Vecka 7 | Många svenskar på plats i Sharm El Sheikh

Första turneringen efter Davis Cup för Elias Ymer blev kvalet till ATP-turneringen i Buenos Aires. Faktum är att han i sista stund fick en plats i huvudturneringen i New York, men för sent.

Svaren vi aldrig fick från Bogota hur det var med formen, förutom hur den höga höjden var att spela på, kanske vi får via kvalresultaten. Det som såg darrigt och osäkert ut i DC-matcherna verkar ha hängt med till Argentina. I första kvalomgången slog Ymer visserligen 462-rankade Ficovich, men med darr. Argentinaren som mest spelar futuretävlingar hade 2-0 i skiljeset, men Ymer vann tillslut med 7-5. I kvalfinalen mötte Ymer sedan 220-rankade Marcelo Arevalo från El Salvador och nu blev det förlust med 4-6 i skiljeset.

M15 Sharm El Sheikh, Egypten
Med Markus Eriksson, Linus Frost, Filip Bergevi och Karl Friberg ser alla ut att få plats i main draw.

M15 Tucson, USA
Simon Freund med via kval.

W15 Sharm El Sheikh, Egypten
Med Linnea Malmqvist samt Kajsa Rinaldo Persson som kom med via kval.

55 KOMMENTARER

 1. Yitbarek tappade 1-0 i set och 4-2 och torskade i supertiebreak medan Fanny och Kajsa bägge van sina första kvalmatcher. Kajsa spelar kvalfinalen idag medan Fanny gör det imorgon. Freund spelar i USA så har inte börjat sin kvalmatch ännu. Har fixat sig seedning och årets inledande turneringar kommer göra att han slipper våndas speciellt ofta över att få spela M15 turneringar. Den här veckan tog han sig in med ett nödrop.

  Än så länge är det besvärligt värre för spelare med dålig ranking att få spela. Blir intressant och se om det någon gång under året blir enkelt ta sig in i kvalturneringar med endast nationell ranking. En uppenbar risk att den nya rankingen som gör att runt 4000 spelare får ranking gör att man utestänger rätt skapliga spelare från touren. Har sett spelare som Christian Samuelsson, Marcus Månsson och Arvid Nordqvist i många acceptanslistor på slutet men med ranking som är för dålig för att få spela M15 kval i nuläget så rimligen har de inte ens chansat och åkt till någon turnering i hopp om vakant plats.

  Jag tycker man borde begränsa antalet Futureturneringar man får spela under t.ex. en tremånaders period eller liknande så att det inte går att nöta till sig en bra ranking genom kontinuerligt spelande. Med tanke på att även kvalturneringarna ger poäng så blir nog de som ligger på gränsen tvungen att spela väldigt mycket turneringar om de vill slippa åka ut ur systemet vilket inte kan vara ITFs tanke med nya rankingen. Varför inte max 6 turneringar på tre månader? Detta skulle öppna upp platser för spelare utan ranking och minska utgifterna för de som åker runt och jagar poäng i Futures.

  • Begränsa antalet Futureturneringar man får spela? Ja, det är ju en lösning. En annan lösning som jag har nämnt i andra sammanhang är att utöka antalet tävlingar. I Sverige t.ex, Istället för att driva vidare Sommar/Vintertouren så spelar man 15Futures, detta utökar möjligheterna för lägre rankade spelare att ta ITF-poäng drastiskt.

 2. Jag tycker det nya rankningssystemet verkar kasst. Spelare som Lister och Yudanov kommer ju inte ens in i kvalen till 25k. Då har de, som många andra, bara ett alternativ, att gå ner och slösa en eller två månader på att få upp sin ITF-rankning. Man kan fråga sig hur det hjälper spelarna att spela i en omgivning där kvaliteten är sämre?

  De stora vinnarna med det här systemet är de som redan hade rankningen för att spela 25:or regelbundet. De behöver bara fortsätta som förut och plocka några poäng här och var. De stora förlorarna är de som låg 100-200 platser för lågt. Ska de börja fundera på att åka till Indien/Afrika etc och försöka ta poäng där?

