Vecka 6 | Fokus på Fed Cup

21

Efter Davis Cup väntar Fed Cup och för svensk del går gruppspelet i Polen med start på onsdag. Det är en lång och snårig väg för att ta sig vidare uppåt i divisionerna.

2020 går OS i Tokyo och för alla som vill deltaga där gäller att ha deltagit i två Fed Cup sedan OS 2016. Därför får man förmoda att de som är nominerade i respektive lag verkligen kommer till spel.

Sveriges lag: Rebecca Peterson, Johanna Larsson, Mirjam Björklund, Cornelia Lister och Caijsa Hennemann. Kapten: Mattias Arvidsson.

Sverige möter Ukraina, Bulgarien och Estland. Vinnaren i gruppen möter den andra ettan från gruppen i polska Zielona Gora. Det blir förmodligen Ryssland. Danmark i den gruppen har fått återbud från Caroline Wozniacki. Vinnaren mellan gruppettorna får spela kval till World Group II. Svårt värre!

Ukraina hade normalt sett varit megafavorit i Sveriges grupp, men skakas av interna stridigheter om ersättningar till spelarna och därför har Elina Svitolina [7] och Dayana Yastremska [47] toppat av. Ukraina kommer ändå med två topp 100-spelare i Lesya Tsurenko och Kateryna Kozlova samt Martha Kostyuk och dubbelspelaren Nadia Kichenok.

Bulgarien har ett jämnt lag utan toppar. Viktoriya Tomova är bäst rankad, 157.

Estland har Anett Kontaveit, men det är tunt bakom i frånvaron av Kaia Kanepi.

Veckan i övrigt

M15 Antalya, Turkiet
Med Dragos Madaras, som var i kvartsfinal föregående vecka i M15 Palmanova.

M15 Claremont, USA
Simon Freund med efter kvalfinalseger över Lucas Renard.

W15 Sharm El Sheikh, Egypten
Med Linnea Malmqvist. Kajsa Rinaldo Persson med efter kvalspel.

W15 Antalya, Turkiet
Fanny Östlund vidare efter kval.

Föregående artikelEtt av fyra svenska lag vidare i Lag-EM
Nästa artikelSverige mot Israel i Davis Cup

21 KOMMENTARER

 1. Simon Freund och Lucas Renard kan mötas i kvalfinal i USAs M25 Future. Niklas Johansson är bäst rankad i Tyska M15 futurens kval. Fanny Östlund är femteseedad i sin årsdebut i W15 kval i Turkiet. Förhoppningsvis kan man slippa lika stora regnproblem den här veckan. I Egyptens W15 gör Kajsa Rinaldo-Persson årsdebut som tredjeseedad.

  André Göransson spelar dubbel i Chennais challenger. Tillsammans med Heliovaara är han fjärdeseedad så sannolikt en god möjlighet att plocka värdefulla poäng.

  Såvitt jag kan se är det de fem svenska bidragen till ITF kvalen den här veckan. Elias Ymer avstod för övrigt Cordoba där han hade fått spela kvalet så verkar inte vara någon som spelar ATP eller Challengers på singelsidan den här veckan.

 2. Intressanta nyheter om Ukraina, det ger ju klart bättre möjligheter utan Svitolina. Undrar dessutom hur villiga de är att kriga för sitt land när de bråkar med förbundet. Synd att inte den matchen går sist istället för först då det känns som gruppfinalen.

 3. Bra start på året för Kajsa Rinaldo Persson. Först som sig bör enkel väg igenom kvalet och sen seger mot en spelare som ligger nära topp 100 på ITF rankingen och som varit stabil i semi (3 stycken på rankingen) och kvart (ytterligare 9 i rankingen) i W15 turneringar. Var väl främst de klara segersiffrorna och inte vinsten i sig som känns lovande. Även Linnea Malmqvist tog sig vidare med klara siffror men det ska man förvänta sig också när motståndaren senaste året bara tagit sig förbi första ronden i W15 åtta gånger på 23 försök och då torskat i andra ronden. Rinaldo Persson har fått en riktigt jobbig andra rond där hon möter Simona Waltert som var rankad 8:a ifjol som junior och kanske än mer relevant i senaste turneringarna vunnit två och förlorat i final i W15 tävlingar i Egypten. Tycker trots detta att Kajsa bör ha en god segerchans. Linneas motståndare har endast vid 4 av 10 tillfällen tagit sig förbi första ronden i W15 förut så bör vinna rätt bekvämt även om motståndaren är relativt ung (19 år).

  Även Madaras vann idag och närmast väntar Jose Pereira som nött på futuretouren länge utan att nå bättre än 670. En match som Madaras bör vinna trots att motståndaren är seedad och i runt hälften av sina Futures senaste året nått minst kvarten. Torskat bl.a. mot Simon Freund på sistone.

  Fanny Östlunds match verkar ha brutits för dagen. Vann i alla fall första set så de fyra singelspelarna i futures idag har gjort det bra.

   • 12 bollar på två set. Jag tänkte att tajmingen var dålig efter att ha vunnit med 7-0 i tiebreak, då vill man ju fortsätta egentligen. Men man kan fråga sig vad som hände därefter.

 4. Simon wasted a win here i think
  and Chahoud, nice south america tour for him, but i still think Top60 Juniors is overrated right now, Top100 yess but more?

 5. Dragan Madaras och Linnea Malmqvist tog sig till kvartsfinal men förlorade den idag så det blev bästa resultatet den här veckan i singel från svensk sida på ITF nivå. Som Gustaf nämnt så är Freund kvar i dubbel i USA och det är enda svenska bidraget som är kvar den här veckan.

 6. Calle Söderlund slog Borna Gojo (ATP 323) i collegetennisen. Han har öppnat collegesäsongen 7-0 i singel och hans lag Virginia spelar nationella inomhusmästerskapen nästa helg.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här