Cornelia Lister: ”Det som fattas är att ha en tränare med mig på tävlingar”

Efter Båstadveckorna är det tillbaka till vardagen och verkligheten. En vecka efter matchen mot Angelique Kerber på centercourten i Båstad har nu Cornelia Lister kvalat in i 25000-dollarsturneringen i tyska Horb.

Att våra spelare får mäta sig med de absolut bästa är ett måste för det ska hända något på allvar och för att spelare som ligger en bit ner på rankingen ska kunna ta nästa kliv.

– Båstad var en otrolig erfarenhet för mig. Speciellt att få spela huvudtävlingen och att där få möta världstvåan. Att jag lyckades göra en bra match och hade lägen att nästan vinna matchen var precis det självförtroende som jag behövde. Nu har jag mer klart för mig hur jag ska spela och att jag kan, säger Cornelia Lister.

Lister söker sponsorer

Det sportsliga är dock bara en aspekt på det hela. En minst lika stor bit är den ekonomiska. Det kostar att göra en satsning och syns man inte i de stora sammanhangen är det svårt att få det gå ihop och att locka sponsorer. Det är heller inga prispengar som går att leva på. En ekvation som är svår att få ihop och det är ofta det som sätter stopp för att en spelare ska kunna ta nästa steg i karriären.

Efter Båstad gick Lister ut på sin Facebook och efterlyste sponsorer.

– Det jag söker är en sponsor som framförallt hade kunnat täcka kostnaden för en resande tränare åt mig. Då hade jag kunnat spela fler tävlingar, får stöd och feedback under och efter jag spelat och kunna fortsätta träna lika bra som hemma. Det hade gjort att jag kunnat ta min tennis till nästa nivå och snabbare, menar Lister.

De få svenskar som är med i SOK:s Topp och Talang-program får ekonomiskt stöd och har större möjligheter att resa med en coach. Den möjligheten har inte Lister.

Reser oftast ensam

Det räcker med att komma upp en nivå, från ”10:orna” till ”25:orna”, för att upptäcka att de många då har en coach med.

– Jag har rest ensam sedan jag var 14 år och känner att det som fattas är att ha en tränare med mig på tävlingar.

Onekligen hade det varit intressant att se vad som går att uppnå om möjligheterna hade varit optimala. Lister är heller inte ensam om att leta sponsorer. Spelare med kapacitet, inte minst på damsidan, finns det. Frågan är om det finns krafter som är villiga att gå in ekonomiskt? Vi får hoppas på det.

Lister vann sina två kvalmatcher i Horb mot Melanie Stokke och Yvonne Cavalle-Reimers. I första omgången väntar nu den lovande tjeckiskan Marie Bouzkova, en tjej född 1998 som redan är topp 300.

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.