Här är svenskarna som nått minst kvartsfinal i Wimbledon

Svenska framgångar i Wimbledon har varit sällsynta under det senaste decenniet. I årets turnering ställs hoppet till Elias Ymer, som går in i kvalet mot den 249:e rankade italienaren Stefano Napolitano.

Även om Ymer är favorit i sin första kvalmatch är chanserna små för att 22-åringen från Skara ska ta sig hela vägen till slutspelet i turneringen. Istället är det i vanlig ordning Roger Federer som är storfavorit med ett vinnarodds på 2.50. Samtliga odds på Wimbledon från svenska spelsajter finns att hitta på Casinoranker.

Som en uppladdning inför turneringen (och för att bli lite nostalgiska) bjuder vi på minnen från den svenska tennishistorien – en komplett lista med samtliga svenskar som nått minst kvartsfinal i Wimbledons singelturnering.

Lennart Bergelin

Den första svensk någonsin att gå till kvartsfinal i Wimbledon var Lennart ”Labbe” Bergelin. Bergelin tog sig till kvartsfinal både år 1946 och 1948. Under dessa åren låg han även på topp 10-listan över världens 10 bästa amatörspelare.

Bergelins mest omtalade match i Wimbledon sammanhang var i den fjärde omgången i turneringen 1948, där han besegrade den förstaseedade amerikanen Frank Peter efter fem nervkittlande set.

Sven Davidson

Sven Davidsson var andra svensk att skriva sig in Wimbledon-historien. Davidsons tog sig till kvartsfinal i turneringen år 1953 och 1955. Den största framgången kom år 1957 då svensken nådde semifinal efter att ha slått Vic Seixas i kvartsfinalen. I semifinalen tog det dock stopp mot australiernaren Lew Hoad.

Ulf Schmidt

Likt Davidsson tillhörde Ulf Schmidt världseliten för amatörspelare under 1950-talet. Tillsammans tog de två Sveriges första titel i Wimbledon efter att ha vunnit dubbelturneringen 1958.

Björn Borg

Att Björn Borg fullständigt dominerade Wimbledon under 70-talet är en underdrift. Borg stod som vinnare i turneringen -76, -77, -78, -79 och -80. År 1981 var han ytterst nära att tangera Renshaws rekord med sex Wimbledon-titlar i följd.

Borg ligger fortfarande fyra på Wimbledons maratonlista efter Renshaw, Sampras och Federer.

Anders Järryd

Efter att Björn Borg dragit sig tillbaka 1983 kom en ny generation svenska spelare under andra delen av 80-talet som lyfte svensk tennis. En av de mest framgångsrika var Anders Järryd. Även om Järryds främsta framgångar var i dubbelspel så nådde han semifinal i Wimbledon 1985 och kvartsfinal 1987.

Stefan Edberg

Tillsammans med Björn Borg och Mats Wilander anser många att Stefan Edberg är Sveriges största tennisspelare genom tiderna. Totalt stod Edberg som segrare i Grand Slam-turneringar hela nio gånger – sex gånger i singel och tre gånger i dubbel. Han var rankad som världens bästa spelare i totalt 72 veckor i början av 90-talet.

Edberg vann Wimbledon två gånger, 1988 och 1990. Han tog sig dessutom till final 1989 och semifinal 1987, 1991, 1992 och 1993.

Mats Wilander

Mats Wilander hade sin storhetstid under 80-talet, samtidigt som Stefan Edberg. Totalt blev det hela sex Grand Slam-titlar – två franska öppna, tre Australiska öppna och en US Open. I Wimbledon räckte Wilander aldrig hela vägen fram, men det blev kvartsfinal -87, -88 och -89.

Christian Bergström

Även om Christian Bergström aldrig vann någon titel under sin tenniskarriär så är han en av få svenskar som tagit sig långt i Wimbledon. Bergström tog sig till kvartsfinal i turneringen 1990 och 1994.

Thomas Enqvist

Thomas Enqvist var en av Sveriges bästa tennisspelare under 1990-talet och var år 1999 rankad som ATP-tourens fjärde bästa spelare. Totalt blev det 19 titlar på touren. I Grand Slam-sammanhang tog sig Enqvist till kvartsfinal i Wimbledon 2001 och Australiska öppna 1996, samt final i Australiska öppna 1999.

Jonas Björkman

Under slutet av 90-talet och början av 00-talet var Jonas Björkman en av världens främsta dubbelspelare. Totalt blev det hela 9 Grand Slam titlar i dubbelspel, varav tre kom i Wimbledon. I singelspel gick Björkman till semifinal i Wimbledon 2006.

Thomas Johansson

Thomas Johansson blev den enda svenska spelare att vinna en Grand Slam-turnering under 00-talet. Detta efter en seger mot ryssen Marat Safin i Australiska öppna 2002. I Wimbledon gick Thomas Johansson till semifinal 2006, där det tog stopp mot amerikanen Andy Roddick.

Robin Söderling

Senast en svensk nådde till slutspel i Wimbledon var 2010 då Robin Söderling tog sig till kvartsfinal efter att ha slagit ut David Ferrer i den fjärde omgången. Söderling fick svårast tänkbara motstånd i kvartsfinalen då han ställdes mot Rafael Nadal. Det blev en jämn match men efter fyra set, varav ett gick till tiebreak, stod Nadal som segrare och gick därefter vidare och vann mästerskapet.

Senaste

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.

Linus Carlsson Halldin och Olivia Malm vinnare i JSM

Tvillingarna Wallin vann U21-SM.