Frederik Løchte Nielsen: ”Davis Cup är något extraordinärt”

Frederik Nielsen (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)
Frederik Nielsen (Foto: Henrik Gustavsson/SweTennis)

Är charmen med Davis Cup på väg att försvinna för gott? I en tid där allt fler spelare prioriterar bort Davis Cup så ger Frederik Løchte Nielsen oss här sina tankar om Davis Cup.

 – Oavsett vad spelar du alltid på centercourten och för mig är det enda gången då det överhuvudtaget är publik. Det kommer aldrig bli aktuellt för mig att skippa det. Jag lär mig otroligt mycket – både som spelare och människa under DC-veckorna, säger dansken.

I helgen är det dags för Davis Cup-spel. Så gott som alltid när turneringen kommer på tal så talar de flesta spelarna vänligt om för media att det är en dröm att få spela Davis Cup och hur viktig turneringen är. Men är egentligen så fallet?

Vi sökte svar genom att prata med den alltid like öppne och trevlige Frederik Løchte Nielsen som är en spelare som verkligen har rutin från Davis Cup. Nu närmast har hans Danmark match på bortaplan mot Georgien i andradivisionen och Nielsen ställer upp, som vanligt.

Älskar genuint Davis Cup

När dansken berättar om sina tankar hörs det verkligen att han genuint älskar Davis Cup.

– För mig personligen kommer det aldrig bli aktuellt att prioritera bort Davis Cup. Davis Cup är en av de största orsakerna till att jag spelar tennis. Och vad i mitt liv hade det varit värd att skippa det för? Future F17 i Italien eller challengerkval i Caly, NC?, säger han samtidigt som han poängterar att vissa inte är i samma sits som han är.

– Jag kan gott förstå att de riktigt stora spelarna prioriterar bort Davis Cup, men det vill jag aldrig göra själv vilket naturligtvis är lätt att säga eftersom jag aldrig kommer bli en av de riktigt bra spelarna, skrattar dansken.

Danmark har i DC-sammanhang på senare år blivit kända för den svenska publiken genom två rysare länderna emellan och även om Sverige gått segrande ur striden båda gångerna så är Løchte Nielsen långt ifrån trött på Davis Cup.

– Davis Cup är en enastående turnering. Oavsett vad, spelar du alltid på centercourten. Det är den enda gången det inte är neutral publik eller i mitt fall publik överhuvudtaget. Davis Cup är den turnering som jag har uppnått den stora euforin (det var en annan glädje i Wimbledon) och det är den turnering som ger det hetaste surret precis innan matcherna går igång. Det är något extraordinärt. Det är en möjlighet att vara en del av något speciellt. Jag tror till och med att det är det häftigaste du kan uppleva i idrott i allmänhet, oavsett om det är fotboll, tennis eller något helt annat. Förväntan, det osäkra om vad som kommer att hända… Det är något utöver det vanliga. Det är de här upplevelserna som gör det speciellt, för det är långt ifrån alla matcher som ger åskådare eller deltagare någonting. Det är mycket ovanligt för mig som spelare (även när jag spelar Grand Slam individuellt, det är inte samma nivå – men det händer ofta i Davis Cup) , även om vi inte är den mest attraktiva motståndaren eller även om vi vet att vi aldrig kommer att vinna Davis Cup. Det finns inte en chans i världen att jag skulle kasta bort det så länge jag är förbundskaptenens val.

Tufft mentalt och fysiskt

Att Davis Cup är tufft har många spelare fått erfara och Frederik förstår varför.

 – Det är mycket på grund av det jag nu berättade om som gör att Davis Cup är något av det tuffaste som finns. I synnerhet mentalt, men också fysiskt naturligtvis. Efter en Davis Cup-helgen där jag ofta har spelat tre bäst av fem set matcher är jag helt färdig. Jag har nu slutat att spela singel veckan efter DC (med få undantag) eftersom jag inte är redo och för att det finns stor risk för skador. Davis Cup-veckan är en lång vecka. Det finns många händelser under en sådan vecka och under fyra dagar tränar vi och förbereder vi oss för kamp. När jag äntligen spelar match är det en annorlunda upplevelse, jag är mer ”på” än normalt, och jag brukar energi på många olika saker. Dessutom är det svårt att spela Davis Cup för mig. Jag har sällan spelat särskilt bra, så det är aldrig några lätta matcher vilket gör att jag bara blir än mer koncentrerad.

Frederik Løchte Nielsen har för den icke så tennisinvigde varit Danmark DC-trogen under de senaste åren. Ett så kallat enmanslag, men föga förvånande tonar den ödmjuke dansken ner den tesen.

– Jag har inget emot pressen att jag behöver vinna. Under de senaste säsongerna har vi haft en ytterst kompetent andrasingel som har vunnit viktiga matcher. Varje gång vi har vunnit matcher har han och dubbelspelaren spelat sin bästa tennis. Så vi är bra på att dela ansvaret, men det råder inget tvivel om att det är mycket viktigt att jag presterar. Det är naturligtvis ett stort ansvar, men jag uppskattar att få pröva den sidan också. Jag brukar ju spela utan några större förväntningar, och även om detta inte är jämförbart med den typ av press de riktigt stora aktörerna känner, så tycker jag att det är intressant att få en känsla för det. Jag lär mig mycket – både som spelare och människa i Davis Cup veckor.

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.