Davis Cup: Återtåget går som tåget

4

Ett Litauen utan sina bästa spelare kunde inte matcha Sverige i Båstad. Det blev slutligen 5-0 för Sverige.

Det har kallats återtåget. Skillnaden mellan de bästa nationerna i grupp II och de sämre i grupp I är inte milsvid. Därför är det en bra prestation av de svenska spelarna att se till att sejouren i grupp II bara blev ettårig.

Med både Elias och Mikael Ymer i singlarna har Sverige en bra grund att stå på inför fortsättningen, men så har det inte varit tidigare under DC-året. Det är lätt att glömma bort prestationerna i de tidigare matcherna mot först Tunisien och sedan Turkiet. Utan de segrar som Patrik Rosenholm och Christian Lindell tog hade Sverige inte varit här.

Det är lätt att raljera över att Litauen utan sina bästa var en skrattmatch, men under 2017 har Sverige haft en lite bättre bredd än sina motståndare och det är därför Sverige tar steget tillbaka till Grupp 1.

Därifrån är det ett jättekliv till elitdivisionen, World Group. Det är inte fel med visioner, men ibland blir jag lite konfunderad över förbundets målbilder. Att Sverige ska bli en ledande nation igen var en vision som det hölls fast vid länge.

Maria Strandlund-Tomsvik, landslagsansvarig, spänner bågen rejält när det gäller Davis Cup i en intervju i Radiosporten.

– De som spelar på högsta nivå har alltid någon spelare topp-tio, en kanske topp-tjugo och sen någon topp-fyrtio. Vi är långt ifrån det men kan vi skapa en dynamik i våra lag blir vi grymt starka igen och då kan jag säga att jag skulle vilja se att vi är i elitdivisionen inom fem år. Det är rimligt, säger Strandlund-Tomsvik till Radiosporten.

För att nå dit behövs inte bara spets utan också en bredd som klarar skador och som kan växla spelare beroende på underlag. Det är högt ställda förväntningar. Det är kanske möjligt att både Elias Ymer och Mikael Ymer etablerar sig på topp 100 inom fem år, men om de inte gör det – vem finns bakom dem att tillgå? Vem står på tur?

Sverige har genom åren haft bra dubbelpar. Men om fem år? Det är lite tufft att då ställa våra hopp till Johan Brunström, Andreas Siljeström och Robert Lindstedt som då alla är en bit över 40 år.

För Sveriges del måste målet vara att etablera sig i Grupp I. 2013, 2014, 2015 och 2016 har Sverige fått kvala och med en svår lottning kan Sverige hamna i samma situation igen.

Sverige-Litauen 5-0

Elias Ymer-Julius Tverijonas 6-2, 6-3, 6-4
Mikael Ymer-Laurynas Grigelis 2-6, 7-5, 6-0, 0-6, 6-1
Johan Brunström/Markus Eriksson-Babelis/Grigelis 7-6, 6-3, 6-1
Markus Eriksson-Tadas Babelis 6-3, 6-0
Mikael Ymer-Julius Tverijonas 7-5, 6-3

Föregående artikelDavis Cup: Sverige-Litauen
Nästa artikelFanny Östlund på gång – tog andra ITF-titeln i Turkiet

4 KOMMENTARER

 1. ”Sverige har genom åren haft bra dubbelpar. Men om fem år?”

  Räknar du bort Ymerbröderna eftersom det blir jobbigt att spela både singel och dubbel? Annars är de ju redan kompetenta dubbelspelare.

  Förra året (?) var det dystra miner när både herrarna och damerna åkte ner, men det visade ju sig som väntat vara ett kortvarigt besök. Tror inte de kommer åka ner igen på ett tag såvida det inte blir massa skador, annars ska trupperna vara starka nog på båda sidor nu.

 2. Klart att Ymerbröderna är ett alternativ i dubbel, men inte optimalt att både spela singel och dubbel. Det är stor skillnad att spela en dubbel i Davis Cup (regelmässigt, fem set) mot en vanlig turnering (no-ad) och det gynnar oftast de par som har mest erfarenhet.

 3. Ukraina blir tufft – play off nästa höst för att hålla sig kvar mot Sydafrika på bortaplan…?
  Bredden är på tok för smal och MST:s vision är inte realistisk idag.
  Är det så självklart att Ymers når topp 100!? Elias kan mkt väl bli en typisk challengerspelare i paritet med Björn Rehnquist. Bra men inte en DC- kugge för spel i elitdivisionen i Davis Cup? Närmsta 15 mån för Mikael skall bli oerhört intressant och ger oss lite mer vägledning om vart den karriären tar vägen?

  • Jag tror det var Fidde Rosengren som i sin spalt i Tennismagasinet påtalade det faktum att orealistiska visioner ofta förs fram. Frågan är varför man gör det?

   Man kan nog redan nu konstatera att även DC-året 2018 kommer att hamna i rejäl mediaskugga. Tyvärr.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här