Leo Borg vann SALK Open 2018

Leo Borg, KLTK, vann SALK Opens 16-årsklass, ett år ung för klassen. Han finalbesegrade Växjös Adam Heinonen i en svängig tresetare.

Ifjol vann Maria Petrovic, Farsta, SALK Opens 16-årsklass ett år ung och klarade av favoritskapet i år och besegrade klart finländskan Ella Haavisto i två raka set.

Under 2018 kommer SweTennis att följa upp 14- och 16-årsklasserna, i alla fall resultatmässigt från de tävlingar som ingår i kampen om stipendiet i Stefan Edbergs stiftelse.

PS16

Kvartsfinaler
Adam Heinonen, Växjö TS [1]-Joel Broberg Olsson, GLTK 6-3, 6-1
Isac Strömberg, Åkersberga TK [4]-Linus Carlsson Halldin, Näsbyparks TK [7] 6-2, 7-6
Leo Borg, KLTK [8]-Jack Karlsson Wistrand, TK Hobby [3] 2-6, 6-0, 6-2
Hannes Eriksson, Kristinehamns TK [5]-Miles Mahoney, Åhus TK [16] 2-6, 4-6

Semifinaler
Adam Heinonen-Isac Strömberg 6-4, 4-6, 7-5
Leo Borg-Miles Mahoney 6-2, 6-4

Final
Adam Heinonen-Leo Borg 2-6, 6-1, 3-6

FS16

Kvartsfinaler
Maria Petrovic, Farsta TK [1]-Smilla Kjaergaard, SALK 6-1, 6-1
Maja Radenkovic, Helsingborgs TK [3]-Louise Wikander, IS Göta [9] 6-3, 6-4
Klara Milicevic, Tabergsdalens TK [13]-Olivia Malm, Södertälje Pershagen TK [12] 6-4, 6-3
Ella Haavisto, Finland [7]-Nelly Mezan, Farsta TK [2] 4-6, 6-4, 6-3

Semifinaler
Maria Petrovic-Maja Radenkovic 6-3, 6-3
Klara Milicevic-Ella Haavisto 4-6, 3-6

Final
Maria Petrovic-Ella Haavisto 6-2, 6-1

PS14

Kvartsfinaler
Emilio Zielkowski, Norrköpings TK [15]-Wilhelm Olsen, IS Göta [12] 4-6, 7-6, 6-2
Tsegai Gebremeskel, SALK [4]-Elwin Gauffin, Näsbyparks TK [7] 1-6, 1-6
Noa Forste Dinell, SALK-Eldin Nokic, Åby TK [10] 0-6, 0-6
Oliver Byskata-Jeiden Saidizand, Upsala TK [2] 3-6, 1-6

Semifinaler
Emilio Zielkowski-Elwin Gauffin 0-6, 1-6
Eldin Nokic-Jeiden Saidizand 4-6, 5-7

Final
Elwin Gauffin-Jeiden Saidizand 3-6, 6-3, 7-6

FS14

Kvartsfinaler
Johanna Bernhold, IS Göta [1]-Rüya Laura Mavi, Mälarhöjdens TK [7] 6-0, 6-2
Agnes Mitteregger, Djursholms TK [3]-Vanja Cado, Karlskrona TK 6-4, 6-1
Ida Johansson, Mälarhöjdens TK [6]-Tilde Strömquist, Sundsvalls TK [4] 6-7, 3-6
Tilde Jagare, Gefle TK [12]-Nadia Mezan, Farsta TK [2] 2-6, 5-7

Semifinaler
Johanna Bernhold-Agnes Mitteregger 6-0, 7-6
Tilde Strömquist-Nadia Mezan 6-4, 2-6, 1-6

Final
Nadia Mezan-Johanna Bernhold 5-7, 3-6

» Samtliga resultat och lottningar här

20 KOMMENTARER

 1. Att Haavisto gått till final i FS16 är inte helt otippat då hon är rankad #416 på ITF18. Men frågan är om Maria Petrovic kan ta henne trots klart sämre ITF-rankning. Hon verkar ju ha gått framåt en hel del på sistone, iaf mot svenskt motstånd. Exempelvis slog hon både Viktorovitch och Munozova i december och i oktober även Sofradzija. Plus att hon till och med spelade jämnt med Cabaj Awad, 4-6 4-6. Har ju även utklassat motståndet i SALK så det känns lovande.