  • Den stora nackdelen är att det kan bli överdrivet svårt att ens få spela turneringar om du inte redan är inne i touren och är du inne i touren så lär du inte våga ta uppehåll för risken att du åker ut och inte får spela något på ett halvår. Tror på ny turneringssystemet men man måste göra begränsningar i antalet tävlingar man kan nöta så att det blir mer rättvist på gränsen till att komma in alternativ skapa nationella tourer eller ta in spelare på nationell ranking, vilket var det jag förväntade mig när jag först läste om den nya touren först. Trodde ITF tog fram nya touren för att underlätta för de i botten men nu gör man som sagt det svårare för de som för bra för att inte ens få spela kval för att de inte lyckats plocka det begränsade antal poäng som krävs för det och dyrt för de som är på gränsen till för dålig för att ens spela touren då de genom att mata turneringar kan få de poäng som krävs för att fortsätta nöta kval.

   Hoppas ITF tänker om på liknande sätt som jag föreslår.

 3. En annan fundering gällande dansk tennis. Vissa påstår ju att den är väldigt stark och visst de har en väldigt hög topp i Wozniacki och i framtiden förmodligen Tauson.

  Men faktum är att de saknar bredd. Det blev väldigt kännbart för dem när Wozniacki inte var med i Fed Cup. De vann inte en match och åkte ner en division. Sverige som lag är bättre just nu, bäst i norden (på damsidan).

 4. Finns knappt några turneringar mellan WTA international och W25. Inte undra på det krävs bättre än Topp 400 för att ens eventuellt komma in i kvalet på en W25. Tittar man på M25 så kommer exempelvis Markus Eriksson med en ranking på runt 420 nu in på Main Draw i en M25. Herrarna har ju ett gäng ATP challenger turneringar att välja på som ligger mellan ATP250 och M25 medan damerna har en eller oftast ingen. Herrarnas entry list i en ATP challenger ser ut som
  damernas W25 med avseende på rankingen. Till andra kvartalet kommer det flera damturneringar i mellanskiktet och blir en annan förutsättning för damerna. ITF och WTA borde ha bättre planering i turneringsschema också om nya rankingssystemet ska fungera.

 5. Ymer lost a qualies and would ve become a main draw alternate at new York..
  okay i think he preferred clay court instead of HC but in fact ymer gets worse at clay every year…

  • I think it is combination of clay and logistic matter. He is doing South America tour. Davis Cup in Colombia, quali in ATP250 in Buenos Aires, quali ATP500 in Rio de Janeiro and at last MD ATP250 in Sao Paolo. Then probably he Will Go to Indian wells for quali.

 6. Djupt orolig för svensk herrtennis och svensk juniortennis, damerna klarar sig ett tag. Ymers förväntade genombrott hackar och är inte garanterat. I pipeline i övrigt finns knappast någon med ATP-potential. Eriksson? Frost? Bergevi? Friberg? Tveksamt! P16 tillskrivs stora förväntningar men då krävs att vi redan nu i år ser lite framgångsr på ITF-nivå och gärna också på sommartouren. 2019 kommer att säga mycket om framtiden. Tar inte Ymer dä steget in på topp 100 i år gör han kanske aldrig det!?

 7. Innan 03 kommer fram så har några 01or som kan bli något. Gustav Ström spelar alla junior slams och kör hårt på Gtg.

  JHL gör bra ifrån sig på Sverigetouren med vinster över bl.a. Jeppe Holm, Robin Tour och Linus Frost. Men spelar sällan ITF så ingen ranking.

