Vecka 6: Fed Cup startar på onsdag

35

”Många äro kallade”. Så kan man säga om Grupp 1 i Fed Cup, där det gäller att inte bara vara bäst under några få dagar utan också ha en del flyt på vägen. Här är förutsättningarna i Tallinn, Estland.

14 lag deltar, indelade i fyra pooler. Antalet biljetter för uppflyttning till World Group är bara två stycken. Samtidigt är det också bara två lag som åker ur.

För att göra det mer ologiskt är det två pooler med tre lag och två pooler med fyra lag. Det är knappast en fördel att spela tre gruppmatcher onsdag till fredag och sedan en playoffmatch på lördagen, men det är så det ser ut.

Sverige finns i pool C, en fyralagsgrupp, där övriga lag är Kroatien, Ungern och Slovenien. Ett Sverige med Johanna Larsson hade kanske kunnat kämpa om gruppsegern. Ett utan Larsson, som nu tycks bli fallet, får förmodligen slåss med Slovenien om att inte bli sist. Men med ett intensivt schema kan oförutsedda saker inträffa.

Med på resan till Tallinn är Rebecca Peterson, som senaste veckorna spelat i USA. Cornelia Lister, Jacqueline Cabaj Awad och Mirjam Björklund är övriga.

Fed Cup – Pool C

Sett till ranking är Kroatien bästa lag i gruppen (24), följt av Ungern (28), Sverige (52) och Slovenien (54).

Vinnaren i Sveriges grupp, pool C, möter vinnaren i pool B. Samma sak gäller negativt kval. Sist placerade lag i pool C möter trean i pool B. I denna trelagspool är Storbritannien favorit före Estland och Portugal.

» Mer om Fed Cup här

Delar av Davis Cup-laget i Ungern

Elias Ymer finns med i challengern i Budapest och är fjärdeseedad. Han möter i första omgången ett wild card från Ungern, Peter Nagy rankad 530. Vinst där och det blir antingen Aldin Setkic eller Zdenek Kolar i andra omgången och vägen till kvartsfinal är ju inte jättesvår.

Ymer spelar också dubbel med Andreas Siljeström.

» Lottningar/scheman: QS QD OOP

Markus Eriksson är tredjeseedad i futuretävlingen på Mallorca (Paguera) och möter en spelare från kvalet i första omgången.

» Lottning här

Föregående artikelSå gick det i lag-EM (TE Winter Cups)
Nästa artikelFed Cup: Sverige kvar i Grupp 1

35 KOMMENTARER

  • Bra fråga. Larsson blev utslagen i Taiwan 1 februari och spelar nästa turnering i Budapest som startar 19 februari. Larson har tackat nej innan till Fed Cup, senast 2016.

   Saxat från Tennis.se:

   Den fjärde platsen i laget håller Mattias Arvidsson öppen för Larsson, som kan bli tillgänglig för spel.
   Förutom att lägga till en spelare har kaptenen möjlighet att göra ytterligare ett byte i laget fram till dagen före matchstart.
   – Vi stänger inga dörrar. Vi hoppas att Johanna gör ett bra Australian Open, får några dagars vila och att det finns en chans att hon kan spela. Som förra året då hon flög hon in från Colombia i sista stund. En rutinerad spelare som Johanna skulle naturligtvis betyda otroligt mycket i laget. Men även utan henne har vi en stark bredd och flera bra spelare som just nu står utanför laget, säger Arvidsson.

  • Det ska mycket till om det inte blir så. Sen är det en annan fråga var Elias och Mikael ligger på rankingen vid årets slut?

   En annan fråga är hur många svenskar som kommer att ha ranking överhuvudtaget 2019 när det nya systemet är infört? Runt 750 spelare totalt i världen räknar man med. Blir det 4-5 svenskar på herr- respektive damsidan eller färre? Vad jag kunnat läsa mig till så kommer årets 15000-dollarsturneringar och rankingpoäng 2018 att nollställas 2019 och istället räknas som ”entry points”.

   Många av de svenskar som idag har ranking och tagit sina poäng i 15000-dollarstävlingar. Då kan vi sedan räkna upp vilka svenska spelare som spelar ATP, WTA, Challengers och 25000-dollars eller bättre. De är inte många.

