Team JoKi – för bra för att svensk publik ska få se dem

13

WTA-slutspelet i Singapore blev rejält uppmärksammat, men samtidigt som ”Team Joki” med Johanna Larsson och Kiki Bertens fick stå i centrum vet vi en sak med säkerhet. Vi kommer inte få se paret på en tävlingsbana i Sverige.

Det räckte inte till en titel den här gången, men med lite distans lär nog en finalplats i WTA Finals ändå bli minnesvärd för Larsson och Bertens. Det var heller inte igår som svensk tennis fick så mycket uppmärksamhet i media och när matchbilder till och med dyker upp i Aktuellt i SVT på söndagskvällen förstår var och en att det här smäller ganska högt.

Tyvärr faller inte WTA och damtennis på läppen hos de som bestämmer var sponsormiljonerna ska läggas. Som bekant var intresset för att hålla igång turneringen i Båstad för litet för en fortsättning och nästa år är damveckan borta. Vad som kommer istället, om det blir något, återstår att se. Ett par konstaterande kan man ändå göra: svensk publik kommer inte att få se Johanna Larsson och Kiki Bertens tillsammans i Sverigen någon mer gång och en eventuell ersättningsturnering kommer inte att vara i närheten av den mediala tid som Team Joki fick ihop under den här veckan.

Tennisen i övrigt under veckan som gick bjöd på en hel del svenska höjdpunkter:

Den första av två 15000-dollars i Sverige är färdigspelad. Jacqueline Cabaj Awad vann finalen över den danska talangen Clara Tauson, född 2002. Tredje titeln i år, den sjunde totalt för Cabaj Awad som klarade favorittrycket som förstaseedad.

Tre av fyra i semifinal var svenskor (lägg till Fanny Östlund och Mirjam Björklund samt Julita Saner i kvartsfinal) så var veckan i Djursholm bra. Nu går nästa tävling med Näsbyparks TK som arrangör.

Rebecca Peterson i semifinal igen och är nu tillbaka på topp 200 på rankingen.

Det blev också en dubbeltitel i Sharm El Sheikh ($15,000) för Linnea Malmqvist.

Linnea Malmqvist och Ola Abou Zekry.
Linnea Malmqvist och Ola Abou Zekry.
Föregående artikelYmer på stabil grund inför 2018
Nästa artikelDags för elitserien

13 KOMMENTARER

 1. Värdelös lottning i Näsbypark. Björklund mot Helgö, tack för den. Och vinner hon blir det Tauson. Cabaj Awad och Yudanov möts i andra omg igen, om Yudanov vinner sin. Rosenqvist möter Östlund. Svårt för de bästa att nå långt när de möts direkt.

  2003:orna Lövqvist och Milicevic inkvalade. Milicevic får Tauson som tack. Lövqvist Brunskog, vinner hon så förstaseedade. 2002:an Petrovic får 4:e-seedade Yashina. Aja.Tuffare tävling den här gången, men inte direkt optimal lottning.

 2. Björklund som väntat förlust mot Helgö. Hon tog andra set med 6-2, sedan låg hon under med 4-0 i tredje och hade inte tagit en enda boll vid det laget. 16-0 i bollar. Undrar vad som hände där egentligen. Ett getingbo på den kvarten dock, Helgö, Tauson, Shinikova…

  Positiv insats av Saner återigen i alla fall. Det känns som att Örtevall har tappat i utvecklingen i år tyvärr.

  • Det hade varit kul att se de här matcherna. Helgö är bra och väldigt seriös och gjorde ett fint intryck när hon var i Tabergsdalens TK. När det gäller rörelsemönstret påminner de lite om varandra, Helgö och Björklund.

   Näsbyparks TK brukar vara duktiga på att kommentera matcherna på http://www.nptk.se/

   • Helgö spelade ju juniortennis samtidigt som Björklund och Jarlskog och det kändes som att hon alltid låg snäppet före svenskorna. Så jag var inte förvånad att hon vann även om det var Björklund som var seedad.

