att det är mycket högre klass och fler jämna matcher och större bredd i svenska damelitserien jämfört med danska eller om det var norska där det var ett fåtal topplag som alltid dominerade.

   De bästa svenska juniorerna har fått gott om speltid och många värdefulla matcher, gjort väldigt bra ifrån sig dessutom.

   Sen har jag förståelse för att t.ex. Peterson som nyss vart skadad hellre vilar sig. WTA-touren (och Fed Cup för den delen) är såklart viktigast. Fanny Östlund är andra sidan av myntet som spelar fast hon verkar så skadad att hon får avbryta de flesta singlarna och drog sig ur Egypten denna veckan. Vann mycket dubbel dock i Elitserien.

 10. Yitbarek till kvarten där han kan få möte Niklas Johansson som dock är risigt ute mot Furness. Meriterade seger för Yitbarek idag då han slog en topp 500 spelare. Noterbart är även att han slog spelaren som idag slog ut förstaseedade Doumbia som LL i kvalet. Börjar med minst tre poäng som sin första poängplacering. Får sig även en ATP ranking innan det nya rankingssystemet startar. Ett par ytterligare segrar och han får behålla rankingen även nästa år men måste i så fall ta sig förbi framför allt duktige fransosen Denolly som var rankad trea som junior.

  • Evan Furness vann med 6-3 6-2 och lär inte bli lätt för Yitbarek att slå heller. Känns som en starkare spelare än Tunisiern i dagens match som väl antagligen plockat ihop en topp 500 till stor del tack vare lite svagare turneringar (dock inte kollat upp han närmare så kan ha fel).

   • Tunisiern är samma kille som fick stryk av Rosenholm och Arvidsson i DC ifjol, i jämna 5-setare. Verkar som han har svårt mot svenskar. Roligt för Yitbarek men Furness är för bra.

 11. Grattis alla tennisintresserade i Örebro!!! SALK plockar fram det tunga artilleriet i den sista Elitserieomgången, båda Ymer-bröderna och Pim Pim. Örebro behöver oavgjort för att klara kontraktet, SALK behöver vinna.

 12. Fair Play-uppsala i final på herrsidan.
  Såg att Savinykh väljer spel i Indien istället för Damfinalen.
  Då lär Helsingborg få svårt att vinna.

 13. Det blir konkurrens den vecka Båstads WTA125-tävling går. Contrexeville har lagt sin 100 000-dollars då (på grus som vanligt) och dessutom går en 60000-dollars i USA på hard.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler artiklar

Vecka 43 | Två W15-tävlingar väntar i Stockholm

Ellen Allgurin gör comeback på den internationella scenen.

Vecka 42 | Fokus på Stockholm Open

Vad kan en formtoppad Mikael Ymer hitta på i Stockholm Open? Och hur är statusen på Elias Ymer efter skadeuppehållet?

Rebecca Petersons succéturné i Asien – vann sin andra WTA-titel

Besegrade Heather Watson i finalen i Tianjin.

Mikael Ymer tog sin fjärde challengertiteln

Efter en segersvit på tolv raka matcher stod han som segrare i challengerturneringen i Mouilleron le Captif i Frankrike.

Vecka 41 | Peterson i WTA Tianjin

"Pim-Pim" spelar förkval till kvalet till Stockholm Open.