Ehn oväntad kvartsfinalist – Östlund tog andra dubbeltiteln

9

Filip Bergevi får tillbaka sin ranking. Fanny Östlund tog karriärens andra dubbeltitel och i Tunisien fick RIG Lidköping mycket att glädja sig åt.

Men vi börjar väl med att summera veckan för de bäst rankade svenskarna och den veckan var inte speciellt kul. Elias Ymer, Mikael Ymer och Christian Lindell spelade alla challengers, men alla tre åkte ut direkt i första omgången.

Elias Ymer genrepade inför Davis Cup i Genua, men förlorade mot 167-rankade Attila Balazs efter 3-6, 6-7. En jämn match, men det var andra veckan i rad som Elias fick nöja sig med att spela en match.

Mikael Ymer spelade i Alphen och hade 4-1 i avgörande set mot kvalspelaren Kevin Krawietz. Tysken vann matchen efter tiebreak i tredje (7-4). Det är väl lite så det ser ut för en spelare som Ymer som inte fått med sig speciellt många vinster på slutet. Vi är dessutom inne i september, ett år efter Ymers comeback och nu börjar också en del poäng att falla bort.

Christian Lindell spelade i Bogota och fick stryk i en tresetare mot 254-rankade Riccardo Bellotti. Italienaren verkade dock inte heller ha prickat in toppformen denna vecka, utan fick storpisk mot en lucky loser (Juan Sebastian Gomez #599) i nästa omgång.

Rebecca Peterson har efter US Open inte fått någon flygande start på Asienturnén. Den inleddes i Kina i challengerturneringen i Dalian i Kina med respass i första omgången mot 184-rankade Gao. Den här helgen är det kval till WTA-turneringen i Tokyo och där försvann tyvärr Rebecca redan i första omgången mot 216-rankade Magdalena Frech.

RIG Lidköping är i Tunisien och jag kan tänka mig hur mycket glädje och positiv energi som kvartsfinalplatsen för 18-åriga Rebecca Ehn gav.

Ni trogna SweTennis-besökare vet att jag försöker få större spridning i sociala medier för svensk tennis. Det är en liten skara än så länge, drygt 600 som tryckt på gilla-knappen men jag hoppas den växer. Och med Rebecca Ehns oväntade kvartsfinalplats kom också det inlägg som utan tvekan fått störst spridning.

Det är med glädje jag kan berätta att räckvidden för det inlägget är i klass med en allsvensk match i fotboll och mer än vad de flesta SHL-lag kan drömma om. Eftersom jag i mitt yrke jobbar en del med sociala medier kan jag konstatera att spridningen är sensationellt bra. För ett inlägg som inte speglar den absoluta toppen, utan bredden i svensk tennis.

Idag är det naivt att tro att medias förhållande till svensk tennis kommer att förändras i närtid, men på sociala medier kan vi tillsammans skapa förutsättningar för att nå ut till fler.

Tipsa gärna vänner och bekanta om att vi finns på Facebook – ju fler följare desto bättre spridning. Gilla!

Föregående artikelMarkus Eriksson fortsätter leverera – årets andra titel i hamn
Nästa artikelSommartouren Masters 2017

9 KOMMENTARER

 1. Tunisien var en positiv resa överlag, kunde ju varit två kvartsfinalplatser till för de unga svenskorna. Munozova var i final i Tyskland också i dubbel och Linnea var väldigt nära att slå förstaseedade (250-ish rankad) i Sydkorea första omg. Kajsa var mycket nära semi, precis som Östlund var två bollar ifrån final i Turkiet. Även om marginalerna helt klart var mot oss så var det en bra vecka var de än tävlade på ITF.

  Framförallt är det kul att många har spelat ihop till en rankning så att de börjar bli seedade nu, även om det är på de lägre nivåerna än så länge.

  Larsson rankad 80 nu dock =/

 2. De svenska tjejerna har fortsatt det väldigt svårt att vinna jämna matcher.
  Idag förlorade Filip,Yudanov och Nylander-Atelius alla varsin tresetsmatch.
  Rinaldo-Persson förlorade 12 tresetsmatcher i rad förra året och Lister 11 raka.
  Är de mentalt sämre än sina motståndare? eller vad kan de bero på att det nästan alltid
  förlorar jämna matcher?

 3. Tittar man på WTA-touren så är det några som sticker ut i år. Coco Vandeweghe har 11-2. Venus Williams 11-1. Shelby Rogers 10-3. Amerikanskor, kanske lite annan mentalitet? Dock för litet underlag för att dra några större slutsatser.

 4. Vilket inlägg med Ehn är det du syftar på och varför tror du just det fick så stor spridning? 🙂 Ren nyfikenhet. Jag hoppas för övrigt du får många fler läsare med tanke på det viktiga arbete du gör.

   • En anledning är att det sprids internt till den närmaste kretsen och att det sedan blir som ringar på vattnet. Det är så jag tror man måste jobba framöver, att först se till att det får spridning bland de som redan gillar tennis på något sätt.

    Många, inklusive vi när vi startade SweTennis, hoppades på genomslag i traditionella kanaler. Att tennisintresset bland sportintresserade i allmänhet skulle väckas till liv på något sätt, gärna genom stora internationella svenska framgångar.

    De som redan är tennisintresserade vet vad de ska leta, men den stora massan har varit svår att nå.

 5. ”De svenska tjejerna har fortsatt det väldigt svårt att vinna jämna matcher.
  Idag förlorade Filip,Yudanov och Nylander-Atelius alla varsin tresetsmatch.”

  Kan lägga till Molly Helgesson till den skaran idag då som förlorade en jämn tresetare, precis som förra veckan. Men hade mest varit intressant att få reda på vad i hela friden som hände i dubbeln sen. 0-6 0-6 trots att hon spelade med en bra spelare och bara 15 poäng på hela matchen. Helt slut efter singeln eller dåligt samspel, man undrar ju.

  Då är alla svenskor redan ute i singel, första gången på mycket länge som det blir en vecka utan framgångar på damsidan. Å andra sidan inte oväntat då de bästa inte tävlar. Men men, samtidigt går det bra återigen för de yngre svenskorna i Tennis Europe där bredden ständigt ökar, så alltid nåt.

  Tydligen är Östlund, Cabaj Awad och ett gäng till anmälda för att spela i Libanon om ett par veckor… ute efter rankningspoäng uppenbarligen =)

 6. Ja och även Andre Göransson föll nyss i en tresetare trots ledning i avgörande set…
  Det verkar helt omöjligt för svenskarna att vinna tresetsmatcher.
  Fred Simonsson Kvartsfinal i Italien och Gustav Hansson i andra omgången i Usa är enda svenskar kvar nu.
  Ja de har vunnit sina matcher med 2-0 i set….

 7. Ja även Simonsson föll i tresetare idag..
  Han har några märkliga genomklappningar i år.
  Idag vann han med 7-6 i första set och sedan 1-6 2-6.
  I vintras föll han mot Köpfer tyskland 0-6 0-6.
  Samma spelare som han nästan slog veckan innan….
  Mycket märkligt.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här