  Bland killarna är 2003-klassen lovande, men det är nog ganska talande för vilket kön som har mest potential ett tag framöver om man tittar på hur det har gått i kvalet till SALK ITF.

  Bland killarna: 7 st vidare till andra omgången. 3 – 9 mot internationellt motstånd, dvs bara 3 vinster på 12 matcher mot icke-svenskar.

  Bland tjejerna: Hela 15 st vidare till andra, alla möjliga utom en. 8-1 mot internationellt, varav tre seedade slogs ut. Bland annat stod Lövqvist för en fin insats som slog 900-rankade och förstaseedade Hefti.

  Tyvärr är ju problemet nu att alla lovande svenskor måste mötas och därmed får många inga rankningspoäng som de borde ha fått. Lövqvist och Dahlström är väl kanske de två mest lovande i kvalet och de möts i andra omg. Någon av dem borde givetvis ha fått ett WC till main, men de tre går väl till Radenkovic, Milicevic och Petrovic som var i semi i FS16-turneringen och inte kunde kvala.

  Man kan bara hoppas att spelare som Petrovic, Zaar, Malm, Lövqvist, Dahlström, Milicevic, Wikander, Bostrand, Leijon, Mezan, med flera börjar spela fler turneringar. Behövs mer stöd från förbundet för att de ska kunna börja tävla ordentligt. Vi skulle haft många fler rankade spelare egentligen, men som det är nu så är det bara tre som går in i huvudturneringen pga brist på speltid på övriga. Vi har just nu en topp fyra bland ITF-tjejerna och sedan ett enormt gap ner och ingen bredd för att det är så få av de talangfulla som spelade förra året.

  Kul att Shasteen är tillbaka igen, en av de mer lovande 2003-orna som varit borta länge. Victoria Carlsten är också lovande, men spelar väldigt lite och drog sig ur även denna turneringen.

 2. Kjaergaard, Wallin, Salemyr och Milicevic sägs ha fått WC till ITF huvudtävling. Det innebär i så fall att Radenkovic och Petrovic blir snuvade på tävlingen. Bägge två fick hoppa kvalet då de fortfarande spelade nationella SALK Open. Antagligen får programmet läggas om så att man kan spela bägge tävlingarna, eller så får arrangören dela ut WC till de som behöver det mest för Svensk Tennis. Salemyr och Wallin kunde fått kvalet istället, så hade vi haft med Petrovic och Radenkovic i tävlingen. Alla med och alla nöjda ?

  • Det är ett märkligt system. Ska arrangören ha så stort inflytande? Kanske, men som det är nu så får vissa spelare ena veckan WC till main draw och veckan efter kommer de inte ens med i kvalet. Så vem gynnar det här systemet på sikt? Ingen.

  • Tack för uppmärksamheten. Radenkovic ville mer än gärna spela men var tvungen att göra ett late Withdraw. Tyvärr ser inte SALK ITF ur det internationella perspektivet och ur svenskt perperktiv utan är kvar på klubbnivå. Det hade hjälpt om vårt förbund kunde styra upp det lite mer och följa exempelvis franska förbundets sätt att jobba speciellt när det kommer till ITF nivå. Det handlar inte för att citera SALK klubbchef att ”gynna sina egna klubbspelare, det är det privilegiet man har som arrangör” som att gynna svenska spelare. Vi har massor av otroligt duktiga tennis tjejer men tyvärr skapar klubbarna ingen plattform för samarbete ur ett svenskt perspektiv utan är kvar på klubbnivåer. Tycker det är bra att så många svenska tjejer är inne i kvalet, men de som kämpat i nationella SALK Open måste dra sig ur, trots högsta ITF ranking för 2002 och 2003 inom Sverige i sin ålder! Petrovic 1228 Radenkovic 1238. Försök att se detta ur ett större perspektiv – det handlar inte om Stockholm mot världen utan Sverige som helhet.

