Lag-EM – de här spelar för Sverige

31 juli till 2 augusti spelas kvalet till Lag-EM för juniorer. Skulle det bli slutspel för något av de fyra svenska lagen så går det 5-7 augusti.

Uppdatering: Inget svenskt lag gick vidare och var heller inte riktigt nära att göra det.

Flickor 18 (Arad, Rumänien)

Caijsa Hennemann och Vanessa Widell-Ersöz. Agnes Gustafsson har ersatt Maria Petrovic. Tre grupper i kvalet. Från Sveriges grupp där sju nationer deltar kommer tre lag att kvalificera sig för slutspelet.

1:a omgången: Sverige-Turkiet 1-2
Hennemann – Ilay Yourk 7-5, 6-2
Ersöz-Widell – Zeynep Sonmez 0-6, 6-2, 2-6
Hennemann/Gustafsson – Sonmez/Yourk 6-7, 6-1, 9-11

Pojkar 18 (Piestany, Slovakien)

Med Kevin Chahoud, Gustaf Ström och John Hallquist Lithen. Gruppspel på fyra platser runt om i Europa. Åtta lag, två från varje grupp, går till slutspelet. I Sveriges grupp endast fem lag och Sverige spelar direkt semifinal.

Semi: Sverige-Slovakien 1-2
Chahoud – Janos Fekete 3-6, 3-6
Hallquist Lithen – Kristof Minarik 6-3, 6-1
Chahoud/Ström – Fekete/Minarik 2-6, 3-6

Flickor 16 (Northumerbland, Storbritannien)

Med Klara Milicevic, Emma Shasteen och Agnes Mitteregger. Fyra grupper, två från varje grupp går till slutspelet.

1:a omgången: Sverige-Portugal 3-0
Milicevic – Matilde Jorge 6-3, 6-1
Shasteen – Mariana Campino 6-2, 4-6, 6-2
Milicevic/Mitteregger – Guedes/Jorge 6-4, 6-1

Semi: Sverige – Kroatien [1] 1-2
Milicevic – L Ciric Bagaric 6-1, 6-4
Shasteen – Antonia Ruzic 1-6, 7-5, 3-6
Milicevic/Shasteen – Svetac/Ciric Bagaric 3-6, 3-6

Pojkar 16 (Constanta, Rumänien)

Leo Borg har ådragit sig en handskada och tvingats till operation och blir borta i cirka en månad, enligt Academy of KLTK. Han har ersatts av Timothy Carlsson Seger. Måns Dahlberg och Isac Strömberg är övriga spelare i laget. Fyra grupper, två från varje grupp går till slutspel.

1:a omgången: Sverige-Bulgarien 0-3
Dahlberg – Petr Nesterov 3-6, 2-6
Carlsson Seger – Ivan Penev 4-6, 2-6
Dahlberg/Carlsson Seger – Nedelchev/Penev 6-2, 1-6, 8-10

16 KOMMENTARER

 1. Någon som har koll på resultaten från Sverige-Slovakien? Förlust blev det, men hann se att JHL vann sin match. Sen försvann hela matchresultat från Tennis Europe.

  • Chahoud förlorade 3,3 och sen förlust i dubbeln. Så respass direkt. Synd, kändes som överkomligt motstånd och vinst hade väl gett slutspel.

   Itf rankingen säger lite om nivån på spelarna.

   Sagt det tidigare, finns olika vägar att gå för att öka kvaliteten i spelet.

 2. Var det Ström/Chahoud som körde dubbel? Tyckte det var JHL/Ström men kan ha fel. De förlorade med 0-2 i alla fall. Minns inte riktigt siffrorna, 1-6 4-6 eller 3-6 2-6 nåt sånt…

  ITF-rankningen sa desto mer i Milicevic fall då. Hon mötte #17 på TE, men på 21 matcher har kroatiskan aldrig brutit 1000-barriären på ITF. En viss kvalitetsskillnad mellan TE och ITF.

  Undrar vad som var anledningen till att inte köra Mitteregger i dubbeln? Hon och Klara vann ju i första matchen och Mitteregger har ju varit riktigt, riktigt bra med Ida Johansson i år. Shasteen har 2-3 på ITF i dubbel i år och är väl mer av en singelspelare.

