Sverige besegrade Ukraina – nu väntar Portugal

7

Sverige var knappa favoriter att ta hem segern i matchen mot Ukraina. Efter en drömstart med 2-0 första dagen tog Ukraina två vinster på lördagen och skapade spänning, men den femte och avgörande matchen vann Mikael Ymer.

Ett Ukraina med sina bästa spelare tillgängliga hade förstås varit favoriter, men nu var varken Aleksandr Dologopolov eller trean Ilya Marchencko tillgängliga för spel och därmed ökade Sveriges chanser avsevärt.

Det var svaga kortet i matchen var Ukrainas andreman Artem Smirnov. Den 505-rankade skulle båda bröderna Ymer slå och sedan handlade det om att stjäla en match till. Det gjorde Mikael Ymer redan första dagen mot Sergiy Stakhovsky.

Den sistnämnde fick också spela dubbelmatchen som inledde lördagens spel. Trots en lång match och inte mycket till vila vann Stakhovsky både dubbelmatchen och den efterföljande singeln mot Elias Ymer.

Trycket låg sedan på Mikael Ymer och sådant har spelat ett spratt förr i lagmatcher som Davis Cup, men Ymer vann i två raka set över Smirnov.

6-7 april möts Sverige och Portugal och Sverige har hemmaplan.

Då kommer det sannolikt att handla om följande motstånd: 68-rankade Joao Sousa, 115-rankade Gastao Elias och Pedro Sousa som är rankad 125. De två sistnämnda trivs klart bäst på grus,  men Joao Sousa har två ATP-titlar i karriären och båda inomhus (Kuala Lumpur 2013 och Valencia 2015).

Vinnaren där får kvala till World Group. Det var något vi bara kunde fantisera om för några år sedan, om och när båda bröderna Ymer hade vuxit upp och blivit etablerade spelare på ATP-nivå.

Ukraina-Sverige 2-3

1) Sergiy Stakhovsky [113] – Mikael Ymer [396] 6-7, 2-6
2) Artem Smirnov [505] – Elias Ymer [135] 2-6, 3-6

3) D Molchanov/S Stahkovsky [595/113] – M Eriksson/A Siljeström [298/153] 7-6, 4-6, 6-2

4) S Stakhovsky [113]-E Ymer [135] 6-4, 6-4
5) A Smirnov [505]-M Ymer [396] 4-6, 2-6

[avser ranking]

Med det nya formatet spelades Davis Cup över två dagar istället för tre och i bäst av tre set, och inte fem.

 

LÄNK: Resultat, lottning och spelschema på DavisCup.com

 

Föregående artikelVecka 5: Lister spelar WTA-turneringen i Taiwan
Nästa artikelSå gick det i lag-EM (TE Winter Cups)

7 KOMMENTARER

 1. ”Etablerade på ATP-nivå” var snällt men lite överdrivet? Har bröderna ihop vunnit 10 MD ATP i karriären? Nej, problemet är jämnheten vecka e vecka. För Micke skulle EN vecka och en turneringsseger vara välbehövligt – vilken nivå kvittar lika. Gärna en future.

  Samtidigt starkt slå Staykhovsky som är en kompetent spelare som bla besegrat RF i Wimbledon.

  Kan inte annat än bli fundersam på dubbel… Att Siljeström legat rankad runt 50 och nästan försörjt sig i 10 år i branschen är märkligt. Med spel i tre set (tycker DC ska vara speciellt m 5 utan tiebreak i avgörande) kan man tex fundera på om tex Björkman/Johansson kunnat vara bästa valet!?

  Hoppas bröderna finner kontinuitet i tävlandet och vinnandet närmsta månaderna så kan Portugal få en match! För i enstaka matcher kan Hedsberg få ut mkt av Ymers!

  Fed Cup nästa vecka!

  • ”“Etablerade på ATP-nivå” var snällt men lite överdrivet?”

   Han menar inte att de är etablerade nu idag, han pratar om vad vi hoppades på för några år sedan (att Ymers måste växa upp och etablera sig för att vi ska ha chans att kvala till WC).

   • Nej, menar förstås inte att det är etablerade idag på ATP-nivå. Men det var något som det pratades om för några år sedan, när vi inte såg någon framtid när det gäller DC de närmaste åren.

    En helt annan sak. DC uppmärksammas väldigt lite, inte bara medialt utan också på sociala medier. Det var nog det som gjorde mig mest förvånad när vi var som mest aktiva på SweTennis. De flesta idag har bara TT-texten som material, tex Aftonbladet, Radiosporten och Expressen.SVT verkar inte ens ha publicerat något om andra dagens spel.

    Jag såg på instagram att Mirjam Björklund åkte med till Tallinn, apropå Fed Cup.

 2. Elias är på väg. Mikael har mycke att bevisa trots helgens insats.

  Tennis i allmänhet o Svensk tennis i synnerhet är otroligt långt ner på agendan. Men, vad gör SvTF för att påverka media?

  Nivån är inte skitkass. Det är VM i en världsport som är stor i Sverige med fina anor. Ett EM-kval i vilken annan sport som helst kan få tv-bevakning…

  Johanna skiter i landslaget va?

  • Många faktorer spelar in. När något inte säljer som man kan tycka beror det ofta på en sak och det är att publiken inte gillar den i tillräckligt hög grad. När lag 28 och 36 i världen möts, när en spelare rankad runt 400 möter en annan runt 500 – är det verkligen bra? Tennisen är stor i världen, men hur många nationer kan ställa upp med lag där den idrottsintresserade känner igen samtliga spelare på banan? Då är vi nog nere på ganska få nationer. Sen är det klart att Grupp 1 och lägre inte går att jämföra med World Group.

   Svensk tennis konkurrerar inte bara med övrig sport i landet. Den konkurrerar i högsta grad med internationell tennis. Det är ungefär som att ställa frågan varför Svensk Cupen i fotboll är iskall, när allsvenskan är glödhet. Eller varför CHL inte funkar när SHL gör det, osv.

 3. ”Jag såg på instagram att Mirjam Björklund åkte med till Tallinn, apropå Fed Cup.”

  Vi får satsa på att hänga kvar… Peterson får dra ett mycket tungt lass nu när Johanna inte ställer upp.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här