Första ITF-titeln för Radenkovic

Johanna Larsson gick till kvartsfinal i Budapest, men annars handlade den svenska tennisveckan om intressanta resultat i ITF Junior-turneringar där både Maja Radenkovic och Isak Strömberg tog sina första titlar.

Johanna Larsson tog sig till kvartsfinal i WTA-turneringen i Budapest. Larsson slog i tur och ordning Magdalena Frech och Aleksandra Krunic, men föll med 3-6, 2-6 mot Dominika Cibulkova. Larsson tar några placeringar på nästa veckas ranking och kommer att vara runt plats 75.

Larsson spelade också final i dubbel med Kirsten Flipkens, paret som slog Cornelia Lister/Sizikova i första omgången. Men Larsson/Flipken förlorade finalen mot Stollar/Perez efter 3-10 i avgörande matchtiebreak.

Apropå dubbel. Robert Lindstedt/Franko Skugor åkte ut i första omgången i ATP-turneringen Delray Beach mot kanadensarna Shapovalov/Polansky. Lindstedt/Skugor har 4-5 i matchfacit.

Två månader in på året är det sannerligen inte många rankingpoäng som de svenska spelar tagit. Daniel Appelgren tog en pinne i Antalya efter att ha klarat sig igenom kvalet och slagit lillebror Thiem i första omgången.

Poäng blev det också för Marina Yudanov i Hammamet, Tunisien.

Semifinal i Litauen för Hennemann

Siauliai Open 2018 var en Grade 2-turnering med fem svenska inslag. Caijsa Hennemann gick till semifinal efter att ha räddat tre matchbollar i avgörande set mot tredjeseedade Falkowska. I semifinalen blev förstaseedade brittiskan Raducanu, som är obesegrad i år, för svår. Närmast för Hennemann väntar tre grusturneringar i Spanien i mars. En plats i Franska Öppna kommer allt närmare.

Alexandra Viktorovitch vann sin första match men fick sedan andraseedade (och senare finalisten) Rogozinska Dziak i andra omgången. 4-6, 4-6 blev det. Hennemann/Viktorovitch var också i semifinal i dubbel.

Erik Grevelius och Gustaf Ström åkte ut i andra omgången och Kevin Chahoud i den första. Ström mötte finländaren Otto Virtanen och förlorade avgörande tiebreaket med 5-7. Betydligt jämnare nu än då de möttes i en G4-turnering i höstas i Finland då Ström bara fick med sig två gem mot den idag 68-rankade Virtanen. Grevelius vann dubbeln ihop med polacken Mikula.

I Oslos G4-turnering var fem svenskar med i pojksingel och längst tog sig Anton Örnberg och Leyton Rivera, med semifinalplatser. John Hallquist Lithén gjorde sitt bästa resultat och tog sig till kvartsfinalen där han föll mot förstaseedade Bouquier som vann turneringen. Örnberg/Rivera spelade hem dubbelfinalen.

I Finland spelades också en G4-turnering och Johan Garpered/Liam Hedlund fick spela dubbelfinal, men i singel var det ingen svensk som nådde längre än kvarten.

I danska Roskilde var det yngsta juniorerna med (G5-turnering) och där blev det seger både i pojk- och flicksingel.

Radenkovic tog första titeln

Maja Radenkovic (bilden) tog sin första ITF-titel efter finalseger över fransyskan Stevic, som slog ut Klara Milicevic i semifinalen. Milicevic/Olivia Pezo var i final i dubbel.

I pojksingel var tre av semifinalisterna svenskar. Isak Strömberg gick hela vägen efter att ha slagit Leo Borg i tre set i semin och ännu en tresetare i finalen mot Vatteroni. Italienaren mötte Carl Gustafsson i sin semi. Det var 15-årige Strömbergs första ITF-titel. Carl Gustafsson och Rikard Rååd vann dubbelturneringen.

7 KOMMENTARER

 1. Mirjam Björklund hade den svåraste lottningen av alla seedade spelare i 25k i Brasilien, med svåra matcher i varje omgång (normalt får man en eller två “walkovermatcher” mot usla hemmaspelare i de där turneringarna), men kvalade in utan settapp. Ett gem tappat i kvalfinalen mot 500-rankad!

  Jag tror inte hon kommer få det svårt i år som det har sagts, hon är på uppåtgång, var ju i semi i dubbeln veckan innan också. Hon kan mycket väl vara tredje bäst rankade svenska när året är slut.

  Intressant i Spanien där Julia Lövkvist ihop med nån okänd rumänska som är sämre än henne var väldigt nära att vinna dubbeln mot förstaseedade paret. Det hade varit en riktig superskräll. Maria Petrovic gjorde ett bra kval där hon slog Payola och Mezan är vidare i dubbel. Bra erfarenheter ändå, men blir ju inte många matcher på den nivån.

  I Gjövik G5 ser det väl ut som att vi kommer få ett par killar i minst semi åtminstone. Blir svårare med semi för tjejerna, då måste Dahlström/Radenkovic skrälla, vilket iofs är möjligt.

  • G4 var det ju i Gjövik.

   Lister streamas 1.30 idag… tror inte direkt Peterson slår Cornet imorgon men den måste man ju se.

 2. I KLTK:s prestigetävling har ingen svensk lyckats vinna 2 matcher i MD. Dåligt tycker säkert en del men jag ser det nästan som ett friskhetstecken. Att vara “bäst” som 14-åring är ganska ointressant idag när genombrotten kommer runt 25 år?

  • Skulle vara intressant att veta vilka spelare du syftar på, tex de under 25 år på ATP-rankingen idag?

   Jag gick igenom de 20-talet spelare som är topp 100 idag och som är under 25. ALLA var också bra tidigt, från 15-16 år i varje fall. De flesta var topp 10 eller topp 20 på juniorrankingen.

   Nej, alla som är bra tidigt slår heller inte igenom som seniorer. Men det motsatta, finns ju inga belägg alls för det idag. Att nå topp 100 utan att ha varit bland de bättre i årgången är i princip omöjligt idag.

 3. Johan, kan du ge några exempel på spelare som blivit topp 100 utan att ha varit framgångsrika som juniorer? (Förutom Björkman)

 4. När man möter topp 20-spelare i hela världen så tycker i alla fall inte jag att det är “dåligt” att inte vinna. Snarare väldigt bra om man lyckas eller kan spela jämnt.

  Att vara bra som 14-åring är om inte ganska viktigt för spelaren själv, de flesta fortsätter väl med något de är bra på/har talang i för att de tycker det är roligare då. Är man dålig så riskerar man att tappa intresset. Det är alltid roligare att vinna.

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler artiklar

Vecka 43 | Två W15-tävlingar väntar i Stockholm

Ellen Allgurin gör comeback på den internationella scenen.

Vecka 42 | Fokus på Stockholm Open

Vad kan en formtoppad Mikael Ymer hitta på i Stockholm Open? Och hur är statusen på Elias Ymer efter skadeuppehållet?

Rebecca Petersons succéturné i Asien – vann sin andra WTA-titel

Besegrade Heather Watson i finalen i Tianjin.

Mikael Ymer tog sin fjärde challengertiteln

Efter en segersvit på tolv raka matcher stod han som segrare i challengerturneringen i Mouilleron le Captif i Frankrike.

Vecka 41 | Peterson i WTA Tianjin

"Pim-Pim" spelar förkval till kvalet till Stockholm Open.