Celik på banan igen – tar hjälp av Adaktusson

Tre operationer senare och efter ett ofrivilligt uppehåll på ett år är Susanne Celik tillbaka i träning igen. Det är en lång väg tillbaka. Jacob Adaktusson är ny tränare för Celik.

– Jag har sedan juni i år stått utan tränare då jag och Karim Benturki bröt samarbetet. Nu ser jag verkligen fram emot mitt samarbete med Jacob. Han är väldigt professionell på sättet han jobbar och är en superbra person som ger bra, positiv energi och dessutom har en hel del erfarenheter själv, säger Susanne Celik.

Celik har kvar SALK som sin bas och blir en del av klubbens herrteam.

Hela säsongen blev förstörd

2017 blev ett enda långt mörker, till skillnad mot 2016 då framtiden såg mycket ljus ut.

– Om jag kollar tillbaka ett år så hade jag aldrig kunnat ana att det skulle bli så här. Det har varit väldigt tufft. Den tuffaste utmaningen jag ställts inför, sammanfattar Celik året som passerat.

Från att ha varit en bit utanför topp 300 i slutet av 2015 tog hon sig stadigt uppåt på rankingen. I juli var Celik rankad 153 och det stod klart att hon på sin ranking skulle få kvala till en Grand Slam. I US Open-kvalet blev det dock förlust i första rundan och det blev också startskottet på en lång och nedåtgående spiral.

Celik fick problem och smärta i sin högra handled. Hon kämpade sig igenom hösten och spelade till exempel elitserien för SALK under november och början på december. I slutet av året åkte hon till Dubai och Ankara för att spela en 100 000- respektive 60 000-dollarsturneringen. Problemen med handleden gav dock inte med sig och i januari togs beslut om operation. En operation som egentligen inte ska vara så komplicerad.

– Efter första operationen sade de att jag skulle vara tillbaka någon gång efter åtta veckor, säger Celik.

Så blev det inte. Smärtan var kvar och i april tvingades hon till en ny, mer komplicerad operation. Nu skulle rehabiliteringen dessutom ta flera månader. Men inte heller den gick bra.

– Om jag kollar tillbaka ett år så hade jag aldrig kunnat ana att det skulle bli så här. Det gick så fel de två första operationerna, så i den tredje fick de rädda upp det. Jag visste inte ens inför den tredje om jag kunde spela tennis mer.

Tillbaka på banan igen

Efter operationen i augusti var det vila i hela september och oktober för Celik. De senaste veckorna har Celik varit ute på banan och kunnat bolla igen. En så länge mestadels backhandslag.

– Jag får vara tacksam för det jag kan göra. Det blir bara några enstaka forehands ännu, för rädslan finns kvar. Känner jag av det minsta så vilar jag en dag. Nu kör jag två dagar och vilar en, säger Celik.

Hur ser den närmaste framtiden ut?

– Planen är att ta varenda pass som det kommer.  Jag har aldrig varit borta så här länge förut. Jag hoppas kunna stegra från och med januari.

Med SALK som bas och Jacob Adaktusson som tränare finns i varje fall en trygg och stabil grund att stå på. Kanske ser vi Celik på tävlingsbanan igen framåt vårkanten?

Nu är hon dock utan ranking. Eftersom Celik var rankad topp 200 tidigare kan hon ändå med skyddad ranking ta sig in i åtta tävlingar inklusive två Grand Slams. Men som Celik säger, nu är planen till att börja med att ta varje träningspass som det kommer.

2 KOMMENTARER

  1. Vilken mardröm för Susanne och vilken kämpe hon är. Vi som har följt henne under alla år förstår hur tufft hon måste ha haft det. Jag förstår bara inte hur operationerna kan gå fel med stöd från SOK ? Skall inte utövarna i ”topp och talang” ha tillgång det de bästa idrottsläkarna i Sverige ? Att göra fel 2 gånger i rad finns ju inte på kartan i ett land som Sverige ….eller ? Jag hoppas verkligen att Susanne får den tid och stöd som behövs för att komma tillbaka.

  2. Ja man kan ju inte annat än vara kritisk till de som utförde operationerna. Hade hon bara vilat från början så hade hon varit tillbaka snabbare? Verkar fortfarande vara mycket kvar psykiskt om inte annat. Lång väg kvar helt klart. Skönt ändå att det finns lite hopp nu, hon behövs.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste

Statistik – ATP och WTA-fakta för svenska spelare

Vilka spelare har vunnit flest matcher i år? Vem har bäst facit i tiebreak?

Vecka 46 | Elias Ymer i Helsingfors

Både Ymer och Mridha spelar challengern i Finland.

ATP-ranking och WTA-ranking

Håll koll på hur de svenska spelarna ligger till på ATP- respektive WTA-rankingen.

Vecka 45 | Mikael Ymer i Next Gen ATP Finals

Förutom slutspelet i Milano kan vi se fram emot att seriespelet drar igång.

Vecka 44 | Når Fanny Östlund längst igen?

Östlund var i final i singel och vann dubbeln i Djursholm.