Chans på WTA-slutspel för Johanna Larsson

10

Veckan kommer förmodligen handla mycket om Stockholm Open och Johanna Larsson lär hamna i skuggan, men det är i Luxemburg det ska avgöras.

I singel har Larsson varit uppe på plats 45 som bäst i år, men har dalat och är denna vecka på plats 79. Turneringen i Luxemburg är den sista för året och där var Larsson i kvartsfinal förra året. Nu blev det en bättre resultat i Linz i år jämfört med ifjol och en del pluspoäng.

Det kommer krävas ett bra resultat och seger i första omgången mot Eugenie Bouchard för att vara topp 80 på årets sista ranking. Sist in i veckans turnering var Denisa Allertova, rankad 90. Det är ofta där gränsen brukar hamna i 250000-dollarsturneringarna och det är väldigt viktigt att vara bättre än så rankingmässigt för att slippa kvala.

I dubbel har det varit en bra säsong för Larsson och i Linz bärgades den tolfte WTA-dubbeltiteln totalt och årets fjärde tillsammans med Kiki Bertens. De båda är toppseedade i Luxemburg och har chans att få spela WTA-slutspelet i Singapore i slutet av månaden.

– Jag tror det räcker med en semifinal i Luxemburg så är vi nog redan klara. Men det beror också på vad de andra gör. Men vi är definitivt i en bättre position nu än innan veckan. Jag tror i så fall skulle jag vara första svenskan någonsin som tar sig dit, i singel eller dubbel. Så det vore ju fantastiskt. Men vi är inte riktigt där ännu, så vi får inte ropa hej ännu.  säger Larsson till Radiosporten.

Cornelia Lister, som spelar med Maria Irigoyen, finns också med i lottningen och möter Bouchard/Flipkens i första omgången.

Medialt fokus på Stockholm Open väntas

Stockholm Open är året viktigaste tävling på hemmaplan och den vecka då tennis äntligen hamnar rejält i rampljuset. Och det kommer den att göra även om det är högst troligt med uteblivna svenska framgångar.

Kvalet för svensk del var över knappt innan det hunnit börja. Karl Friberg, som spelade sig till ett wild card, tog tre gem mot 104-rankade Marton Fucsovics. Det är klart att steget är stort från futureturneringar till ATP-kval, speciellt om man hittills som 18-åring inte på något sätt är etablerad på den lägsta proffsnivån. Nåväl, jag hoppas att Friberg tacklar förlusten på rätt sätt.

Fred Simonsson var den andre svensken i kvalet, men förlorade också klart mot Jürgen Zopp. 4-6, 2-6 blev det.

Elias Ymer och Mikael Ymer går in i dubbelturneringen idag (måndag) och gör det som titelförsvarare. Marc Lopez och Fernando Verdasco brukar inte spela ihop, men nu blir det Sverige mot Spanien i första omgången.

I singel ställs Elias mot Leonardo Mayer och Mikael möter Mischa Zverev. Båda bröderna borde kunna spela avslappnat utan krav på sig, men räcker det mot bättre motstånd?

Robert Lindstedt är tredje svensk i Stockholm Open. Han spelar med Jeremy Chardy och de kom med på ett wild card.

Föregående artikelHennemann trotsade oddsen – gick till final i Junior Masters
Nästa artikelYmer på stabil grund inför 2018

10 KOMMENTARER

 1. ”Kvalet för svensk del var över knappt innan det hunnit börja. Karl Friberg, som spelade sig till ett wild card, tog tre gem mot 104-rankade Marton Fucsovics. Det är klart att steget är stort från futureturneringar till ATP-kval, speciellt om man hittills som 18-åring inte på något sätt är etablerad på den lägsta proffsnivån. Nåväl, jag hoppas att Friberg tacklar förlusten på rätt sätt.”

  Svårt att inte jämföra med Björklund som hade liknande motstånd runt 100 i Båstad tidigare i år. Hon hade matchboll i den matchen dock.

 2. Det här gäller för Johanna Larsson och Kiki Bertens för att det ska bli spel i WTA Finals i Singapore.
  Enda hotet är Shuko Aoyama och Yang Zhaoxuan. Båda paren spelar i Luxemburg där paren är finalseedade.
  – Larsson/Bertens tar sig till slutspelet om man når semifinal.
  – Gör de inte det, så måste Aoyama/Yang samtidigt vinna finalen i Luxemburg.

