Vecka 49 | Första veckan i december – här hittar du svenskarna

W15 Jablonec nad Nisou, Tjeckien

Med Caijsa Hennemann, som den här veckan slipper möta Kaia Kanepi. Estländskan vann programenligt förra veckan tävling. Två nya rankingpoäng gav i alla fall kvartsfinalen förra veckan.

W15 Kairo, Egypten

Med Marina Yudanov som fjärdeseedad.

W15 Antalya, Turkiet

Med både Julita Saner och Maja Radenkovic

M15 Santo Domingo, Dominikanska republiken

Andra veckan för Simon Yitbarek. Förra veckan fick han möta den som vann turneringen redan i första omgången, Daniel Altmeier. Nu möter han en spelare från kvalet. Arvid Nordquist i kvalfinal.

50 KOMMENTARER

 1. Är det damerna med Henneman och Björklund i spetsen som vi skall sätta hoppet till nästa år?

  Petdrson förståss intressant på GS- nivå men kan någon av ovanstående närma sig WTA-spel kanske? Och är det helt kört för Larsson som singelspelare på allra högsta nivån, jag vill ändå inte tro det riktigt än.

  Om någon annan svensk tjej kliver fram får ses som en överraskning, eller vad säger ni!?

  På herrsidan bubblar det – inte!? Ymer d.y har ett halvår framåt då han kan tävlingsplanera klokt med ATP och ev ngn challenger. Vore jag honom skulle jag tex öppna med challenger inför AO. Ymer d. ä har fastnat i rankingområdet 120-180 och behöver få ihop det för att bryta vallen. Vad saknas förutom självförtoende? En trovärdig coach på heltid under en längre tidsperiod!?

  Mackan är trea och drömmer säkert om att en gång i karriären få vinna en ATP-match och/eller kvala i en GS. Men vårens tävlingar är stentuffa och resan från 300 till 200 är svår med poäng som är konkurrensutsatta. Lindell krigar på men når inte ATP-spel.

  I övrigt svårt att se vilka herrar som kan ta kliv i första hand till challengers. Gustav Hansson är mitt bevakningsobjekt före någon annan om jag måste välja. Annars stort intresse för vilka som kan ta för sig på ITF juniors i år.

  • Bra sammanställning Verkeerk!!
   Kan damtennisen för lite men vill gärna kommentera herrtennisen.
   2017: 2 challengers+7futures
   2018: 2challengers+5futures
   2019: 4challengers+9futures hittills. Tror Mridha kan ta en future till innan årets slut.
   Man ser ändå en klar positiv utveckling de senaste åren men du har rätt att de 4 musketörerna Ymer, Ymer, Eriksson och Lindell fortfarande står för merparten av det positiva.
   Du pratar om bevakningsobjekt och nämner helt riktigt Hansson men jag skulle vilja lägga till följande:
   Mridha är en klasspelare som definitivt hör hemma på challengernivån om han blir kvitt sina knäproblem.
   Söderlund är också en potentiell challengerspelare när han slutar college i maj.
   Samuelsson är kanske Sveriges talangfullaste spelare som både spelar bra på grus och på snabba underlag, men hans serve/volleyspel är ganska unikt och passar framförallt förstås på snabba underlag. Han kan dock bli bättre på det mentala.
   Yitbarek har en härlig inställning men behöver bli starkare fysiskt.
   Freund har överraskat mig efter att inte varit särskilt framträdande under sin collegetid kliver fram mer och mer.
   Av juniorerna ser jag JHL, Chahoud, Heinonen och Dahlberg som mest intressanta just nu.

 2. Tror att Björklund, Östlund och Henneman har potential att plocka positioner under 2020 bland damseniorerna. Milicevik och Löfqvist kan konkurrera internationellt på juniorsidan. Tyvärr verkar Löfqvist avstå juniorspel, men har vi tur så kanske hennes beslut är bäst för henne. I så fall har vi en tjej till bland seniorerna som kommer klättra på WTA rankingen nästa år. Milicevik borde ha chansen att redan nästa år spela samtliga JGS. Svårare att spekulera på herrsidan. Yitbarek och storebror Ymer kommer säkert avancera, och även Hansson om han får vara frisk. Tyvärr verkar det som om några av våra bästa 18-åringar drar till College. På juniorsidan kommer Borg att förhoppningsvis kunna ta ett steg om han får spela tillräckligt med matcher. Annars känns Dahlberg ganska stabil nu på Grade 4 nivå. Spännande att se hur han håller på nästa nivå.

