Vecka 9: Fed Cup-spelarna på frammarsch

29

Hela Fed Cup-laget är i farten den här veckan. Både Rebecca Peterson och Cornelia Lister dyker upp i WTA-turneringen i Acapulco.

Peterson klarade kvalet galant, men det blir tufft i första omgången. Peterson ställs mot 36-rankade Alize Cornet.

Cornelia Lister är med i dubbelturneringen ihop med Yana Sizikova. Det spelar natten mot tisdag och möter Tatiana Maria/Heather Watson.

Mirjam Björklund klarade kvalet till 25000-dollarsturneringen i Sao Paulo.

Robert Lindstedt spelar en challenger den här veckan i Indian Wells med Jeremy Chardy. Andreas Siljeström fortsätter med Peng i Japan och finns med i Yokohamas challenger.

För juniorerna handlar det om G4 Gjövik, Norge.

Sedan är det spännande att se hur svenskarna står sig i Kungens Kanna & Drottningens Pris. 2003:orna stod för ett trendbrott, men i år?

Nytt för i år är att startfältet ökat från 48 till 64 spelare för såväl pojkarna som flickorna och totalt får 25 svenska juniorer chansen.

Föregående artikelFörsta ITF-titeln för Radenkovic
Nästa artikelEfter succéveckan – så mycket lyfter Rebecca Peterson på rankingen

29 KOMMENTARER

 1. Vad kul, Milicevic slog förstaseedade Plack i Norge! 14-12 i tiebreaket dessutom. Det är en spelare som slog Hennemann för exakt ett år sedan. Intressant match nu med Milicevic mot Dahlström i kvarten, dock synd att de ska mötas. Tyvärr är ju Baszak fortfarande med.. får hoppas hon är trött efter många matcher.

  Lika många svenska tjejer i kvarten som killar (även kul att se Leo Borg i kvarten) trots att det var betydligt fler killar som åkte dit.

  Efter de här två tävlingarna i Norge och kommande två svenska tävlingar kommer det vara många som har klättrat ordentligt på rankningen.

 2. Peterson utklassar Cornet. Kändes från början att Cornet inte hade några vapen, Peterson styrde spelet och spelade bra, tyckte att hon höll sig väldigt nära baslinjen och backade mycket sällan. Kom fram bra också, även om hon behöver jobba på att se var motståndaren springer för hon slår alltid där som motståndaren står nästan -_-

  Högst rankade hon slagit hittills tror jag. Peterson har allt som krävs för att spela på WTA-nivå, nu gäller det bara att hitta rytmen och vanan.

 3. Ingen svensk vidare när andra omgången är spelad av Kungens kanna och Drottningens pris. Stenhårt internationellt motstånd, givetvis, men vad säger det om framtiden?

 4. Så även regerande OS-mästarinnan Puig besegrad i Petersons genombrottsturnering. Hon spelar väldigt bra Becca. Var intressant att höra kommentatorn som i början inte visste vem det var och sedan blev mer och mer imponerad av hennes forehand och försvar under matchens gång.

  Vilken bra serve hon har fått också, flera serveess fick hon till. Puig slog många dubbelfel för att hon inte vågar slå en lös andraserve.

  • Ja, finns ju inget annat alternativ. Batmanstream heter sidan. Gårdagens stream stannade vid 2-2 i andra set dock…. Nu blir det 33-rankade Zhang i nästa.

  • Oj, det hade jag helt missat. Tack för tipset, precis vad jag velat ha. Jag ska testa en månad och se om det är bra 🙂

   Betalar hellre 600 spänn/år än att kolla på streams med kass kvalitet som kan gå ner.

 5. Vilket fantastiskt spel av Peterson! Hon fullständigt manglade sönder Zhang med sitt aggressivitet och framförallt sin forehand. Stort grattis!

 6. 6-2 6-1 mot Zhang på en timma. För er som inte kollar på Petersons matcher nu så påminner det faktiskt mycket om att titta på Söderling, fast damtennis. Stenhård, träffsäker forehand (21-7 i vinnare) och bra utdelning direkt på serve. Hon har en bra, hård förstaserve och en andraserve med hög kick som också ger en hel del poäng. Motståndarna vet att de måste göra något bra så de slår rätt ofta ut eller i nät. Mycket underhållande att titta på med sitt offensiva spel, Peterson.

  Lite lustigt när 33:e-rankade i världen kallar in coachen två gånger om mot 140-rankade och man hör hur hon är helt slut och uppgiven för att hon har fått springa så mycket. Förra gången de möttes för några månader sedan tappade Zhang bara fyra gem, så det har hänt saker och lär hända ännu mer framöver, för något verkar ha lossnat nu.

  • Ser det inte ut som att Rebecca spelar lite närmare baslinjen numera och får ut ännu mer av farten?

   • Jo jag har också märkt av det, hon vill inte gå bort från baslinjen särskilt långt utan stannar hellre kvar och tar bollen tidigt. Det känns som hon har inspirerats av Federer lite grann där, det är trots allt det spel jag förväntar mig bli standard i framtiden.

    Hon är dessutom väldigt bra framme vid nät måste jag säga. Expert på drive volleys, kommentatorn sa att hon kan göra dem i sömnen, och även vanliga volleys hade hon 100 % på de gånger hon behövde göra det.

    Tidigare så gick hon inte på bollarna och förlorade mycket på grund av det. Hon verkar ha lärt sig att det är en fördel att behålla övertaget hon skapar under bollarna, för det är ju en riktig slägga till forehand hon har, hon håller långt ut på racket för att få extra fart och har ju väldigt starka handleder som hon har tränat upp under skadeuppehållet.