 8. – Simon Freund kvalar in i Tucson men ställs i huvudomgången mot andraseedad
  – hade hoppats på något av eller båda dubbelparen i Sharm el Sheikh, men förlust i första omg
  – Siljeström med i dubbeln i challengern i Cherbourg med god semifinalchans
  – fyra+två intressanta svenska singelmatcher i Sharm el Sheikh i dag

 9. Lite oväntat svårt för KRP mot Sacco, men vidare till slut. 9-3 i dubbelfel, 16-7 i breakbollar. Ivanova känns slagbar och 1-seedade är borta.

  I Köpenhamns kvartsfinal ställs nu (tyvärr) Petrovic och Milicevic mot varandra i ett intressant möte. Nästa vecka är det Finland/Norge, sedan Norge, och därpå två turneringar i Sverige. Så chans att hämta många poäng och klättra på rankningen för våra juniorer.

  • Ja det är roligt med många tävlingar den närmsta tiden, är övertygad om att en del svenskar kommer göra bra resultat. Abboud till exempel framme i semi efter slagit två seedade i Danmark nu.
   Milicevic slog Petrovic också, väldigt intressant spelare. Har liksom 2.5 år kvar på juniortouren. Kan få möta seedad ungerska i nästa som verkar gått lite svängiga matcher innan, så bra chans där också om det nu blir det moståndet.

   • Olle Wallin menar du i semi Joel.

    Milicevic vann singeln och Petrovic/Mezan tog revanch i dubbeln. De har chans att vinna sin andra raka G4-dubbel nu.

    Om Milicevic tar sig till final blir det ju returmöte mot Toth eller Viller Möller (hon slog nämligen båda två i januari). Toth har vunnit allt sedan förlusten mot Milicevic och är ju topp 100 nu.

    • Jo han också, men stod fel på ITF:s sida, stod att Abboud var i semi i main draw, men såg sedan att itanlienaren stod som segrare i “order to play” 😀

     Ja skulle vara intressant att få möta henne igen. Känns som Toth är lite favorit mot Viller Möller. Nästa vecka är Klara finalseedad med Hietaranta i Finland också.

     • Aha, då förstår jag.

      För Klara så var Viller Möller en svårare motståndare, danskan har ju också varit runt topp 100. Toth är även i final i dubbel, kanske sliter på henne. Två svåra spelare i alla fall. Men först ska semin klaras av.

      Precis som Hennemann gjorde förra året så börjar MIlicevic växa ur G4. Skulle hon nu teoretiskt lyckas vinna tre av dessa fyra hon på pappret är anmäld till så kan hon ju inte få fler poäng från singeln i G4. Nu efter Danmark så ska det till att hon går till final för att ens ta fler poäng. Så det är dags att spela på högre nivå efter de här tävlingarna.

  • KRP lost 0 & 0

   all swedes are out today in Sharm-El-Sheikh
   Friberg retired, but there were 3 retirements today, is there sth with the Food and health Situation out there?

   • Swexit i Egypten. Ja, något verkar ha hänt med spelarna, även igår var det någon/några som gav upp. Frost gör en bra match trots förlust, kan möjligen Lakat gå långt?

 10. Tittar pa Listers semi. Star 4-4 i forsta set nu. Lister bast pa plan, manga ess och rena ‘winners’. Tyvar spelar hon med en tjej utan dubbelrakning (dock bra i singel), och mot ett samspelt högt rankat par sa det kan bli tufft med Lister ar riktigt bra

  • Yes, she is a brilliant player (especially on grass where she won a few WTA main draw matches last year) but she rarely if ever plays doubles anymore and based on what I saw from their Q-final you could tell. She’s got a great serve and groundstrokes and some good volleying as well, but often found herself in the wrong place at the wrong time, and her ball placement was a bit off. I think it’s just a matter of being out of doubles practice. But they managed to win – so onwards and upwards :o)

 11. En seger denna vecka borde ta Lister tillbaka in på topp 100 i dubbel vilket skulle vara kul. Tror dessutom att det inte är så stor skillnad på hennes dubbelkapacitet och en del spelare som ligger 50-60 på dubbelrankingen. Och den rankingen kan ge GS och WTA-spel.

