Cornelia Lister: “Det som fattas är att ha en tränare med mig på tävlingar”

Cornelia Lister (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Cornelia Lister (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Efter Båstadveckorna är det tillbaka till vardagen och verkligheten. En vecka efter matchen mot Angelique Kerber på centercourten i Båstad har nu Cornelia Lister kvalat in i 25000-dollarsturneringen i tyska Horb.

Att våra spelare får mäta sig med de absolut bästa är ett måste för det ska hända något på allvar och för att spelare som ligger en bit ner på rankingen ska kunna ta nästa kliv.

– Båstad var en otrolig erfarenhet för mig. Speciellt att få spela huvudtävlingen och att där få möta världstvåan. Att jag lyckades göra en bra match och hade lägen att nästan vinna matchen var precis det självförtroende som jag behövde. Nu har jag mer klart för mig hur jag ska spela och att jag kan, säger Cornelia Lister.

Lister söker sponsorer

Det sportsliga är dock bara en aspekt på det hela. En minst lika stor bit är den ekonomiska. Det kostar att göra en satsning och syns man inte i de stora sammanhangen är det svårt att få det gå ihop och att locka sponsorer. Det är heller inga prispengar som går att leva på. En ekvation som är svår att få ihop och det är ofta det som sätter stopp för att en spelare ska kunna ta nästa steg i karriären.

Efter Båstad gick Lister ut på sin Facebook och efterlyste sponsorer.

– Det jag söker är en sponsor som framförallt hade kunnat täcka kostnaden för en resande tränare åt mig. Då hade jag kunnat spela fler tävlingar, får stöd och feedback under och efter jag spelat och kunna fortsätta träna lika bra som hemma. Det hade gjort att jag kunnat ta min tennis till nästa nivå och snabbare, menar Lister.

De få svenskar som är med i SOK:s Topp och Talang-program får ekonomiskt stöd och har större möjligheter att resa med en coach. Den möjligheten har inte Lister.

Reser oftast ensam

Det räcker med att komma upp en nivå, från “10:orna” till “25:orna”, för att upptäcka att de många då har en coach med.

– Jag har rest ensam sedan jag var 14 år och känner att det som fattas är att ha en tränare med mig på tävlingar.

Onekligen hade det varit intressant att se vad som går att uppnå om möjligheterna hade varit optimala. Lister är heller inte ensam om att leta sponsorer. Spelare med kapacitet, inte minst på damsidan, finns det. Frågan är om det finns krafter som är villiga att gå in ekonomiskt? Vi får hoppas på det.

Lister vann sina två kvalmatcher i Horb mot Melanie Stokke och Yvonne Cavalle-Reimers. I första omgången väntar nu den lovande tjeckiskan Marie Bouzkova, en tjej född 1998 som redan är topp 300.

4 KOMMENTARER

 1. Cornelia har helt rätt. Hade flertalet spelare fått bättre ekonomiskt stöd och möjlighet till att resa mer med tränare och lagkamrater (team), hade vi fått duktigare spelare som kunnat utmana och klättra på rankingen.
  På tjejsidan visade nyligen både Jarlskog och Björklund att de håller hög klass i Europa bland 18-åringarna. Förbundet, regionerna och klubbarna måste bli bättre att ta in pengar, som sedan mer måste användas till våra bästa spelare i de olika åldersklasserna. Att bara de få utvalda spelarna som är uttagna till SOK:s Topp och Talang-program skall få möjligheten att bli riktigt bra håller inte. Sverige måste få en stötte bredd på spelare som regelbundet är ute och spelar mot de bästa. Vi mister många talangfulla spelare som hade kunnat bli riktigt bra, men som inte har ekonomiskt styrka att vara med GTG eller får stöd av SOK. Det är efter 25 -års ålder spelaren skall vara som bäst, men vilken spelare har möjlighet att göra en satsning 5-10 år utan ekonomiskt stöd ?

  • Bra aspekt på det med satsning över tid, 5-10 år. För det är också viktigt. Kortsiktiga satsningar lönar sig nästan aldrig och sätter på press på spelaren att nå kortsiktiga och snabba resultat.

   Samtidigt kan jag också tycka att det borde finnas sponsorer som också ser att här går det att lyfta damidrotten och värdet i det.

 2. Man tycker att även om Kerber var skadad så borde det finnas visst intresse i Lister efter den matchen. Det verkar som att hon gynnades av den också eftersom hon nu slog Stokke enkelt i två raka i kvalet, en spelare hon förlorade mot i en 10K på hemmaplan tidigare på året. Men Bouzkova borde vara en tuff nöt att knäcka.

  Skoj att Peterson gick vidare också, Cetkovska är inte direkt formtoppad iofs, men hon var i semi i samma tävling förra året. Nu blir det Karin Knapp, som Celik redan fått stryk av i år. Peterson måste spela på topp för att kunna “hämnas”.

  Sen också kul att Örtevall väl får rankningspoäng efter sin segermatch i Finland och intressant att se hur Njuki står sig mot andraseedade Sezer i Egypten efter sin vinst förra veckan. Märkligt att vinna och vara seedad ena veckan för att sedan vara oseedad och möta andraseedade nästa vecka, men konkurrensen höjdes lite.

 3. Noterar att Lister vann idag efter att motståndaren gett upp på Listers matchboll (!). Seriöst, hur skadad är man när man inte orkar en enda poäng till?

  Bra i vilket fall av lister att ta sig vidare i en 25a. Forza!

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fler artiklar

Vecka 38 | Hur följs en svensk succévecka upp?

Hur blir Rebecca Petersons reaktion efter första WTA-titeln? Kan Markus Eriksson ta med sig positiv energi från Davis Cup till challengern i Biella?

Historisk seger för Rebecca Peterson

Vann karriärens första WTA-titeln i Nanchang i Kina.

Fanny Östlund vann W15 Kairo

Tredje ITF-titlen i karriären.

Davis Cup: Sverige-Israel 3-1

Avgörs i Kungliga tennishallen fredag och lördag.

Vecka 37 | Rebecca Peterson seedad i WTA Nanchang

Förutom Davis Cup riktas vårt fokus mot Asien denna vecka.