 7. Dags nu!? Att Sverige får en ny topp 100-spelare i singel? Fast Mexicosemi räcker inte va!?

  Det är väl drygt 10 år sen Johanna klev in på topp 100 och 15 år sen Robin gjorde det. Det ger onekligen lite perspektiv på hur ”bra det går”.

  • Vinner Rebecca tävlingen i Acapulco ser hon ut att bli rankad 100 exakt. Men det är bara teori. Rebecca började tävla först i juni 2017 och har inga rankingpoäng på kontot mars, april och maj från förra året. I praktiken går hon in på topp 100 efter en eller eller par tävlingar. På årsrankingen är hon redan topp 50.

   Som man gått och väntat på detta. Jag är alldeles lyrisk! Inte helt otänkbart att damtennis kommer att vara en av de hetaste sporterna i Sverige på 2020-talet.

 8. Såg ett 8 minuters sammandrag av matchen på youtube. Mycket imponerad av Rebeccas spel! Hon förde verkligen matchen med sin forehand och hin drev på bra med backhanden också, både cross och rakt. Bra längd från båda sidorna. Bra och varierad serve också!

  Defensiven kanske inte är hennes största styrka, men jag tycker ändå att hon lyckas gräva upp rätt många bollar. Gillar att hon vågar slå en hög defensiv boll med bra längd när hon är pressad ibland för att komma tillbaka i poängen.

  Det är tydligt att Rebecca har en högre potential än Johanna, som ändå har gjort det väldigt bra som har legat omkring topp-50 med sitt ganska begränsade spel.

  Tycker man har sett i 1-2 år att det finns riktigt fin potential i Rebeccas spel, men hon har känts ganska ojämn och temposvag ibland. Men vilket genombrott hon har fått den här veckan, både spel- och resultatmässigt! Otroligt kul att se!

 9. Det är för övrigt inte bara svensk media som i stort sett ignorerar Petersons framfart – hon har inte fått en egen artikel på WTA fastän hon slagit (krossat) två seedade spelare nu. Men de andra som har gjort det har fått det med egen bild och allt, märkligt. Jaja, får väl vinna mer helt enkelt.

  Kan rekommendera WTA TV för övrigt, funkar bra, är väl runt 720p antar jag.

  I skuggan av Peterson gör Gustav Ström det bra som vinner G4:an i Norge, slog 172:a-rankad fransman som har 17-2 i år i finalen. Och även om 2004-generationen åkte ut i andra omgången av Kungens Kanna så är Tilde Strömkvist i final i tröstturneringen. Vilket faktiskt är ganska imponerande med tanke på klassen tävlingen håller, hon har slagit både 38:an och 9:an i världen på vägen dit.

 10. Hon gör tyvärr sin klart svagaste match i turneringen. Märkligt att det blev så jämnt med tanke på hur mycket hon missade, många upplagda lägen dessutom. 32 unforced på två set. Det här var mer den gamla Peterson.

  Men men, bara till att bryta ihop och komma igen.

 11. Jag ser en risk (eller chans?) i att Rebecca blir en spelare som emellanåt kommer att hamna i ”flow” och i bland inte. Det är hennes sätt att spela och hon och Mart tror stenhårt på spelidén. När allt sitter innanför linjerna kan hon slå vem som helst. Hon tar kommandot på varenda boll och vill avgöra tidigt. Forehanden är vass, men backhanden är inte dålig den heller. Placerar bollarna bra. Det blir sällan några längre dueller att tala om.

  Lite svårt att avgöra av TV-bilderna tidigare, men nu spelar Rebecca ganska nära baslinjen och kliver in i banan mer. Det blir ett ännu högre tempo samtidigt som hon inte behöver ta lika stora risker längre och gå för varje slag.

  Det här kommer nog att bli bra. Rebecca är inte den spelare som kanske gnetar sig till en eller två segrar i WTA-turneringar framöver utan går för att ta sig till finaler. Det är rätt få av den sorten som kommit fram på senare år. Närmast kommer jag att tänka på Ostapenko.

 12. Jag tror det handlade mycket om att hon var nervös i den här matchen också. Hon hade många nyckellägen där hon kunde ha vänt det, men missade dem alla. I de andra matcherna var det inget snack. Men alla gör ju dåliga matcher ibland. Nervositeten går att träna bort så det är jag inte så orolig för. Man får ju ha i åtanke också att Vogele slog Sloane Stephens i matchen innan, så en ganska bra motståndare trots sin rankning (även hon har varit skadad tror jag).

  Sen tror jag hon blev lite stressad av att Vogele hade såna bra servar (svårläst och rappt uppkast) och inte hade några större problem med returerna heller. Men hade hon tagit tiebreaket (5-3) så hade hon kanske kunnat spela ut i sista. Blir ändå väldigt intressant att följa framöver nu och se om hon kan göra något liknande i andra tävlingar.

  Tror du att grus är bättre eller sämre för henne? Hon verkar trivas på hardcourt.

 13. Tilde Strömkvist slog 29-rankade och tog hem tröstturneringen. En rad fina vinster i den turneringen.

 14. i skymundan närmar sig väl slitvargen Markus Eriksson career high och topp 300 efter veckans semifinal?

 15. Men frågan är varför han inte flyttar fram sina positioner och spelar fler ITF 25 000 USD som ger betydligt mer poäng?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här