Fanny Östlund: ”Har tvekat på mina färdigheter”

Fanny Östlund (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Fanny Östlund (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

I eftermiddag spelar Fanny Östlund sin första final i en 10 000-dollars och framgången kommer efter en lång svacka där självförtroende fått sig en rejäl törn.

– Hittills har veckan varit otroligt bra. Att ha nått min första final i dubbel och ha chansen att ta hem en titel i singel idag är stora framsteg och betyder mycket för mig, säger Fanny Östlund.

Veckan i Antalya i Turkiet har varit riktigt bra för Fanny och hennes 2015 får samtidigt illustrera exempel på att en utvecklingskurva sällan är spikrak.

18-åringen, som har Good To Great som bas, har ett varierat spel som kan vara väldigt underhållande att se på. För undertecknads del går tankarna i riktning mot Roberta Vinci, om man ska göra någon form av jämförelse. Få spelare på den här nivån och i den här åldern tänker så mycket tennis som Fanny.

Hamnade i ond cirkel

Att tennis handlar väldigt mycket om självförtroende kan vi alla skriva under på.  Medan många andra svenska tjejer haft fina resultat i år, har fallet inte varit så för Fannys del. Tvärtom. I alla turneringar utom två har Fanny blivit utslagen direkt. I de andra två har det blivit förlust i den andra omgången.

– Jag kan inte sticka under stolen med att påstå att jag gjort bra resultat i år. I början av året förlorade jag en rad väldigt jämna matcher. Av det har det sedan blivit en mer eller mindre ond cirkel. Nästa match i ett liknande jämnt läge har jag tvekat på mina färdigheter och därmed förlorat.

Det hjälpte inte heller att leta lite ”enklare” turneringar där motståndet vanligtvis är lite mildare. Tre veckor i Sharm El Sheikh gav bara en segermatch och tre förluster på tre turneringar.

– Efter Egypten hade jag två träningsveckor där jag jobbade mycket på att hitta träffen och känslan. Att spela avslappnat och använda mig av mina styrkor. Det är även det jag har lyckats föra över till matchspel den här veckan. Jag fick mycket hjälp på hemmaplan innan jag åkte hit.

Besegrade Kajsa Rinaldo Persson

Fanny har aldrig gått så här långt tidigare. Som bäst har hon en semifinal i Oslo förra hösten. Den här veckan har hon slagit tre seedade spelare på vägen till finalen: Martina Paigina (8), Chantal Skamlova (3) och Kajsa Rinaldo Persson (6).

– Jag har nog aldrig varit med om att det blivit en jättebra match när jag mött en väldigt bra vän, speciellt när vi är lika gamla och mötts otaliga gånger i Sverige. Men jag lyckades hålla mig till min spelplan hela matchen och spelade stabilt.

I eftermiddag spelas finalen mellan Fanny Östlund och Ksenia Gaydarzhi, som är nästan 500 placeringar bättre på rankingen.

Förlust i finalen

Tyvärr blev det ingen första titel idag. Ksenia Gaydarzhi vann med 7-6, 6-1.

Senaste

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.

Linus Carlsson Halldin och Olivia Malm vinnare i JSM

Tvillingarna Wallin vann U21-SM.