Ymer klarade kvalet – bra chans att ta sig vidare

3

För den som följt Elias Ymer och hans utveckling senaste halvåret så var det ingen blixt från klar himmel. Ymer är inne i huvudturneringen i Australian Open efter ett finfint kval.

Vi är så pass svältfödda på svenska framgångar på herrsidan att var och varannan tennisfantast förvandlas till hejaklacksledare när en svensk spelare lyckas nå någon form av framgång. Ibland kan jag känna att jag också sällat mig till den skaran då och då, men framöver ska jag försöka hålla blicken stadigare.

Självklart är det en framgång att 140-rankade Elias Ymer klarade kvalet. Den svåraste matchen på pappret var kanske i första omgången mot Kenny de Schepper. Fransmannen var knapp favorit, men Ymer vann i raka set. Det följdes upp av en seger över tre set mot Dennis Novikov, en match där Ymer var rätt klar favorit. Och så avslutningsvis en 50/50-match mot Darian King, enligt oddsättarna, och ny seger i raka set med 6-3, 6-4.

Det är små marginaler, men inte speciellt överraskande att Ymer klarade kvalet. Han har varit på den här nivån ett tag nu.

Nu får han också en bra chans att vinna sin första match. Ymer får nämligen möta en annan kvalspelare, amerikanen Mackenzie McDonald som är rankad 176. 22-åringen vann sin första challenger ifjol, men har aldrig vunnit någon ATP-match i karriären. Han har tagit vägen ut till proffsvärlden via college. 2016 fick han en plats, wildcard, i US Open, men förlorade då en femsetare mot Jan Satral.

Vinner Ymer sin första match så väntar förmodligen Grigor Dimitrov.

Tyngre för Rebecca Peterson

Om Ymer var glädjeämnet så var förlusten för Rebecca Peterson av modellen tyngre. Det var ju faktiskt en bra lottning och det är helt enkelt för dåligt att inte ta tillvara på den chansen.

Fangzhou Liu, som aldrig kvalat in till en Grand Slam, vann efter tre set och efter att Rebecca missat väldigt mycket. Känslan var att kinesiskan inte var speciellt bra och den bilden förstärktes i andra kvalomgången då hon bara tog två gem mot Barbora Krejcikova. Inte heller tjeckiskan tog sig vidare, utan föll sedan mot underbarnet Marta Kostyuk efter 0-6 i skiljeset.

Det är tufft att hitta tajmingen i första matchen efter ett längre uppehåll och man får nog fundera lite över Petersons upplägg.

Larsson möter kvalspelare

Johanna Larsson gör sitt sjunde Australian Open. Förra året blev det inget spel alls i singeln eftersom Larsson blev magsjuk och fick lämna återbud.

2015 och 2016 gick Larsson till andra omgången, vilket är hennes bästa resultat. Larsson får möta en kvalspelare, Luksika Kumkhum. Den 123-rankade thailändskan spelar med dubbelfattning både på backhand och forehand och är i bra form. Kumkhum har blivit ganska klar favorit att vinna matchen hos spelbolagen.

Är det här året då Johanna Larsson och Kiki Bertens får till det ordentligt i en Grand Slam? Trots att paret kvalificerade sig till Mastersslutspelet så klarade de sig aldrig förbi tredje omgången i någon GS-turnering. Nu är de 30-seedade och möter Kichenok/Rodionova i första omgången.

Robert Lindstedt/Franco Skugor lottades mot Roman Jebavy/Jiri Vesely.

 

Föregående artikelHennemann vann ITF Junior i Malmö
Nästa artikelDe spelar EM för 16-åringar i Kazan

3 KOMMENTARER

  1. Mycket bra lottning för både Larsson och Ymer. Normalt sett är det inte det eftersom de om de vinner får för svåra motståndare, men med tanke på läget så får de vara glada om de vinner en match, det är ju värt rätt mycket i GS.

    Men Larsson har ju inte börjat året bra och slutade det inte bra. Kanske har hennes fokus på dubbeln försämrat hennes singelspel?

    Lite kuriosa: Kostyuk som tas upp i artikeln mötte Caijsa Hennemann 2015. Kostyuk vann då med 4-6 6-3 6-3. Sedan dess har gapet dem emellan växt lite av olika orsaker… men jag skulle gissa på att det snart är mindre igen.

  2. Ymer gjorde ändå ett bättre AU än han skulle. För Johanna är det katastrof just nu. 100-strecket kommer närmare.

  3. Bra kval av Ymer, men numera ska han ha bra chans att klara sig genom ett kval, lite beroende på motstånd förstås. Nu gjorde han en sämre match idag, servade sämre och fick inte till det. Jag drar inga mer slutsatser av det.

    Läste att banorna var snabba i AO och då anade jag att Johanna skulle få problem. Hon har haft det svårt tidigare där och inte oväntat att det blev förlust. Kumkhum har ett bra tempo i sig, utan att ha något direkt vapen, men det räcker en bit. Larsson kommer att fortsätta vara beroende av en bra grussäsong.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här