  • Tack Kalle o Magnus,
   Intressant!!
   Tycker inte som du Magnus att det enbart är negativt. Ström hamnar i Arizona tillsammans med kompisarna Malbasic, Eriksson-Ziverts och norrmannen Höyeraal, de kan bli ett riktigt starkt lag och utmana om NCAA-mästerskapet.
   Om JHL blir Ole Miss Rebel så är det också ett kanonbra alternativ, samma college som Gustav Hansson gick och stortrivdes i. Där blir han lagkamrat med Nikola Slavic och med en svensk coach Toby Hansson (f.d Torbjörn Hansson). Ole Miss är ett universitet med gamla anor och ligger i Oxford, Mississippi som är en mysig liten stad som helt domineras av sitt universitet och de har bra med publik på sina hemmamatcher.

 3. Jag tänkte egoistiskt gällande College, dvs jag vill följa spelarna mer på ATP touren, därför skrev jag som jag gjorde. Killarna vet ju själva vilka träningar de har på hemmaplan (GTG,GLTK), och tycker nog att de kommer att utvecklas mer på College.

 4. Sen är ju alternativet att “go pro” inte så attraktivt. Svårt med träning o sparring. Och dyrt med resor.

  På college får man 8 sparrinpartner varje dag som är på ungefär samma nivå. Tror vi fåt se fler spelare på topp 100 därifrån framöver. I alla fall på svenska top10.

 5. Ganska stor skillnad att sikta på topp 100 i Världen och topp 10 i Sverige 🙂
  Skall jag sikta på att bli rockstjärna eller busschaufför? Skärpning!

 6. Är Söderlund klar i USA till våren vill jag ha med honom på observationslistan även om saker tar tid och 2021 är mer rimligt att hoppas på resultat.

  Mridha har vi väntat på och tåget har absolut inte gått men mer bevis på ITF-nivå innan vi ser honom i CH. Samuelsson ser foftsatt lite tunn ut och en bit kvar. Övriga långt efter eller missar vi någon?

  På damsidan skulle jag gärna säga Östlund, Cabaj Awad och Lister men tyvärr tror jag ingen av dem någonsin blr topp 250 i singel. Om Celik har möjlighet att upprepa sin career high låter jag vara osagt, i så fall oväntat och oerhört starkt gjort. Övriga yngre får visa mer på seniornivå innan vi skriver artuklar. Yudanov har peakat?

  • Förutom bröderna Ymer så känns det rätt uppenbart att förhoppningarna ska riktas mot Hansson, Samuelsson och Söderlund. Kanske kanske att Mridha också ska räknas dit. Samtliga har mycket lång väg att gå men har ändå spetskvaliteter som gör challengertouren realistisk, med maxitdelning skulle någon också precis kunna nå topp-100. Eriksson och Lindell har redan nått sitt max. Övriga spelare har för begränsad kapacitet och kan helt glömma att nå upp till challengertouren

 7. Intressant diskussion om 2020, men det är en sak som glöms bort här. Att spelare tar ett steg från en nivå till en annan sker sällan av en slump och den diskussionen saknar jag här.

  Vilka spelare har de rätta förutsättningarna för att lyckas ta nästa steg? Ekonomisk uthållighet, träningsmöjligheter, att resa med coach, det inre drivet?

  • Bra frågeställningar Henrik. Men utifrån dem så tror jag att college är bra. Det kostar oerhört mycket att gå från junior till senior och satsa på en proffskarriär. På college får du coach, physio, sparring på din nivå och bra matchade inkl ITF för en mycket billigare peng (beroende på scholarship). Finns inte klubbar eller ens akademier här hemma som kan erbjuda den kvaliteten per krona oberoende vem som betalar.

   Sen är utbildningen en bonus du får på college. Men nu tror jag de flesta av våra toppjuniorer på senare år väljer college för att utveckla och satsa på sin tenniskarriär.

 8. ITF har byggt om sin sajt. Vad tycker ni? Det är A och O att gamla länkar då fungerar, men icke. Nu är länkarna till veckans turneringar uppdaterade här i alla fall.

  • Ogillar som vanligt när man gör om en sida så att man får sjukt mycket tomma ytor. Spelarprofilerna var så otroligt mycket lättsammare tidigare så känns bara som man ska göra det modernt även om det betyder försämring. Också störande att man tagit bort länken till livescores från första sidan. Med tanke på hur sällan de uppdaterar med nyheter är det enda skälet man går till sidan och nu måste man klicka fler gånger för att nå dit. Kan inte se något positivt överhuvudtaget med sidan. Möjligt den är bättre på mobil än gamla vilket åtminstone brukar användas som förklaring när saker blir sämre. Dock så att jag är noll intresserad av mobilversioner …

   • Rent instinktiv så känns den sämre. Jag besöker sidan för att

    – se livescore
    – se lottningar
    – se vem som är anmäld till vilken turnering

    Alla dessa funktioner behöver nu fler klick för att komma fram till, och den nya interface som dom använder känns rörigare.

