Vecka 8: Lister möter Larsson i Budapest

16

Det är dubbelt svensk i WTA-turneringen i Budapest och redan måndag kväll möts Cornelia Lister och Johanna Larsson i en dubbelmatch.

Larsson i team med Kirsten Flipkens är förstaseedade och Lister spelar med ryskan Yana Sizikova.

» WTA Budapest – dubbelturneringen

I singel fick Larsson oseedat motstånd, men Kristyna Pliskova inomhus lär bli en väldigt svår uppgift ändå. Larsson slog Pliskova i Hobart förra året. På årsrankingen är annars 84-rankade Larsson på plats 131 och i behov av poäng.

» WTA Budapest – singelturneringen 

Daniel Appelgren klarade kvalet i Turkiet och lottades mot Moritz Thiem, lillebror (född 1999) till Dominic. Linus Frost, Christian Samuelsson och Dragos Madaras är också på plats men får nöja sig med spel i dubbelturneringen.

» $15,000 Antalya

Marina Yudanov och Rebecca Ehn fick plats i 15000-dollarsturnering i Tunisien och Molly Helgesson spelar på Mallorca.

$15,000 Hammamet | $15,000 Palmanova

I dubbel spelar Robert Lindstedt/Franko Skugor ATP Delray Beach. Andreas Siljeström challengern i japanska Kyoto tillsammans med Peng.

De yngre spelarna hade gott om turneringar att välja mellan. Det är bland annat spel i Danmark, Norge, Finland och Litauen med svenskt intresse.

» Siauliai Open 2018 G2
» ITF Oslo Open G4
» ALK Open 2018 G4
»  ITF Roskilde 2018 G5

Fler lottningar dyker upp senare!

Föregående artikelVecka 7: Mikael Ymer i challengern i Cherbourg
Nästa artikelFörsta ITF-titeln för Radenkovic

16 KOMMENTARER

 1. Det går fortsatt tungt för Svenskarna.
  Björklund fick bara 4 game mot nr 1217 idag.
  Tror det kan bli svårt för Björklund i år.
  Verkar överhuvudtaget svårt för de flesta att ens klara kvalet just nu.
  Ser ni någon som kan överraska i år som tex Mridha förra året?

  • Nej, 2018 kommer att bli tufft. Förhoppingsvis kan någon kliva fram, vem vet? Det krävdes tex en ranking på 676 för att komma in i futuretävlingen i Antalya. Det är alltid tufft tidigt på året visserligen. Cut off ligger lågt och det är inte många som klarar kraven.

 2. ”Björklund fick bara 4 game mot nr 1217 idag.”

  Dock mest för att Bolton inte har spelat mycket än, hon var 22:a på juniorrankingen i slutet av januari så det är ingen dålig spelare. Jag visste Björklund skulle få det svårt, trodde det skulle bli jämnare dock.

  Jag tycker det är anmärkningsvärt att vi är i mars snart och typ hälften av de tio bäst rankade damerna har inte spelat ännu. Kajsa Rinaldo Persson, Östlund, Allgurin, Njuki har ännu inte spelat. Cabaj Awad debuterade i veckan. Björklund har väl gjort två tävlingar nu då. De enda som spelar är de längst upp.

  Därför roligare med juniorerna just nu, där vinner de i alla fall nån match i första omgången…

 3. Svensk tennis hoppas och drömmer. Kanske tar Elias Ymer steget in över 100-tröskeln och förlöser allt o alla?
  Annars låter det fortsatt positivt från juniorhåll och det ”satsas” lite varstans. Men svenska spelare på ATP & WTA-nivå är det fortsatt ont om. Varför?
  Det har låtit positivt i många år nu och många anses göra ett bra jobb. Förbundet gör vad de kan men vad är det man missar eller inte ser!?
  De stora resultaten uteblir!
  Dags att verkligen lägga prestigen åt sidan och korten på bordet.
  Svaret finns i svensk tennis DNA!?

  • ”Förbundet gör vad de kan men vad är det man missar eller inte ser!??”

   Man måste ha tålamod och vänta på att satsningen växer upp. Så är det bara. Det är bara 2,5 år sedan Mikael Ymer var bland de bästa på juniorrankingen, steget över till ATP tar tid för del flesta. Jag tycker det är bra att han slår topp 200-spelare när han är 19, gäller bara att fortsätta utvecklas.

   Sen är det otur med skador på Peterson och Celik t.ex., annars hade de spelat WTA på riktigt nu förmodligen. Hjälper inte heller att två av de tre junorerna som var topp 100 ur årgång -98 väljer college.

   Bredden på juniorsidan som finns nu minns jag inte att vi hade förut. Davis Cup och Fed Cup ser det bättre ut för nu också än för ett tag sedan när vi inte hade några Ymers eller Peterson. Men det är babysteps som gäller, det tar tid att växa upp en ny tennisgeneration.

