Vinterpaus!

Nu väntar några lugnare vinterveckor och därför tar SweTennis paus tillsvidare. Men – händer det något av värde, så tveka inte att använda kommentarsfältet som vanligt!

Vad som händer 2019 återstår att se. Själv är jag delvis pappaledig en bit in på nästa år och av naturliga skäl har inte sajten och uppdateringar största prioritet.

Jag vill också passa på att tacka alla läsare och inte minst alla som aktivt bidrar till att hålla tennissnacket vid liv i kommentarsfältet. Det är guld värt!

33 KOMMENTARER

 1. 3 herrspelare.
  Niklas Johansson i Pakistan,Simon Freund i Dominikanska Republiken och Dragos Madaras i Turkiet.
  Enda damspelare är Lisa Zaar i Turkiet.
  Vi får se hur det går för dem denna veckan.

 2. Zaar planenligt vidare. Ryskan har lite att jobba med på det mentala planet om man säger så.

  Men kul att de sänder matcher från Turkiet numera. Viktorovitch/Zaars dubbelmatch sänds också senare idag.

 3. Va kul det skall bli 2019?
  Bröderna Ymers fortsatta klättring
  Rebecca o Johanna i de största turneringarna
  Yudanovs satsning
  Davids Cup mot de bästa
  FED CUP med två topp 100 i laget
  Ohh vad jag längtar

 4. Lister med partner slog ut andraseedade i första ronden i Qatars $100k+H. En bra prestation i turneringen vore onekligen välkommen för Lister som haft det svårt att få till bra resultat på slutet.

  Niklas Johansson plockade en poäng i Pakistan men lyckades inte ta sig till kvarten likt sin seedning. Måste vara svårt att prestera på topp med så mycket långa resor som det blir för hans del när han går från Kamerun ett par veckor till Pakistan i ett par veckor. Ett mönster som varit rätt vanligt det här året. Man kan undra om det för hans karriär inte vore bättre långsiktigt att spela på ställen med mindre restid (och antagligen även billigare kostnad pga billigare resor) än att möjligen optimera rankingen kortsiktigt genom att spela i svagaste turneringarna. Samtidigt låter det ju rätt trevligt att se alla möjliga delar av världen.

 5. Underläge 2-5 i sista set, samt 1-5 och 3-6 i tiebreaket, men Lisa Zaar vinner en tresetsmatch mot Yoruk och går till kvarten. Hon gjorde ju något liknande i en annan turnering för inte så länge sedan,, bra kämpaglöd där. Hoppas de tar dubbeln också.

  Victoria Kan nu som slog Oorpana utan större problem. Svårt men förhoppningsvis kan man se matchen den här gången.

 6. Fredde, håller med dig. Tror många skulle vinna på att spela närmare. Förbereda sig hemma på svenska touren och sen ut och spela inte allt för långt borta. Då skulle klassen på svenska touren öka. Nu är det ett fåtal elitspelare och mängder av juniorer.

 7. Gick in och kollade pa ‘Acceptance list’ pa ITFs hemsida for turneringarna som börjat 31 Dec (och räknas som 2019 turneringar). Det ar minst sagt…forvirrande. Som listorna ser ut nu ar tex Cabaj Awad redan inne i Hong Kong med sin ITF ranking medan Björklund ar 10e reserv med sin ITF ranking och 37e alternate med sin WTA ranking. Det kanske blir mer logiskt när man vänjer sig vid systemet, men just ny kanns det mest förvirrande och inte helt 100% rattvist.

  • Tycker inte det är så förvirrande men blir väldigt mycket info helt klart. Ser ut som Cabaj-Awad kan ha gjort ett klokt val att spela $15k då hon nu har en väldigt bra ITF ranking och får spela $25k. Märkliga är dock att hennes usla WTA ranking kan göra det svårt att spela $15k då det inte finns några platser reserverade för ITF ranking. Det här känns som en rejäl tankevurpa från ITF. De som hör hemma på $15k nivå kan få svårt spela dessa turneringar för att det är någon som råkat få ihop en WTA ranking. Här är det dock mikroskopiskt problem på damsidan då det krävs poäng i tre WTA turneringar för en WTA ranking om jag fattat det rätt och därför blir det åtminstone få som fått sig en WTA ranking på ren tur och dessa hade haft skaplig gammal WTA ranking och med gamla systemet också fått spela dessa turneringar. Man kunde dock oavsett tycka att man ska sträva efter att $15k turneringarna ska vara främst för de som håller till på nivån och inte för de på högre nivå som vill hoppa fram och tillbaks. Dock lär väl få lockas ta steget ned när de inte får spela på högre nivå igen med de poängen om de endast har få $15k turneringar.