 12. Det pågår en namninsamling för att få ITF att göra en eller flera ändringar. Det är nu som effekterna och bieffekterna av regeländringarna märks på allvar. Men målet för ITF har väl ändå varit klart uttalat, att få bort spelare som harvar runt utan att få ekonomin att gå ihop?

  Utbudet av tävlingar är magert och inte blir det bättre i mars och april. Knappt heller i maj när det borde vara gott om tävlingar i Europa på grus. I tex Europa så är det oftast en M25, ibland två, per vecka. Så inte kommer förutsättningarna för att komma in i turneringarna nämnvärt ändras?

  Så för svensk herrtennis ser det nattsvart ut, om inte majoriteten nöjer sig med att resa runt och spela M15-turneringar med ytterst små förutsättningar att ta sig uppåt i systemet.

  För vad krävs för det? Jo, ATP-ranking lär krävas för att spela M25:or även i fortsättningen. Och några ATP-poäng kommer inte bli aktuella eftersom svenskarna inte är i närheten av att få tävla i de ATP-poänggivande turneringar som finns. Det går inte ens hoppas på en gratischans och ett wc till någon challenger på hemmaplan längre.

  Alternativet är att bli topp 100 på ITF-rankingen. För att nå dit krävs minst 3-4 finaler/titlar under ett år i M15:or. Hur många har den kapaciteten?

  En av flera bieffekter är att det blir väldigt svårt för en rad kategorier spelare att närmaste åren ta sig in i systemet. Det är lättare att hänga kvar, ett tag i alla fall, om man redan är inne. Men som sagt, det är väl en del av planen? Det är de som har kapaciteten att vinna titlar och göra resultat över tid som ska in i systemet? De steg och nivåskillnader som var mer osynliga förut har du blivit kristallklara. Att nå ett par kvartsfinaler i 15-tävlingar, ibland i mycket svag konkurrens, och få en hyfsad ranking som var fallet fram tills 2018 går inte längre.

  • Jag tycker min idé vore precis enligt det ITF önskar sig. Gör man begränsningar i hur många ITF turneringar man får spela så minskar kostnaderna för spelarna, med naturligtvis som bieffekt att de får färre möjligheter att putsa sin ranking, men med max 6 turneringar eller liknande under 3 månaders period kan de ändå spela hela 24 (!) turneringar under ett år och då ska inte otur i lottning och tillfälliga formsvackor ställa till det rejält. Är man bra så räcker det med 4-5 finaler för att få spela i challengers och få bättre ranking och det ska man rimligen kunna begära för att få ta steget upp en nivå på 24 veckor. Omar Salman som ligger på plats hundra har t.ex. endast fem semifinalplatser (därav en seger och två finalförluster) trots “bra” ranking.

   Huvudproblemet som jag ser är att för få spelare ens får chansen just nu att kvala till M15 turneringar och få sin chans att komma in på touren.

   Jag ser för övrigt inte problemet med att spelare inte får ATP ranking som något större. Är man tillräckligt bra för att förtjäna en topp 500 plats på ATP rankingen så är det inte mycket begärt att plocka hem de poäng som krävs. För att få spela challenger så räckte det i början av året med kanske lite väl en topp 50 ranking för att spela main draw och för M25 nästa vecka så kan man rentav komma in i kvalet med topp 300 på ITF rankingen. För att få spela challenger tidigare år har kravet varit bra mycket högre då bara resultat på M15 nivå då sällan hade räckt för topp 250 som jag vill ha det till att i regel var cutten. Givetvis var det betydligt enklare få plats i challengerkval som ibland endast behövde ranking men det var få med en usel ranking som kvalade sig in den vägen då.

   Har man för övrigt inte kapaciteten att regelbundet minst ta sig till semifinal i M15 så räcker man heller inte till i Challengers. Jag har följt challengers noga den här säsongen och man märker att spelare med tunna meriter har det väldigt jobbigt och 3-4 titlar på Futuretouren räcker inte för att hålla nivån. Och de som har det får chansen och kan växa in i konkurrensen. Har man sämre meriter så blir det än svårare att verkligen hävda sig skulle jag vilja påstå.

