Är en entusiastisk tennisförälder bara något negativt?

0
Adam Blicher
Adam Blicher

Är en entusiastisk tennisförälder enkom en fara eller kan det vara något positivt? Vi söker svar på den frågan i en intervju med tenniscoachen Adam Blicher.

 – Föräldrarna roll är främst att ge barnet ekonomiskt och känslomässigt stöd, säger Adam till SweTennis.

Idrottsföräldrar som vill för mycket. Det har nog de flesta stött på i ett eller annat sammanhang. Att det inom tennisen är välkänt att det finns föräldrar med lite väl höga förhoppningar och krav på sina barn kan också betecknas som en oskriven lag.

 – Jag kommer inte att döma vad som är rätt och fel i föräldrarrollen, men med all säkerhet finns det mer och mindre lämpligt föräldrarbeteende i tennis liksom i andra sporter, säger Adam Blicher.

Adam Blicher (eget foto)
Adam Blicher (eget foto)

Välkänd på sociala medier

Blicher är ett välkänt tennisansikte och röst i på sociala medier. The Adam Blicher Show rankas som en av de populäraste tennispoddarna. Adam har även under de senaste fem åren åkt runt för tennisturneringar i 20 olika länder, då som coach. Turneringar som europeiska ITF-turneringar och nordiska och europeiska mästerskap. Dansken tilldelades 2013 årets coach av det danska förbundet och har även varit praktikant Mouratoglou Tennis Academy som ägs av Serena Williams coach Patrick Mouratoglou.

Adam har många intressanta funderingar i ämnet tennisföräldrar och ger ett exempel på en historia som fått honom själv att tänka till i ämnet:

 – Jag skulle vilja berätta en historia från U14-EM där en förbundskapten jag pratade med fick mig att förstå en viktig sak, säger han och river av historien:

 – En av tjejerna jag coachade mötte en tjej från ett annat land och jag märkte att coachen till denna tjej lade minst lika mycket tid på att försöka hantera tjejens förälder, varpå jag sa: Wow, du har ett hårt jobb med den föräldern. 

Coachen sa då något i stil med: Ursäkta om jag förolämpar dig, men jag tror du har missuppfattat det hela. Jag skulle vara mycket mer orolig om spelarens förälder inte var entusiastisk, för då skulle det inte finnas en chans att få rätt föräldrastöd för att kunna bli riktigt bra. MEN nu är mitt jobb att lära föräldern att använda entusiasmen på ett lämpligt sätt, säger Adam och fortsätter:

 – Jag tror att det var en av de mest lärorika kommentarerna och konversationerna som jag har haft med en coach om just föräldrarollen. Jag är inte säker på att alla håller med utan vissa vill säkert att föräldrarna istället ska backa. Men jag tycker att den här coachen hade en poäng.

 Hur bör en tennisförälder agera för att få en bra balans?

 – Jag tror först och främst att tennisföräldrar som vill få ut mycket av barnet bör fråga sig vems dröm det är att barnet måste vara bra? Om det som pågår inte är barnets dröm är det faktiskt en helt annan historia.

 – Men om vi antar att det är barnet som har behovet av att bli bättre för att nå sina drömmar då tror jag att föräldrarna roll är att ge barnet ekonomiskt och känslomässigt stöd. Att låta tränare, lagledare och stödja processen. Om föräldrarna ifrågasätter allt coachen gör kanske det undergräver auktoriteten och tron ​​på tränaren, något som är avgörande för barnet för att utvecklas. Jag tror inte det är arbetsmetoden för tränare och spelare som är den avgörande faktorn, utan det är kvaliteten på relationen som avgör hur mycket spelaren plockar upp.

Är fenomenet idrottsförälder vanligare inom tennis än andra sporter?

– Jag vet inte om det är mer idrottsföräldrar jämfört med andra sporter, men med all säkerhet krävs det mycket för att bli en professionell spelare och att tjäna pengar på det. Tennis är världens största individuella sport med mer än 75 miljoner spelare och bara 100 män respektive kvinnor kan tjäna på det.

Föregående artikelLottat i Djursholm – tretton svenskor i startfältet
Nästa artikelLindell inne i tung period – förlust igen

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här