   På ATP nivå blir kanske ATP rankingen större problem för de med ITF ranking då det räcker med en turnering med poäng men är samtidigt väldigt mycket som krävs för poäng för räcker väl inte med att torska i första ronden av challenger för att få poäng? Får vänta någon vecka innan man får kvitto på vad det nya rankingsystemet ger för poäng för ATP och Challengers då detta inte verkar vara så lätt att hitta än så länge.

 8. “Märkliga är dock att hennes usla WTA ranking kan göra det svårt att spela $15k då det inte finns några platser reserverade för ITF ranking”

  Men när det är W15 så kör de väl snarare efter ITF-rankningen?

  Såg att Julia Rosenkvist är med i Italien nästa vecka, intressant. Speciellt som de streamat från Italien den här veckan, kanske det går att kolla också.

  • Andreas: Nej, $15k är det ATP/WTA ranking och istället för platser för ITF rankingen så är det platser för juniorrankingen.
   Taget från ITFs sida:
   9) What will be the composition of the singles main draw and qualifying draw at ITF World Tennis Tour $15,000 tournaments (Men and Women)?

   Main Draw (32 draw)

   – Direct Acceptances (minimum 17), accepted in the following order:
   – ATP/WTA ranking
   – ITF World Tennis Ranking
   – Top 500 National Ranking
   – Unranked
   – Up to 5 reserved places for Top 100 Juniors (“Junior Reserved”)
   – 4 Wild Cards
   – 6 qualifiers

   Även i kvalet är det ATP/WTA ranking som gäller. Dock lär det nog vara väldigt ovanligt att samtliga i huvudturneringens direktinkvalade har ATP/WTA ranking och därför lär en topp 100 ranking på ITF vara tillräckligt för att rentav slippa kval till $15k turnering. Kollade på säsongens första $15k för herrarna och där räcker #224 på ITF rankingen för att få spela och då har man i tillfället många spelare som är med på direktplats i fler än en av de tre turneringarna som ska spelas den veckan så slutar antagligen med att topp 500 på ITF rankingen ska räcka för att få spela utan kval. De som lär få det jobbigast är de som inte ens har en ITF ranking då det kan bli svårt att ens få spela kvalturneringar 2019 såvida man inte vill resa till impopulära resmål. Kommer vara runt 3000 med ITF ranking på både herr- och damsidan ser det ut som. Man får ITF ranking om man når kvalfinal i challenger eller ITF turnering vilket förklarar varför det är väldigt många fler som har en seniorranking med nya systemet.

   • De fem platserna för juniorer lär sällan vara fyllda. Till första $15k är det 6 spelare på juniorernas topp 100 anmälda. Men när det är 3-4 4 turneringar så lär det inte vara tillräckligt många för att vara i närheten av att fylla de platserna. Har ju funnits JEs länge i ITF turneringar och även om det antagligen varit mer restriktivt med hur de kan användas så är det ett tydligt tecken på att juniorerna har begränsat intresse av att spela seniorturneringar om de har en bra ranking. På 15k nivå där de har svårt vinna matcher är prispengarna så låga att det knappast är speciellt lockande för åtminstone herrjuniorerna att matcha. Har de ett spel som närmar sig topp 500 så lär de få WC på högre nivå rätt snabbt istället för att nöta $15k.

 9. Det bästa med tennisen är att den till 99,9% är rättvis. Gör du grovjobbet dag in och dag ut och slipper tunga skador, så får du den rankingen du förtjänar. Diskussioner om ITF World Ranking och ATP/WTA ranking och ifall det efter årsskiftet är orättvist, spelar absolut ingen roll om du är tillräckligt bra. Är du 25+ och fortfarande åker runt och spelar futures/15000, så tror jag kanske det blir svårt att ta nästa steg. När man väl bestämmer sig för att spela internationellt bör man nog vara så bra att man slåss om guldet i sommartouren/masters. Är man inte på den nivån i Sverige som idag helt saknar bredd, gör man nog bäst i att spara slantarna till något vettigare. Utgångsläget måste vara att man älskar att spela tennismatcher, och det kan man ju absolut inte göra om man i snitt spelar 1,5 matcher i veckan. Du är inte ett tennisproffs bara för att du spelar utomlands, har “tennisplayer” på instagram eller på din bil, utan det är när dina inspelade prispengar försörjer dig. Kom igen nu tennissverige….bättre kan ni!

  • Om det blir så att en stor del av $15k turneringarna kräver ITF ranking för att få spela kvalet så kan det bli ett problem även för bra spelare då de kommer vara i behov av att få WC eller är duktiga på att hitta turneringar inom rimligt avstånd där den nationella rankingen räcker för att få kvala.

