Windahl: ”Jag var inne i en rätt djup depression”

0
Daniel Windahl (Foto: Jacob Johannesson/SweTennis)
Daniel Windahl (Foto: Jacob Johannesson/SweTennis)

I början av året tog Daniel Windahl en time out från tennisen. I en öppenhjärtlig intervju med SweTennis väljer Daniel Windahl att ta död på alla rykten.

– Jag var inne i en rätt djup depression. Idag mår jag bra, jag har inte vunnit men jag håller på att vinna över mig själv, berättar Daniel för SweTennis.

SweTennis hade under tennisuppehållet tänkt att göra några lättsamma ”Hallå där” med våra tennisspelare. Samtalet med Daniel Windahl som tog en time out från tennisen under året blev så mycket djupare och intressantare än en gammal hederlig Hallå där.

Hör Daniel Windahl berätta om ryktena som omgivit honom, hur han bara ville lämna tennisbanan, om det är som så att man måste sätta sig själv först för att slå sig fram i tennisvärlden, om personen som hjälpt honom under depressionen och gitarren som också gjort det.

Helt enkelt en Hallå där som blev ett djupt samtal med en stor svensk tennistalang som berättar om vad många säkert gått igenom men inte pratat ut om:

Vilket är det konstigaste rykte du hört om dig själv?

– Det konstigaste är nog att folk trodde jag var avstängd för doping, många trodde jag hade slutat och tror fortfarande. En del har ringt angående privatcoaching på tävlingar och så vidare.

De som hörde av sig angående privatcoachning, hade de lönekrav i åtanke?

– Det hann aldrig gå så långt. Så fort de frågade angående coachning så svarade jag kort och gott: Sorry, gör inte sånt.

När under året satt du i omklädningsrummet och var riktigt missbelåten över en match?

– Princip efter varje match. Jag hade det extremt tufft utanför tennisen som både tog på mig som spelare och människa. Belåten kände jag mig aldrig varken på träning eller match.

SweTennis avslöjade under året att Daniel Windahl tog en timeout från tennisen och nu kommer han själv in på vad som var skälet till detta.

– I början av året ville jag liksom inte stå på banan för jag fick panik av att visa upp mig. Speciellt när alla, även jag hade höga förväntningar. Jag var i en rätt djup depression utanför som jag tog med mig på banan, så fortsatte det hela tiden. Samtidigt blev man småskadad.

Hur upplevde du situationen på banan?

– Jag försökte bara spela klart min träning/match så att jag kunde gå därifrån. Jag hade svårt att göra mitt bästa. Jag orkade inte ta tag i något.

Hur har du jobbat med detta mentalt?

– Jag har jobbat med det väldigt mycket mentalt. För tennis, det kan jag spela. Jag vet att jag kan spela stor tennis och det kan ta mig långt.

– Jag har jobbat med Jörgen Jensen som har en väldigt bred kunskap inom psykologi och som är en person som aldrig ger upp.

Hur mår du idag?

– Idag mår jag bra men samtidigt är det inte klart. Jag har inte vunnit men jag håller på att vinna över mig själv.

Vad kan du ta med dig in på tennisbanan i det som Jörgen Jensen hjälpt dig med?

– Att tänka på vad man gjorde bra istället för vad man gjorde dåligt. Istället för att säga att det är dåligt så kan man fråga vad som hände? Men det jag tar med mig mest är hans stöd och hans engagemang.

Mitt i den tuffa perioden var det inte bara Jörgen Jensen som har hjälpt Daniel:

– Det som hjälpte oerhört mycket var musiken. Jag spelar gitarr lite då och då. Det underlättar väldigt mycket.

Har den alltid funnits där, gitarren?

– Jag fick den förra året innan jul. Då allt detta brast. Då när man hade det som jobbigast så underlättade det lite och det gjorde det ju i sin tur att jag blev gladare med gitarren.

Du talade tidigare om pressen. Känner du att den mest kom utifrån eller från dig själv?

– Den har kommit från båda hållen. Jag är lite av en perfektionist. På detta har man enorma förväntningar utifrån. Många tror att man ska vinna i princip varje match och om man inte gör det så är man en dålig tennisspelare.

– Visst gör man dåliga matcher men en tenniskarriär bygger inte på dem utan en karriär byggs på hårt arbete och vilja.

Och den känner du att du har nu?

– Absolut. Så länge jag har viljan att bli bra och jag fortsätter att jobba så som jag har jobbat nu det senaste.

Nu känner jag inte dig jätteväl men jag får känslan av en snäll, känslig och osjälvisk kille. Är det möjligt att slå sig fram inom tennisen om man är för snäll?

– Klart det är möjligt, men möjligheterna är större om man sätter sig själv i första hela tiden. Och det kan jag bli bättre på.

Föregående artikelFederers spelschema offentligt – spelar bara en grusturnering 2016
Nästa artikelFunderade på att lägga av – nu tar Andrea Petkovic nya tag

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här