JSM är över – Klara Milicevic vann allt

8

JSM i Båstad är över och medaljerna är utdelade. På spel stod också Stefan Edbergs stiftelses stipendier till 14- och 16-åringarna.

50 000 kronor går till bästa 14-åring och 100 000 kronor till bästa 16-åring. Spelarens klubb får också 10 000 kronor och det är resultaten från fyra tävlingar som räknas. SALK Open, JSM inomhus, Båstadtennis och JSM utomhus.

Två spelare som stuckit ut från mängden lite extra är Klara Milicevic och Gustaf Ström.

F14

Klara Milicevic, Tabergsdalens TK-Louise Wikander, IS Göta 6-2, 6-1
Semifinalister: Julia Lövqvist, Upsala TK och Johanna Bernhold, IS Göta.

Intressant årgång där Klara Milicevic redan var klar etta i tabellen efter att ha vunnit SALK, SM inne och Båstadtennis och nu fullbordade sviten med att vinna SM på gruset i Båstad. Faktum är att hon inte ens var nära att tappa ett enda set under veckan och vann också dubbelklassen ihop med Louise Wikander.

Det är denna trio (Milicevic, Lövqvist, Wikander) som vi hittar finalisterna i samtliga fyra stora turneringar i år. Milicevic ska utvecklas vidare med hjälp av bland andra KLTK:s akademi.

P14

Leo Borg, KLTK-Isac Strömberg, Åkersberga TK 6-2, 6-2
Semifinalister: Henrik Bladelius, Alingsås TK och Timothy Carlsson Seger, Näsbyparks TK.

Det är klart att det väcker uppmärksamhet när Björn Borgs son Leo vann 14-årsklassen, som varit och är mycket jämn. Leo var också i semifinal i inne-SM samt Båstadtennis, men Stefan Edbergs stipendie ser Leo ut att få dela med Isac Strömberg. Båda hamnar på 10 poäng och båda har vunnit varsin turnering. SALK:s Arslan Temirhanov, som ledde tabellen inför SM, åkte ut i åttondelsfinalen.

Noterbart är också att Henrik Bladelius är ett år ung för klassen.

P14 har sett sex finalister i de fyra största tävlingarna. Mycket jämn klass och fin bredd.

F16

Nelly Mezan, Farsta TK-Maja Radenkovic, Helsingborgs TK, 6-2, 1-6, 7-5
Semifinalister: Victoria Carlsten, Helsingborgs TK och Maria Petrovic, Farsta TK.

Här blev det som bekant en del återbud pga av framgångar för F16-landslaget i EM. Caijsa Hennemann, Sara Dahlström och 15-åriga Frida Bostrand kunde inte deltaga. Nu blev det en final mellan två spelare som båda är ett år unga för klassen.

Caijsa Hennemann höll nu undan och får stipendiet för andra året i rad i F16.

P16

Gustaf Ström, Näsbyparks TK-Hugo Regnér, Smålandsstenars TK 6-1, 6-4
Semifinalister: Axel Labrunie, Oxelösunds TK och Kevin Chahoud, Falkenbergs TK.

Imponerande av Ström som varit i alla fyra finaler i år och vunnit tre. Axel Labrunie? Kvalspelare, halvfransos som är rankad 88 i årgången, men som tillbringat mycket tid i Frankrike också.

F18

Märta-Louise Söderberg, Helsingborgs TK-Sydney Berlin, Fair Play TK 6-4, 1-6, 6-3
Semifinalister: Alexandra Viktorovitch, KLTK och Tuva Lindsten, Elfsborg Tennis.

En skräll att Märta-Louise Söderberg, oseedad och med en tuff lottning, gick hela vägen. Söderberg är rankad 19 bland 00:orna. Då vinner man välförtjänt, med tanke på att de bästa spelade JSM med några få undantag (Melis Yasar, Julita Saner). Överhuvudtaget ett bra JSM också för Helsingborgs TK som skapat en bra och utvecklande miljö för tjejerna.