   Men du har sannolikt rätt i att om du hör hemma i $15k (eller bättre) så fixar du en nationell ranking som ger dig möjligheten att ta dig in i kval och sen skramla ihop de poäng som behövs för att regelbundet kunna spela på lägsta nivån och sen successivt ta dig högre upp i turneringssystemet.

   Jag är svagt positiv till det nya systemet. Däremot så lever det inte upp till det som var det uttalade målet när man först pratade om det. Då pratades det såvitt jag vill minnas det om att spelare på lägre nivå skulle bygga upp sin ranking mer på lokal nivå medan det som nu hänt är att det verkar bli i stort sett samma antal turneringar och på i princip samma ställen som tidigare. Fördel bör vara däremot att man koncentrerar matchandet till 7 dagar istället för 9 vilket borde vara en klar fördel ekonomiskt för spelarna.

 10. Såg precis Julia Rosenqvist förlora i första omgången inhomhus i Italien. Hon hade dock inte vunnit mot många med det spelet, förlorade mot sig själv snarare än motståndaren med galet många snabba unforced errors, det mesta gick i nät. Dålig dag på jobbet.

  Man såg att hon hade ett bra spel normalt, tyvärr funkade inget för henne. Positivt att hon trots det inte blev särskilt förbannad, såg sjukt frustrerande ut.

 11. Några, ej sammanfattade, resultat från förra veckan av de tappra tennisspelare som kör in i kaklet – Madaras segrade i dubbeln och var i semi i singel, Lister i final i 100K-turnering i dubbel, Zaar till semi i singel och dubbel (med Viktorovitch) och Simon Freund kvalade in för andra veckan i rad i Dominikanska men förlorade med 5-7 i avgörande i första omg.

  Niklas Johansson har för tredje veckan i rad tagit sig förbi första omgången men förlorade i dag i andra. Zaar spelar senare i dag singel och dubbel (igen med Viktorovitch, som också är klar för huvudturneringen, mot bl a Sverigebekantingen Tiffany William).

 12. Ett par intressanta vintertourtävlingar den här veckan också. Fair Play Cups damsingel framförallt, där det väl är upplagt för final mellan Clara Tauson och Lister. Tauson tappade bara ett gem mot Frida Bostrand. Kul för de svenska tjejer som får möta en förmodligen blivande storstjärna.

  Ser fram emot de kommande juniortävlingarna i Sverige i början av januari där startfältet för sveriges del ser starkt ut. SALK har uppgraderats till en 3:a visserligen så det blir tufft för många,.

 13. i think N.Johansson is not that good, he is allways seeded cause he got easy Points on some lowly tournaments in Afrika for example

  hmm Peterrson pulled out of 1st week WTA tournament, is she still injured? i hope she has a got 2019 season Cause a lot of Points to defend

 14. @kali i am from germany but Great Swedish tennis fan since 30 years
  I even met Johanna larsson 2 times this Year and talked to her and also Last year. Plus Mikael Ymer and Magnus norman and met siljeström this Summer a whole week at a gernan Challenger. Also watched petterssons 2nd round at Roland garros. I can read and understand lots of swedish but cannot speak it.

 15. Megasensation i Lerums vintertour där 2003:an Emma Shasteen slår Maria Yudanov i två raka i finalen O_o

  Slog även Rebecca Ehn i samma tävling. Hoppas att hon får vara skadefri framöver.

 16. Alla TV och Podd inslag kanske tog för mycket fokus och kraft från tennisen. Kanske bra att få sig en funderare innan säsongen börjar på riktigt efter nyår. Har man sin sämsta dag på jobbet, så vinner man sällan mot någon som har sin bästa dag på jobbet. Tennismässigt är det inte så stor skillnad på Maria och Emma, förutom den fysiska biten.

 17. Lite roliga tennisnyheter.
  Träffade Ellen Allgurin i tennishallen idag.
  Hon sade att hon jobbar stenhårt för en comeback nu.
  Riktigt roligt tycker jag.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste

Vecka 47 | Vem tar över efter Johan Hedsberg?

Blivande Davis Cup-kapten, elitserien och svenskar i ITF-turneringar är på agendan denna vecka.

Statistik – ATP och WTA-fakta för svenska spelare

Vilka spelare har vunnit flest matcher i år? Vem har bäst facit i tiebreak?

Vecka 46 | Elias Ymer i Helsingfors

Både Ymer och Mridha spelar challengern i Finland.

ATP-ranking och WTA-ranking

Håll koll på hur de svenska spelarna ligger till på ATP- respektive WTA-rankingen.

Vecka 45 | Mikael Ymer i Next Gen ATP Finals

Förutom slutspelet i Milano kan vi se fram emot att seriespelet drar igång.