  • Bra nummer av Tennismagasinet som tar upp ämnet i en rad intervjuer. Jag fastnar mest för Calle Hageskog och de fyra t:na, kanske för att det är OS-tider och Norge som dominerar? Goda faciliteter, tränarutbildning, medel och att beslut tas utifrån fakta och forskning, inte genom att gå på känsla och tro. Check på samtliga när det gäller norsk vinteridrott. Kan svensk tennis kryssa för samtliga fyra t:n idag?

   Vidare pratar Hageskog i intervjun om att inte leta efter talanger, utan låta talangerna komma till dig. Jag tror vi finner en stor del av tillbakagången här. De största talangerna kanske inte ens hittar fram till sporten eller slutar i förtid, likaså de mest engagerade tränarna, som kanske söker sig till andra idrotter istället?

   Då kommer vi in på vad eventuellt svenska topp 100-spelare skulle kunna betyda för svensk tennis. Mindre än vad vi tror? Och vad händer, som nu varit fallet väldigt länge, att vi inte har några toppspelare? Hur skapar vi då ett tennisintresse? För förr eller senare kommer vi tillbaka till de fyra t:na.

   Jag är inte säker på att det intensiva tävlandet utomlands som vi ser nu bland juniorerna kommer att leda till stora svenska framgångar i framtiden. Majoriteten har inte förutsättningar att lyckas utan deras satsningar styrs av andra faktorer, tex föräldrarnas intresse. Några kommer kanske att bli bra som seniorer, men kvantitet idag blir inte automatiskt kvalitet om några år.

   • ”Då kommer vi in på vad eventuellt svenska topp 100-spelare skulle kunna betyda för svensk tennis. Mindre än vad vi tror? Och vad händer, som nu varit fallet väldigt länge, att vi inte har några toppspelare? Hur skapar vi då ett tennisintresse?”

    Det här är väldigt svårt att veta. Vår senaste toppspelare var Söderling, han var bra redan 2007. 11 år sedan, säg att man börjar när man är tre, fyra… är det 14/15-åringarna, dvs årgång 2003 som har sporrats av honom? Eller är det långsökt? Det är omöjligt att veta hur mycket inflytande svenska toppspelare har, men jag vet att Hennemans största idol inte är Johanna Larsson, utan Serena Williams. Är man riktigt intresserad och har drivet så hittar man andra idoler som går på TV, och det är oftast de som blir bäst, snarare än de man behöver locka till sporten.

    Om inhemska tennisspelare skulle vara en stor faktor för att driva intresset, då tycker man ju att Schweiz borde ha en mängd toppspelare vid det här laget.

    Se på friidrotten, vi hade ett antal världsklassidrottare som tog OS-guld ett tag där med Carro, Holm, Kallur etc. Sedan slutade de och det kom inga efter under ett bra tag (även om det börjar ljusna nu). Är det för att våra träningsanläggningar blev sämre helt plötsligt? Eller helt enkelt för att talanger kommer och går oavsett?

    Att en bred och bra juniortrupp inte automatiskt garanterar några toppspelare i framtiden är självklart, precis som att Ryssland inte automatiskt får en världsetta bara för att de har mängder av bra juniorer, men matematiken är enkel – större urval = fler möjligheter. Det är enbart positivt med fler juniorer med hög rankning, och att tävla mycket och få mer erfarenhet kan aldrig vara negativt. De bra juniorerna är dessutom förebilder i sig.

 4. Kul att se att den lovande 2003-kullen tar för sig. Strömberg och Borg möts i semi i Danmarks G5 (tillsammans med Carl Gustafsson) och Måns Dahlberg i kvarten, utslagen av Borg. Milicevic i semi bland tjejerna (tillsammans med Radenkovic) och final i dubbel. Även svenska killar i dubbelfinal. Milicevic pluggar på distans numera för att få mer tid till att åka på tävlingar, blir fortsatt intressant att följa henne i år.

  Hennemann i kvarten i Litauens G2. Få se om hon kan skrälla, var nära att åka i första.

  Örnberg och Riveria var i semi i Norges G4 men åkte i tresetare. Sara Dahlström som jag har förhoppningar på hade otur med lottningen och fick Baszcak som spelade juniormasters med Hennemann i somras. Men var rätt nära att slå henne och fortfarande i semi i dubbel.

  I XL Bygg Open (TE) är Tilde Strömkvist i final och dubbeln är en helsvensk uppgörelse.

  Allt som allt en mycket bra juniorvecka. Om bara så här många kunde spela hela tiden.

  • Fick veta att Hennemann dessutom låg under med 1-4 i tredje set, 4-5 och 0-40 och räddade tre matchbollar för att vinna med 7-5. Polskan hon mötte är ändå van vid att spela Grade 1 och 2-turneringar och är bättre rankad.