    Värt att notera från idag är att Filip var två bollar ifrån att slå ett mycket kvalificerat juniormotstånd i 25k-dubbel i Spanien och att Mari Osaka, som ju Lister vann över i kvalet förra veckan, bara tappade 4 gem mot 198-rankade Lottner idag (139:a för ett par månader sedan). Så Lister närmar sig verkligen, det var ett riktigt fint kval hon gjorde som var mer värt än 4 poäng imo.

    Men det är intressant också för hon har säkert fått väldigt mycket hjälp av dubbelspelandet och att kunna vara med och spela på högre nivå och möta bra motstånd. Nu när hon får möta spelare som Bencic och andra WTA-spelare så måste ju det förbättra även singelspelandet och förståelsen för tennis överlag.

 3. Imponerande igen av Lövqvist, hon behöver ju bara vinna match i en turnering till för att få rankning på ITF för seniorer som 14-åring. Även om det enda hon slagit hittills i huvudturnering är svenskor. Kan ju hoppas att Forys skräller mot Shinikova, tror nog chanserna garanterat är bättre mot henne.

  Milicevic tycker jag gjorde en bra match mot Tauson, utgången var ju given, men hon var ”bara” 25 bollar ifrån ändå och bröt danskan en gång. Samtidigt så skiljer det inte mer än typ ett halvår på de två, men Tauson har mer erfarenhet av internationellt motstånd. Men det händer ju mycket i de åldrarna så det ska bli kul att se vad Milicevic kan göra om ett par år.

  Rosenqvist skrällde mot Östlund. Hon verkar ha en väldigt hög högstanivå, men är ju tyvärr inte lika jämn som Östlund.

  • 15 till start och sju vidare till andra omgången: Lövqvist, Rosenqvist, Munozova, Helgesson, Saner, Yudanov och Cabaj Awad. Och det blir minst två svenskor i kvarten eftersom vi har matcher mellan Rosenqvist-Munozova och Yudanov-Cabaj Awad.

 4. Rebecca Peterson enkelt vidare till andra omgången i 80000 dollarstävling i Usa.
  Trots att hon gjorde comeback i somras har hon tagit fler poäng än Elias Ymer som spelat hela säsongen.
  Rebecca går nästan alltid till minst kvartsfinal medans Elias kan förlora i första omgången 3-4 turneringar i rad.
  Rebecca är nog den som ligger närmast att ta sig in på topp 100 även om det är långt dit.

  Intressant möte i NäsbyPark mellan Tauson och Helgö.Segraren kan mycket väl nå final.

  • Ja, man kan ju titta på en del av de matcherna som Peterson spelar i USA nu, en av streamarna är särskilt intressant eftersom kommentatorn gillar Petersons spelstil. Han brukar säga att det är hon som bestämmer hur matchen ska gå beroende på om hon sätter sin forehand den dagen eller inte eftersom den är så bra. Han tycker också det är märkligt att hon inte är i topp 100 för hon har allt, utom en bra backhand. Men det beror ju helt enkelt på att hon blev skadad. Det enda negativa just nu är att hon går långt ja, men vinner aldrig turneringarna. Måste vinna för att hitta segerkänslan. Hoppas hon tar Falconi idag.

   Sen blir det ju två svenskor till kvarten i Näsbypark, men undrar om någon av de andra tre kan skrälla i sina matcher. Är ju inte favorittippade iaf. Men ingen möter något helt omöjligt motstånd samtidigt.

 5. Spännande med Julia Löfqvist att hon tar för sig. Kvartsfinal i EM för 14-åringar som kom lite i skymundan pga att Hennemann gick i final i 16-års klassen. Kul att Klara M och Julia har så olika spelstilar, vilket borde öppna att de tjänar på att sparra med varandra. Känns som att vi har många duktiga tjejer i klasserna 03-00, som mycket väl kan utmana många av de bästa internationellt. Jag väntar fortfarande på att Maria Petrovic skall ta för sig mer. Hon vinner mot mycket bra motstånd nationellt men kan torska mot ganska mänskligt motstånd internationellt. Hon kanske borde komplettera Farsta TK med något mer ?