   Nej, det stora problemet jag ser är att spelare utestängs från att göra försök att kvala sig in i M15 och börja klivet mot en toppranking. T.ex. Erik Ahren Moonga har gjort några rätt ok resultat i början av året men nu kommer han inte längre ens in i kvalen och måste pga låg ranking vänta tills hans ranking ger han en lucka till spel i något lite avsides land som TUrkiet, Tunisien eller Egypten. Han borde få spela åtminstone tre kval i kvartalet men nu lär det bli svårt om han inte tar dyra resor och kanske rentav med risk att ändå inte få spela. Där måste ITF tänka om och ge spelare möjligheten att åtminstone sporadiskt få spela kval. Och jag har som sagt ett rimligt förslag för att kunna göra det möjligt.

  • “Utbudet av tävlingar är magert och inte blir det bättre i mars och april. Knappt heller i maj när det borde vara gott om tävlingar i Europa på grus.” Förstår inte vad du menar Henrik. Jag gjorde en sammanmställning Februari-Maj: Februari 6,25 tävlingar/vecka, Mars 9,8 tävlingar/vecka, April 9,25 tävlingar/vecka, Maj 11,4 tävlingar/vecka. Alltså en stor ökning i antalet tävlingar fr.o.m Mars.

   • Jag syftar på M25-tävlingar. Första veckan i maj i Bosnien, Kina och USA. 13-19 maj Bosnien, Kina, Italien. Först 20-26 maj fyra tävlingar: Tjeckien, Spanien, Italien, Uzbekistan.

    Så hur lägger en spelare upp planeringen då, med en hyfsad ATP- och ITF-ranking, där man är på gränsen att komma in? Med en rimlig budget för resor?

    • Visst, antalet M25:or och challengers borde utökas, framförallt challengers eftersom fr.o.m nästa år kan man bara ta ATP-poäng där. Som det ser ut nu måste man vara beredd att nöta M15 för att få en bra ITF-ranking och fr.o.m mars minskar konkurrensen på dessa. Konkurrensen på M25:orna minskar också fr.o.m april eftersom antalet challengers då ökar.

     • Vi tänker nog annorlunda här. Fortfarande är det bara fem platser M25 som är reserverade för de med bäst ITF-ranking. Lär nog även i sommar krävas runt 500 ITF-poäng för att vara säker på att komma in.

      Det motsvarar fem 15-titlar, eller minst 8 finaler på ett år! Du kommer ju absolut ingenstans med ett gäng kvartsfinaler (12 poäng) eller ens semifinaler (30 poäng) om du ska upp till nästa nivå och ta plats via ITF-rankingen i bättre än M15. Utslagningen kommer med tiden att bli enorm när det går upp för fler vad som krävs för att lämna den absolut lägsta nivån.

      För att förtydliga: skillnaden mellan att vara finalist i en M15 eller kvartsfinalist för det mesta är enorm. Det är inte bara att harva runt i dessa tävlingar. Vinner du inte ett par tävlingar om året kommer du aldrig att nå nästa nivå.

 13. Ett inbyggt fel som jag ser det är att man måste lyckas ‘direkt’ när man får chansen på ATP/WTA nivå. Tänker på Bjorklund och Cabaj Awad tex. De samlar ihop ITF poäng/ranking for att få spela W25 och få chans på WTA poäng. Lyckas de inte på 3-4 turneringar så har de under tiden formodligen tappat på ITF rankingen så att de inte kommer in i fler W25k på et tag, och måste då ner på W15k nivå igen och jaga poäng i ett par månader. Det är ganska brutalt.