 3. Rebecca Peterson ser rätt stark ut? 25k förvisso, men bara tappat två gem på två matcher och inte många bollar mot Zacarias och Simmonds som ändå var topp 150 för några år sedan. Verkar ha utvecklat sin serve, 7-0 i ess sista matchen och 87 % förstaservevinst.

  Kan bli helnordiskt möte i nästa mot formtoppade Eikeri.

  Kul att det är viss framgång bland våra två bästa nu när veckan varit tveksam för resterande. Speciellt de bästa juniorerna som åkte till Japan och förlorade nästan direkt allihop. Trodde inte Yasar skulle förlora mot en utanför topp 1000 direkt.

  Intressant att Ymers gjorde ett såpass bra Sthlm Open dock. De spelar bra hemma. Gäller att ta med sig det i resten av världen också.

 4. Men Erik Grevelius är ju i kvartsfinal i Japan.
  En Jättebra prestation i en Grade A tävling.Eller vad tycker ni?
  Blir en spännande match i Usa mellan Petersson och Eikeri.
  Vad tycker ni om det väldigt svaga startfältet i damernas future i Stockholm nästa vecka?
  Borde bli svensk seger?

 5. Grymt bra av Erik ….och fantastiskt kul:). Han har några unika egenskaper som gör att jag inte är förvånad.

  Borde bli svenskt i alla fall i finalen nästa vecka. Hoppas extra mycket på att Marina Yudanov visar hur bra hon egentligen är nu när hon fokuserat på tennisen helt. Tennismässig är hon helt klart topp 4 bland alla damseniorer. Sedan tror jag att Maria Petrovic kommer överraska.

 6. ”Tennismässig är hon helt klart topp 4 bland alla damseniorer. ”

  Hon är efter Peterson, Larsson och egentligen Celik. Sen är det lite av ett getingbo mellan Cabaj Awad, Östlund, Björklund, Lister, Allgurin och kanske några till (samt Yudanov tennismässigt), ingen som har ryckt ifrån där än. Jag väntar fortfarande på vem som blir nästa topp 300-spelare.

  Kul med Chahoud men framförallt Måns Dahlberg i semi i G4:an i Danmark. Den ”gyllene” 2003-generationen har mycket att erbjuda.

  ”En Jättebra prestation i en Grade A tävling. Eller vad tycker ni?”

  Ja men han har inte mött någon topp 100 ännu. Medan alla tjejerna fick eller skulle ha fått möta topp 40 innan andra omgången. Så det gäller att ha en bra lottning i Grade A. Tar han däremot nästa motståndare (31:a) så är han betydligt bättre än jag trodde.

 7. Grevelius är i semifinal efter wo i kvarten. Positivt att gruppen får med sig bra resultat från sina gemensamma resor i förbundsregi. Nästa motståndare, ryssen Skatov, blir en bra värdemätare. Han var i semi i US Open. Skatov och Grevelius stötte på varandra i dubbeln i SALK Open i år.

  Yudanov blir kul att följa. En spelare som vinner nästan allt när det gäller vinter- och sommartourer.

  När det gäller ITF:en i Djursholm så är ju startfältet anmärkningsvärt. Det är sign-in till kvalet ikväll. Men i main draw max 14 spelare som ens har ranking.

 8. …jättemärkligt med Djursholm…
  Visar bara att det finns jättemöjligheter för våra tjejer att komma på pappret..

  Måns Dahlberg ITF Danmark ??????
  Bredden på ITF 18 nivå kommer bli enorm (i svenska ögon) inom ett par år…..och det kommer genererar att vi får fler spelare på ATP och WTA några år senare

 9. Noterar att varken Expressen eller Aftonbladet ens nämnt att Johanna Larsson kommer spela WTA Finals i dubbel. TT gjorde en text som några publicerade, men inte de stora drakarna. Mossigt värre.

 10. Märkligt att Peterson var så chanslös i semin efter sina fina matcher. Aja.

  Julia Lövqvist imponerar i Djursholm. 6-0 6-3 mot Håseth som gått tuffa tresetare mot spelare som Olga Helmi och Sydney Berlin senaste året (slog även Radenkovic förra veckan). Inte ens Hennemann vann så enkelt i mars och Julia är två år yngre. Goda chanser att kvala in till main nu.

  På tal om det så blir det väl iaf 5 svenskor vidare från kvalet. Gissar på Ehn, Lövqvist, Gustavsson, Brunskog/Nylander (svårt att veta Brunskogs form, synd att dessa två möts öht), Petrovic och sen hoppas på Tilander.

  Lister imponerade också stort som slog Osaka i 100k-kvalet. I en jämn (!!) match.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här