Tretton i startfältet i Jönköping – tre fick rankingpoäng

0

Fred Simonsson var den som stod för den bästa svenska insatsen i futuretävlingen i Jönköping. Hans semifinalplats gladde, men i övrigt tog endast ytterligare två svenskar rankingpoäng.

Bra eller dåligt facit? Faktum är att utfallet speglar var svensk herrtennis befinner sig just nu. En 25000-dollarstävling lockar bra spelare. Sex man i Jönköping låg på topp 400. Sverige har i nuläget bara sex spelare på topp 600 och endast en av dem spelade denna vecka.

Av de svenskar som spelade i Jönköping var Markus Eriksson rankad 332. Tvåa i ordningen var Fred Simonsson, rankad 755. Av de tolv bäst rankade svenskarna så var bara två som var med här och med de förutsättningarna ska man inte heller räkna med några större framgångar.

Det har velats fram och tillbaka hur pass viktiga futuretävlingarna på hemmaplan är. Det har skiftat i hur många tävlingar det ska vara. Men nog vore det bra med kontinuitet ett tag framöver så att vi kan följa utvecklingen över tid? Det här var en nyttig påminnelse om vad som krävs för att kunna hävda sig mot spelare som är strax under challengernivå.

Fred Simonsson och hans högstanivå pratas det ofta om. Den fick vi se prov på i kvartsfinalen mot 284-rankade Matteo Viola. En av de bättre matcherna jag sett från svenskt håll på länge. Det var avslappnat och fokuserat. Dikterade villkoren från början till slut och italienaren fick bara försvara sig. Sista gemet, här i videon, visar rätt tydligt hur matchbilden såg ut. Tyvärr blev det sedan förlust mot fjärdeseedade Zhyrmont i semifinalen efter 4-6, 4-6.

Fred Simonsson-Matteo Viola 6-1, 6-4 from Henrik Gustavsson on Vimeo.

Christian Samuelsson tog sin första futureseger för året när han slog 327-rankade Edward Corrie. Sen åkte Samuelsson dit mot svårspelade och vänsterhänte Adrien Bossel i en tresetare, men Samuelsson har också kapacitet för att ta sig uppåt på rankingen.

Daniel Appelgren fick också med sig en rankingpoäng efter vinst över Karl Friberg. Appelgren föll sedan i raka set mot Zhyrmont.

En svensk titel blev det i dubbel i alla fall. Milos Sekulic och Markus Eriksson tog sin åttonde titel tillsammans.

Nästa vecka, och med i kval i helgen, går futuretävlandet vidare i Falun.

Föregående artikelFanny Östlund på gång – tog andra ITF-titeln i Turkiet
Nästa artikelHennemann trotsade oddsen – gick till final i Junior Masters

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här