Kristian Persson: ”Alla kan skapa talang”

Med rätt träning och inställning kan vem som helst bli nästan vad som helst. Det är utgångspunkten i boken ”Skapa talang” som släpptes i somras av Kristian Persson och Peter Svensson.

De båda fick idén till att samla sina idéer, kunskap och tankar och skriva en bok i samband med en elittränarutbildning på Bosön.

– Vi har hållit på i fyra år med det här. Till slut hittade vi ett grundmaterial som vi tyckte var spännande och under tiden har vi formulerat ett koncept som vi själva tycker är intressant. Man får en teoretisk kunskap, men lär sig också förstå ganska snabbt hur man praktiskt ska använda den. Vi riktar oss till tränare och lärare bland annat, men vi tror att de flesta som läser den har nytta av den, säger Kristian Persson.

Kristian Persson är sportchef på Ullevi TK och tränar bland andra Caijsa Hennemann där de använder det här konceptet och upplägget i praktiken. Den som följt tennisen i sommar i de lägre åldrarna känner säkert till vilken utveckling 15-åringen haft i sommar.

– Caijsa har tränat på det som finns i boken sedan hon var tio år. Vi har aldrig satsat något på att hon ska vinna någonting på kort sikt utan bli bra när hon blir stor, säger Persson som återkommer till detta senare i intervjun.

Alla kan skapa sin egen talang

Persson har en bra jämförelse för att förstå bokens grundidé. Jämförelsen handlar om ett maratonlopp. Det är den som är först i mål efter 42 km som vinner. Inte den som på grund av vissa egenskaper eller medfödd talang kanske har ett försprång på ett par hundra meter i starten.

”Med rätt träning och inställning kan vem som helst bli nästan vad som helst. Med vår modell kan alla skapa talang.” skriver ni bland annat i boken. Behöver man inte en viss medfödd talang?

– Det är klart att det är en fördel att vara lång om jag ska spela basket eller har fler snabba muskelfibrer om jag ska springa  100 meter, menar Persson.

”Grit” är ett begrepp som Ullevis sportchef ofta återkommer till.

– För att bli riktigt bra måste du vara bra på mycket. Den minsta gemensamma nämnare för de som nått långt är ihärdigheten att kämpa långsiktigt mot ett mål utan att vika sig. Även om det dyker upp hinder tar jag förbi mig dem. Det är en avgörande faktor för att lyckas.

Hur är det inom tennisen?

– Inom tennisen är det inte alltid de som uppvisar tidig talang som når längst. Att det skulle vara få förunnat att hantera press till exempel. Det är det ju inte. Det är träningsbart. Samma sak med speluppfattning. Det går att träna upp. Vår kontenta är att med rätt metodik går det i princip att träna upp allt.

Hur får man med sig spelare och föräldrar på tåget?

– För att få med sig spelare och föräldrar gäller det att få dem att att känna att det här fungerar. Man kan skapa sin egen talang och bli så där ihärdig som krävs och lära sig kämpa. Man får börja med en trappmodell och börja på nivå ett och gå långsamt uppåt nivå för nivå.

– I grund och botten är boken uppbyggd på ett positivt tänk. Det är möjligt att lyckas. Det är en viktig roll som tränare att få andra att känna det.  Samtidigt gäller det att leverera en rättvis bild av vad som krävs för att bli bra. Det gäller att inte fokusera för mycket på horisonten och det långa målet, utan verkligen zooma in till här och nu. Att bli bättre för varje dag.

Den inre drivkraften är alltid viktig. Hur gör man om en spelare börjar tvivla på sig själv och sin satsning?

– Vad vi vill är att spelaren hittar sin inre drivkraft, att spela för sin egen skull. Inte för att en tränare eller föräldrar pushar dem.  Grunden är att skapa en miljö där spelaren  känner sig motiverad och skapar ett eget driv. Jag har ingen kanna med vatten, eller motivation, som jag kan hälla upp i glas och som spelaren kan dricka upp. Det handlar om att hjälpa och få dem att uppnå sina mål, att förstå att det är de själva som avgör. Det är nyckeln.

