Linnéa Malmqvist tog vägen via Tyskland – vann första ITF-titeln i helgen

Linnea Malmqvist
Linnea Malmqvist

17-åriga Linnéa Malmqvist, med sin bas i Tyskland, är en spelare som gått under radarn. Idag vann hon sin första ITF-titel i dubbel i El Kantaoui och är en match från att få WTA-ranking i singel också.

Linnéa Malmqvist är en av flera lovande tjejer födda 1998, men har valt en annan väg än de flesta. Exempelvis är senaste noteringen på Tentour från JSM 2011. Flera år har hon nu tillbringat i Tyskland och det är relativt få som har koll på henne här hemma i Sverige idag.

– Jag började spela tennis och blev tränad av Fredrik Lindström på Stockholm Tennis Academy från jag var sex. När jag var tio bytte jag till KLTK och spelade där tills jag var 12, berättar Linnéa Malmqvist.

Hur kom Tyskland in i bilden?

– Min nuvarande tränare Johan Szabo hade flyttat till Tyskland och jobbade som tränare för Schleswig-Holsteins Tennisförbund. Jag var där och gästtränade under ett lov och fick en inbjudan av chefstränare Herby Horst att få träna och spela för deras förbund och samtidigt gå kvar i svensk skola fast på distans, säger Linnéa.

Sydafrikanen Herby Horst som hamnade i Tyskland är ju ett välkänt namn. Han hade Michael Stich under sina vingar under 80-talet. Påfallande många tyska WTA-stjärnor har haft Horst som tränare kan tilläggas: Angelique Kerber, Mona Barthel och Julia Görges. Samtliga kommer från norra Tyskland och Schleswig-Holstein.

Hur ser din satsning ut idag?

– Nu är vi på egen hand, jag och min tränare. Vi har tennisbasen i Köln men när vi är i Sverige tränar vi tillsammans med min sparringpartner Marios Dimakos i Enebybergs TK. Från och med nästa år kommer basen vara helt flyttad till Köln dit min tränare följer med mig. På grund av en fantastisk sponsor som har trott på mig sen dag ett, då ingen annan gjorde det, har jag fått chansen att resa på tävlingar och utvecklas i min egen takt.

Slog Rinaldo Persson i dubbelfinalen

Den här veckan kom den hittills största triumfen. Linnéa kvalade in till 10K-turneringen i El Kantaoui och vann i första omgången, men förlorade sedan mot tredjeseedade Sizikova i andra omgången.

Men den stora triumfen kom i dubbel där hon och nyss nämnda Yana Sizikova vann finalen mot Kajsa Rinaldo Persson ihop med Natalija Sipek.

– Jag är väldigt glad över de här titeln! Den här veckan var ganska jobbig. Först vann jag kvalfinalen väldigt enkelt men min match i första omgången pågick i tre dagar! Vi startade på onsdag men blev tvungna att avbryta pga mörker vid ställningen 6-3 2-2. Sen på torsdag hann vi spela tre game och matchen bröts av regn vid 6-3 4-2 0-40. På fredagen var jag väldigt nervös efter att ha väntat så länge och förlorade de sju första poängen. Sen lyckades jag att ta mig samman och vinna med 6-3 7-5. Samma dag spelade jag två matcher till. Strax efter min första singel spelade jag andra omgången mot min dubbelpartner och sen direkt efter det första omgången i dubbel, säger Linnéa Malmqvist.

Hur rankar du den här veckan?

– Resultatmässigt var det min bästa turnering jag gjort men det var också min mentalt tuffaste med alla avbrott. Det gick inte att träna heller eftersom det regnade så mycket.

Linnéa har ett resultat till från Tunisien i höst, men behöver vinna en match till för att få WTA-ranking. Kanske kommer den kommande vecka? Linnéa har ett wild card till veckans turnering i El Kantaoui.

Senaste

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.

Linus Carlsson Halldin och Olivia Malm vinnare i JSM

Tvillingarna Wallin vann U21-SM.