 3. Inget lag vidare till slutspel om jag läste rätt. Kändes ändå före sommaren som att vi hade medaljchanser i 4 klasser. Lottningarna såg också ganska gynnsamma ut. Är de svenska spelarna inte vana med att spela under press? Att spela för sitt land och i lag gör att du har stora förväntningar på dig oavsett vem du möter. Det är just detta som tennisen går ut på. Att kunna leverera bra tennis dag efter dag, match efter match, boll efter boll, oavsett vem som står på andra sidan nätet. Det är kanske skönare som ex. 16-åring att fokusera på futures eller som 14-åring spela sommar- och vintertour. En dag kommer dock verkligheten ikapp.

  • Medaljchanser i 4 klasser, kan du utveckla det? Eller menade du att vi hade chans att komma topp 3 i gruppspelen då vi som sagt hade mycket gynnsamma lottningar detta år?

   Vore kul med lite informella positiva rapporter från junisarna!

 4. F16: Klara, Emma, Julia borde ha haft medaljchanser om de tog sig till slutspel.
  F18: Cajsa, Maria, Sara borde ha haft medaljchanser om de tog sig till slutspel.
  P16: Leo, Isak, Måns borde ha haft medaljchanser om de tog sig till slutspel.
  P18: Gustav, Kevin, John borde ha haft medaljchanser om de tog sig till slutspel.

  • På tal om Sara och Julia så möttes de idag i en sommartour, 6-4 6-4 till Sara. Revanch från senast då det blev 6-7 6-7.

   Smilla Kjaergaard är en annan 2002:a som gjort det bra på sistone. Vann Karlskrona sommartour mot Munozova i final och Ersoz i semi. Krossade nu Nylander Atelius och möter Sara i nästa.

   • Sara Dahlström retired igen. Hoppas det inte var något illa. Men det är nog därför hon inte kom med till EM, stor skaderisk. Som så många andra svenska tjejtalanger genom åren.

 5. De länder som Sveriges P18 och P16 mötte vann sina grupper, så det var svårast möjliga lottning med facit i hand.

  F18 hade det inte mycket enklare. Turkiet, ja det var ju extremt nära. Men de hade varit tvungna att slå Vitryssland med EM-vinnaren Kubarenka samt Kanapatskaya i laget.

  F16 hade nog bäst chans rent teoretiskt.

  • Slovakerna vann inte en match i individiuella EM, varken i singel eller i dubbel. Samtidigt som Sverige kom till spel med två juniorer som spelat Grand Slams, vilket inte någon slovak varit i närheten av. En stor missräkning.

   För ett så sedan trodde nog många att 2019 skulle Sveriges 03:or har en bra chans att gå långt. Blev heller inte så.

   Men bakom döljer sig ett ännu större problem och det är att så många spelare mår så dåligt, på tjejsidan. Mycket oroande utveckling.

   • Svenskarna har spelat GS, men Chahoud har kommit dit främst genom att plocka poäng utanför Europa och Gustav Ström har 5-13 sedan nov 2018 och är inte i närheten av den form han var förra året. i EM slog han en 1370-rankad makedonier med knapp marginal innan han åkte ut.

    Jämför man däremot med hur det såg ut för ett eller två år sedan för P18 och P16 så skulle vi haft väldigt höga förhoppningar ja, men utvecklingen har tyvärr inte gått spikrakt uppåt.

    Sen var min poäng bara att det inte är gynnsam lottning att möta de som vinner hela grupperna eller som har lag med vinnarna av singel-EM. Det går inte att säga. Då är det förstås gynnsammare att möta de som inte vinner.

 6. Stor besvikelse i P18 och P16. Hade mycket förhoppningar på dem även om Borg var skadad.

  Lite konstig uttagning i P18 dubbeln då man inte utnyttjar fördelen med vänsterspelare. Ökar ju den taktiska flexibiliteten.

  • Det är väl ingen som vill skylta med det och det måste vägas för och emot att uppmärksamma det och viktigt att inte nämna enskilda, utan fenomenet i sig. Men vad jag vet har tennisen varit relativt förskonat från detta med kroppshets och individer som pressar sig på tok för hårt. Nu har det dessvärre blivit allt vanligare känns det som.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.

Linus Carlsson Halldin och Olivia Malm vinnare i JSM

Tvillingarna Wallin vann U21-SM.

Återbud från Peterson/Larsson – då fick Lister chansen

Lister/Fichman åkte dock ut i första omgången i Australian Open.

Vecka 4 | Detta händer utöver Australian Open

• ATP Challenger Rennes med Markus Eriksson • W25 Petit-Bourg (Guadeloupe) med Fanny Östlund

Ymer vidare i Australian Open

Möter Khachanov i nästa omgång.