    Man kanske vänjer sig men än så länge har jag inte sett något positivt med den nya sidan.

 9. Ryktet säger att det blir förändringar på akademien i Malmö nästa år. Gissar att FPTK inte vill avslöja något innan SM-guld 2 är bärgat…

  • Tror det blir en tajt final så guldet är inte säkrat.

   Gltks uppställning är head to head inte oäven oavsett vilket lag FP ställer upp med.

   Mackan kan slå vem som helst.
   Christian och JHL slår också vem helst en bra dag.
   Timfjord med sitt udda spelsätt kan bryta ner vem som helst.

 10. not worth too much for Yitbarek and Nordqvist, but this gives them a Little space in acceptance lists..every ranking Point is worht a lot in These regions of rankings

 11. Apropå bevakningsobjekt för 2020 på herrsidan. Jag hävdar här ovan att Mridha definitivt är en av dem. Lyssna gärna på en intressant intervju med honom i en podd på tennisportalen.se, det mest glädjande är att han verkar vara helt skadefri inför 2020. Han bjuder också på imitationer av Aspelin, Siljeström, Ruud m.fl.

 12. Såg just nu på tennis.se att Robin Borg slutar i Malmö. Ingen förklaring till varför eller konkret vad han skall göra istället… Dessutom tycks Robert Almberg som jobbat med akademispelarna också sluta. Presenteras som ny tränare i Elfsborg…

  Vem skall ta över detta projekt eller lägger man ner? Inte tusan kan det ha burit sig ekonomiskt? Eller finns det så många tokiga föräldrar som köper dyra genvägar?

 13. Borg var väl ett nödvändigt “namn” flr akademin och de signaler jag uppfattat är att han varit uppskattad av flera spelare. Frågan är om man lyckats med sponsorer, alla kategorier av spelare eller om man växt tillräckligt. Vad är det egentligen akademin kan göra för en junior som egentligen borde gå att få i klubben Fair Play?

  Skall bli intressant att se vad som händer med detta projekt. Vem ska bli ny fanbärare? Vad sägs om F Nielsen eller A Vinciguerra som båda har kopplingar till klubben?

 14. Borg var väl ett nödvändigt “namn” för akademin och de signaler jag uppfattat är att han varit uppskattad av flera (proffs) spelare. Frågan är om man lyckats med sponsorer, alla kategorier av spelare eller om man växt tillräckligt. Och vad är det egentligen akademin kan göra för en junior som egentligen borde gå att få i klubben Fair Play?

  Skall bli intressant att se vad som händer med detta projekt. Vem ska bli ny fanbärare? Vad sägs om F Nielsen eller A Vinciguerra som båda har kopplingar till klubben?

 15. Svenskar & atp placeringar om ett år.
  Så här gissar jag att topp 5 ser ut:

  55 Mikael Ymer
  97 Elias Ymer
  259 Markus Eriksson
  271 Carl Söderlund
  412 Gustav Hansson

  Motbud!?

  • Då agerar jag dysterkvist och kontrar med:

   M Ymer 111
   E Ymer 146
   M Eriksson 423
   C Lindell 444
   Mridha 701

   Kul “tävling” – haka på!

 16. Ja Connors var lite väl optimistisk. Att alla 5 klättrar är ju inte troligt. Men Mayers kontring är väl negativ. Landar i mitten med:
  Mymer 65
  Eymer 180
  Mackan 250
  Mridha 400
  Yitbarek 570

 17. Om inte lill-ymer är smart och tror han är en färdig atp-spelare kan det bli mkt förluster i omg 1 och tappat självförtroende, en skada på det och det blir tufft…

  Dec 2020:
  91 Mikael Ymer
  160 Elias Ymer
  245 Carl Söderlund
  333 Christian Lindell
  441 Markus Eriksson

  Tror inte Mridha, Hansson, Bergevi eller Yitbarek är mogna eller förmögna av olika anledningar att nå topp 500 nästa år. Ovanstående är dessutom kryddat med positivitet. Micke ska ha bra chans hålla sig kvar på topp 100 och kan även klättra men det är små marginaler på placeringar mellan 80 eller 120… Elias kan absolut ta sig ner till 100-strecket men en dålig vår kan betyda 250. Om Söderlund landar topp 400 från att vara “orankad” är det starkt. Eriksson och Lindell har rimligen peakat och allt mellan 300-600 är möjligt…