 1. Samtidigt är detta bara en omstrukturering. Detsamma gäller ju för alla andra spelare som har tagit sina poäng i 15K. Det kommer ju inte tillkomma fler spelare som är bättre så att svenskarna plötsligt blir sämre, utan det kommer bara se annorlunda organiserat ut. Om man inte har WTA-rankning så kommer man ha en Entryrankning och om man är rankad 250 där så kan man fortfarande säga att man är 1000 i världen ungefär.

  ”Då kan vi sedan räkna upp vilka svenska spelare som spelar ATP, WTA, Challengers och 25000-dollars eller bättre”

  Vet inte hur det kommer räknas riktigt, men alla 10 bästa på damsidan har tagit någon poäng i 25k under senaste årsperioden. Måste man ta fler kanske?

 2. Ja Elias har ju förtvivlat svårt att ta det där steget in på topp 100. Hoppas verkligen att det inte går troll utan att det kan lossna ordentligt.

 3. Ja inte blir det så många på Topp 750.
  På herrsidan ser det riktigt tunnt ut just nu så mer än 5 är väl inte troligt.
  På damsidan ser det väl lite bättre ut.Vi kanske kan hoppas på ca 8 st?
  De flesta svenskarna ställer ju inte ens upp i några turneringar.
  De drar sig ur turneringarna på löpande band just nu.
  Kan bero på att de inte vill kvala som nästan alla måste göra just nu.

 4. Så, Ungern utan Babos, Kroatien utan Vekic… känns som gruppen öppnat upp sig ordentligt till Sveriges fördel. Skulle de gå och vinna så väntar Storbritannien som de väl knappast slår, men nu borde de i alla fall hålla sig kvar.

 5. Är det någon som vet hur tankegångarna går från Svenska Tennisförbundet när de sänder Sveriges Davis Cup-matcher på egen ”kanal”, men verkar inte ha något för Fed Cup?

  • Vi pratar ändå om det finaste ITF och tennisförbunden har att erbjuda. Livescoren och sociala medier är så jäkla kass att det till och med är lättare att följa kompisgängets korpmatcher i undervattensrugby.

 6. Mycket märkliga resultat för Markus Eriksson i de två tävlingar han gjort, båda på grus. I januari stryk mot mediokre Billy Harris i tre set. Britten tog sen ett enda i gem i sin andra match mot inte alltför märkvärdigt motstånd.

  Samma sak händer i veckan, i princip. Eriksson på grus igen efter en vecka inomhus i Ukraina och åker ut mot 989-rankade Chepelev. Ryssen tar sedan ett enda gem i sin andra match mot en 882-rankad den Heijer.

  Det säger kanske inte så mycket om Erikssons nivå, förhoppningsvis, men mer om vikten av att planera sin säsong.

 7. Cabaj Awad i första singeln mot Slovakien? Hon har inte spelat internationellt i år och har inte varit i form. Tog bara 4 gem. Jag ställer mig väldigt frågande till förbundskaptenernas taktik.

    • Varför tror du det? Lister är ju högre rankad. Juvan är visserligen en bra junior, men det är ingen världsstjärna. Hon förlorade med större siffror mot Boskovic än vad Lister gjorde.

     Tycker det var märklig uttagning i de två matcherna, man ska väl spela med bästa laget och inte ha mentaliteten att alla ska få spela.

     Blir nedflyttningskval mot Portugal nu alltså, den bör de väl vinna iaf.

     • Har förbundet helt tagit ledigt idag med uppdateringar? Inte en rad på twitter, facebook eller hemsida hur det går. Om inte förbundet själva bryr sig om Fed Cup, vem ska då göra det?

     • Ja hon är en bra junior, men det är klart att Lister inte är chanslös. Förlorar man mot spelare som Brune-Olsen och Bhosale så har man mycket kvar att lära sig. Hon har konsekvent förlorat mot spelare rankade 400-500 när hon försökt på ITF-touren. Jag tycker det är stor skillnad på Lister och JCA.

      Det var ändå i dubbeln mot Kroatien som de gjorde största misstaget att inte spela Peterson i dubbeln. Vinst där så hade det sett helt annorlunda ut. Tråkigt med sådan coachning.

    • Gott att vi är oense om Juvan 😉 Jag lägger inte så stort värde vid enstaka matcher, men rätt ska vara rätt. Att Juvan konsekvent förlorat mot spelare rankade 400-500 stämmer ju inte. Får det snarare till 7-8 vinster bara under 2017 mot topp 500. Vinner man två ITF:er på seniornivå plus två finalplatser innan man fyllt 17 har man kapacitet. Vilka svenskor har gjort det? Redan som 16-åring slog hon spelare som Tena Lukas och Gabriela Pantuckova, då rankade runt 300.

