Dags för elitserien

Internationellt är november och december lågsäsong, men på hemmaplan avgörs elitserien under några få veckor med SM-finaler i början på december.

Först ska vi summera veckan som gick. Clara Tauson fyller 15 år i december men visade sig redo att redan vinna sin första ITF-titel och vann turneringen i Näsbypark. För svensk del var det två godkända veckor där väldigt många fick prova på internationellt spel. Bra jobb också under veckan av Näsbyparks TK som varje dag lade ut texter och kommentarer från omgångarna.

Veckan som kommer har vi ett antal svenskar i Challengers och ITF-turneringar att följa.

Elitserien spelas under november

Det lär väl inte heller i år bli något större ståhej i media för seriespelet, men med två lag i min egen hemmahall i högsta serien så lär det bli en del tittande under november. Finns tid över så lär det kanske bli någon text om det framöver, för det är intressant att se utvecklingen hos spelarna över tid. Här är länkar till serierna:

Milicevic och Borg vann 14-åringarnas Masters

14-åringarna blir väldigt intressanta att följa framöver. Klara Milicevic, som vann allt under 2017, avslutade med seger över Julia Lövqvist med 6-7, 6-2, 7-6. Klara spelade med en bristning i höften och kunde bara putta över servarna i stort sett och hade problem att röra sig i sidled, men det räckte till en ny titel ändå. Sex veckor på KLTK Academy har gett resultat.

Leo Borg vann pojkfinalen över Isac Strömberg efter 6-3, 6-3. Det var de här båda som delade Stefan Edbergs stiftelses stipendium i år.

9 KOMMENTARER

 1. Vet du om Milicevic var skadad i Näsbypark också?

  Elitserien är intressant, men även de lägre divisionerna faktiskt. Exempelvis möttes Louise Wikander och Elin Vilén igen (det var finalen i en vintertourtävlling nyligen) och Wikander vann på nytt. Detta i division 3.

 2. Ser att Fair Play har förstärkt med Morgina… nästan helt utländskt lag där då. Kommer ju vinna i år igen. Lite tråkigt för svensk klubbtennis att det domineras av ett utländskt lag.

 3. Vilken bedrift av Yasar att slå Lopatetskaya, Europas bästa 2003:a. Det är hon, Hennemann och två till som lyckats i år då på ITF. Hon slog 57-rankade Berankova i andra omgången, men föll alltså mot Yasar. Hon gör sin bästa turnering, har aldrig varit i semi i en G2:a förut.

  Peterson har precis tagit första set i sin match mot Mestasch som låg under med 0-5 när motståndaren blev skadad i första matchen. Vinner hon så blir det i kvarten en returmatch mot norska Eikeri, som slog Falconi som Becka förlorade mot i förra turneringen.

  Samtidigt har JCA enkelt gått till kvarten i Egypten. Inte många som spelar i veckan, men framgångar ändå :). Damerna har gått fram mycket mot förra året, även om det är exakt lika många som har rankning som då (inte den bästa mätstommen enligt mig).

 4. Ja Fair Play lär vinna guldet iår också.
  Salk har ju ett mycket sämre lag iår mot förra året.

  Ja damerna har gått framåt i år.Helt klart.
  Förra året var Linnea Malmkvist tia på 11 poäng.I år är Brenda Njuki tia på 23 poäng.
  Johanna har tappat mycket iår men övriga har gjort det bra.
  Starkt av Peterson att bara ligga minus 84 poäng mot förra årets trots att hon missat halva året.
  Dock är det bara Larsson och Peterson som levererat på 25000 och högre iår.
  Hoppas någon mer kan etablera sig på den nivån nästa år.

 5. Lister är ju verkligen nära att komma in på den nivån. Eller jag tycker redan hon är där på sätt och vis för hon slår 200/300-rankade spelare nu titt som tätt. Men satsar ju mer på dubbel. Dock har hon gått upp 200 platser i singel så hon har haft ett väldigt lyckat år.

  JCA och Östlund har gått framåt en liten bit. De är stabilare i kvartsfinaler och uppåt nu på 15k-nivå. Björklund har gjort ett bra förstaår och nått sin målsättning (600). Allgurin har kommit tillbaka bra, men spelar på högre nivåer i Asien och har inte riktigt lyckats där, många tresettare. Yudanovs satsning blir intressant att se nästa år.

  Njuki har inte spelat så mycket, KRP har stått stilla (inte heller spelat jättemycket), Linnea Malmkvist har tappat rätt mycket imo, speciellt mot slutet. Jarlskog har gjort det bra men verkar upptagen med college nu. Rosenkvist är ojämn fortfarande – gör en bra match sen förlorar hon. Saner har inte direkt imponerat, gjorde det förvånansvärt bra i de sista turneringarna i Sverige dock. Celik borta hela året =/

  Bland juniorerna och nedåt har det hänt mycket av intresse, så jag är fortsatt positiv till utvecklingen.

 6. Peterson stryk i semi igen… gått till semi i 3 av 4 senaste USA-tävlingarna så poängen trillar sakta men säkert in. Fast matchen mot Tomljanovic var som en bra WTA-match.

 7. 1-1 efter dubblarna mellan GLTK och Lidköping idag. Då stiger Marina Yudanov fram och tar hand om både första- ich andrasingeln. Mycket starkt.

  1 84278, Marina Yudanov 20724, Paulina Wulcan
  2 84278, Marina Yudanov 21751, Adna Sofradzija
  3 25552, Victoria Saldh 23100, Jennifer Jussi
  4 34053, Olivia Alfredsson 23324, Klara Alenäs

 8. Märkligt. Lisa Zaar tappade bara tre gem mot Klara Milicevic i förra omg. Men i denna omgången så vinner Julia Lövkvist över Zaar (22-20 i supertiebreak!). Ändå har Milicevic vunnit konstant över Lövkvist i år.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste

Statistik – ATP och WTA-fakta för svenska spelare

Vilka spelare har vunnit flest matcher i år? Vem har bäst facit i tiebreak?

Vecka 46 | Elias Ymer i Helsingfors

Både Ymer och Mridha spelar challengern i Finland.

ATP-ranking och WTA-ranking

Håll koll på hur de svenska spelarna ligger till på ATP- respektive WTA-rankingen.

Vecka 45 | Mikael Ymer i Next Gen ATP Finals

Förutom slutspelet i Milano kan vi se fram emot att seriespelet drar igång.

Vecka 44 | Når Fanny Östlund längst igen?

Östlund var i final i singel och vann dubbeln i Djursholm.