 18. Kul initiativ av Connors!!

  Kalla mig gärna den obotlige optimisten, här är min lista:
  M Ymer 45 (Sverige kvalar in till ATP-cup 2021)
  E Ymer 125
  Lindell 175
  Eriksson 225
  Hansson 350
  Mridha 375
  Söderlund 475

  En liten sammanställning hittills:
  Connors: 5 spelare på topp-500
  Mayer: 4
  Kalle: 4
  Amritraj: 5
  Tomas: 7

 19. Hej!

  Startar motsvarande tråd för WTA touren (tar med alla jag tror slutar 2020 i topp 500)

  32 Peterson
  178 Björklund
  270 Larsson
  361 Östlund
  402 Celik
  457 Hennemann

  Detta bygger givetvis på att tex Östlund får vara skadefri ett helt år, att Lister inte gör en satsning på singel igen, att Celik får vara skadefri etc. Sen hoppas jag att jag underskattar Hennemann, men det tar tid att etablera sig på seniortouren, det såg vi även med tex Björklund. Avslutningsvis hoppas jag att en skadefri Allgurin får ett toppenår med rask march uppåt på rankingen, men vågar inte sätta henne på listan med tanke på skadehistoriken.

 20. The votes from NYC
  E Ymer 121
  M Ymer 146
  M Eriksson 444
  C Lindell 504
  F Bergevi 601

  R Peterson 90
  J Larsson 111
  M Björklund 221
  C Lister 501
  F östlund 576

 21. Märkligt att ingen har med Yudanov som gjort en kanonsäsong.
  Ökat från 46 poäng förra året till 71 poäng i år.
  Är nära topp 500 nu.

 22. Jag slår till med ett drömscenario om 12 mån (m bästa resultat) :

  65 M Ymer (kvartsfinal i Båstad)
  96 Elias Ymer (kvartsfinal i Atlanta)
  231 M Eriksson (klarar kvalet i Paris)
  298 C Lindell (Omg 2 i Marakesch)
  356 Carl Söderlund (Omg 2 i SO)
  388 J Mridha (första semifinalen i CH)
  391 G Hansson (Vinner en 25a)
  399 K Friberg (final i 25a)
  432 F Bergevi (2 titlar á 15 000)
  467 D Madaras (1 titel 15′)
  497 S Yitbarek (seger i 15000)

 23. Jag kan ha missat något men tävlingssidan där livescores uppdaterades förnämligt under dubblar o singlar – var inte förberedd för den nya regeln om supertiebreaket som skulle avgöra alltihop?? Lite synd…

  Det finns alltid mkt synpunkter kring elitserien. Såg kommentar på annan plats… Och det jag i alla fall vet är att förbundets tidigare infoansvarige såg till att TT (och text tv) hade lagresultat och tabell samt att det efter varje matchdag fanns en text på tennis.se även om klockan vissa gånger passdrat 23.00…

  Annars handlar det till att börja med om engagemang i den egna klubben. Ser nu att Taberg och Lidingö gpr upp på herrsidan. Två klubbar som bör ha fina förutsättningar att göra något bra på hemmaplan. Tyvärr har några av de största klubbarna varit tröttast genom åren.

 24. Ngn iscensatte en tävling nyligen och många tippar fantasifullt. Min top 5 rad m kommentarer.

  88 M Ymer
  159 E Ymer
  444 M Eriksson
  476 C Lindell
  607 C Söderlund

  Lill-ymer acklimatiserar sig ok på atp-nivå men vägrar gå ner o spela challengers och vinner därmed för lite matcher för att avancera. Storebror har fastnat i skiktet mitt emellan atp och challengers. Erikson fortsätter göra det bra men får med sig lite på challengernivå och mattas en aning. Lindell plockar lite här och där i Sydamerika och även om Calle bara har ett halvt år på sig efter examen har han störst spel i sig av övriga.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.

Linus Carlsson Halldin och Olivia Malm vinnare i JSM

Tvillingarna Wallin vann U21-SM.

Återbud från Peterson/Larsson – då fick Lister chansen

Lister/Fichman åkte dock ut i första omgången i Australian Open.

Vecka 4 | Detta händer utöver Australian Open

• ATP Challenger Rennes med Markus Eriksson • W25 Petit-Bourg (Guadeloupe) med Fanny Östlund

Ymer vidare i Australian Open

Möter Khachanov i nästa omgång.