     Samt att vinna några av de största juniortitlarna som Orange Bowl och EM i Klosters och finalplatser på olika underlag som Roehampton och Junior Masters. Juvan definitivt en av årgångstopparna i Europa, det som det handlar om i Europazonen i Fed Cup.

     • Vi är oense, men inte om att Juvan har stor kapacitet eller att hon är bättre än svenskorna var i hennes ålder, för det säger ju sig självt när hon vinner EM och har varit rankad nr.5 .

      Utan snarare att du förmodar att de ställde över Lister för att hon skulle vara ”chanslös” mot Juvan. Juvan har senaste årsspannet förlorat mot 8 spelare rankade 400 och sämre.

      Boskovic 763
      Bolsova 413
      Bhosale 533
      Webley-Smith 543
      Pei-Chi-Lee 454
      Brune-Olsen 1017
      Scala 431
      Kreimbayeva 450

      Om hon kan förlora mot dessa, varför skulle då Lister vara chanslös? Det är det jag undrar, varför du räknar bort Lister helt mot en spelare som har förlorat mot flera spelare runt eller sämre än Listers rankning. Hon är ju inte Serena Williams direkt. Det är skillnad på Cabaj Awad och Lister, särskilt i den form de är i just nu. Lister är mycket bättre.

      Nu spelar det potentiellt ingen roll eftersom Peterson förlorade, men psykologi gör mycket och hade Sverige tagit första matchen lär Peterson ha tagit sin.

     • Men det är just den uppräkningen jag tycker är meningslös. Juvan är född sent på året och det händer mycket i den här åldern, inte minst kroppsligt och fysiskt. Bara på ett halvår kan det vara stor skillnad. Hur hon stod sig mot seniorer för ett eller två år sedan säger inget om hur det ser ut idag eller om en månad. Men nog om det.

      Jag är inte helt överens om att Lister är SÅ mycket bättre än Cabaj Awad. Bättre idag, ja troligen, 55-45 eller mindre till Listers fördel. När de mötts på hemmaplan har ofta Cabaj Awad vunnit. Fördel som Lister har är att hon i och med sin dubbelsatsning ofta kommit med i kval och fått möta tuffare motstånd senaste året. Men nu hade Lister två långa singelmatcher som gick till tre set och två dubbelmatcher på två dagar. Sliten samtidigt som Juvan förmodligen var betydligt fräschare efter bara en singel och en dubbel? Troligen och det bygger jag mitt antagande på: de där 55-45 bygger på att båda spelarna är fräscha. Jag misstänker starkt att Lister inte kunnat göra sig själv rättvisa och därför inte haft mycket större chans än Cabaj Awad hade.

      Det är också det som gör Fed Cup och lagmatcher speciellt. Som coach och ansvarig har du också ett ansvar för att hålla spelarna fräscha och inte äventyra deras fortsatta karriär.

 8. Jag började föja Elias matcher från de året han började spela regelbundet på Challengertouren och det jag hade hoppats med den förbättrade säsong han hade med Söderling var att han skulle bli en mycket mer jämn challengerspelare. Framför allt nu efter att han kvalat in till AO. Det tyckte man borde gett honom ett kvitto på att han är på rätt väg och gett honom en trygghet med sitt eget spel och sin egen kompetens. Sedan åker han ut snabbt i både Rennes och Budapest efter det.
  Tycker mig inte liksom se någon jämnhet eller kan AO ha gett en liten reaktion? Har alltid trott han ska kunna kliva in på topp 100 åtminstone men verkar som det går dalar mellan hans framgångar nu med Söderling också. Just det som får mig att tvivla på om han någonsin kommer etablera sig som en stabil topp 100 spelare. Eller så är jag enbart deppad efter hans torsk idag, men trodde han skulle visa upp ett stabilare spel efter AO än vad han gjort. Det som oroar mig att det kanske inte blivit så värst mycket förändring utan att det är mer maxprestationer då det gått vägen mer än en bra grund som banat väg dvs.
  Bara hålla tummarna och se hur det ser ut framöver. Söderling kanske inte heller var med under Rennes och Budapest. Verkar som det. Utveckling ser ju dessutom olika ut spelare till spelare med i och för sig.