 3. Mycket bra insats av Petrovic. Tappar alltså bara tre gem mot 400-rankad på ITF18. Dags att börja spela lite på ITF nu då… synd att Sveriges överlägset bästa 2002:a inte får vara med i en av våra egna juniortävlingar för att hon är för bra och går för långt i tävlingen innan. Amatörmässig organisation.

  På ITF18, en spelare kvar i kvalfinal bland killarna och bland tjejerna tar Sverige hem alla fyra platser. Bra insatser av Nelly Mezan och Frida Bostrand som slår ut bra spelare för att vara ett kval i G4. Synd att de möts… Hoppas nu inte det blir någon urtråkig lottning som t.ex. Dahlström mot Hennemann i första omg av main…

  Men man tycker som sagt att de här spelarna borde kvala oftare för det är sällan våra bästa spelar på ITF. Hade de här spelat regelbundet så hade vi haft många fler i topp 500 och högre.

 4. Nelly Mezan ser ut att ha förbättrats. Hon var den enda fram till Petrovic som var nära att slå Haavisto i FS16, gjorde sedan ett väldigt bra kval där både Bostrand och Persson samt en rätt bra österrikiska slogs. I main slår hon sedan 266-rankade brittiskan Richardsson som kommer från en vinst och en final på de två senaste turneringarna. Hon gjorde inga såna resultat förra året iaf.

  En meriterande seger även av Zaar mot Nagy som pressade 12-rankade Carle i november. Hennemann fick enkelt revansch på Plakk som hon förlorade mot förra året, kul att se hur hon har utvecklats. Dahlström, Viktorovitch och Milicevic också vidare. Enda plumpen i protokollet Sydney Berlin. Det är tidigt på året men det finns goda chanser till ökad bredd i år, beroende på hur mycket de spelar såklart.

  De tre SALK-wildcarden slogs som väntat ut direkt, två av dem helt chanslösa. Där skulle vi haft Petrovic, Lövkvist och Bostrand/Radenkovic så hade det nog vart tre till vidare. Jag förstår att man vill ge chans till sina egna spelare, men de borde också förstå att den här nivån är för svår för de spelarna i nuläget. Ge dem i så fall chansen i kvalet och låt de svenskor med stört chans gå till main, som sagt.

  Haavisto tappade för övrigt bara 4 gem mot 312-rankade, säger lite om att Petrovic inte egentligen ska ligga på 1000 plats direkt.

  Lite märkligt att Borg åker ut mot en dansk LL med 0-4 i matcher men behöver väl erfarenhet på ITF-nivå.

 5. Tävlingarna på hemmaplan är viktigare än man tror. Chahoud, Ström och Garpered vidare efter tre set. Rapporter från SALK säger att precis som för Petrovic i tjejklassen, borde Lithén i killklassen fått chansen trots för få poäng. Vi saknar även Yasar, samt Grevelius och Klöv-Nilsson som egentligen inte är för bra för SALK. Bredden började fyllas på i TE för några år sedan, och nu verkar det som om många tagit nästa steg. Ser mycket intressant och spännande ut. Skall försöka ta mig till Malmö nästa vecka och hoppas kunna se många live.

 6. Yasar är uppställd på att spela en G1:a i Australien den 13:e så hon verkar satsa på att få vara med i Australien Open. I och med att 99:orna har fallit bort 2018 så har hon gått upp till plats 121 eller nåt så hon kanske kan få kvala.