Det man inte har medfött från början behöver man på något sätt ta igen, eller? Hur ser metodiken och träningsupplägget ut för att skapa talang?

– När det gäller metodiken så har vi tränare en viktig del i det. Det gäller att använda rätt metodik vid rätt tillfälle, lite beroende på var jag är i utvecklingskurvan. Som ung är det bra att använda mycket lekbaserad träning och att lära sig många saker. Ju mer expert man blir, desto mer kan man utveckla detaljer. Sen är det förstås viktigt hur mycket och hur hårt man tränar och hur bra tränare man har.

– Med rätt metodik kan man gå från medioker till rätt skicklig på ganska kort tid och man angriper det på rätt sätt.

Tävlande i unga år är en het potatis, inte minst hur tennisföräldrar kan agera. Var är din syn på detta?

– Vi tycker om att tävla. Det som är ett stort problem hur föräldrar hanterar tävlandet och ett resultat av tävlandet. Barn tävlar alltid – vem kan springa fortast dit, vem är först i matkön osv. Barn tävlar alltid. Det som blir fel är när det blir ett resultatfokus i en klubb eller i en familj där resultatet blir det viktigaste och inte själva tävlingen. Vi vill att få spelaren att älska känslan av att tävla, när det kittlar lite i magen, ovissheten om vem som ska vinna. Resultaten behöver inte vuxenvärlden tänka på, det gör barnen tillräckligt själva.

Vad kan gå fel?

– När man börjar belöna någon som vinner och behandlar vinnare som vinnare. Då blir man också förlorare när man förlorar. Då blir det så oerhört viktigt att vinna, allt eller inget. Det skapar en rädsla. Man firar med en glass i caféet efteråt, men efter en förlust åker man hem direkt utan att ens duscha efteråt. Det är en process hur man ska hantera det och tona ned betydelsen av utgången av matchen och istället fokusera på vad som görs under matchen. Vilka taktiker och tekniker använder man, kämpade man i underläge? Vårt tänk handlar om genomförandet av matchen. Det är så jag försöker coacha, berättar Persson.

”Caijsa Hennemann är en kämpe”

Vi går tillbaka till där vi började. Som sportchef och tränare i Ullevi TK använder Persson sina tankar och bokens idéer i praktiken. För fem år sedan fick familjen Hennemann en förfrågan och på den vägen är det.

”Att boken ”Skapa Talang” är Bibeln till hur man blir riktigt bra på något återstår att se. Det som dock är mycket intressant är hur både Ebba och Caijsa hela tiden gör stora framsteg med sin tennis” skriver Hennemann på sin blogg.

– Caijsa har arbetat med det här sedan hon var tio år. Vi har aldrig satsat något på att hon ska vinna någonting utan bli bra när hon blir stor. Men Caijsa har gjort otroligt bra resultat. Hon är bra på det vi pratat om här, att kämpa. Hon är inte klar på långa vägar men hon har lärt sig att kämpa och inte ge upp. Det som hela tiden funnits på plats är kämpaglöden. Det har funnits svåra perioder, tex med teknik, men det är aldrig frågan om ”om” utan ”när.” Det gäller att träna tillräckligt mycket, tillräckligt länge och hårt. Många ser kanske Caijsa som en talang, men jag ser henne framförallt som kämpe som inte ger sig innan hon klarat av uppgifterna på träningen eller innan hon hittat rätt sätta att vinna mot sin motståndare under match, avslutar Kristian Persson.

skapa-talang

Mer om boken finns att läsa på skapatalanger.se.

 

 

Senaste

ChatGPT

Leo Borg klättrar rejält på juniorrankingen

Måns Dahlberg, Leo Borg och Klara Milicevic är rankade på topp 100.

Peterson och Hennemann missar Fed Cup

Östlund och Lövqvist ersätter.

Vecka 5 | Här är de svenska inslagen i ITF-tävlingarna

Markus Eriksson föll i första omgången i challengern i Quimper

Krönika: Mikael Ymer är en vinnare och förebild

Ante Filip Tepic, tränare och skribent, om Ymers vecka i Melbourne.