  • Såg hans match mot Milojevic. Två setbollar vid 5-3 i egen serve. Borde ha kunnat knyta ihop säcken där. Det kändes kontrollerat fram till dess. Det kändes också att Ymer var bättre på alla fronter. Tycker hans serve har blivit så mycket bättre än förra året under samma period men han verkar ofta bli ”överraskad” när motståndaren får in en retur på hans första servar. Oftast blir det error från hans sida på det eller övertaget går till motståndaren och han hamnar längre bak i baslinjen i försvarsläge. När han tappade sin serve började han missa lite mer och spelade mindre aggressivt efter det. Väldigt synd. Ymers repertoar var större än Milojevic enligt mitt tycke. Jag hoppas och tror att han når topp 100 iår så länge han är skadefri och jobbar med Söderling.

 9. 2 viktiga frågor efter detta FC play-off.

  1. Varför spelade inte Johanna?
  2. Varför spelade inte Rebecca dubbeln mot Kroatien?

  Tråkigt att det inte längre finns någon som ifrågasätter vad som händer i svensk tennis.
  Arnesen är mer saknad än någonsin.

 10. Intervju med tränaren hade varit intressant.

  Tror inte att slutresultatet hade blivit annorlunda med Johanna iofs. Vi hade vunnit gruppen, men mött UK. Konta och Watson hade nog varit för bra, fast man vet ju inte. Men man kan ju i alla fall försöka ha de bästa möjliga förutsättningarna.

  Vi får se om herrlandslaget tar med sig Ymers till matchen mot Portugal =D

 11. Mikael Ymer klarar första kvalmatchen i Cherbourg, Frankrike. Möter Aslan Karatsev i kvalfinal, varit länge inom topp 200 men nyligen ramlat ut för skada tror jag så intressant möte. Han slog ut Janvier ganska enkelt idag. Om Ymer skulle kvala in är det inget motstånd som känns för svårt för honom.

 12. Mycket tung start för svenskarna i år.
  Desto bättre går det för Finland.
  Harri Heliovaara vann en future i Storbritanien.Det var hans andra final i år.
  Lägg till jättetalangerna Emil Rusuuvuori(vann junior Masters) och Otto Virtanen 16 år och redan topp 70 i världen.
  De har även nordens bästa damjunior Oana Orphana.
  Ser mycket ljust ut för Finland.
  Även Danmark med Clara Tauson och Holger Rune ser det ljust ut för.
  Svenskarna en bra bit efter just nu på juniorsidan.

  • ”De har även nordens bästa damjunior Oana Orphana.”

   Högst rankad, men Hennemann tappade bara fem gem mot henne under EM. Jag tycker Tauson känns vassare, ett år yngre än både Hennemann och Oorpana och har även gjort rätt bra resultat på ITF redan.

   Tror ändå Hennemann kan ha störst potential i slutändan. Vi får se sen när hon börjar spela på de högre nivåerna mer, verkar satsa på att ta hem 60-poängare (G4-vinster) till framtida rankningen.

 13. ”Hur hon stod sig mot seniorer för ett eller två år sedan säger inget om hur det ser ut idag eller om en månad”

  Inte för att älta men flera av resultaten var inom tre månader så det är väl ganska pålitligt. Hade Lister varit fräsch så hade hon haft chans för det är ingen övermäktig motståndare, men visst om hon var helt slutkörd så går det ju inte. Hade hellre sett Björklund i den matchen istället för JCA i så fall.

  Ang. Lister vs JCA så menar jag på aktuell form. JCA har haft en nedåtgående kurva allt sedan hon vann en svensk turnering i oktober, medan Lister har vunnit och spelat jämnt mot flera ”högt” rankade spelare på sistone. Kan JCA slå Chirico, Osaka, Zaja, Lukas etc? Har svårt att se det då hon spelar mest i Egypten. Sen att de är jämna mot varandra beror nog på att de kan varandras spel så bra, internationellt känns Lister klart bättre.

  Mer förunderligt är varför Peterson ställdes över i dubbeln mot Kroatien, hon kan ju knappast ha varit trött efter en enkel seger i singeln och så jämnt som det var med JCA i dubbeln så tror jag de förlorade allt på det beslutet. Men som sagt, de hade inte slagit UK ändå.

  Ska de ha chans att gå upp så måste antingen Larsson ställa upp eller Celik komma tillbaka, annars får vi vänta några år.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här