Nielsen om dansk tennis ”Det är uppförsbacke hela tiden”

Frederik Nielsen (Foto: Pearl B - https://www.flickr.com/photos/97441864@N04/ - CC BY-SA 2.0)
Frederik Nielsen (Foto: Pearl B – https://www.flickr.com/photos/97441864@N04/ – CC BY-SA 2.0)

Lockar verkligen framgångar fler till dansk tennis? Hur stor är Caroline Wozniacki på hemmaplan? Spelar det någon roll att det finns många talangfulla 12-14-åringar därhemma? Vad betyder det att dansk tennis tappat stödet från sin olympiska kommitté? Vi tar hjälp av Danmarks främste singelspelare på herrsidan Frederik Løchte Nielsen för att få de intressanta svaren.

 – Om man vill ändra något och starta något på lång sikt, finns nu i alla fall möjligheten, säger han till SweTennis.

Frederik, hur mår dansk tennis tycker du?

– Just nu tycker jag inte det ser särskilt bra ut. Men så har det sett ut så här under en väldigt lång tid. Så för mig är det så här dansk tennis ser ut. För att få klasspelare är vi beroende av individualister som går sin egen väg för vårt system kan inte skapa spelare. Det finns en del ungdomar som börjar på college nu och det tycker jag är positivt. Om de väljer bra skolor får de en tennisträning som Danmark inte kan matcha och det finns en möjlighet att de kommer ut på andra sidan, starkare och redo för touren.

 – Ett exempel är Sören Hess-Olesen, som rankades som nummer 1 i college under hans sista år och vann NCAA i dubbel. Vi kan hoppas på liknande exempel i framtiden, och jag tror den generationen som är i USA nu har valt bra skolor. På flicksidan ser det tunt ut i fråga om antalet, men det finns några tjejer som ger det en chans.

Adam Blicher
Dansken Adam Blicher blev årets coach i Danmark 2013.

 – Men det är en lång väg för att nå en bra Fed Cup/Davis Cup/Grand Slam-nivå för närvarande, tror jag. Vi har mycket talangfulla juniorer i 12-14-årsåldern. Även europeiska mästare för lag i U12, vilket är positivt. Dock har vi ofta haft relativt bra juniorer, men jag lägger inte så mycket värde i det. Det gör jag först när de börjar se bra ut som 15-åringar. Det kan hända så mycket innan, och vi har en bra ”setup” i klubbar för att hjälpa spelarna till internationell nivå. Det finns några nya initiativ i form av olika erbjudanden som jag ser fram emot att se effekten av framtiden, men jag är mycket måttligt optimistisk. Danska Tennisförbundet har nu förlorat stöd från Team Danmark (vår olympiska kommittén), och nu finns det en verklig möjlighet för förändring och att komma ifrån de begränsningar Team Danmarks stöd ledde till. Men om det kommer att hända, jag vet inte. Jag vet inte vad DTF:s ambitioner är. Om man verkligen satsar på att skapa internationella spelare, eller i så fall på vilket sätt. Om de vill ändra något och starta något på lång sikt, oberoende av Team Danmarks stöd, finns nu i alla fall möjligheten.

Har dansk tennis kunnat dra nytta av din Wimbledontitel och Carolines karriär på rätt sätt tycker du? Kunde något gjorts annorlunda?

– Svårt att säga. Folk säger alltid att goda resultat ska få fler människor till sporten, men hur då? Jag tror inte att utmaningen är att få folk att spela, utan att få dem att fortsätta spela efter att de har provat det.

 – Det är viktigt för klubbarna att ha bra produkter som får barnen att njuta av upplevelsen, och fortsätter att spela. Jag känner även att det är viktigt att få bättre utbildade tränare för klubbar. Tennis är en stor sport, och det är klart att det finns vissa fördelar med att ha idoler som den lilla kan se upp till. Men om klubbarna inte kan hjälpa spelarna, så spelar det ingen roll. Man kan inte jämföra min Wimbledontitel med Caroline. Min titel var en plötslig händelse, medan Caroline är en personlighet, och jag känner ingen stor uppmärksamhet till min person, jämfört med Caroline.

 – Det de kunde ha gjort var att använda denna period för att etablera ett långsiktigt koncept som var oberoende av Team Danmarks stöd. De kanske kunde använt perioden till att skapa några scenarier som var intressanta för investerare. Det kommer ta lång tid innan det finns en som Caroline, och det kan gå riktigt lång tid innan vi har spelare i Grand Slamsen igen. Men som sagt är tennis inte en intressant sport för danskarna och det är uppförsbacke hela tiden. Man kan också se hur några gamla spelare som är faktiskt i sporten.

Hur stor är Caroline jämfört med andra idrottspersonligheter i Danmark?

Caroline Wozniacki (Foto: Tatiana - https://www.flickr.com/photos/kulitat/ - CC BY-SA 2.0)
Caroline Wozniacki (Foto: Tatiana – https://www.flickr.com/photos/kulitat/ – CC BY-SA 2.0)

– Hon är utan tvivel en av de största. När det kommer till tennis så är det dansk tennis eller Caroline. Det är inte ofta de nämns tillsammans. Caroline är i en klass för sig. Det finns många andra atleter, som du om så vill, som har samma storhet men det är inte många som har samma stabilitet som Caroline har. Hon har legat i världstoppen i många år och fortsätter med att leverera bra resultat och hennes internationella marknadsvärde ökar år för år.

 

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.