 6. Lövqvist gör ju faktiskt en oerhört bra insats mot Forys, setboll i andra sets tiebreak. Med tanke på att Forys slog förstaseedade och tidigare i år gick en tuff tresetare mot JCA så kan man inte annat än att applådera, 14 år bara. Det är synd att Milicevic inte fick någon värdemätare i turneringen, två svenskor som man vet att hon slår i kvalet och sedan Tauson som man vet att hon förlorar mot. Hade varit kul med mer mellanmotstånd.

  Yudanov och JCA går en till holmgång just nu… tar Yudanov det den här gången?

 7. Ja där ser man med Julia, seger mot Östlund, förlust mot Munozova. Inte jämn som sagt. Då är det Munozova och Yudanov kvar… Yudanov måste vinna hela turneringen om det ska bli svensk seger igen, ser hårt ut.

  ”Känns som att vi har många duktiga tjejer i klasserna 03-00, som mycket väl kan utmana många av de bästa internationellt”

  Ja, Elisabetta COCCIARETTO är en av de spelarna som Hennemann besegrade i EM. Italienskan är nu i kvartsfinal i en 25:a, efter seger mot 287-rankade i världen. Tål att tänka på.

  Samtidigt så, vilken enorm fördel t.ex. spelarna från Italien och andra större tennisländer har. De har 25k och 15k på hemmaplan nästan varje vecka, det är klart att det är viktigt. Därför hoppas även jag på systemet som kommer nästa år eller om det var 2019 (?) med fler lokala tävlingar. Det är guld värt för någon som Julia Lövqvist att få spela de här matcherna mot bra och äldre motstånd, de erfarenheterna kan hon ta med sig till junior-ITF sen.

 8. Clara Tauson ?? Representerar Danmark i FED Cup laget. Vinner i Näsbypark och går alltid långt i turneringar. Ingen sensation att hon är född 2002 då hon fysiskt redan hade mycket på plats som 12-åring. Frågan är om Sveriges bästa juniorer hade haft någon chans. Hade varit spännande att veta hur det ser ut i Helsingborg när både Tauson och Yasar är på plats. Klara M vinner allt i 14-års klassen inkl. Masters trots 2-5 underläge och 5-6 i avgörande set. Det är starkt oavsett standarden i Sverige på 14-åringarna. Att Leo fixar det också trots sista tidens uppmärksamhet är imponerande. 3 killar från GLTK i semi i Vintertouren i Göteborg ….berodde det på att det gick 3 herrtävlingar samtidigt ? Kul att Berlin visar upp bra resultat i Spånga…lätt att glömma bort henne..men hon är ganska bra ?

 9. ”Frågan är om Sveriges bästa juniorer hade haft någon chans”

  I och med att Tauson slog Helgö så verkar hon vara aningen bättre än Björklund som förlorade mot Helgö matchen innan, i alla fall i den turneringen och på det underlaget. Vilket känns märkligt att skriva för nog borde både Helgö och Björklund vara bättre egentligen. Men med tanke på det så lär hon vara bättre än alla våra bästa juniorer (Yasar, Viktorovitch, Berlin (Berlin fick ett gem mot Björklund i Spånga)), men en skadefri Hennemann i form kan nog ge henne en match. Om man slår Oorpana så borde man ha chans att slå Tauson också.

  Tauson hade ju vart topp fem i hela Sverige verkar det som, redan. Bra gjort av Cabaj Awad att bara tappa 4 gem i finalen i första turneringen med facit i hand. Synd i Näsbypark att Cabaj Awad slogs ut av Yudanov, tror JCA hade haft större chans, men de har mötts så många gånger att Yudanov kan henne.

  Angående Masters så ser det ut som att Lövqvist har närmat sig Milicevic efter bra matchning bland seniorerna. Brukar bli utklassning men var jämnt nu. Och Wikander fick stryk av båda två i raka set, hon var bäst för något år sedan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här