Fanny Östlund på gång – tog andra ITF-titeln i Turkiet

5

Fanny Östlund vann 15000-dollarsturneringen i Antalya och tog därmed sin andra titel i karriären.

– Såklart känns det helt fantastiskt att vinna årets första singeltitel! De senaste veckorna har jag spelat väldigt bra och det är riktigt roligt att det ger utdelning i form av vinst. Jag är särskilt nöjd med dagens final då jag lyckades förvalta alla de chanser jag jobbade mig fram till, säger Fanny Östlund.

Östlund, denna vecka rankad 610, var sjätteseedad i turneringen och besegrade två spelare som är bättre rankade (Barbara Gatica i semin och Amina Anshba i finalen). Anshba var topp 10 som junior, född 1999, och har tex vunnit EM i Klosters. Fanny vann sin första titel i Hammamet 2016. I höst tycks det ha lossnat och på kontot finns också en finalplats i Las Palmas i augusti och en semifinal i Antalya i början på månaden. Då vann ju också Fanny dubbeln.

– Innan jag flyger hem till Sverige åker jag vidare till Libanon samt Nigeria för fler tävlingsveckor. Det blir långa resor men det är någonting jag älskar, säger Östlund.

Yudanov får ranking

SweTennis försöker alltid lyfta fram bredden och ju fler som tävlar på den här nivån internationellt, desto bättre. Marina Yudanov är den senaste (?) i raden att ge tennisen chansen på allvar och det välkomnar vi.

I WTA Seoul vann Johanna Larsson och Kiki Bertens dubbelfinalen mot Kumkhum/Plipuech. Det är elfte WTA-titeln i dubbel för Larsson, sex av dessa är ihop med Bertens. I singel har Larsson fortsatt oflyt i lottningarna. Jelena Ostapenko, som besegrade Larsson i första omgången, vann turneringen. Vid sidan om den överraskande segern i Franska Öppna i år, den första WTA-titeln för henne. Nästa vecka spelar Larsson i Tashkent och får möta andraseedade Timea Babos, som senaste var i final i Quebec.

Melis Yasar, 17 år, vann också sin final i dag i G4-turneringen i Mostar. Hennes andra ITF-titel.

16-åriga Jacqueline Nylander Altelius tog sin första seger i en ITF Pro-turnering i Varna i Bulgarien.

Herrarna då? Ja, de maskerade formen bra inför futureveckan i Jönköping. Markus Eriksson förlorade i Madrid mot en okänd spansk 17-åring, Alberto Colas Sanchez, i första omgången. Fred Simonsson torskade också i första omgången, men i Santa Margherita Di Pula mot Edoardo Monti. Italienaren, som aldrig haft ranking, tog sedan ett enda gem i nästa omgång med 1345-rankade fransmannen Pietri. Märkligt är bara förnamnet.

Föregående artikelDavis Cup: Återtåget går som tåget
Nästa artikelTretton i startfältet i Jönköping – tre fick rankingpoäng

5 KOMMENTARER

 1. En riktigt bra vecka kan man säga. Kul för Peterson. Lister var i semi i 60k i Frankrike också i dubbel.

  Angående Larsson så är det oflyt de två senaste, men hon har 1-6 på de senaste matcherna (kval inkluderat) och det är ju inte enbart dåliga lottningar utan något stämmer inte just nu i singel.

  Kommer några intressanta veckor nu där lite poäng kan spelas hem på ITF-nivån. Fanny har tagit något kliv kan jag tycka, känns numera som en rätt stabil toppspelare på 15k-nivåerna som man kan förvänta sig kvartsfinal av minst för det mesta. Jag tror det är fler som kan ligga på den här nivån bara de får en liten skjuts och vinner några jämna matcher. Kajsa Rinaldo Persson har också spelat bra på sistone t.ex., men spelar nästan enbart 25:or och har förlorat några jämna matcher mot bra spelare.

  Yasar vann och det var bra klass på turneringen för att vara en G4, men jag kan tycka att hon ska spela på högre nivå för att försöka få lite mer poäng. Nu fick hon 20, och är uppsatt på en ny G4 i Kroatien där hon som mest kan få 10 – om hon vinner igen, allt annat ger noll. G3 känns optimalt i det här läget om hon satsar på att få rankning för att spela GS så småningom. Men kan å andra sidan vara bra att få många matcher och självförtroende också.

  I övrigt kunde en intressant nyhet läsas på Hennemanns blogg:

  ”Jag har blivit uttagen till Tennis Europé Junior Masters som spelas i Italien den 6-8 Oktober. Det är 8 spelare som blir uttagna. Innan dess så åker jag till Frankrike för att träna på Roland Garros tennisbanor.”

  Blir nog stentufft med tanke på att hon inte har spelat sedan EM, men att hon ens blir uttagen bland de 8 bästa är ett kvitto på hur bra hon är.

 2. Lottningen till Libanon ute… Cabaj Awad och Östlund möts i kvarten om de vinner sina matcher. Synd!

  Positivt att de slipper Kan tills finalen dock, är nog den bästa av motståndarna. Bernardi i semin eventuellt.

  Kanske kan Molly Helgesson ta en match eller två, möter en seedad spelare som Rebecka Ehn slog för ett litet tag sedan så chans finns iaf.

 3. Killarnas kräftgång fortsätter den här veckan? Bara 3 av 13 vidare på hemmaplan, varav två pga svenskmöten. Samuelsson gjorde det bra iofs.

  Spelare som är med som tidigare haft en bättre rankning har dalat istället för tvärtom.

  Brydolf 523 år 2011, nu 904
  Appelgren 695 förra året, nu 950
  Sekulic 643 år 2014, nu 1445
  Fred Simonsson 633 förra året, nu 755
  Renard 672 år 2013, nu 1510

  Markus Eriksson, som visserligen gått framåt i år, förlorar återigen mot en lägre rankad spanjor och båda Ymers försvann i första i sina tävlingar. Karl Fribergs utveckling ser lite hackande ut.

  Vore intressant med nån form utav statistik, vilka har gått framåt senaste åren och vilka har tappat (herrar/damer). Det har klagats på bredden bland killarna och förutom Ymers och eventuellt Carl Söderlund så ser det ju tunt ut framöver med nästa lovande generation bland 14-åringarna (!) imo.

  Yudanov tycker jag gör det riktigt bra dock som slår en spelare runt 500-strecket som slagit topp 300-spelare i år. Nu ligger vägen mot kvart och kanske t o m semi hyfsat öppen. Undrar varför hon inte satsade tidigare.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här