Söderling-effekten gav Ymer skjuts framåt

Nio månader skiljer dem åt. Går det att finna några likheter mellan Elias Ymer och Rebecca Peterson när det gäller deras utveckling och formkurva? 

Likheterna är väl egentligen inte speciellt många, men den gångna veckan var det de båda som stod för veckans vassaste insatser och efter en tung säsong finns det anledning att se tiden an med tillförsikt.

Snacka om att samarbetet mellan Elias Ymer och Robin Söderling burit frukt! Helgens  challengertitel i Frankrike vad den andra sedan samarbetet startade. Det var den fjärde i karriären, men den första på ett annat underlag än grus. Det fanns ju en tid annars när det sades att Ymer bara skulle kunna göra resultat på grus.

2014, när Ymer vann fem futuretitlar under en säsong, så var alla på grus. Tennismässigt har det hänt saker naturligtvis, men det mentala ska inte underskattas. Söderling har fått Ymer att börja tro.

I juli, när Söderling kom in i bilden, var Ymer nere på botten och rankad 293. Nu är han tillbaka på topp 150. Idag är han rankad 146. Ett bra avstamp inför 2018!

Vägen till titeln i Mouilleron Le Captif (85,000 euro) :
Nikola Milojevic [156] 6-3, 7-6
Viktor Galovic [224] 6-4, 6-1
QF Constant Lestienne [379] 6-3, 4-6, 6-3
SF Gleb Sakharov [165] 3-6, 6-4, 6-1
F Yannick Maden [167] 7-5, 6-4

Nej, det var inga kanoner som Ymer slog den här veckan och det lär nog en del dysterkvistar framhäva. Däremot är en rad av spelarna etablerade challengerspelare som vecka ut och vecka in gör resultat som är godkända. Den nivån och stabiliteten höll inte Ymer över tid för ett halvår sedan.

Samtidigt är det inte läge att slå dubbelvolter av lycka. För att ta nästa steg och bli en ATP-spelare över tid krävs ännu mer hårt jobb. Trenden är klar och tydlig – Ymer närmar sig det målet.

Rebecca Peterson kom igång sent i år efter sin skada. Rankingen lyfter igen efter först en kvartsfinal i WTA-turneringen i Guangzhou och nu ett par fina veckor i USA med tre semifinalplatser. Det tar henne till plats 178 idag.

Precis som i Ymers fall gäller det att hitta en stabilitet, att hålla sig skadefri och kunna göra resultat i varje turnering mer eller mindre. Rebecca har också skaffat sig en bra grund för nästa säsong, men även här är steget än så länge stort till att bli etablerad WTA-spelare.

Kapaciteten finns. Förhoppningsvis, när det är dags att summera 2018 om ett år, så är båda topp 100-spelare. Då är Rebecca 23 år, Elias 22 år.

 

Senaste

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.

Linus Carlsson Halldin och Olivia Malm vinnare i JSM

Tvillingarna Wallin vann U21-SM.