   • Hmm, hur fick du reda på det? Har väntat på kommentarer från hennes blogg men.. =/

    Jag tror Hennemann gjorde en ”dålig” match egentligen, eftersom hon inte är van vid den här nivån och är nervös. Första set vann hon med 6-1, det kanske är mer hennes naturliga nivå. Bra gjort att vända dock, det har blivit några såna matcher nu att hon tar första set och sedan om hon tappar andra så blir det oftast att hon får en dålig start på tredje. Något hon måste jopbba på så att matcherna inte blir så svängiga. Tyvärr fick polskan revansch i dubbeln.

    Nu ska det väl väldigt mycket till för att hon ska vinna nästa match. Raducanu har 18-0 i matcher liksom… det plus att det är hennes första semi, blir nog övermäktigt. Hoppas hon inte blir utklassad bara så att det blir hyfsat jämnt.

    Samma med Milicevic i Danmark skulle jag tro, att hon var nervös i sin första semi. Annars borde hon nog ta den hon mötte. Men kul att Radenkovic slog förstaseedade och har nått sin första final. Strömberg också i final. Många som får rankingspoäng.

    Den här britten Wendelken som varit en svenskdödare på sistone är ju i semi i Litauen. Ganska bra med andra ord.

 5. Det är väl 15 år sen RS blev topp 100? Vad har vi sysslat med sen? Hetsat upp oss över juniorframgångar på tenniseurope el ITF G4-tävlingar? Juniorerna vinner knappt en match på en urvattnad vintertour – där har vi kvalitetsmätningen!

  Lite trött på all ”vetenskap” som inte tycks ge resultat i Sverige än i alla fall.

  Håller med om stort urval. Men fler spelare med eget driv som krigar krävs. Många stryps av föräldrar o ängsliga osäkra tränare och lägger ner för tidigt. Se på nationell seniortennis idag. Så otroligt tunn! Det finns många märkliga teser om utveckling, träning, matchande osv som fler borde utmana. ”Lösningen” heter inte nödvändigtvis akademi, ETA, privattränare, etc. Pusselbitarna kan se ut på fler sätt och pusslet från 1980 är fortsatt lika svårt att lösa men det hoppar många över…

 6. Vad kul att Maja Radenkovic fick vinna sin första ITF-tävling. I stor stil dessutom, 6-1 6-1. Hon slog de här båda fransyskorna med klart större marginal än både Olga Helmi och Hanna Viller Möller gjorde förra veckan. Även Strömberg tog hem sin final, nyss 15 år fyllda.

  Blev som väntat för svårt för Hennemann, men hon ryckte i alla fall upp sig i andra set när det stod 1-6 0-3. De snabba banorna verkade inte passa henne då hon kallade dem ”fruktansvärda”. Intressant läsning på hennes blogg gällande matchen mot polskan.

  ”Det är väl 15 år sen RS blev topp 100? Vad har vi sysslat med sen? Hetsat upp oss över juniorframgångar på tenniseurope el ITF G4-tävlingar?! ”Juniorerna vinner knappt en match på en urvattnad vintertour – där har vi kvalitetsmätningen””

  Nja vadå det där stämmer ju inte, de har till och med vunnit turneringar i vintertourerna. 14-åringar.

 7. Det är lite svårt att få en helhetsbild. Det handlar ju om att utvecklas på sin nivå, men det känns som att kostnaderna är rätt stora för 18-åringarna att åka runt i Europa och möta 15-16-åringar i de lägre ITF-turneringarna. Jämfört med att kanske möta seniorer på hemmaplan i vintertourer tex.

  Men verkligheten börjar väl att komma ikapp när 14- och 15-åringarna snart är förbi sina några år äldre konkurrenter? Sedan är det svårt att dra en jämförelse rakt över för killarna kontra tjejerna. Det hade tex varit spännande att se ett utmanarlandslag med Henneman och Milicevic möta Fed Cup-laget. Motsvarande för grabbarna förstås en omöjlighet och det ser vi i seriespelet och på sommar- och vintertourerna.

 8. På herrsidan är det väl i alla fall få juniorer som vunnit en VT el ST sista tio åren? Samtidigt tror de att de är redo för proffslivet…

  P16- laget skulle kunna börja med att utmana de som spelade final i VSM: yngre klasser…

 9. ”Det är lite svårt att få en helhetsbild. Det handlar ju om att utvecklas på sin nivå, men det känns som att kostnaderna är rätt stora för 18-åringarna att åka runt i Europa och möta 15-16-åringar i de lägre ITF-turneringarna”

  Är det inte just detta som ska ändras nästa år? Att det ska bli fler lokala turneringar för att dra ner på resekostnaden, samt lättare övergång mellan junior och senior.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här