  Ett annat problem är såklart där Lister hamnat. For att få ihop tallräckligt med ITF poäng, så måste hon spela typ 8-10 W15k turneringar och gora det bra (semi eller bättre, helst vinst). Men W15k är värdelost for henne i dubbel, där hon behover spela W60-100k eller helst WTA. Men på dom turneringarna kommer hon inte in i singel… Så hur lagger man då upp ett schema? Hon får hoppas på att komma in i ett svagt kval på någon storre ITF eller på WTA och sen vinna några matcher, men det är väldigt chansartat…

 14. Ja nattsvart för svensk herrtenis.
  Manafonov som utklassade Bergevi igår var chanslös idag.
  Käkat fick bara 4 game mot Kopriva….

 15. Milicevic finals vs Toth now (Klara won 2& 0 , Toth won 7:6 in 3rd)
  i think Klaras itf ranking is too low right now..she has won 2 or 3 grade 4s and is still out of Top200….

  Siljeström straight out…

  • Imponerande siffror att vinna med, när man betänker att ungerskan slog Sara Dahlström med 2-1. Det här är ju den förväntade finalen mellan ettan och tvåan, hoppas hon kan ta det.

   “i think Klaras itf ranking is too low right now..she has won 2 or 3 grade 4s and is still out of Top200”

   Det beror nog på att hon inte har några dubbelpoäng att tala om. Jämför du med ungerskan t.ex. så är det 68 mot 264. Men hon är ju inne i topp 200 efter detta.

    • Ja, bara nya tag, Hon är med och gör resultat mot bra motsåtnd som i Bromma, Malmö och lag EM mot Holland.
     Det är ett styrkebesked efter att inte ha tävlat under höstsäsong på touren. Hade visst byggt upp det fysiska en hel del om jag inte läste fel i någon artikel.

 16. Wallin fick bara 2 game mot vanshellboim.
  Varför ställer han upp här?
  Har vunnit en M15 i år.
  Tappat 14 game på 6 matcher,,,

  • Klart han ska ställa upp! Semifinal i alla fall. Fattar inte hur ni tänker.
   Svensk tennis lär ju inte utvecklas om man inte vågar tävla.

   Tänk om tänk rätt

 17. Där förlorade lister och lottner. Tycker inte dom matchar med varandra. Styrkebesked att dom gick till semi trots allt. Lister har en jättebra serve och forehand… Motsatta är hennes backhand. Kan hon förbättra den så ser det intressant ut.

 18. Lister måste uppsöka elljusspåret och köra förflyttningsövningar om hon skall spela singel.

  Alternativet är att lära sig smasha, gnugga volley och bsra spela dubbel

 19. Sell som slog Freund i en jämn match i första omgången här tagit sig enkelt till final i Usa.
  Freund är väl den enda herrspelare på ITFTouren som stuckit ut lite i år.
  Är femte bäste svensk i år.

 20. Lite humor på tennis.se i artikeln ”Tung förlust för P16-landslaget”.
  Bild på två spelare som tittar i sina mobiler medan coachen försöker förmedla något till spelare nummer tre.
  Längre ner i artikeln kan man läsa:
  ”…Rickard Billing och avslutar:
  – Trots besvikelsen så här efteråt så är jag stolt över laget och dagens insatser. Alla stöttade varandra på bästa sätt. ”
  Är säkert en generationsfråga men jag tycker att man skall försöka pusha med lite glada tillrop emellanåt (vilket de säkert gjorde också men inte på bilden) 😅😅🎾🎾📱📱

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler artiklar

Vecka 29 | Så blev lottningen till Swedish Open

Mikael Ymer har en bra chans att gå vidare i Swedish Open, medan Elias Ymer lär få det svårare.

Junior fick wild card till kvalet i Båstad

John Hallquist Lithen får chansen.

117-rankade Doi vann första WTA125-tävlingen i Båstad

Är WTA125 rätt nivå för Båstad?

Svensk tennis behöver WTA-tävling i Båstad

Första dagens spel är över i Båstad. Hur en WTA125-tävling sedan ska summeras är en senare fråga, men nog är det viktigt för våra...