Linnéa Malmqvist tog vägen via Tyskland – vann första ITF-titeln i helgen

7
Linnea Malmqvist
Linnea Malmqvist

17-åriga Linnéa Malmqvist, med sin bas i Tyskland, är en spelare som gått under radarn. Idag vann hon sin första ITF-titel i dubbel i El Kantaoui och är en match från att få WTA-ranking i singel också.

Linnéa Malmqvist är en av flera lovande tjejer födda 1998, men har valt en annan väg än de flesta. Exempelvis är senaste noteringen på Tentour från JSM 2011. Flera år har hon nu tillbringat i Tyskland och det är relativt få som har koll på henne här hemma i Sverige idag.

– Jag började spela tennis och blev tränad av Fredrik Lindström på Stockholm Tennis Academy från jag var sex. När jag var tio bytte jag till KLTK och spelade där tills jag var 12, berättar Linnéa Malmqvist.

Hur kom Tyskland in i bilden?

– Min nuvarande tränare Johan Szabo hade flyttat till Tyskland och jobbade som tränare för Schleswig-Holsteins Tennisförbund. Jag var där och gästtränade under ett lov och fick en inbjudan av chefstränare Herby Horst att få träna och spela för deras förbund och samtidigt gå kvar i svensk skola fast på distans, säger Linnéa.

Sydafrikanen Herby Horst som hamnade i Tyskland är ju ett välkänt namn. Han hade Michael Stich under sina vingar under 80-talet. Påfallande många tyska WTA-stjärnor har haft Horst som tränare kan tilläggas: Angelique Kerber, Mona Barthel och Julia Görges. Samtliga kommer från norra Tyskland och Schleswig-Holstein.

Hur ser din satsning ut idag?

– Nu är vi på egen hand, jag och min tränare. Vi har tennisbasen i Köln men när vi är i Sverige tränar vi tillsammans med min sparringpartner Marios Dimakos i Enebybergs TK. Från och med nästa år kommer basen vara helt flyttad till Köln dit min tränare följer med mig. På grund av en fantastisk sponsor som har trott på mig sen dag ett, då ingen annan gjorde det, har jag fått chansen att resa på tävlingar och utvecklas i min egen takt.

Slog Rinaldo Persson i dubbelfinalen

Den här veckan kom den hittills största triumfen. Linnéa kvalade in till 10K-turneringen i El Kantaoui och vann i första omgången, men förlorade sedan mot tredjeseedade Sizikova i andra omgången.

Men den stora triumfen kom i dubbel där hon och nyss nämnda Yana Sizikova vann finalen mot Kajsa Rinaldo Persson ihop med Natalija Sipek.

– Jag är väldigt glad över de här titeln! Den här veckan var ganska jobbig. Först vann jag kvalfinalen väldigt enkelt men min match i första omgången pågick i tre dagar! Vi startade på onsdag men blev tvungna att avbryta pga mörker vid ställningen 6-3 2-2. Sen på torsdag hann vi spela tre game och matchen bröts av regn vid 6-3 4-2 0-40. På fredagen var jag väldigt nervös efter att ha väntat så länge och förlorade de sju första poängen. Sen lyckades jag att ta mig samman och vinna med 6-3 7-5. Samma dag spelade jag två matcher till. Strax efter min första singel spelade jag andra omgången mot min dubbelpartner och sen direkt efter det första omgången i dubbel, säger Linnéa Malmqvist.

Hur rankar du den här veckan?

– Resultatmässigt var det min bästa turnering jag gjort men det var också min mentalt tuffaste med alla avbrott. Det gick inte att träna heller eftersom det regnade så mycket.

Linnéa har ett resultat till från Tunisien i höst, men behöver vinna en match till för att få WTA-ranking. Kanske kommer den kommande vecka? Linnéa har ett wild card till veckans turnering i El Kantaoui.

Föregående artikelSM-final i praktiken säkrad för GLTK
Nästa artikelÅsa Svensson får ny roll i Fed Cup-laget

7 KOMMENTARER

 1. Kul med en uppdatering om Malmqvist. Har sett att hon tavlat mycket i Egypten/Tunisien och att hon nu borjar na lite resultat också (framst i dubbel). Intressant med folk som vagar testa nya spar och bo/tavla mycket internationellt.