P18

Erik Grevelius, KLTK-Simon Yitbarek, Södertälje Pershagen TK 6-2, 6-7, 6-4
Semifinalister: Simon Wibler, Fair Play TK och Viktor Thoresson, Båstad TS

Med tanke på att 99:orna Karl Friberg, Jonas Eriksson Ziverts och Linus Bergevi inte spelade JSM så låg det nära till hands att segern skulle gå till någon av spelarna födda 2000 och så blev det också. En jämn årgång men kanske hade man önskat sig att någon hade stuckit ut lite extra för att längre fram kunna hävda sig internationellt.

Samtliga resultat från JSM hittar du här...

 

Föregående artikelVem blir näste svensk på topp 100?
Nästa artikelHar Robin Söderling fått Elias Ymer på rätt spår?

8 KOMMENTARER

 1. Leo Borg fick en artikel i Aftonbladet för att han vann både singel och dubbel, det fick inte Klara Milicevic t.ex. Men så är det ju när man är son till Björn Borg, det är oundvikligt att han kommer att synas mer i media om utvecklingen fortsätter gå så bra som den gör. Alla hoppas att generna sitter där.

  Annars tyckte jag det var intressant att se bredden i årets SM. Att Märta-Louise vann var en rejäl skräll, men hon har samtidigt spelat rätt bra inför, och Viktorovitch har inte gjort det. Självförtroendet verkar ha fått sig en törn för hennes del, jag hoppas hon får tillbaka det.

  I FS16 var Sveriges bästa inte med och jag hade nog tippat Carlsten eller Leijon som vinnare, men det är riktigt kul att se framgångarna för de ett år unga också, för startfältet var inte dåligt även om man räknar bort EM-spelarna.

  Att Milicevic var så överlägsen i FS14 var också lite förvånande imo, eftersom hon fått stryk av Wikander i en TE-tävling rätt nyligen samt att Julia gjorde ett sånt bra EM. Men de tre är riktigt starka. Bernhold som var i semi är också ett år ung.

 2. Det ser ljust ut på juniorsidan när det gäller tjejerna. Det är inte bara bra kvalitet på SM utan fler och fler gör resultat internationellt. Oroväckande dock att inget händer hos förbundet när det gäller sponsorer. Hur skall dessa tjejer ta nästa steg ? Tyvärr nästan omöjligt om inte det finns samarbetspartners som hjälper till med finansieringen av resor. Hatten av för Stefan Edberg och sin stiftelse som ställer upp med stora summor, men det skulle behövas fler som Stefan nu när vi har en bredd av riktigt duktiga tjejjuniorer. Det är ett guldläge för en stor sponsor att nu gå in och stötta Svensk Tennis med öronmärkta finansiella medel för Klara & Co.

  • U14 och U16 gör några tävlingsresor tillsammans i höst, med backup från förbundet.

   En rejäl satsning, öronmärkt för en viss grupp spelare, kan vi nog bara drömma om. Konstigt, för någonstans finns kapitalet. Det går att hitta finansiärer till en challenger i Båstad. Kings of Tennis har hittat sin nisch. Så länge sponsorerna vet vart pengarna går och vad man får tillbaka och vem man når, så går det att bygga upp ett gemensamt intresse.

  • Man tycker ju att det borde bli lättare för en sån som Caijsa att få lite sponsorer eller bättre stöd när hon trots allt kommer tvåa i EM. Sånt måste ju öppna upp ögonen på de med pengar? Givet att alla de bästa inte var med i EM, men det är ändå så att hon är bland de bästa i Europa i sin åldersklass.

   Pengarna från Edberg-stiftelsen hjälper såklart definitivt, men med sådana internationella resultat borde många vara intresserade av att ”värva” henne först.

 3. Det sägs att Henneman börjat på tennisgymnasiet i Göteborg.
  Visste inte ens att det fanns ngt tennisgymnasium där.
  Trodde hon var klar för akademin på KLTK men det kanske bara var rykten?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här