Ancic om den mördande konkurrensen

För tio år sedan tog Kroatien hem Davis Cup-bucklan. Nu ska ett försvagat Kroatien försöka kvala sig kvar i Elitdivisionen på bortaplan mot Brasilien.

 – I stort varenda land producerar duktiga tennisspelare, det innebär en utmaning för traditionellt duktiga länder, säger Mario Ancic till Swetennis.

2005 spelades Davis Cup-finalen mellan två då tämligen nya länder i form av Kroatien och Slovakien. I, det sett till befolkningsmängd fantastiska idrottslandet, Kroatien visste jublet inga gränser när Mario Ancic och de andra förde landet till DC-bucklan. Även om Davis Cup numer inte är någon riktig måttstock för hur framgångsrika länder är i tennis går det att skönja hur svårt det är att ta sig fram i tennis när man tittar till Davis Cup.

– Vad tennisen upplever nu är den tuffaste generationen någonsin att slå sig fram i, säger Mario Ancic och blickar mot Sverige och sitt eget land:

– Efter flera år av succé i Sverige så är det nu ett litet tomrum, men när jag pratar med Fidde så har jag förstått att det är unga spelare som har en bra framtid. Men det är ju samma sak i Kroatien. Vi är två bortskämda länder och vana vid att ha topp 10-spelare hela tiden. Varje generation hade det.

Fidde Rosengren och Mario Ancic (Foto: Privat)
Fidde Rosengren och Mario Ancic (Foto: Privat)

Men för att slå sig fram i tennis idag krävs det, utan att överdriva, oerhört mycket.

– Jag tror inte vi förstår hur svårt det är. Du måste ha mycket passion för att slå dig fram. Nivån nu är helt annorlunda nu mot det var för 20 år sedan. Nu har du i stort sett varenda land i världen som producerar duktiga tennisspelare.

Kroatien har ändå en ljus framtid

Kroatien fick mycket oväntat glädjas över Marin Cilic överraskande titel i US Open förra året och bakom honom lurar supertalangen Borna Coric.

– Nu har vi ju Cilic och så kommer Borna. Jag tror att vi sitter i ett bra säte att Borna är på väg upp. Det är en boost för oss att ha en så ung spelare som kan finnas där Goran (Ivanisevic), Ivan (Ljubicic) och (Marin Cilic) har varit. Det är jättebra, men det finns ändå saker att bättra. Det är en utmaning för tradionellt duktiga länder. Det är en intressant period vi står inför där det dessutom finns många olika sporter att välja på.

Borna Coric (Foto: Carine 06 - https://www.flickr.com/photos/43555660@N00/ - CC BY-SA 2.0)
Borna Coric (Foto: Carine 06 – https://www.flickr.com/photos/43555660@N00/ – CC BY-SA 2.0)

Kroatien får klara sig utan Marin Cilic i kvalmötet med Brasilien.

Fotnot: Du har väl inte missat våra tidigare artikeldelar om Mario Ancic?

Del 1: Swetennis i intervju med advokaten Mario Ancic

Del 2: ”Svensk tennis ska vara att de har ”Fidde”

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.