  Hon ska inte skammas for att hon har ekonomisk uppbackning, det ar bra att hon har det, men jag undrar hur manga talanger i Sverige som inte har det och hur vagarna till internationellt spel ser ut for dom? Just nu ar det val framst Rinaldo Persson/Jarlskog/Ostlund/Rosenqvist och ett par andra som tavlar internationellt i den generationen. Hur mycket betyder familj och privata sponsorer for deras satsning ekonomiskt och hur mycket hjälper förbundet till?

  Missforsta mig inte, det ar jattebra om folk kan vaska fram privata sponsorer och om familj (och klubb?) staller upp, jag fragar mig mest hur satsningen ser ut for talanger som kommer fran resursfattiga familjer utan kontakter som kan leda till sponsorer i unga ar? Hur mycket kan förbundet stotta? Om man ar 15-16 ar och redan har svart att fa ihop kostnaderna till att betala for sin tennis (material, traningskostnader och att aka runt pa juniortavlingar i Sverige, inga sma kostnader for familjer med knappa resurser), hur tar man nasta steg utan ekonomisk uppbackning? Och i langden, tappar Sverige talanger som eventuellt hade kunnat ga langt pga. att de lagger av i den aldern (typ 15-18) nar man inte drar in manga kronor pa sitt spel men har massor av kostnader?

 2. Är hon lovande alltså? Och har privat sponsor? Det låter jättekonstigt om man ser på resultaten hittills. Visst, bara 17 år, men Bencic är 18 och är 14 i världen. Malmqvist har 2-10 i matcher i singel, jag blev jätteförvånad över att hon vann dubbeln för hon har förlorat mot många dåliga spelare i år.

  Udda insats när hon pressade GRAMMATIKOPOULOU också, inte direkt i samma linje som hennes andra resultat.

 3. Min bild är att Linnea och många andra tjejer som skolas i Centraleuropa inte tränas för att göra resultat som juniorer. Mao de är ”late Bloomers”.

 4. Malmqvist vann i forsta omgangen i Tunisien imorse och har nu WTA ranking vilket enligt den senaste rankingen bara 16 svenska tjejer hade. Bra!

 5. Visst, det är en milstolpe för henne. Men det ska sägas att det inte är särskilt svårt att bli rankad om man spelar i sämre turneringar och har lite flyt med lottningen. Hon har spelat 13 st 10k-turneringar i år enbart i Egypten/Tunisien och till slut möter man då någon som man kan slå eftersom startfältet är så svagt i de tävlingarna. De tre segrarna har kommit mot Lippe, som förmodligen är en av de sämsta spelarna på hela touren, D’Oliveria som har 5-22 i år, samt polacken senast nu då som fick tre gem av en finsk 16-åring som är 900+ på juniorrankingen.

  Det är många svenskor som hade kunnat få en rankning genom att ställa upp ofta i Tunisien/Turkiet/Israel/Egypten och ha lite tur med lottningen. Så det säger egentligen inte särskilt mycket om hur bra hon är. Hon är ju inte bland de 16 bästa i Sverige exempelvis, Maria Yudanov hade vunnit över henne, liksom Sandra Roma och många andra fastän de saknar ranking numera. För övrigt två som jag inte riktigt förstår varför de inte spelar mera utomlands?

  Ta exempelvis en spelare som Alexandra Riley, en från USA som är rankad runt 700 fastän hon förlorar de flesta matcher hon spelar. Hon har 25-130 i matcher, men eftersom hon ställer upp i enkla turneringar får hon ibland såpass lätt lottning att till och med hon kan slå nybörjaren på andra sidan, och då får hon ranking. Har till och med varit seedad flera gånger.

 6. Jag tänker så här. Linnea vann ju dubbel finalen mot Kajsa. Vad tycker du det säger? Eller är bara så att du inte unnar svenska tjejer framgång?!

  • Haha, det här hade jag inte ens läst och du lär väl aldrig läsa det heller, men ”inte unnar svenska tjejer framgång” var ju ett bra svar till en person som anser att det är tjejerna som är Sveriges största tillgång idrottsmässigt =D

   Att man inte tränas för att göra resultat som junior.. skulle vara intressant att se hur det träningsupplägget skiljer sig mot andra träningsupplägg. Hur man tränar sig för att bli bra senare i livet, känns rätt svårt ^^

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här