  Hade faktiskt trott att alla fem tjejerna skulle gå vidare, Mezan mötte en svagare motståndare än igår men hade väl inte orken efter en tuff tresettare och tre kvalmatcher och Dahlström trodde jag skulle vinna även fast hon mötte seedat, men kan ju mycket väl vara samma där – tre kvalmatcher och en tuff första omgång. Klart det är fördel för den som bara spelat två set än för den som spelat 10. Viktigt att ge rätt WC.

  Men Viktorovitch/Hennemann vidare som väntat och sedan var det inte många bollar ifrån att Milicevic slog Zaar! Hon grämer sig nog men bra gjort ändå. Får hoppas på två i semi i båda klasserna, en är ju garanterat iaf.

 7. 2017: Friberg och Viktorovitch i semifinal.
  2018: Ström, Chahoud, Henneman och Viktorovitch i semifinal.
  Bra start på året.
  Tänk vilka drömfinaler det kunde bli 🙂

  • Blev inga drömfinaler, men Ström och Hennemann i final iaf. Hennemann vände 0-5 till 7-5 6-2 och Ström nollade sin motståndare. Väldigt bra gjort.

 8. Kubre skrällde mot Helmi, kan hon verkligen vara så bra eller hade Helmi en dålig dag. Hon har inte gjort några direkta resultat innan så det är rätt konstigt. Tror Zaar hade varit i semi också om hon inte hade fått Hennemann. Viktorovitch/Zaar har goda chanser att vinna dubbeln också, de är bra ihop.

 9. Kvalet till ITF Malmö är svagt jämfört med SALK. Ingen Lövkvist, Wikander, Leijon, Dahlström, Mezan, Persson med mera, och Milicevic har fått en svår lottning. Malmö har gett WC (main) till två av sina spelare (Bostrand, Axelsson), någon som vet vilka de andra två blir?

  • Louise Wikander får ett också plus danskan Alisha Hussain enligt de uppgifter jag fått till mig. I pojklassen Isak Mulder, Erik Eliasson, Johan Falck och Teodor Hessle.

 10. Kristie Ahn slog Johanna Larsson med 6-1 6-2. Samma spelare som Peterson slog med 6-4 6-1 i oktober. Nu är det inte långt kvar till tronskifte.

 11. Svenskt i 3 av 4 finaler i SALK Open ITF. 12 spelare i finalerna imorgon och hälften av dem är från Sverige.
  Otrolig vändning av Henneman som låg under med 0-5 i första set, och enligt uppgifter var helt utspelad. Det är sådana egenskaper som en riktig bra spelare måste ha. Ströms siffror också sjukt imponerande.

  • Bra av Ström men jag är fortfarande förundrad vad som hände i seriespelet i november mot TK Hobby? 4-6, 1-6 då mot 44-årige Pasi Pannula. Den skillnaden får det ju inte vara mellan en av landets bästa 01:a och en veteran.

 12. Sådär ja, Caijsa gör det igen. Tänkte faktiskt att det skulle bli enklare i finalen när hon hade mindre press på sig och mötte en bättre rankad för en gångs skull. Få se om hon kan göra om det i Malmö, förra gången hon vann en tävling så gick hon bara till kvarten i nästa så återstår att se hur det är med orken. Hon kommer bli topp 100 (50 säkerligen) i år helt klart, om hon håller sig skadefri.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.

Linus Carlsson Halldin och Olivia Malm vinnare i JSM

Tvillingarna Wallin vann U21-SM.

Återbud från Peterson/Larsson – då fick Lister chansen

Lister/Fichman åkte dock ut i första omgången i Australian Open.

Vecka 4 | Detta händer utöver Australian Open

• ATP Challenger Rennes med Markus Eriksson • W25 Petit-Bourg (Guadeloupe) med Fanny Östlund

Ymer vidare i Australian Open

Möter Khachanov i nästa omgång.